Vad finns i matskålen: torr, våt och blandad utfodring i jämförelse

Lite fakta om hundens kost: torrfoder, våtfoder och blandad kost i jämförelse

"Torrfoder, våtfoder eller blandutfodring - det finns många sätt att mata din hund. Vilken metod som är bäst för hundar har dock lett till många diskussioner bland hundägare.

Faktum är att det viktigaste med hundmat inte är formen på det utan innehållet. I grund och botten innehåller all hundmat som är deklarerat som helfoder alla viktiga vitaminer, näringsämnen och mineraler, oavsett om det är torrfoder eller våtfoder. Men varje typ av kost har sina fördelar och nackdelar. För att ge dig en första överblick och för att underlätta ditt beslut har vi sammanfattat de olika utfodringsmetoderna och deras speciella egenskaper.

För att möta din hunds individuella behov exakt är det alltid bäst att rådslå med din veterinär."

VåtfoderVåtfoder
TorrfoderTorrfoder
BlandmatBlandfoder
Hundgodis & hundbenHundgodis & hundben
Lukullus
Rocco
Purizon

Olika former av utfodring: en översikt

De olika fodertyperna skiljer sig åt vad gäller fukthalt, sammansättning och tillverkning. Därför har de olika egenskaper med fördelar och nackdelar för dig och din hund:

Våtfoder

"Våtfoder har en särskilt hög fukthalt på mellan 60 och 85 procent. Eftersom det har mer volym jämfört med torrfoder erbjuder fodertillverkarna det vanligtvis i konserver eller portionspåsar.

Helfoder i form av våtfoder doftar mer och smakar framför allt intensivare än torrfoder och är därför särskilt populärt bland hundar.

Beroende på tillverkare innehåller våtfoder en blandning av olika råvaror. Det kan till exempel vara muskelkött, slaktbiprodukter, slaktkroppar från fjäderfä, växtbaserade komponenter som spannmål eller örter samt fetter/oljor, vitaminer och mineraler. Vissa produkter innehåller också en såsliknande vätska bunden av geleringsmedel. Vid produktionen homogeniseras ingredienserna (delas och blandas jämnt) och formas därefter eller så bearbetas de i bitar.

Fördelar:

våtfoder har vanligtvis en hög acceptans, eftersom det smakar intensivare

säkerställer en bättre vätskebalans

lämpligt för gamla djur och hundar med tandproblem på grund av den mjukare konsistensen

Nackdelar:

kortare hållbarhet av öppna förpackningar

kan leda till dålig munhygien/kan leda till att mer plack och tandsten bildas (om hunden inte får tandvård eller om den är otillräcklig)"

Torrfoder

"Jämfört med våtfoder har torrfoder en mycket låg fukthalt på maximalt 14 procent. Fördelen med det är att denna mat har en mycket längre hållbarhet.

Beroende på tillverkare består torrfoder av bland annat torkat eller färskt kött, blod, animaliska biprodukter (inälvsmat, slakteriavfall), vegetabiliska komponenter, fetter/oljor samt vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Torrfoder har vanligtvis ett högre energiinnehåll än samma mängd våtfoder. För att uppnå samma energiinnehåll med våtfoder skulle hunden behöva äta betydligt större portioner.

Torrfoder för hundar produceras genom så kallad extrudering – en tillverkningsprocess som ofta används inom foderindustrin för att producera torrfoder. I denna process utsätts fodret för högt tryck med tillsats av ånga och pressas genom ett munstycke till pellets, kex, kroketter och foderbitar med olika storlekar och texturer.

Fördelar:

platsbesparande förvaring och lång hållbarhet (förstörs inte så snabbt)

fasta komponenter i torrfodret kan hjälpa till att rengöra tänderna (det räcker inte som enda tandvård)/det kan minska bildningen av plack genom regelbunden nötning (men ersätter inte tandvård)

miljövänligare i form av mindre förpackningsmaterial

Nackdelar:

ibland sämre acceptans

risk för otillräckligt vätskeintag och brist på vatten (uttorkning)"

Blandad kost: en kombination av torrfoder och våtfoder

"Hundägare använder ofta blandutfodring för att kombinera fördelarna av våtfoder och torrfoder. Du kan till exempel ge din hund torrfoder på morgonen och våtfoder på kvällen.

