Vad finns i matskålen: torr, våt och blandad utfodring i jämförelse

Lite fakta om kattens kost: torrfoder, våtfoder och blandad kost i jämförelse

Torrfoder, våtfoder eller blandutfodring - utbudet av kattmat och sätten att mata på är många. Det är inte alltid möjligt att ge ett generellt svar på vilket sätt som är bäst, och det har också skapat en hel del diskussioner bland kattägare.

En sak är säker, när det kommer till kattmat handlar det mindre om formen och mer om innehållet. I grund och botten förser kattmat som är deklarerat som ett helfoder din katt med alla viktiga näringsämnen. Ändå har varje typ av utfodring fördelar och nackdelar att ta hänsyn till, framför allt när det gäller att vårda din katts hälsa på bästa sätt.

Vi har sammanfattat de olika utfodringsmetoderna och deras speciella egenskaper för att ge dig en första överblick och för att underlätta ditt beslut.

För att möta kattens individuella behov exakt är det alltid bäst att rådslå med din veterinär.

Våtfoder Våtfoder
Torrfoder Torrfoder
Blandfoder blandfoder
Kattgodis Kattgodis
Cosma våtfoder på köpet

Få ett Cosma 70 g - Natur tonfisk och nötkött våtfoder på köpet!

Uppge rabattkoden i kassan: COSMA-KATT

* Kampanjen är giltig så länge lagret räcker. Det går bara att lösa in en kupongkod per beställning.

Katze
Purizon
Wild Freedom

Olika former av utfodring: en översikt

Det finns många olika sorters foder på marknaden, och de skiljer sig från varandra vad gäller ingredienser, fukthalt och produktion. När du väljer kost, tänk på att fodrets typ och egenskaper har inverkan på olika sätt, som kattens hälsa, smaken, priset och hållbarheten.

Våtfoder

Våtfoder för katter innehåller mellan 60 och över 84 procent vatten. Jämfört med torrfoder är det positivt för din katts hälsa, särskilt för att undvika sjukdomar i urinvägarna och njurarna. Våtfoder blir dock snabbare dåligt på grund av den höga vattenhalten.

För att öka hållbarheten av de tillslutna förpackningarna erbjuder fodertillverkarna oftast dessa typer av foder i konserver eller foliepåsar. Förutom rent våtfoder finns det några produkter som även innehåller en bunden sås.

I allmänhet innehåller blöt kattmat vanligtvis fler ingredienser än torrfoder för katter. Beroende på tillverkare kan de till exempel vara muskelkött, djurmjöl, spannmål och ofta även slaktbiprodukter och inälvsmat.

Under tillverkningen hackas ingredienserna och blandas i önskad behållare som utsätts för högt tryck och höga temperaturer. Det dödar alla bakterier som finns i fodret.

Fördelar:

våtfoder har vanligtvis en hög acceptans, eftersom det smakar intensivare

hög andel vätska (säkerställer en bättre vätskebalans och kan förebygga njursjukdomar och urinvägsproblem)

även lämplig för katter utan tänder

Nackdelar:

ingen mekanisk rengöring av tänderna: plack och tandsten kan bildas (om inte katten får extra tandvård eller bara otillräcklig tandvård)

kort hållbarhet av öppnade förpackningar

Torrfoder

Torrfoder har vanligtvis en låg fukthalt på mindre än 10 procent. Det gör att maten är längre hållbar än våtfoder, men din katt får i sig betydligt mindre vatten.

Beroende på tillverkare är typiska ingredienser torkat muskelkött, animaliska biprodukter, djurmjöl, spannmål, fetter/oljor, vitaminer, aminosyror som taurin och antioxidanter.

För produktionen använder djurfoderindustrin speciella tryckprocesser som extrudering, där djurfodret pressas till önskad form med hjälp av högt tryck och ånga - mestadels till pellets, kroketter eller flingor.

Fördelar:

platsbesparande förvaring och lång hållbarhet (även öppnade förpackningar)

fasta komponenter i torrfodret kan hjälpa till att rengöra tänderna (det räcker inte som enda tandvård)/det kan minska bildningen av plack genom regelbunden nötning (men ersätter inte tandvård)

miljövänligare i form av mindre förpackningsmaterial

Nackdelar:

ibland sämre acceptans risk för otillräckligt vätskeintag och brist på vatten (uttorkning)

Blandutfodring

Blandutfodring betyder att katten får både våtfoder och torrfoder. Det kan vara svårare att räkna ut rätt mängder vid blandutfodring, men i stället får du kombinera fördelarna av de båda sorterna.

Det kan vara en fördel att låta din veterinär beräkna hundens näringsbehov och fastställa en utfodringsplan som du kan följa under lång tid.

Fördelar:

omväxlingsrikt för din katt

kombinerar alla fördelar med torr- och våtfoder

Nackdelar:

risk för över- eller undertillförsel av näringsämnen (om utfodringsplanen inte följs)

Halvfuktigt foder

Halvfuktigt (semi-moist) kattfoder har en medelhög fukthalt. Halvfuktigt foder är dock inte så vanligt som helfoder för katter, utan det brukar för det mesta vara snacks, och dessa innehåller ofta onödiga tillsatser för att förbättra smaken.

Fördelar:

generellt högre acceptans

högre vattenhalt än torrfoder

Nackdelar:

Godsaker har vanligtvis en hög andel socker

Passande tillbehör

Button

Har du hittat rätt foder?! Låt oss också hjälpa till med serveringen, för bara maten är inte allt!

 Oavsett om det är skålar, vattenfontäner, förvaringsbehållare eller skåldynor, så smakar maten så mycket bättre med våra snygga och praktiska tillbehör.

