20 april 2018 - Updated 27 mars 2019

Äntligen – vi ska få en kanin!

vi ska få en kanin

När de unga kaninerna är mellan åtta och tio veckor gamla är de redo att upptäcka världen och frigöra sig från mamman och syskonen. Därför är det rätt vanligt att kaniner flyttar in hos sina nya familjer i den här åldern. För att den lilla sötnosen verkligen ska bli en riktigt sund kanin, är vissa saker viktiga!

Grundregler för artanpassad skötsel av kaniner

Ge din nya kanin lite lugn och ro under de första dagarna.

Det är viktigt med andra kaniner i samma ålder eftersom kaniner bara mår riktigt bra i flock. Skaffa minst en kanin till som kan vara sällskap för den!

Köp en stor dvärgkaninbur med minst en kvadratmeter till varje djur.

Det är ett måste att kaninen får frigång! Om kaninen går fritt i lägenheten bör du se upp med giftiga inomhusväxter, fritt liggande kablar, öppna fönster och andra faror. De allra flesta kaniner tycker om att vara i en inhägnad i trädgården där detta är möjligt.

Hälsokontroller är väldigt viktiga. Kontrollera kaninens vikt regelbundet. Om den går ned i vikt väldigt fort kan det vara ett tecken på att den har fått parasiter! Kolla på klor och päls. Om klorna är för långa eller pälsen klistrar sig så behöver du uppsöka en veterinär.

Ge ditt djur artanpassad föda. Huvudfödan för kaniner är hö och extra grönfoder kan göra de dagliga hö-portionerna extra intressanta.

Allt du behöver för dina kaniner hittar du i vår smådjursbutik.

Liknande artiklar
Related products

Mest lästa artiklar

Ragdoll

En katt som liknar en trasdocka? Det stämmer inte alls! Ragdoll är en kattras som passar perfekt till människor som gillar siamerser, colorpoint och andra pointkatter. Det är inte bara den fina pälsen som imponerar, utan även dess unika färger, för att inte tala om de blå ögonen...

Brittiskt korthår

Letar du efter en katt som har ett lugnt och jämt temperament och som eventuellt passar att hålla som innekatt hela tiden? Då har du goda chanser att man rekommenderar rasen brittiskt korthår. Den yviga pälsen och de stora ögonen som brittiskt korthår har, även kallad british shorthair, kan nästan ingen kattälskare tacka nej till. Dessutom är deras sätt verkligen älskvärt! Vad behöver man veta mer? Vår rasbeskrivning beskriver katten i detalj och ger dig tips om hur man skaffar, håller, föder och kontrollerar kattens hälsa.

Russian blue

Vid första anblicken verkar den blå-gråa kattrasen Russian blue likna chartreux eller brittiskt korthår. Men den som kollar lite mer noga, ser att det inte är möjligt att ta fel på de här kattraserna!