Vilken är den bästa kattsanden?

Cat Litter Advisor Top Banner

Kattsandsguide

Till guiden

Klicka här för att ta reda på vilken sand som passar din(a) katt(er) bäst. Efter att ha svarat på några enkla anonyma frågor kan vår rådgivare rekommendera den perfekta kattsanden för din katt.

Att välja den mest lämpliga kattsand är avgörande för att upprätthålla hygienen och en hälsosam livsmiljö för både dig och din katt.

Med ett så stort utbud av strötyper att välja mellan (klumpande, icke-klumpande), märken (Tigerino, Greenwoods, Cat's Best, World's Best Cat Litter), material (kristall, träpellets, majs, lera) och specifika egenskaper ( biologiskt nedbrytbart), kan det vara skrämmande att göra rätt val.

Så vilken sand är bäst? Tyvärr finns det inget definitivt svar på frågan om den bästa kattsand. Nyckeln är att hitta den som bäst passar din katts individuella behov. Faktorer att ta hänsyn till inkluderar ålder, antalet katter i ditt hushåll, pälstyp, känslighet för lukt och enkel rengöring.

För att förenkla urvalsprocessen har vi utvecklat ZOOPLUS KATTSANDS GUIDE. Vår guide hjälper dig att hitta det perfekta ströet för din katt, med hänsyn till dina preferenser, vilket eliminerar behovet av försök och misstag. Säg adjö till besväret med att experimentera med olika sorters kattsand och upptäck det perfekta alternativet för dig och din katt!

Tigerino - the best selling cat litter at zooplus

Varför är min katts ålder relevant för att välja kattsand?

När du väljer kattsand till din katt är det avgörande att ta hänsyn till deras livsstadium. Detta är särskilt viktigt för att säkerställa säkerheten för kattungar, eftersom de kan vara benägna att leka med eller lägga skräp i munnen istället för att använda det för det avsedda syftet.

Behöver jag olika kattsand beroende på hur många katter jag äger?

När flera katter delar kattlåda, blir oftare rengöring nödvändig. Men viss kattsand med specifika molekylära strukturer har förbättrad förmåga att absorbera och neutralisera lukter, vilket främjar en ren och hygienisk miljö för flera katter att samexistera bekvämt. Dessa strö säkerställer maximal renlighet och underlättar ett harmoniskt boende för flera kattkompisar.

Är min katts päls relevant för att välja kattsand?

Ibland möter långhåriga katter besväret med att finkornigt strö fastnar på tassarna. För att lösa detta problem finns det grovkornigt strö speciellt utformat för långhåriga katter. Dessa strö har större korn som är mindre benägna att klänga fast vid päls och tassar, vilket resulterar i en bekvämare upplevelse för långhåriga katter.

Vad är skillnaden mellan klumpande och icke klumpande?

Klumpande: Din kattsand kommer att hålla i upp till 30 dagar men du måste ta bort klumpar dagligen.

Icke-klumpande: Din kattsand kommer bara att hålla i upp till 7 dagar, men du behöver inte göra någonting tills dess. Efteråt måste du byta hela innehållet i kattlådan.

Är katter känsliga för lukt?

Katter har ett mycket känsligt luktsinne, vilket gör det viktigt att ta hänsyn till dofterna som finns i deras kattsand. De flesta strön tenderar att innehålla naturligt förekommande dofter som nyklippt gräs eller lavendel. Vissa katter kan dock avvisa olika lukter, i så fall är det tillrådligt att välja en helt luktfri sand eller en med en mild doft som babypuder. Detta kan hjälpa till att förhindra att din katt undviker kattlådan.

Vilka dofter är lämpliga för katter?

Även om de flesta av lukterna i kattsand kan ha positiva effekter på katter, reagerar inte alla kattdjur på samma sätt. I allmänhet är det mindre sannolikt att dofter som kommer från naturliga källor förkastas jämfört med artificiella dofter.

*Mätt utifrån försäljning i alla zooplus-butiker i Europa. Senast uppdaterad: 2022-05-12.