Eftersom samma mängd torrfoder innehåller mer energi än våtfoder finns det dock en risk att den dagliga mängden mat räknas ut fel. Det kan vara en fördel att låta din veterinär beräkna hundens näringsbehov och fastställa en utfodringsplan som du kan följa under lång tid.

Det har ännu inte bekräftats att denna utfodringsmetod leder till matsmältningsproblem hos hundar.

Fördelar:

kombinerar fördelarna med torr- och våtfoder

omväxlande kost

flexibilitet i vardagen och på resande fot

Nackdelar:

risk för över- eller undertillförsel av näringsämnen (om utfodringsplanen inte följs)"

Halvfuktigt foder

"Halvfuktigt (semi-moist) helfoder har en genomsnittlig fukthalt på 15 till 20 procent och fodret är mjukare och något mer smakrikt än torrfoder.

Jämfört med våtfoder hittar du också denna mat ofta i form av godsaker (till exempel korvar eller ringar).

Fördelar:

högre acceptans

lättsmält då det redan är svällt

högre fuktintag än med torrfoder

även lämpligt för äldre djur på grund av dess mjukare konsistens

Nackdelar:

Godsaker har vanligtvis en hög andel socker (upp till 10 procent)"

Passande tillbehör

Typer av montörer

Du har hittat rätt mat! Låt oss också hjälpa dig med serveringen, för maten ensam är inte allt!

Precis som med själva maten kan du med vårt urval tillgodose de individuella behoven hos din fyrbenta vän såväl som förhållandena i dina egna fyra väggar och därmed göra varje måltid till en upplevelse. Oavsett om det är skålar, drickare, förvaringsbehållare eller skålunderlägg, smakar det mycket bättre med våra tillbehör.

Rocco eller cosma på köpet

Få Rocco Classic 12 x 400 g våtfoder på köpet! 

Uppge rabattkoden i kassan: ROCCO-HUND

* Kampanjen är giltig så länge lagret räcker. Det går bara att lösa in en kupongkod per beställning.

  • Våtfoder
  • Torrfoder
  • Blandat foder
  • Snacks
  • Tillbehör

Husdjursgodkänd: Vi testar åt dig

Våra nyckelpersoner testar utvalda produkter.

TestDen lilla gourmetLukullus Mini Range

För små gourmethundar som jag erbjuder Lukullus Mini Complete Food precis det rätta: det naturliga, spannmålsfria receptet kombinerar animaliska proteiner, vegetabiliska ingredienser och värdefulla oljor. Och dessutom är torrfodrets små kibblor perfekt anpassade till min lilla käke!

Handla här
MiloOemotståndligt gottPurizon food pouch

Det krävs en hel del ansträngning för mig att sitta bredvid Purizon Adult Chicken Fillet with Black Angus & Turkey, Sweet Potato & Cranberry våtfoder - bara min anti-snarfing skål säger mig att jag kan göra något annat. Men vem kan säga "nej" till 45% högkvalitativ kycklingfilé?!

Handla här
LolaGlöm inte att borsta tänderna! Kooa tandvårdsset

Tandhygien är inte det roligaste som finns, men med kooa tandvårdsset är det inte alls obehagligt. Med den mjuka silikonfingertrasan rengör min älskarinna mina tänder extra försiktigt och den veganska tandgelen har också smak av...? Tja, kyckling!

Handla här

Frågor och svar: Vanliga frågor och svar

Hur fungerar blandad utfodring och vad ska jag beakta?

"Med blandutfodring kan du bestämma själv när du vill ge din hund vilket foder. Det spelar alltså ingen roll om du ger torrfodret eller våtfodret på morgonen eller kvällen. Undvik dock att blanda de två fodren direkt eftersom de behöver olika lång tid för att brytas ned.

Se också till att du räknar ut mängden mat korrekt. Om du inte är noga med detta kan din hund bli överviktig eller tappa vikt."

Vad ska jag se upp med om jag bara matar våtfoder?

