Vårt engagemang för miljön

Woods

Som online-butik med verksamhet i hela Europa tar vi vårt ansvar för vår planet på största allvar. Vi vill gärna bidra för att globala klimatskyddsmål ska kunna uppnås. Vi mäter därför regelbundet vårt ekolokiska fotavtryck (CO₂-fotavtryck) enligt standarderna i det så kallade Greenhouse Gas Protocol och vidtar åtgärder från resultaten för att förhindra eller minska utsläpp.

Vetenskapliga undersökningar samt en aktuell studie från den tyska miljömyndigheten visar att e-handel i de flesta fall har en bättre ekologisk balans när det gäller utsläpp av växthusgaser jämfört med att handla i en fysisk butik. En punkt som dock ofta visar sig vara särskilt skadlig för miljön inom onlinehandeln är det stora antalet returer. Hos zooplus ligger dock antalet returer konstant under en procent, vilket gör att motsvarande påverkan på miljön är låg.

> Läs mer om studien här

Undvika och minska CO₂-utsläpp

Warehouse Effektivt logistiskt nätverk

Med ett tätt nätverk av lagerplatser i hela Europa använder vi korta vägar för att spara utsläpp från transporterna. Vi arbetar allt mer med klimatneutrala logistikpartners som till exempel använder elfordon för leverans.

Package Ekologiska förpackningslösningar

Både våra kartonger och fyllnadsmaterialet i våra förpackningar är till stor del gjorda av återvunnet material och kan återanvändas efter användning. Dessutom testar vi kontinuerligt ekologiska produktinnovationer för att göra vår materialanvändning ännu mer miljövänlig.

Transport Standardiserad logistik

Vi använder ett begränsat antal standardstorlekar på förpackningarna, som justeras i höjdled beroende på förpackningens innehåll. Det sparar fyllnadsmaterial i förpackningen och lastkapaciteten kan utnyttjas maximalt vid transport med lastbil, vilket gör att färre transporter krävs totalt sett.

Warehouse ShelfsMot foderslöseri

Vi är noga med att inte producera onödigt avfall och framför allt att inte slösa med värdefullt foder. Det är därför vi skänker foderprodukter som fortfarande är i perfekt skick men närmar sig bäst före-datum till olika djurskyddsorganisationer.

Warehouse PackageHållbar hantering av returer

Returer av andra produkter förbereds vanligtvis för återförsäljning. Produkter som inte går att sälja men som ändå kan användas skänker vi bort. Där det är möjligt reparerar vi skadade produkter genom att använda reservdelar, istället för att byta ut hela produkten.

Energy Förnybar energi

Energiförsörjningen av olika administrations- och lagerplatser inom vårt nätverk kommer redan från förnybar energi. Till exempel är vårt huvudkontor i München försörjt med 100% grön el.

Klimatkompensation

Med våra kunders medgivande betalar vi ett klimatskyddsbidrag per order, med vilket vi stödjer certifierade klimatskyddsprojekt och kompenserar för de genomsnittliga CO₂-utsläppen för en order. På så sätt kan CO₂ som släpps ut på ett ställe, sparas in någon annanstans i världen. Grundtanken här är att det är avgörande för atmosfären att det totalt sett släpps ut färre växthusgaser och inte i första hand var detta sker.

Partner Tanzania

För att undvika utsläpp av skadliga växthusgaser stödjer vi till exempel klimatskyddsprojekt som främjar utbyggnaden av förnybar energi som vind- och vattenkraft och projekt som skyddar skogsområden från avskogning och därmed bevarar viktig kollagring. Som en del av projekten för att avlägsna och lagra CO₂ främjar zooplus även produktion av biokol från till exempel bambuavfall, varigenom kol binds permanent. Läs mer om vårt engagemang i enskilda projekt och om vår partnerplattform Ceezer här.

Utöver ert bidrag till klimatskyddet bidrar alla projekt till de 17 mål för hållbar utveckling som utvecklats av FN. Till exempel skapas förbättrade hälsoförhållanden eller arbetstillfällen för lokalbefolkningen i linje med klimatskyddsåtgärderna.

Projekten för att undvika utsläpp av växthusgaser är också certifierade enligt internationella standarder som Gold Standard, Verra eller Plan Vivo. Projekt för CO2-utvinning och lagring är åtminstone i förcertifieringsfasen. Dessa oberoende standarder säkerställer att projekten bevisligen sparar CO₂ och deras klimatpåverkan kontrolleras regelbundet av tredjepartsleverantörer.

Vanliga frågor om CO₂-kompensation

  • Vad är klimatskyddsbidrag och vad innebär CO₂-kompensation?

  • Vad är ett klimatskyddsprojekt?

  • Varför ska man kompensera för CO₂-utsläpp?

  • Hur vet zooplus att projekten faktiskt sparar in CO₂?

  • Varför finns det knappt några klimatskyddsprojekt i Europa?

*Rek. pris = Rekommenderat cirkapris **Se leveranskostnader och leveranstid

"Tidigare pris" = Det lägsta priset på produkten under de senaste 30 dagarna

Betalningsmetoder

Leverans

  • Postnord

Säkerhet

Följ zooplus

  • App Store
  • Google Play