Adoptera en hund : Uppfödare eller djurskydd?

Adoptera hund

Adoptera en hund: Vad ska jag välja? Uppfödare eller djurskydd?

Är du en hundälskare som önskar adoptera en hund? Vad bra! Har du också riktigt tänkt igenom vad som krävs av tid och pengar och är fortfarande säker på att du och din nya fyrbenta vän kan bli ett dream-team? Ännu bättre!

Så hittar du den hund du har önskat dig

Om du uppfyller alla förutsättningar för att ha hund, kan du börja se efter en. Med alla alternativ till att skaffa hund är det faktiskt oftast inte så lätt. Kanske har du redan en ”favoritras”. I så fall är det bra att vända sig till en av de föreningar som sysslar med just den rasen, få information av andra som har rasen och läsa om vilka rasspecifika egenskaper som man bör vara uppmärksam på. Det bör du även göra innan du tar kontakt med uppfödare för att få information om rastypiska hälsoproblem. Eller var det så att du hade tänkt skaffa en hund från djurskyddet, och är öppen för det mesta – huvudsaken är att kemin mellan er stämmer? Här kommer några tips från oss om hur du kan söka och hitta din favorithund.

Valp eller senior?

Det kan finnas fler fördelar med att ta hem en vuxen hund framför en valp. Det är nämligen väldigt tidkrävande att uppfostra valpar. Å andra sidan kan en vuxen hund naturligtvis bjuda på några riktiga överraskningar, speciellt om man inte vet så mycket om hundens bakgrund. Det krävs mycket kunskaper för att kunna korrigera den socialisering och grunduppfostran som hunden aldrig fick. Det passar säkert inte för alla hundvänner. När det är sagt, kan arbetet med en fyrfoting med en svår bakgrund vara en väldigt tacksam uppgift. Hos djurskyddsorganisationerna och på djurhem hittar du många vuxna hundar. Många gånger har även uppfödare äldre djur till salu, eller så hjälper de till med att förmedla djur som kommer från djurskyddet. På djurhem finns det äldre djur som kan ha väntat väldigt länge på ett nytt hem och dessa blir oftast inte lagt märke till av alla som kommer dit. Det lönar sig att bekanta sig lite mer med dem! Om du är ute efter en äldre rashund, bör du ta kontakt med exempelvis föreningar eller djurskyddsorganisationer som arbetar specifikt med inlämnade hundar av den rasen du är intresserad av. Valpar hittar du givetvis hos uppfödare av vissa raser, men valpar förmedlas också ofta av djurskyddsorganisationer, framför allt av de internationella organisationerna. En fördel här är att valparna fortfarande är öppna för uppfostran och för att bli präglade av ägaren, även om de kan ha en väldigt svår bakgrund. Å andra sidan är det naturligtvis en krävande uppgift att uppfostra en valp, oavsett om din nya vovve kommer från en uppfödare eller från djurskyddet.

En hund från en uppfödare

Om du har en speciell favoritras, bör du leta upp en seriös uppfödare som är medlem av en uppfödarförening för den rasen. En hund med stamtavla är inte bara en renrasig hund på grund av att man får veta varifrån den kommer. Även urvalet har skett enligt rasspecifika, karaktärsmässiga och inte minst hälsomässiga kriterier. Som medlemmar i föreningen har uppfödarna vissa förpliktelser och kontroller som de genomför, och dessutom bidrar de med sina kunskaper så att rasen får en ideell och sund utveckling.

Om du uppsöker en seriös uppfödare, kan du träffa valparna och deras föräldrar där de bor när de är cirka 4-5 veckor gamla. Uppfödaren svarar gärna på alla frågor om aveln, och hon eller han kommer också att ställa dig några direkta frågor för att se om du kommer att ge valpen ett bra hem. Uppfödaren känner till valparnas karaktär och kan bedöma vilken valp som passar för dig. För att valparna ska bli optimalt socialiserade bör de vara en del av vardagsaktiviteterna. De bör ha lekmöjligheter, och självklart bör de ge dig ett upplyftande, hängivet och bra intryck. Det är också viktigt att föräldradjuren verkar vara i balans. En bra uppfödare kan du även kontakta efter du har köpt valpen – ifall du har frågor om rasen eller specifika frågor om din nya valps utveckling.

När du hämtar valpen, får du givetvis dokument som bekräftar stamtavlan och vaccinationsdokument. Dessutom får du oftast med lite av det foder som valpen är van vid att äta. Naturligtvis har en sådan hund sitt pris och det kan ofta vara rejält tilltaget. Men då ska du komma ihåg att du också betalar för din nya familjemedlems solida bakgrund. Då hör det också till chip, stamtavla, hälsoundersökningar hos veterinären, avmaskningar och vaccinationer, förebyggande hälsoundersökningar av föräldradjuren, registrering i uppfödarregister och att den kommer från en avelshund. Uppfödaren betalar dessutom för utställningar, medlemskap i uppfödarföreningen, allt det som valparna behöver den första tiden och för valplådan. I regel går seriös avel med förlust. En riktigt kompetent hundvän, som arbetar med en specifik ras, arbetar i första hand för att följa ett riktigt avelsmål och få sunda valpar, och inte för att få största möjliga vinst.

