Gör din egen hundadventskalender
© otsphoto / stock.adobe.com
Adventskalendrar är något av det bästa med julen: Öppna en lucka varje dag och bli glad över en ny överraskning. Att göra en adventskalender åt hunden är inte alls svårt. På så sätt förgyller du också väntan på festligheterna för din fyrbenta familjemedlem.
Innehållsförteckning
Advent, det betyder glädje inför julen, adventsljus, pepparkakor och glögg. Självklart måste man också ha en adventskalender, helst en hemgjord.
Varför inte göra en hemgjord adventskalender åt hunden också? Istället för choklad innehåller kalendern läckra godisbitar eller spännande hundleksaker. Och det är inte bara din egen hund som blir glad över en DIY-kalender. En hemgjord adventskalender är också en underbar gåva till vänner som har hund.
Material till hundens adventskalender
”Luckorna” i adventskalendern består av 24 juliga papperspåsar som du fyller med olika små presenter till hunden. Lämpligt innehåll i påsarna är till exempel hembakade hundkex eller annat hundgodis. Säkert kommer din älskling också att bli glad över en eller annan hundleksak.
Det här är vad du behöver för att göra en egen adventskalender åt hunden:
- Tunt rep eller snöre (ca 1,50 meter långt)
- 24 papperspåsar
- Tunt presentband
- Dekaler för märkning
- 24 överraskningar (snacks eller hundleksaker)
- Hålslag
- Sax
- Penna
Tips: Köp först innehållet i adventskalendern
När du ska köpa materialet till kalendern, se till att papperspåsarna är tillräckligt stora för att till exempel kunna rymma ett tuggben eller en större leksak. Det allra bästa är att först skaffa innehållet för adventskalendern och därefter påsarna.
Papperspåsar i olika storlekar och mönster hittar du till exempel i kontorsbutiker, hobbybutiker eller på nätet.
Alternativa material för hundens adventskalender
Tygpåsar är ett bra alternativ till papperspåsar. Istället för presentband kan du också använda små klädnypor för att fästa presenterna i snöret. Men du kan naturligtvis även hänga upp adventskalendern på en snygg gren.
Hemgjord hundadventskalender: Så gör du
När du gör adventskalendern är det första steget att märka dekalerna från 1 till 24. Med en guldfärgad filtpenna ser det extra festligt ut. Du kan förstås även köpa färdiga siffror till adventskalendrar att klistra på.
Sätt sedan en dekal på varje papperspåse – helst i mitten. Gör därefter ett hål upptill i papperspåsen med hjälp av hålslaget. Genom hålet drar du senare presentbandet för att hänga upp påsarna.
Nu kommer den förmodligen roligaste delen av pysslandet: Fyll var och en av de 24 papperspåsarna med en överraskning åt din hund. För de tyngre sakerna är det bäst att ta dubbla påsar så att papperet inte går sönder.
Klipp sedan till 24 bitar av presentbandet. Bitarna ska vara ca 20 centimeter långa. Nu kan du trä in banden genom hålen i påsarna.
Sist men inte minst behöver du bara hitta en lämplig plats att hänga upp snöret och fästa de 24 påsarna på. Fäst inte påsarna i tur och ordning, utan blanda ihop dem. På så sätt ser hundens adventskalender bra ut även strax före jul när det saknas många påsar.
Kul med adventskalendern
När du är klar med adventskalendern kan du öppna en ”lucka” varje dag tillsammans med din hund genom att ge den en påse. Men ännu roligare blir det om du kombinerar presenterna med lek. Du kan till exempel gömma påsen och låta hunden leta efter den.
Din hund tycker säkert att det är kul att få öppna presenten själv.
Idéer till 24 överraskningar
Det finns massor av sätt att fylla de 24 papperspåsarna i hundadventskalendern: Som godsak kan man till exempel använda tuggben, torkade köttstrimlor eller torkad korv. Bollar eller tygdjur är lämpliga för lek. Det bästa är att växla mellan ätbara saker och leksaker. Se till att godisbitarna du lägger i har lång hållbarhet.
Här är några förslag:
Till självaste julafton den 24 december kan du också lägga något extra fint i påsen. Varför inte till exempel ge din pälskling ett nytt snyggt halsband?
Dra av godis från den dagliga ransonen
Avslutningsvis ett tips till: Om din hund har lätt att bli överviktig bör du dra av godiset i den hemgjorda adventskalendern från den dagliga foderransonen. En guide för att beräkna fodermängden hittar du i här zooplus magasin.
Du kan också läsa mer om faror som lurar runt julen för våra fyrbenta vänner här
Vilken mänsklig föda får hundar inte äta?
Hundar bör egentligen bara få foder som är anpassat för dem, även om hundar förr, och delvis också idag, har haft status som restätare. Men det är självklart tillåtet med en liten läckerbit som mellanmål då och då – under förutsättning av att hunden mår hälsomässigt bra av det.
Valpens kost
Kosten spelar en central roll i livet, även hos våra hundar! Det är därför viktigt att mata dem med en nyttig och balanserad näring, ända från tidig ålder. På detta sätt lägger du grunden för en god fysisk och mental utveckling. Här får du tips om några viktiga saker att tänka på för en korrekt valpnäring.
Baka hundkex själv
Visst går det snabbare att köpa färdiga godbitar i zooplus hundbutik, men det är inte alls lika kul. Och det finns flera bra skäl att baka hundkex själv. Här kan du ta reda på vilka de är, hur hundkex bakas och lagras, och du får flera läckra receptidéer som din hund säkert kommer att gilla.