Matsmältningsproblem hos katter

En frisk och välfungerande mag-tarmkanal är mycket viktig för din katt. Men kan du tyda tecken på matsmältningsproblem hos din fyrbenta vän? Här får du den viktigaste informationen om ämnet "matsmältning hos katter":

Symtom: Vilka är typiska tecken på matsmältningsproblem hos katter?

image

Gaser

Om din katt har gaser brukar det vanligtvis förekomma i kombination med andra matsmältningsproblem. Om din katt har ont bör du alltid vända dig till en veterinär.

image

Förstoppning

När din katts avföring inte är cigarrformad utan snarare rund och hård kan katten lida av förstoppning. Drabbade katter har också ont ibland eller är rastlösa när de bajsar.

image

Ont i magen

Ibland är det inte så lätt att säga om din katt har ont. En indikation på magont är dock om din katt reagerar känsligt när du klappar den på magen. Drabbade katter äter också mindre.

image

Diarre

Diarré hos katter kan uppstå plötsligt (akut) eller under en längre tid (kronisk). Dessutom kan avföringskonsistensen variera. Beroende på orsak kan du också upptäcka slem eller blod i avföringen.

image

Kräkningar

Om din katt kräks bör du hålla ett öga på den. Undersök uppkastningarna på eventuella främmande föremål eller blod. Att kräkas en gång är vanligtvis ofarligt, men om det händer ofta bör du låta undersöka katten av en veterinär.

image

Utmattning

Nästan varje sjukdom leder till att din katt blir trött. Sjukdomar tar mycket kraft och energi. Du bör därför vara uppmärksam när din katt inte vill leka och verkar matt.

Vilka utlösande faktorer finns det för matsmältningsproblem hos katter?

1. Foderintolerans

1. Foderintolerans

Matallergi är ett vanligt problem hos katter, och det kan uppstå bland alla åldrar och raser. Ofta måsta katten kräkas, den har diarré eller klåda. Om din katt är allergisk mot ett visst allergen i maten kan du ge den ett speciellt kattfoder för allergiker. Ibland räcker det att undvika vissa ingredienser och till exempel byta till ett spannmålsfritt foder eller mat med bara en sorts protein. Du kan fråga din veterinär vilket foder som kan passa din katt.

2. Känslig matsmältningskanal

Känslig matsmältningskanal

Vissa fyrbenta vänner, som exempelvis många avelskatter, tenderar till särskilt känslig mage. Det kan bero på plötsliga temperatursvängningar eller en förändring i hushållet som påverkar magen. Om din katt är extra känslig kan specialfoder med lättsmälta ingredienser hjälpa.

  • 3. Byt av foder

    När du byter kattens foder bör du göra det långsamt, under en period på minst åtta till tio dagar. Att byta foder för snabbt kan påverka din katts känsliga mage negativt.

  • Intelligens
  • Stress
  • Lågt vätskeintag

*Rek. pris = Rekommenderat cirkapris **Se leveranskostnader och leveranstid

"Tidigare pris" = Det lägsta priset på produkten under de senaste 30 dagarna

Betalningsmetoder

Leverans

  • Postnord

Säkerhet

Följ zooplus

  • App Store
  • Google Play