Allmänna hälsoproblem

Allergier

Allergier hos hundar

Hund

Våra älskade hundar kan också utveckla en mängd olika allergier – och det kan hända i nästan alla åldrar. Symptom på allergi är ofta irriterande klåda, men i svåra fall kan allergi till och med leda till andnöd.

Allergier är en av de vanligaste sjukdomarna hos hundar. Att hitta orsaken är inte alltid lätt, men det är avgörande för behandlingen. Det är därför vi har sammanfattat allt som är viktigt i detta ämne för dig i denna översikt och vi står vid din sida med råd och förslag på åtgärder.

Observera: Om du misstänker allergi, kontakta alltid din veterinär. Rådfråga också alltid en veterinär innan du börjar ge veterinärfoder.

 • Våtfoder
 • Torrfoder
 • Hygeniska tillehör

Vilka allergier finns hos hundar?

I grund och botten kan hundar vara allergiska mot vad som helst. Det finns dock tre allergier som är särskilt vanliga hos hundar:

Loppsalivsallergier

När loppor suger blod utsöndrar de saliv i vävnaden och den kan hundar vara allergiska mot. Loppsalivsallergi är den vanligaste formen av allergi hos hundar.

Atopi (miljöallergi)

Atopi är den näst vanligaste allergin hos hundar, och den drabbar cirka 15 procent. Då reagerar hundarna på egentligen ofarliga miljöämnen (till exempel gräs eller pollen) genom att kroppen snabbt bildar antikroppar. En vanlig följd av detta är en inflammatorisk hudsjukdom, atopisk dermatit.

Livsmedelsallergi

Livsmedelsallergier är den tredje vanligaste formen av allergi hos hundar. Enligt nuvarande kunskapsläge är de vanligaste allergenerna hos hundar proteiner eller proteinföreningar som finns i foder. Sannolikheten för att utveckla en allergi ökar med hur ofta hunden exponeras av allergenet. Hos hundar är de främsta triggerna för matallergier nötkött, kyckling, ägg och mjölk. I princip kan dock hundar vara allergiska mot vilken foderingrediens som helst, även kolhydrater.

Hur vet jag att min hund har allergi och när ska vi besöka veterinären?

Tecknen på sjukdom (symtomen) beror i första hand på vilken form av allergi det handlar om och kan variera från hund till hund. Klåda eller andningssvårigheter (andnöd) är förmodligen de mest kända konsekvenserna av en allergi. Men andra besvär kan också förekomma. De kan vara:

 • Matt päls eller håravfall (alopeci)
 • Fjällande, mjällig hud
 • Pustler eller sårskorpor
 • Buksmärtor och gaser
 • Kräkningar
 • Diarré
 • Förstoppning

Så fort du märker några tecken på allergi eller annan sjukdom hos din hund bör du för säkerhets skull rådfråga din veterinär. Det gäller särskilt vid tecken på anafylaktisk chock, som kan visa sig som medvetslöshet eller andnöd, och är en nödsituation.

Hur behandlas allergier hos hundar?

Vilken behandling din hund behöver beror på olika faktorer (till exempel på vilken typ av allergi det gäller). Först och främst är det viktigt att din hund från och med nu inte längre har någon kontakt med det utlösande allergenet.

 • Förbättring av symtomen:

Din veterinär kan ge din hund speciell medicin för att lindra symtomen. Det är främst antiallergiska medel (antihistaminer) och medel mot klåda (antipruritiska läkemedel).

 • Desensibilisering (hyposensibilisering):

Desensibilisering tjänar till att permanent minska de kliniska symptomen på allergi hos hundar. Veterinären administrerar då upprepade gånger allergenet till din hund och ökar dosen varje gång, så att immunförsvaret blir alltmer tolerant mot allergenet genom tillvänjning. Denna behandlingsform har visat sig särskilt effektiv vid pollenallergier.

 • Akutbehandling vid anafylaktisk chock:

Anafylaktisk chock är en livshotande situation för din hund och kräver omedelbart akut behandling. Den består förutom av vätskeinfusioner även av syretillförsel och vid behov en adrenalininjektion. För att kunna kontrollera din hunds tillstånd under och efter behandlingen måste den vanligtvis stanna på avdelningen över natten.

Kan en allergi hos hund botas?

Allergier varar livet ut och försvinner inte av sig själv, men det är möjligt att låta din hund leva ett normalt hundliv. Det går särskilt bra om du kan förhindra att din hund aldrig kommer i kontakt med allergenet.

Är det möjligt att förebygga allergier hos hundar?

På grund av att det finns så många olika allergier kan de förekomma hos hundar i nästan alla åldrar och utan förvarning. Därför är det nästan omöjligt att förhindra en allergi i förväg. Det finns dock sätt att minska sjukdomsrisken för allergier hos hundar:
vet

Ta din hund till veterinären regelbundet

Tarmhälsa

Undvik att byta foder ofta och mata alltid din hund med en sort den tolererar väl

Loppor

Säkerställ ett effektivt loppskydd

protein

Ät mat med endast en proteinkälla

PurizonLax och mer lax!Koby testar

Lax i alla former! Purizon Single Meat Adult Salmon & Spinach - spannmålsfrittpassar mig särskilt bra: eftersom jag har känslig hy kan jag vara säker på att lax användes som den enda proteinkällan i beredningen.

Handla här
PinaHälsan börjar i tarmenPina provar

Felaktig näring kan visa sig som hudproblem. Min ägare matar mig bara mat med endast en proteinkälla - lättsmält ris och fibrer för att reglera tarmrörelserna är en stor bonus. Lösning: Concept for Life Medium Sensitive!

Handla här