Övervikt hos hundar: tips för en bättre hälsa

Omkring 56 procent av alla hundar väger för mycket. Procenttalet varierar beroende på undersökning och i vilket land man mäter men ett är säkert: antalet hundar med övervikt ökar varje år.

Varför? Ibland är vi lite "för snälla" mot våra husdjur och överdriver med mat och godis. Ibland är allvarliga sjukdomar orsaken. Coronakrisen har också bidragit till sämre hälsa. 71 procent av veterinärerna menar att pandemin påverkar husdjurens ätbeteende. Vi vill därför informera om övervikt och fetma hos hundar och ge dig några tips om vad du kan göra åt det.

Specialfoder för hundarSpecialfoder för hundar
Lätt hundmatLätt hundmat
Hundens vårkonsterHundens vårkonster
TillbehörTillbehör

Är min hund överviktig?

För att kunna bekämpa övervikt är det nödvändigt att hundägaren förstår att hunden har ett viktproblem. Prata med en veterinär om du tror att din hund väger för mycket. Du kan dock även göra några enkla kontroller själv.

Så kan du bestämma om din hund är överviktig

Placera händerna löst mot hundens sidor och för dem långsamt fram och tillbaka längs kroppen. Om du kan känna revbenen direkt är allt bra. Men måste du trycka med handen för att känna dem är din hund förmodligen överviktig.

Hundens silhuett ger också en tydlig indikation om den är överviktig. Om du inte längre kan se midjan tydligt ovanifrån och din hund ser fyllig ut har den förmodligen ett viktproblem.

Vad är orsaken till övervikt hos hundar?

De vanligaste orsakerna till övervikt och fetma är att hunden inte rör sig tillräckligt och / eller får för mycket eller för energirik mat. Annars kan hög ålder, sjukdomar, kastrering, genetiska faktorer eller psykisk stress orsaka övervikt hos hundar. Därför bör du alltid rådfråga en veterinär för att hitta orsaken och kunna utesluta möjliga sjukdomar.

Vad kan övervikt leda till?

Konsekvenserna av övervikt hos hundar är många. Förutom en lägre livskvalitet och begränsad rörlighet ökar övervikt och fetma riskerna för ledskador, hjärtsjukdomar och sjukdomar i andningsvägarna samt diabetes. Hundens livslängd förkortas med upp till två år, jämfört med hundar av samma ras med normal vikt.

Läs mer om övervikt i zooplus Magasin!

Finns det hundraser som oftare blir överviktiga?

Det finns faktiskt några hundraser som är mer benägna till att bli överviktiga eller att få fetma än andra raser: labrador, golden retriever, beagle, tax, cocker spaniel och collie till exempel. De har genetiskt sett ett lägre energibehov men älskar helt enkelt mat alltför mycket.

Rätt foder för överviktiga hundar

Övervikt
Vad är skillnaden mellan dietfoder och lightfoder?

Dietfoder är specialanpassade foder för djur som lider av vissa sjukdomar. De ska endast ges i samråd med en veterinär. Det finns till exempel dietfoder för hundar med diabetes eller njurproblem. Dietmat är därför inte nödvändigtvis tänkt att användas för viktminskning.

Ett foder som kallas ”light” är däremot ett kalorireducerat foder. Det är det första valet om din hund är överviktig och behöver gå ner i vikt.

Vad finns att tänka på när du byter foder?

 1. Det viktigaste är att göra foderomställningen långsamt och varsamt.
 2. Följ alltid veterinärens eller foderproducentens mängdrekommendationer. På förpackningen finns tillverkarens information om hur mycket mat du ska ge för respektive målvikt. Bara några gram för mycket mat varje dag kan påverka vikten negativt.
 3. Var noga med att aldrig ge din hund matrester. Godbitar som belöning är naturligtvis tillåtna – men med måtta, och de måste sedan räknas med i den dagliga fodermängden.

Viktigt: Försök inte få hunden att gå ner i vikt genom att bara minska mängden foder! Det kan då hända att den inte får till tillräckligt med näringsämnen, vilket kan leda till näringsbrist.

Du hittar tips i zooplus Magasin om hur du byter foder på rätt sätt eller bestämmer rätt mängd mat!

