Vårt engagemang för miljön

Woods

Som online-butik med verksamhet i hela Europa tar vi vårt ansvar för vår planet på största allvar. Vi vill gärna bidra för att globala klimatskyddsmål ska kunna uppnås. Vi mäter därför regelbundet vårt ekolokiska fotavtryck (CO₂-fotavtryck) enligt standarderna i det så kallade Greenhouse Gas Protocol och vidtar åtgärder från resultaten för att förhindra eller minska utsläpp.

Vetenskapliga undersökningar samt en aktuell studie från den tyska miljömyndigheten visar att e-handel i de flesta fall har en bättre ekologisk balans när det gäller utsläpp av växthusgaser jämfört med att handla i en fysisk butik. En punkt som dock ofta visar sig vara särskilt skadlig för miljön inom onlinehandeln är det stora antalet returer. Hos zooplus ligger dock antalet returer konstant under en procent, vilket gör att motsvarande påverkan på miljön är låg.

> Läs mer om studien här

Undvika och minska CO₂-utsläpp

Warehouse Effektivt logistiskt nätverk

Med ett tätt nätverk av lagerplatser i hela Europa använder vi korta vägar för att spara utsläpp från transporterna. Vi arbetar allt mer med klimatneutrala logistikpartners som till exempel använder elfordon för leverans.

Package Ekologiska förpackningslösningar

Både våra kartonger och fyllnadsmaterialet i våra förpackningar är till stor del gjorda av återvunnet material och kan återanvändas efter användning. Dessutom testar vi kontinuerligt ekologiska produktinnovationer för att göra vår materialanvändning ännu mer miljövänlig.

Transport Standardiserad logistik

Vi använder ett begränsat antal standardstorlekar på förpackningarna, som justeras i höjdled beroende på förpackningens innehåll. Det sparar fyllnadsmaterial i förpackningen och lastkapaciteten kan utnyttjas maximalt vid transport med lastbil, vilket gör att färre transporter krävs totalt sett.

Warehouse Shelfs Mot foderslöseri

Vi är noga med att inte producera onödigt avfall och framför allt att inte slösa med värdefullt foder. Det är därför vi skänker foderprodukter som fortfarande är i perfekt skick men närmar sig bäst före-datum till olika djurskyddsorganisationer.

Warehouse Package Hållbar hantering av returer

Returer av andra produkter förbereds vanligtvis för återförsäljning. Produkter som inte går att sälja men som ändå kan användas skänker vi bort. Där det är möjligt reparerar vi skadade produkter genom att använda reservdelar, istället för att byta ut hela produkten.

Energy Förnybar energi

Energiförsörjningen av olika administrations- och lagerplatser inom vårt nätverk kommer redan från förnybar energi. Till exempel är vårt huvudkontor i München försörjt med 100% grön el.

Utjämna CO₂-utsläpp

Med våra kunders medgivande betalar vi ett klimatskyddsbidrag per order, med vilket vi stödjer certifierade klimatskyddsprojekt och kompenserar för de genomsnittliga CO₂-utsläppen för en order. På så sätt kan CO₂ som släpps ut på ett ställe, sparas in någon annanstans i världen. Grundtanken här är att det är avgörande för atmosfären att det totalt sett släpps ut färre växthusgaser och inte i första hand var detta sker.

Partner Ghana

zooplus‘ Engagement in Ghana

Tillsammans med ClimatePartner i Ghana främjar vi spridningen av effektiva kaminer, vilket ger lokalbefolkningen ett rent och energibesparande alternativ till matlagning, jämfört med öppen eld. Kaminerna kräver betydligt mindre ved eller kol, vilket gör att en enda kamin sparar upp till 4,46 ton CO₂ per år. På så sätt kan livsviktiga skogar räddas från avverkning. I stället för att bli ved, fortsätter de vara värdefulla CO2-lager samt en viktig livsmiljö för många djur- och växtarter. Samtidigt sparar hushållen tid och pengar eftersom de måste skaffa mindre bränsle. Ur hälsosynpunkt är kaminerna också fördelaktigare för sina användare eftersom belastningen av sotpartiklar minskar, i motsats till öppna eldstäder. Projektet är Gold Standard-certifierat och bidrar till 11 av FN:s 17 hållbara utvecklingsmål.

Partner Tanzania
zooplus‘ Engagement in Tanzania 

Dessutom är zooplus engagerad myclimate klimatkompensationsprojekt där markrättigheter för ursprungsbefolkningen i Tanzania säkras och genomförandet av gemensamma markanvändningsplaner stärks genom skogsvårdsaktiviteter. Den resulterande minskningen av avskogning förhindrar växthusgaser från att släppas ut i atmosfären och säkerställer livsmiljöanslutning för utrotningshotade vilda djur mellan Yaeda-dalen och Ngorongoro-höglandet.

Myclimates internationella klimatkompensationsprojekt uppfyller de högsta standarderna (CDM, Gold Standard, Plan Vivo) och bidrar till FN:s mål för hållbar utveckling. Koldioxidkompensationsprojekten bidrar alltså väsentligt till den sociala, ekologiska och ekonomiska utvecklingen i regionen.

Vanliga frågor om CO₂-kompensation

*Rek. pris = Rekommenderat cirkapris **Se leveranskostnader och leveranstid

333zooPoäng
Missa inte personliga erbjudanden, kampanjer och rabatter!
Missa inte personliga erbjudanden, kampanjer och rabatter!
Välj husdjur

Betalningsmetoder

Leverans

  • Postnord
  • DB Shenker

Säkerhet

Följ zooplus

  • App Store
  • Google Play