Byte av hundens foder

Byte av hundens foder

När du byter din hund foder finns några saker att se upp med.

Många av oss känner till problemet: byter du från snabbmat till en fiberrik kost kan det orsaka en högljudd mage och diarré. Våra fyrbenta följeslagare har samma problem. Här får du veta hur du bäst kan planera och genomföra byte av hundens foder.

Anledningar till att förändra hundens diet

Behöver hundar variation i sina matskålar? Experternas åsikter varierar, men en omväxlande meny är inte nödvändig.

Om du ändå vill erbjuda din hund variation kan du välja ett varumärke och testa olika fodervarianter av detta. Eftersom kvaliteten och sammansättningen av de enskilda sorterna ofta liknar varandra kommer hunden förmodligen inte att få problem med denna lilla “förändring”.

Förutom omväxling finns också andra goda skäl till att byta foder:

  • Byte från valpfoder till vuxenmat eller från vuxenmat till seniormat
  • Byte från våtfoder till torrfoder eller vice versa
  • Sjukdomar som kräver ett dietfoder
  • Fetma
  • Intolerans eller allergier mot ingredienser i föregående foder
  • Kostnadsskäl eller personliga preferenser för ägaren
  • Produkternas tillgänglighet

Så här fungerar en skonsam omställning

Din hunds tarmflora behöver tid för att vänja sig vid sammansättningen av en ny kost. Därför bör du inte byta hundmat från en dag till en annan. I stället är det viktigt att foderbytet sker långsamt och stegvis.

I början lägger du till en fjärdedel av den nya fodersorten till den vanliga maten. Under upp till två veckor fortsätter du att öka mängden ny mat successivt och dra av samma mängd av den gamla tills hunden bara får den nya maten. En annan fördel med detta tillvägagångssätt är att om din hund är kräsen kan den gradvis vänja sig vid det nya innehållet.

Tips: Om du håller fast vid ett och samma fodermärke för hundens alla olika åldrar får du vanligtvis inga några problem med att byta foder.

Omställning från våtfoder till torrfoder

Du bör också vara försiktigt när du byter från våtfoder till torrfoder eller tvärtom. I princip är det alltid bra om din hund är van vid båda typerna av mat.

För att vänja hunden vid torrfoder kan du börja använda foderbitarna som belöning. På morgonen väger du torrfodret och drar av motsvarande mängd från våtfodret. Sedan ger du din hund några bitar då och då, fördelat över hela dagen.

Vad kan hända om du byter hundens mat för snabbt?

Vissa hundar tål en förändring av fodret utan problem. Men många får följande symtom när de inte är vana vid en ny kost:

  • Gaser
  • Frekventa tarmrörelser
  • Diarré
  • Kräkningar
  • Klåda
  • Vägrar att äta

Om din hund har ett eller flera av dessa symtom får du minska mängden ny mat igen och hålla fast vid den  mängden i några dagar.

Om symtomen kvarstår eller återkommer så fort du ökar andelen nytt foder måste du kanske byta till ett annat foder. Din veterinär ger dig gärna råd om du har problem.

.

Särskilt fall: veterinär dietmat

Vissa sjukdomar kan göra det nödvändigt att byta till ett dietfoder/veterinärfoder. Uttrycket “diet” betyder inte mat som är avsedd för viktminskning. Det handlar snarare om specialfoder som sätts ihop för speciella näringsändamål.

Dietmat får endast ges till din hund efter att en veterinär har gett en diagnos och på hens rekommendation.

Möjliga skäl för att byta till en sådan diet kan vara:

  • Njursvikt
  • Tarmsjukdom
  • Urinstenar eller semolina (urolithiasis)
  • Allergier och intoleranser
  • Fetma

Ha tålamod, även om bytet till ett veterinärfoder kan vara absolut nödvändigt på grund av sjukdom. Eftersom ett alltför snabbt foderbyte kan leda till andra problem bör ni ta er tid, även om det kan kännas brådskande.

byt foder på rätt sätt
Våra mest populära inlägg
5 min

Vilken mänsklig föda får hundar inte äta?

Hundar bör egentligen bara få foder som är anpassat för dem, även om hundar förr, och delvis också idag, har haft status som restätare. Men det är självklart tillåtet med en liten läckerbit som mellanmål då och då – under förutsättning av att hunden mår hälsomässigt bra av det. Dock är vissa livsmedel för människor riktigt skadliga för hundar – ja, faktiskt också giftiga. Därför finns det en hel del som hunden inte får äta. Människorna i familjer med hund bör därför ha ordentliga kunskaper om vilka livsmedel som kan skada vovven. Om olyckan är framme och hunden äter något som den inte borde ha ätit rekommenderar vi att du omedelbart uppsöker en veterinär du litar på. Hon eller han kommer att fråga dig om hur mycket hunden fick i sig av livsmedlet och hur lång tid som gått. Veterinären kommer sedan att börja behandlingen med utgångspunkt i den här informationen. Tyvärr kommer hjälpen ofta för sent för hunden. Därför bör du undvika att den får i sig de livsmedel som den inte tål. Men skulle den å andra sidan få i sig något opassande bör du handla snabbt för att kunna rädda hunden.
6 min

Beräkna fodermängd för hundar: så enkelt är det

Det finns numera många olika sorters hundfoder och utfodringssätt och det är inte så enkelt att hålla reda på alla. Om du väljer helfoder kan du enkelt få fram rätt fodermängd för hundar genom tillverkarens rekommendationer på förpackningen. Men hur beräknar man mängden mat hos hundar om man vill barfa eller kombinera olika foderråvaror? Lyckligtvis kan du enkelt bestämma din hunds energibehov med hjälp av några formler.