  • Våtfoder
  • Torrfoder
  • Blandfoder
  • Snacks
  • Tillbehör

Husdjursgodkänd: Vi testar åt dig

Våra nyckelpersoner testar utvalda produkter.

TestberichtSyskonkärlekFeringa Classic Meat

Oavsett om det är sovplats, leksaker eller mat – jag och min bror Leo delar i princip allt. Eller kanske gör jag ett undantag med Feringa Adult Classic Duck med färskt kött. Vi får trots allt burken Feringa våtfoder Classic Meat Poultry utan kostnad!

Handla här
Cosma AsiaExotisk mat i hemmetCosma Asia

Mycket saftigt kött eller fin fisk utan konstgjorda smaker, färger & konserveringsmedel. Exotiskt raffinerat med lite ris. Cosma Asia i Jelly ger den extra fyllighet.

Handla här
Purizon AdultVälsmakande foderPurizon Adult

Purizon Adult våtfoder är i min smak! Saftig kycklingfilé, noga utvald frukt och grönt – och allt utan spannmål! Exakt det rätta för mig aktiv gosig katt. Om min älskarinna äntligen kunde öppna den här burken!

Handla här
TestberichtAllt på sin platsKatthus Daisy

Om sovplatsen också är utfodringsplatsen kommer du definitivt inte att missa en måltid - det är säkert! Det moderna katthuset från Natural Paradise erbjuder precis det: en matbar med två bekväma liggplatser. Nu ska mamma bara fylla på maten - puuurrrfect!

Handla här

Q&A: frågor och svar

Hur fungerar blandad utfodring och vad ska jag beakta?

Med en blandad utfodring utnyttjar du fördelarna med torr- och våtfoder genom att kombinera båda typerna av mat. Du kan till exempel erbjuda torrfoder ad libitum och komplettera med en eller två måltider med våtfoder om dagen. Undvik dock att blanda de två fodren direkt eftersom de behöver olika lång tid för att brytas ned.

Du bör också beräkna mängden mat i förväg för att säkerställa att din katt inte äter för mycket.

Vad ska jag se upp med om jag bara ger mitt djur våtfoder?

Våtfoder i form av helfoder rengör inte rengör tänderna mekaniskt och därför kan plack och andra tandproblem uppstå med tiden. Låt kontrollera din katts tänder regelbundet av din veterinär och ta bort tandsten. Se också till att ta vårda kattens tänder hemma, till exempel med tuggartiklar. Glöm inte att räkna med alla snacks i de dagliga matransonerna.

Eftersom blötmat också förstörs snabbt i skålen bör du ta bort den senast efter ett dygn.

Vad ska jag tänka på om jag bara matar torrfoder?

Många katter utvecklar njurproblem när de blir äldre. Det är därför särskilt viktigt för katter att säkerställa ett balanserat vätskeintag.

Om du bara matar din katt med torrfoder är det mycket viktigt att få den att dricka tillräckligt med vatten. Förse katten med färskt vatten dygnet runt. Du kan också använda en kattfontän för att stimulera törsten. Alternativt kan du fördela flera dricksskålar runt om i huset.

Hur bestämmer jag rätt mängd torrfoder och våtfoder?

Tillverkarens anvisningar på förpackningen rekommenderar vilka mängder din katt behöver. Observera att vissa faktorer som kattens ålder eller hälsa kan påverka mängden mat.

Till exempel, om din katt är en aktiv utekatt, kommer energibehovet att vara högre än för en lugn huskatt. I zooplus Magasin hittar du den viktigaste informationen för att bestämma rätt mängd foder för din katt. Det bästa är att rådfråga din veterinär.

Hur länge kan våtfoder och torrfoder ligga i matskålen?

Ju längre du lämnar kattmat i skålen desto större är risken att den blir dålig. Eftersom skämd mat kan vara en hälsorisk för din katt är det viktigt att inte lämna maten i skålen för länge.

Blötfoder ska tas bort senast efter ett dygn. Torrfoder håller sig oftast lite längre – upp till två dagar.

Vilket är det bästa sättet att lagra respektive foder?

Hur länge kattmat kan förvaras i oöppnad och öppnad förpackning kan tillverkarens informera om. Det är lämpligt att förvara förseglad kattmat av alla slag på en sval plats (under 38°C) och borta från ljus.

Öppna matburkar eller påsar ska förslutas lufttätt och svalt. Detta gäller särskilt öppna våtfoderförpackningar som bör förvaras i kylen i 4 till 7 °C.

Hur kan du se om våt- eller torrfoder har blivit förstörda?

Är kattmaten skämd smakar och luktar den annorlunda och färgen och konsistensen kan förändras. Om du misstänker att maten har blivit dålig måste du plocka bort den och diska skålen noggrant med varmt vatten och diskmedel.

Vid vilken tid på dygnet och hur ofta ska jag mata våtfoder eller torrfoder?

Till skillnad från hundar bör du erbjuda din katt mat kontinuerligt men utan att överskrida dagsransonen. Du kan till exempel ge den ett helfoder i form av torrfoder ad libitum. Om du väljer våtfoder är det lämpligt att mata katten flera gånger under dagen. Men glöm inte att ta bort matrester regelbundet för att undvika att den förstörs.

Vad ska jag tänka på när jag byter foder?

Om du ändrar kosten för ofta eller för snabbt kan det leda till matsmältningsproblem hos hundar. Det är viktigt att du funderar ingående innan du byter mat. I vilket fall som helst bör ett foderbyte göras försiktigt genom att gradvis blanda det gamla fodret med en liten mängd av det nya fodret.