"Våtfoder i form av helfoder innehåller alla näringsämnen din hund behöver. Eftersom det till skillnad från torrfoder inte ”rengör tänderna mekaniskt” när hunden tuggar kan plack och tandsten bildas med tiden. Kontrollera därför din hunds tänder regelbundet och säkerställ att den får den tandvård den behöver. Fasta tuggben kan till exempel vara lämpliga som stöd för tandrengöringen. De ger också variation i vardagen och är en långvarig tuggsysselsättning. Din veterinär bör ändå kontrollera hundens tänder regelbundet och ta bort tandsten.

Håll koll på mängden tuggben eller -godis och ta hänsyn till den när du beräknar de dagliga foderportionerna."

Vad ska jag tänka på om jag bara matar torrfoder?

Torrfoder har många fördelar men också en stor nackdel: den låga fukthalten. Det är livsviktigt att din hund får i sig tillräckligt med vätska. Till exempel behöver hundens njurar tillräckligt med vatten för att spola ut giftiga avfallsprodukter ur blodet. Så om du bara matar din hund med torrfoder bör du se till att den har tillgång till färskt vatten dygnet runt och att den dricker tillräckligt med vatten.

Hur bestämmer jag rätt mängd torrfoder och våtfoder?

"Rätt mängd foder beror på olika faktorer. Förutom din hunds hälsotillstånd påverkar även åldern, rasen och hur aktiv hunden är. Till exempel behöver en senior mindre energi än en sportig unghund.

Du kan ta reda på hur du beräknar mängden mat korrekt i zooplus Magasin. Observera även tillverkarens egna utfodringsrekommendationer på förpackningen och, om du är osäker, kan du rådfråga din veterinär."

Hur länge kan våtfoder och torrfoder ligga i matskålen?

"Hundmaten i matskålen kommer i kontakt med bakterier och enzymer från saliven som kan förstöra maten. För att förhindra att din hund äter skämd mat och kanske blir sjuk som följd bör du ta bort hundmaten ur skålen efter en viss tid.

Våtfoder ska tas bort varje dag. Torrfoder håller vanligtvis längre, men du bör inte lämna det längre än två dagar."

Vilket är det bästa sättet att lagra respektive foder?

"Hur länge hundmat kan förvaras i oöppnad och öppnad förpackning kan tillverkarens informera om. Det avgörande är dock hur maten lagras:

När förpackningen väl har öppnats är det viktigt att du förvarar den på en sval (under 38 °C) och torr plats, borta från ljus. För att undvika skadedjur i foderpåsar bör den placeras i ett skåp bakom stängd dörr och inte direkt på marken.

Öppnade foderburkar bör förvaras övertäckta i kylskåp för att bromsa förstörelsen. Tillslut öppna foderpåsar så lufttätt som möjligt och förvara dem på en sval, ljusskyddad plats."

Hur kan du se om våt- eller torrfoder har blivit förstörda?

"Vid första anblicken är det inte alltid lätt att se hälsorisker i foder, men det finns vissa tecken som indikerar att fodret kan ha blivit dåligt.

Förutom att smaken har förändrats är de vanligaste tecknen missfärgning eller dålig lukt."

Vid vilken tid på dygnet och hur ofta ska jag mata våtfoder eller torrfoder?

"Även om du kanske tycker att det är lättare att mata hunden en gång om dagen, rekommenderar de flesta veterinärer att dela upp dagliga foderransonen på minst två måltider. Det gäller särskilt för stora hundraser eftersom de oftare drabbas av livshotande magtorsion.

Vilken tid på dygnet du matar din hund är vanligtvis inte viktigt. Se bara till att hunden får vila eftermåltiden och gå inte på promenader eller ens lek med den direkt efter utfodringen. I allmänhet: minst en timme, helst två timmar bör hunden få vila efter en måltid."

Vad ska jag tänka på när jag byter foder?

"I bland kan det vara nödvändigt att byta från ett foder till ett annat. Men ändrar du kosten för snabbt kan det leda till matsmältningsproblem hos hundar. Det bör därför alltid göras långsamt och försiktigt, genom att blanda den gamla maten med en liten mängd av den nya maten och gradvis öka mängden allt eftersom.

Läs mer om vad behöver tänka på när du byter mat i zooplus Magasin."