En hund från djurskyddet

Har du tänkt skaffa dig en ung eller gammal hund från djurskyddet? Det är en bra idé. På många av djurhemmen finns det dussinvis med hundar som väntar på ett nytt hem. Det finns flera olika möjligheter till att hitta en passande hund hos djurskyddet: det lokala djurhemmet, speciella organisationer som har specialiserat sig på att förmedla vissa raser och de mera allmänna djurskyddsorganisationerna som i första hand förmedlar djur via internet. De sistnämnda djuren kommer ofta från utlandet och från områden där hittedjur kan ha det speciellt svårt eller ofta avlivas efter att det har gått en viss väntetid.

Det lokala djurhemmet har naturligtvis den fördelen att det är lätt för dig att besöka det. Därför är det bäst att ta reda på lite i förväg på deras hemsida, se vilka hundar de har hemma och anteckna eventuella frågor. Många djurhem erbjuder även promenader med hundarna, vilket oftast kan ske efter att du blivit lite kursad. Därmed kan du bli bekant med den hund du önskar dig. Detta är också en bra anledning för framtida hundägare att samla på sig erfarenheter. Oavsett bör djurhemmet kunna ge dig råd om hundarnas karaktär och visa dig hundar som passar för dig.

När du letar efter en hund på internet, så är det sällan möjligt att bekanta sig med hunden först. Det är dessutom helt omöjligt med djur från utlandet. Därför bör du kontakta djurskyddet så att de hittar en hund som passar till din livssituation. Det är faktiskt inte alla före detta bakgårdshundar som passar att ha i en tvåa. Förebyggande hälsovård och hälsoundersökningar är väldigt viktigt med djur som har förmedlats från utlandet.

Du betalar i regel en skyddsavgift för ett djur från djurskyddet som täcker en del av utgifterna till organisationen. När du hämtar hem hunden, får du även ett skriftligt köpeavtal.

Du bör inte skaffa hund hos valphandlare och dylikt

Beagle till lågpris, schäfrar från ”tillfällighetskullar“ –  gå inte in på sådana avtal! Om du söker en rashund, bör du kontakta en kompetent uppfödare som lägger vikt vid hälsa, ras och socialisering. Hos en oseriös ”hundförmedlare” hittar du inget av detta, för sådana försäljare tänker bara på sin egen plånbok. För ett så kallat ”kap” får du oftast betala mer sedan – både med pengar och med hälsa. Köp inte djur av medkänsla. Det som erbjuds kontrollerar efterfrågan. Dessa dolda risker är det också med tillfällighetskullar, vilka inte direkt visar upp något ansvarsmedvetet sätt att handskas med djuren – speciellt när man tänker på att djurhemmen är fulla av hundar som inte har något eget hem. Om du vill ha en blandrashund, kan du kontakta djurskyddet där det finns många hundar som väntar på en ny familj. Där har dessutom alla djuren har fått en ordentlig hälsoundersökning.

Lycka till med din nya familjemedlem!

Det att ha något att se fram emot till är som bekant något av det roligaste man kan uppleva. Om du sedan har förberett dig väl för att ta hem ett djur, får ni en god gemensam början ihop. Förutom bastillbehör borde du förbereda och köpa in högkvalitativt foder med mycket kött, och dessutom läsa på om processen i faktaböcker och på internet. Om du ska köpa en valp, bör du absolut säkra lägenheten: Flytta bort giftiga växter samt värdefulla och skarpa föremål så att inte hunden kan få tag i dem. Säkra kontakter och kablar – valpar knaprar gärna på allt möjligt. Och ta dig riktigt mycket tid under de första dagarna för att verkligen lära känna din nya bästis!

Har du organiserat allting nu? Då önskar vi dig lycka till med din nya familjemedlem!

Våra mest populära inlägg
7 min

Älskar min hund mig? 10 tecken som bevisar det

Älskar min hund mig? När vi älskar någon, vill vi naturligtvis veta om den har samma känslor för oss som vi har för dom. Även på våra hundkompisar vill vi kunna läsa tecknen som de använder för att visa oss att vi också har en plats i deras hjärta. Men hundar har andra vägar för att visa sin kärlek. Och de kan inte säga “jag älskar dig” med ord. Tack vare detta hittar hundar andra älskvärda vägar för att visa oss deras kärlek. Det är mycket enklare än vi trodde att upptäcka dessa tecken. För förmågan att förstå våra älskade hundars språk vilar i oss alla.
5 min

10 tecken på att din hund är lycklig

“Hur ser jag att min hund är lycklig?” “Hur vet jag att det jag gör mot hunden är rätt och att den har det bra hos mig?” Det är frågor som många hundägare ställer sig. Sannolikheten att din hund är lycklig är särskild stor när den är upptagen. Det uppnår du bland annat genom att hitta på många olika aktiviteter med din hund. Till exempel genom att ägna en stor del av dagen åt gemensamma lekar. Även högvärdigt foder är avgörande för hundens fysiska och mentala hälsa och därmed för hundens positiva grundstämning. I slutändan är det bara den hormonella bilden som ger slutlig information om tillfredsställelsen av din älskade fyrbenta vän
5 min

Giftiga växter för hundar

Dosen gör giftet, men det är ändå viktigt att veta vilket gift din hund har intagit. Följande lista sammanfattar de vanligaste giftiga växterna för hundar så att veterinären kan behandla förgiftningen snabbt och du vet vilka växter du ska undvika i ditt hem.