Matsmältningsproblem hos katter

En frisk och välfungerande mag-tarmkanal är mycket viktig för din katt. Men kan du tyda tecken på matsmältningsproblem hos din fyrbenta vän? Här får du den viktigaste informationen om ämnet "matsmältning hos katter":

Symtom: Vilka är typiska tecken på matsmältningsproblem hos katter?

gaser

Gaser

Om din katt har gaser brukar det vanligtvis förekomma i kombination med andra matsmältningsproblem. Om din katt har ont bör du alltid vända dig till en veterinär.

Förstoppning

Förstoppning

När din katts avföring inte är cigarrformad utan snarare rund och hård kan katten lida av förstoppning. Drabbade katter har också ont ibland eller är rastlösa när de bajsar.

Vatsakipu

Ont i magen

Ibland är det inte så lätt att säga om din katt har ont. En indikation på magont är dock om din katt reagerar känsligt när du klappar den på magen. Drabbade katter äter också mindre.

Ripuli

Diarre

Diarré hos katter kan uppstå plötsligt (akut) eller under en längre tid (kronisk). Dessutom kan avföringskonsistensen variera. Beroende på orsak kan du också upptäcka slem eller blod i avföringen.

Kräkningar

Kräkningar

Om din katt kräks bör du hålla ett öga på den. Undersök uppkastningarna på eventuella främmande föremål eller blod. Att kräkas en gång är vanligtvis ofarligt, men om det händer ofta bör du låta undersöka katten av en veterinär.

Utmattning

Utmattning

Nästan varje sjukdom leder till att din katt blir trött. Sjukdomar tar mycket kraft och energi. Du bör därför vara uppmärksam när din katt inte vill leka och verkar matt.

Vilka utlösande faktorer finns det för matsmältningsproblem hos katter?

1. Foderintolerans

1. Foderintolerans

Matallergi är ett vanligt problem hos katter, och det kan uppstå bland alla åldrar och raser. Ofta måsta katten kräkas, den har diarré eller klåda. Om din katt är allergisk mot ett visst allergen i maten kan du ge den ett speciellt kattfoder för allergiker. Ibland räcker det att undvika vissa ingredienser och till exempel byta till ett spannmålsfritt foder eller mat med bara en sorts protein. Du kan fråga din veterinär vilket foder som kan passa din katt.

2. Känslig matsmältningskanal

Känslig matsmältningskanal

Vissa fyrbenta vänner, som exempelvis många avelskatter, tenderar till särskilt känslig mage. Det kan bero på plötsliga temperatursvängningar eller en förändring i hushållet som påverkar magen. Om din katt är extra känslig kan specialfoder med lättsmälta ingredienser hjälpa.

3. Byt av foder

När du byter kattens foder bör du göra det långsamt, under en period på minst åtta till tio dagar. Att byta foder för snabbt kan påverka din katts känsliga mage negativt.

4. Dålig mat

Fritt springande katter hittar ibland skämda matrester i soptunnor hos grannarna. Även om kattens mage klarar mer än människans, kan dålig mat orsaka problem också hos våra fyrbenta vänner.

5. Min katt äter för snabbt

Vissa katter äter maten alldeles för snabbt. Det kan också vara en anledning till att din katt har förstoppning eller magont. För att förhindra detta bör du portionera maten eller använda en slowfeeder (även kallad anti-sluk-skål).

6. Stress

Stress är orsaken till många problem och kan även påverka matsmältningen. Se därför till att du erbjuder din katt lugna platser dit den kan dra sig tillbaka. Det är också lämpligt att ge katten ett klösträd eller en aktivitetsleksak, som en petbräda. På så sätt kan din katt arbeta bort stress och främja sin hälsa.

7. Dricker inte tillräckligt med vätska

Det är enkelt: När katter dricker för lite tjocknar avföringen mer och mer. Det leder gradvis till förstoppning. Om din katt dricker dåligt kan kanske en vattenfontän locka den att dricka mer.

8. För lite motion

Tillräckligt med motion är inte bara bra för din katts figur, utan också för hälsan. Det är nödvändigt mot fetma och förebygger matsmältningsproblem. Om din katt inte rör sig tillräckligt kan du locka den att leka med en klösstolpe eller speciella leksaker den gillar.

9. Parasiter

Tarmparasiter som giardia, rundmask, hakmask, piskmask eller bandmask kan utlösa matsmältningsproblem som diarré hos katter. Följ därför veterinärkårens rekommendationer och låt kontrollera din katts avföring för parasiter regelbundet (cirka tre gånger om året).

10. Infektioner

Olika bakteriella eller virusinfektioner (t.ex. FeLV, FIP) kan orsaka matsmältningsproblem hos din katt. Misstänker du att den drabbats av ett virus bör du definitivt uppsöka din veterinär för att kunna bekämpa det i ett tidigt skede.

11. Sjukdomar

Om din katt har en hormonell störning (t.ex. överaktiv sköldkörtel) eller en metabol sjukdom (som diabetes mellitus) kan ibland även matsmältningen påverkas. Därför är det viktigt att du tar katten till din veterinär tidigt om den har allvarliga matsmältningsproblem.

  • Intelligens
  • Stress
  • Lågt vätskeintag
Smilla

Smilla

Royal Canin

Royal Canin

Hills

Hills

Cfl

Cfl

Animonda

Animonda

Cfl cet

Cfl vet