Förbered din pälskling för vår - 15% rabatt på pälsvård!

Lopp- och fästingmedel för hundar och katter

Parasiticides

När temperaturen börjar stiga på våren ökar även risken för att ditt husdjur drabbas av parasiter. Speciellt loppor och fästingar är utbredda, mycket irriterande och ibland även farliga för ditt husdjur. Lyckligtvis finns det nu ett antal effektiva medel mot loppor och fästingar för hundar och katter.

Just nu får ni även 15% rabatt på pälsvård. Kopiera och klistra in rabattkoden i kassan:  PALSVARD-15

Översikt: Vilka är de vanligaste parasiterna hos hundar och katter?

Det finns många skadedjur som kan plåga din hund eller katt. Loppor och fästingar är förstås de mest kända och vanligaste parasiterna. Här kan du läsa om vilka parasiter som finns, hur husdjur smittas och när faran är som störst:

När är risken att drabbas av parasiter särskilt hög?

Fästingar blir aktiva vid temperaturer från runt 8 grader. Fästingbett förekommer därför särskilt ofta från februari till oktober, beroende på var du bor i landet. Men på grund av klimatförändringarna blir det allt vanligare att fästingar överlever och söker värdar året runt. Loppor kan överleva i djurens päls alla årstider, så tänk på att ditt husdjur därför behöver ett effektivt lopp- och fästingmedel året runt.

Hvilke typer parasitter findes der hos hunde og katte?

För att få en överblick över de många olika parasiterna är det vettigt att dela in dem i endoparasiter (lever i värden/djuret) och ektoparasiter (lever på värden/djuret).

De viktigaste ektoparasiterna hos hundar och katter är:

  • loppor
  • kvalster
  • fästingar
De viktigaste endoparasiterna hos hundar och katter är:

protozoer (till exempel Giardia lamblia, Toxoplasma gondii)

maskar (till exempel inälvsmask, hjärtmask, lungmask)

Du hittar en översikt över de olika parasiterna hos hundar och katter i zooplus magasin.

Var kan hundar och katter bli smittade av loppor och fästingar?

Ditt husdjur kan drabbas parasiter på flera olika sätt. Hundar och katter kan få loppor när de kommer i kontakt med andra infekterade djur. Det behöver inte vara djur av samma art, utan kan även vara vilda djur, som till exempel igelkottar. Loppor kan också hoppa från kläder eller skor till husdjur. Fästingar däremot väntar vanligtvis i gräs och i buskar och när en hund eller katt går förbi tar sig fästingen in i pälsen och biter sig fast i huden.

Finns det vaccinationer mot parasiter?

Det finns för närvarande ingen godkänd vaccination för hundar eller katter mot parasiter. Däremot kan du få ditt husdjur vaccinerat mot vissa infektioner som överförs av fästingar. Det finns till exempel vaccinationer mot borrelia och babesios.

Hur kan jag skydda mitt husdjur från loppor och fästingar?

Använd medel mot parasiter

Använd medel mot parasiter

Låt vaccinera ditt husdjur

Låt vaccinera ditt husdjur

Piller

Avmaska ditt djur med jämna mellanrum

Regelbunden kontroll och vård av pälsen

Regelbunden kontroll och vård av pälsen

rabatt hos zooplus

15% rabatt på pälsvård

Kopiera rabattkoden och klista in i kassan:

PALSVARD-15

Rabattkoden gäller på kattvård och hundvård och gäller till och med 2024-03-25.Rabattkoden kan inte kombineras med andra rabattkoder. 

Pälsvård för katt

pälsbyte

Såhär i pälsbyte-tider är det extra viktigt att ta hand om pälsen på din kisse genom att ta bort överflödigt hår - oavsett om det är långt eller kort hår behöver varje kattpäls uppmärksamhet.

Skäm bort din katt med rätt borstar och kammar som tar bort löst hår och ger din katt en glänsande och hälsosam päls.

Upptäck dessutom ett urval av lämpliga tillskott som kan ha en positiv effekt på immunsystemet och ämnesomsättningen hos din katt.

Glöm inte heller bort din kisses tänder, upptäck vårt sortiment av tandvårdsprodukter!

Pälsvård för hund

Pälsbyte

Förbered dig för din fyrbenta väns pälsbyte. Zooplus erbjuder ett stort utbud av produkter för din hunds pälsvård såsom klippmaskiner, hundborstar och hundsaxar som hjälper till att hålla pälsen snygg. 

Dessutom hittar du ett urval av lämpliga tillskottsprodukter som säkerställer en magnifik päls och en frisk hud. 

Glöm inte heller bort din pälsklings tänder, upptäck även vårt sortiment av tandvårdsprodukter! 

 

Skydda ditt husdjur mot parasiter genom att beakta djurets individuella behov, exempelvis den genetiska defekten MDR1. Din veterinär kan informera dig bäst om för- och nackdelar med olika lopp- och fästingmedel. Observera att ingen metod erbjuder ett hundraprocentigt skydd. Var uppmärksam på korrekt användning och dosering. Olika medel fungerar på olika sätt: vissa dödar parasiter, andra stöter bort dem och vissa medel kombinerar båda.

Sjukdomar som parasiter kan orsaka hos hundar och katter

Förutom myggor kan särskilt fästingar överföra smittämnen som orsakar medelhavssjukdomar och andra infektioner. För hundar och katter kan de bland annat vara:

  • anaplasma
  • babesios, eller piroplasmos
  • borrelia
  • ehrlichios
  • hepatozoonos

Loppor överför sällan smittämnen men de kan orsaka svår klåda och allergier (mot loppsaliv).

Du hittar en översikt över de vanligaste sjukdomarna hos hundar och katter i zooplus magasin.

Observera: Om ditt husdjur visar tecken på sjukdom bör du konsultera en veterinär så snabbt som möjligt.

HundParasiter hos hundarLoppor och fästingar

När våren närmar sig och temperaturerna stiger ökar också risken för fästingbett. Fästingar är inte bara irriterande utan också bärare av olika sjukdomar, och både fästingar och loppor är vanliga parasiter hos hundar. I följande artikel kan du läsa vad du bör veta om fästingar och loppor hos hundar

Läs mer
ParasitterParasiter hos katterfästingar och loppor

Parasiter är små skadedjur som livnär sig på våra katters blod. De är inte bara väldigt irriterande, utan kan också orsaka allvarliga sjukdomar. I den här artikeln hittar du information om parasiter som fästingar och loppor hos katter.

Läs mer