Gör din egen hundadventskalender

Gör din egen hundadventskalender

Alla hundar blir glada åt en hemgjord adventskalender.

Adventskalendrar är något av det bästa med julen: Öppna en lucka varje dag och bli glad över en ny överraskning. Att göra en adventskalender åt hunden är inte alls svårt. På så sätt förgyller du också väntan på festligheterna för din fyrbenta familjemedlem.

Advent, det betyder glädje inför julen, adventsljus, pepparkakor och glögg. Självklart måste man också ha en adventskalender, helst en hemgjord.

Varför inte göra en hemgjord adventskalender åt hunden också? Istället för choklad innehåller kalendern läckra godisbitar eller spännande hundleksaker. Och det är inte bara din egen hund som blir glad över en DIY-kalender. En hemgjord adventskalender är också en underbar gåva till vänner som har hund.

SE_Summer_WetFood_General_ab_1

Material till hundens adventskalender

”Luckorna” i adventskalendern består av 24 juliga papperspåsar som du fyller med olika små presenter till hunden. Lämpligt innehåll i påsarna är till exempel hembakade hundkex eller annat hundgodis. Säkert kommer din älskling också att bli glad över en eller annan hundleksak.

Det här är vad du behöver för att göra en egen adventskalender åt hunden:

  • Tunt rep eller snöre (ca 1,50 meter långt)
  • 24 papperspåsar
  • Tunt presentband
  • Dekaler för märkning
  • 24 överraskningar (snacks eller hundleksaker)
  • Hålslag
  • Sax
  • Penna
Med lite kreativitet och tid kan du enkelt skapa fina adventskalendrar för hundar.

Tips: Köp först innehållet i adventskalendern

När du ska köpa materialet till kalendern, se till att papperspåsarna är tillräckligt stora för att till exempel kunna rymma ett tuggben eller en större leksak. Det allra bästa är att först skaffa innehållet för adventskalendern och därefter påsarna.

Papperspåsar i olika storlekar och mönster hittar du till exempel i kontorsbutiker, hobbybutiker eller på nätet.

Alternativa material för hundens adventskalender

Tygpåsar är ett bra alternativ till papperspåsar. Istället för presentband kan du också använda små klädnypor för att fästa presenterna i snöret. Men du kan naturligtvis även hänga upp adventskalendern på en snygg gren.

Hemgjord hundadventskalender: Så gör du

När du gör adventskalendern är det första steget att märka dekalerna från 1 till 24. Med en guldfärgad filtpenna ser det extra festligt ut. Du kan förstås även köpa färdiga siffror till adventskalendrar att klistra på.

Sätt sedan en dekal på varje papperspåse – helst i mitten. Gör därefter ett hål upptill i papperspåsen med hjälp av hålslaget. Genom hålet drar du senare presentbandet för att hänga upp påsarna.

Nu kommer den förmodligen roligaste delen av pysslandet: Fyll var och en av de 24 papperspåsarna med en överraskning åt din hund. För de tyngre sakerna är det bäst att ta dubbla påsar så att papperet inte går sönder.

Klipp sedan till 24 bitar av presentbandet. Bitarna ska vara ca 20 centimeter långa. Nu kan du trä in banden genom hålen i påsarna.

Sist men inte minst behöver du bara hitta en lämplig plats att hänga upp snöret och fästa de 24 påsarna på. Fäst inte påsarna i tur och ordning, utan blanda ihop dem. På så sätt ser hundens adventskalender bra ut även strax före jul när det saknas många påsar.

gör din egen hundadventskalender med hembakade hundkex
Fyll till exempel DIY-kalendern med hundkex.

Kul med adventskalendern

När du är klar med adventskalendern kan du öppna en ”lucka” varje dag tillsammans med din hund genom att ge den en påse. Men ännu roligare blir det om du kombinerar presenterna med lek. Du kan till exempel gömma påsen och låta hunden leta efter den.

Din hund tycker säkert att det är kul att få öppna presenten själv.

Idéer till 24 överraskningar

Det finns massor av sätt att fylla de 24 papperspåsarna i hundadventskalendern: Som godsak kan man till exempel använda tuggben, torkade köttstrimlor eller torkad korv. Bollar eller tygdjur är lämpliga för lek. Det bästa är att växla mellan ätbara saker och leksaker. Se till att godisbitarna du lägger i har lång hållbarhet.

Här är några förslag:

Till självaste julafton den 24 december kan du också lägga något extra fint i påsen. Varför inte till exempel ge din pälskling ett nytt snyggt halsband?

Dra av godis från den dagliga ransonen

Avslutningsvis ett tips till: Om din hund har lätt att bli överviktig bör du dra av godiset i den hemgjorda adventskalendern från den dagliga foderransonen. En guide för att beräkna fodermängden hittar du i här zooplus magasin.

Du kan också läsa mer om faror som lurar runt julen för våra fyrbenta vänner här

Våra mest populära inlägg
5 min

Vilken mänsklig föda får hundar inte äta?

Hundar bör egentligen bara få foder som är anpassat för dem, även om hundar förr, och delvis också idag, har haft status som restätare. Men det är självklart tillåtet med en liten läckerbit som mellanmål då och då – under förutsättning av att hunden mår hälsomässigt bra av det. Dock är vissa livsmedel för människor riktigt skadliga för hundar – ja, faktiskt också giftiga. Därför finns det en hel del som hunden inte får äta. Människorna i familjer med hund bör därför ha ordentliga kunskaper om vilka livsmedel som kan skada vovven. Om olyckan är framme och hunden äter något som den inte borde ha ätit rekommenderar vi att du omedelbart uppsöker en veterinär du litar på. Hon eller han kommer att fråga dig om hur mycket hunden fick i sig av livsmedlet och hur lång tid som gått. Veterinären kommer sedan att börja behandlingen med utgångspunkt i den här informationen. Tyvärr kommer hjälpen ofta för sent för hunden. Därför bör du undvika att den får i sig de livsmedel som den inte tål. Men skulle den å andra sidan få i sig något opassande bör du handla snabbt för att kunna rädda hunden.
6 min

Beräkna fodermängd för hundar: så enkelt är det

Det finns numera många olika sorters hundfoder och utfodringssätt och det är inte så enkelt att hålla reda på alla. Om du väljer helfoder kan du enkelt få fram rätt fodermängd för hundar genom tillverkarens rekommendationer på förpackningen. Men hur beräknar man mängden mat hos hundar om man vill barfa eller kombinera olika foderråvaror? Lyckligtvis kan du enkelt bestämma din hunds energibehov med hjälp av några formler.