Matsmältningsproblem hos hundar

Matsmältningsbesvär är ett vanligt problem hos hundar eftersom det finns många orsaker som kan leda till mag-tarmproblem. Vi har sammanställt den viktigaste informationen om detta ämne åt dig nedan så att du kan ingripa och behandla hunden tidigt.

Symtom: Vilka kan tecknen vara på matsmältningsproblem hos hundar?

gaser

Gaser

Om din hund har gaser ofta kan det vara ett tecken på matsmältningsproblem. Förutom att det luktar illa kan hunden också drabbas av obehagligt tryck eller smärta.

Förstoppning

Förstoppning

I de flesta fall yttrar sig din hunds förstoppning genom den försöker bajsa ofta men inte lyckas. Ibland kan den bara utsöndra några små, hårda avföringskulor, och ofta har den ont. 

Magont

Magont

Magsmärta kan visa sig på olika sätt. De viktigaste symptomen är aptitlöshet, rastlöshet, hunden smackar och saliverar. En hård buk eller ""böneställningen"" är andra tecken på att hunden har ont i magen.

Diarre

Diarre

Om din hund har mjuk till flytande avföring flera gånger om dagen har den diarré. Med tiden förlorar din hund mycket vätska och blir uttorkad. Beroende på avföringens konsistens och färg kan det ha flera orsaker.

Kräkningar

Kräkningar

Nästan alla organ hos hunden kan stimulera kräkcentrumet i hjärnan för att framkalla kräkningar. Om symtomen varar längre eller din hund uppvisar andra symptom bör du definitivt besöka din veterinär.

Utmattning

Utmattning

Om din annars alltid så pigga, fyrbente vän inte vill leka längre och ligger i sin bädd hela dagen, även om du försöker uppmuntra den flera gånger, kan den vara matt och sjuk.

Orsaker: Vilka utlösande faktorer finns för matsmältningsproblem hos hundar?

1. Matintolerans

Matintolerans

Oavsett ras, kön eller ålder – om din hund är allergisk mot ett visst foder så har den troligtvis en foderallergi. Det är därför viktigt att du kan utesluta allergenet ur din hunds måltider så snabbt som möjligt. Det finns olika foder för allergiker som du kan ge hunden, i samråd med din veterinär. Ett så kallat monoprotein-foder eller spannmålsfri mat är ofta rätt val. 

2. Känslig matsmältningskanal

Känslig matsmältningskanal

Vissa hundar har en särskilt känslig mage. I det här fallet bör du välja ett sensitive-foder. De väl genomtänkta ingredienserna i dessa dieter kan skydda din hunds känsliga mage.

 • 1. Matsmältningsproblem hos hundar

 • 2. Symtom: Vilka kan tecknen vara på matsmältningsproblem hos hundar?

 • 3. Förstoppning

 • 4. Har ätit något fel

 • 5. Äta för snabbt

 • 6. Stress

 • 7. För lågt vätskeintag

 • 8. För lite motion

 • Parasiter

 • 10. Infektioner

 • Foderskålar
 • För stress
 • Träning
Matsmältningsproblem hos hundarMatsmältningsproblem hos hundarhos hundar

Ett ganska vanligt och tyvärr också obehagligt problem för våra fyrbenta familjemedlemmar är matsmältningsbesvär. Det blir inte lättare av att orsakerna kan vara många. Vi har därför samlat några tips och råd för att du ska vara bättre rustad mot matsmältningsproblem hos hundar...

Diarré hos hundarDiarré hos hundarhos hundar

Tyvärr hör diarré hos hundar inte till ovanligheterna. Nästan alla hundar lider av det en eller annan gång under sitt liv. Men hur uppstår diarré och när behöver man oroa sig? I den här artikeln har vi sammanfattat den viktigaste informationen om ämnet.