Övervikt hos hundar: tips för en bättre hälsa

Övervikt hos hundar: tips för en bättre hälsa

Omkring 56 procent av alla hundar väger för mycket. Procenttalet varierar beroende på undersökning och i vilket land man mäter men ett är säkert: antalet hundar med övervikt ökar varje år.

Varför? Ibland är vi lite "för snälla" mot våra husdjur och överdriver med mat och godis. Ibland är allvarliga sjukdomar orsaken. Coronakrisen har också bidragit till sämre hälsa. 71 procent av veterinärerna menar att pandemin påverkar husdjurens ätbeteende. Vi vill därför informera om övervikt och fetma hos hundar och ge dig några tips om vad du kan göra åt det.Är min hund överviktig?

För att kunna bekämpa övervikt är det nödvändigt att hundägaren förstår att hunden har ett viktproblem. Prata med en veterinär om du tror att din hund väger för mycket. Du kan dock även göra några enkla kontroller själv.

Rätt foder för överviktiga hundar

Övervikt
Vad är skillnaden mellan dietfoder och lightfoder?

Dietfoder är specialanpassade foder för djur som lider av vissa sjukdomar. De ska endast ges i samråd med en veterinär. Det finns till exempel dietfoder för hundar med diabetes eller njurproblem. Dietmat är därför inte nödvändigtvis tänkt att användas för viktminskning.

Ett foder som kallas ”light” är däremot ett kalorireducerat foder. Det är det första valet om din hund är överviktig och behöver gå ner i vikt.

Motion är nyckeln till att bekämpa övervikt och fetma hos hundar

Hundträning
Ta inte i för hårt på en gång: öka träningsenheterna långsamt

Grundregeln för överviktiga hundar är: överansträng inte din hund (eller dig själv). Att gå ner i vikt är en lång process och händer inte över en natt. Det viktigaste är att du och din hund har kul tillsammans under träningen. Börja med att ta längre och längre promenader. Därefter kan du tänka ut roliga övningar under promenaderna och kanske stämma träff med andra hundägare.

Överviktiga hundar belastar lederna mer än normalviktiga. Du kan skona hunden med en ortopedisk hundbädd och kanske investera i en ramp vid behov.

Hur förebygger jag övervikt hos min hund?

image

Ge hunden behovsbaserad kost och välj rätt foder.

image

 Gå ut och promenera flera gånger om dagen.

image

Känn revbenen och håll koll på silhuetten

image

Väg de dagliga portionerna och glöm inte att räkna med godis

*Rek. pris = Rekommenderat cirkapris **Se leveranskostnader och leveranstid

333zooPoäng
Missa inte personliga erbjudanden, kampanjer och rabatter!
Missa inte personliga erbjudanden, kampanjer och rabatter!
Välj husdjur

Betalningsmetoder

Leverans

  • Postnord
  • DB Shenker

Säkerhet

Följ zooplus

  • App Store
  • Google Play