Vilka näringsämnen i fodret ska jag vara särskilt uppmärksam på?

Ett bra lightfoder kännetecknas av tre punkter: fetthalten är lägre och fiberinnehållet (kostfiber) är högre än i vanliga foder. Det är också viktigt att andelen protein är hög eftersom proteinet behövs för att bevara hundens muskler.

Läs mer om temat kost för överviktiga hundar i zooplus Magasin.

 • Våtfoder
 • Torrfoder
 • Tillbehör

Motion är nyckeln till att bekämpa övervikt och fetma hos hundar

Hundträning
Ta inte i för hårt på en gång: öka träningsenheterna långsamt

Grundregeln för överviktiga hundar är: överansträng inte din hund (eller dig själv). Att gå ner i vikt är en lång process och händer inte över en natt. Det viktigaste är att du och din hund har kul tillsammans under träningen. Börja med att ta längre och längre promenader. Därefter kan du tänka ut roliga övningar under promenaderna och kanske stämma träff med andra hundägare.

Överviktiga hundar belastar lederna mer än normalviktiga. Du kan skona hunden med en ortopedisk hundbädd och kanske investera i en ramp vid behov.

Dessa övningar hjälper mot övervikt

Förutom klassikern, det vill säga vanliga promenader, finns många andra aktiviteter att prova som gör underverk mot fetma. Fråga alltid din veterinär i förväg om övningarna och träningen är ofarliga för din hund.

 • Mycket överviktiga hundar rekommenderas att simma, för det avlastar lederna och tränar samtidigt hela kroppen.
 • Apportering, på promenaderna eller hemma i trädgården, brukar de flesta hundar tycka om.
 • Lägg till roliga övningar när ni är ute och går. Hunden kan till exempel balansera på trästammar eller hoppa över smala diken.
 • En annan rolig leksak som verkligen håller hunden igång är en hundfrisbee. Men även övningar som bollvallning eller hunddans får hunden att ”svettas”.
 • Inkludera din hund i din egen träning - lär din hund att sitta på kommando när du gör knäböj. Eller har du hört talas om hundyoga
 • När ni har kommit en bit på väg med träningen kan ni börja jogga, vandra eller cykla längre sträckor tillsammans.
Det finns många hundsporter och olika möjligheter att träna med din hund. Ta reda på vad som passar dig och din hund i zooplus Magasin.

Är agility lämpligt för överviktiga hundar?

Agility (hinderbana på tid) är inte den bästa sporten för hundar som är överviktiga. Det skulle snabbt överanstränga din hund och övningarna är också skadliga för lederna som ändå är extra belastade hos överviktiga hundar.

Då är degility en lämpligare sport. I degility görs övningarna inte på tid utan det viktiga är att de utförs korrekt. Därför är denna hundsport lämpligare för överviktiga hundar

Du kan läsa mer om agility och degility i zooplus Magasin!

Överviktig hund: zooplus husdjur rekommenderar

MalaMala på skattjakt

TIAKI intelligensleksak Grass Slow Feeder är en spännande leksak som också hjälper mig att inte äta för fort. 

Handla här
Peanut Peanut tipsar

TIAKI sniffande leksaksärtan har tre öppningar som kan fyllas med läckra snacks. Den är tålig och idealisk för mina unga kollegor med extra tuggstyrka. 

Handla här
TedTed

Den högkvalitativa fyllningen gjord av viskoelastiska memory foam-flingor är extremt bekväm och säkerställer en skön sömn under långa möten. Sängen anpassar sig efter min kropp och avlastar min ryggrad och leder.

Handla här
ChewyChewy tipsar

 Det är också väldigt roligt att spela "dragkampen" med klöverbladet, eftersom det finns tillräckligt med plats för en tredje spelare.

Chewy

Hur förebygger jag övervikt hos min hund?

Övervikt

Ge hunden behovsbaserad kost och välj rätt foder.

Övervikt

 Gå ut och promenera flera gånger om dagen.

Övervikt

Känn revbenen och håll koll på silhuetten

Övervikt

Väg de dagliga portionerna och glöm inte att räkna med godis

image

Locka hunden till aktiviteter (gömma mat, få klättermöjligheter m.m.)

Clock

Avsätt tid för lek varje dag