Gör din egen hundadventskalender

Gör din egen hundadventskalender

Alla hundar blir glada åt en hemgjord adventskalender.

Adventskalendrar är något av det bästa med julen: Öppna en lucka varje dag och bli glad över en ny överraskning. Att göra en adventskalender åt hunden är inte alls svårt. På så sätt förgyller du också väntan på festligheterna för din fyrbenta familjemedlem.

Advent, det betyder glädje inför julen, adventsljus, pepparkakor och glögg. Självklart måste man också ha en adventskalender, helst en hemgjord.

Varför inte göra en hemgjord adventskalender åt hunden också? Istället för choklad innehåller kalendern läckra godisbitar eller spännande hundleksaker. Och det är inte bara din egen hund som blir glad över en DIY-kalender. En hemgjord adventskalender är också en underbar gåva till vänner som har hund.

Material till hundens adventskalender

”Luckorna” i adventskalendern består av 24 juliga papperspåsar som du fyller med olika små presenter till hunden. Lämpligt innehåll i påsarna är till exempel hembakade hundkex eller annat hundgodis. Säkert kommer din älskling också att bli glad över en eller annan hundleksak.

Det här är vad du behöver för att göra en egen adventskalender åt hunden:

  • Tunt rep eller snöre (ca 1,50 meter långt)
  • 24 papperspåsar
  • Tunt presentband
  • Dekaler för märkning
  • 24 överraskningar (snacks eller hundleksaker)
  • Hålslag
  • Sax
  • Penna
Med lite kreativitet och tid kan du enkelt skapa fina adventskalendrar för hundar.

Tips: Köp först innehållet i adventskalendern

När du ska köpa materialet till kalendern, se till att papperspåsarna är tillräckligt stora för att till exempel kunna rymma ett tuggben eller en större leksak. Det allra bästa är att först skaffa innehållet för adventskalendern och därefter påsarna.

Papperspåsar i olika storlekar och mönster hittar du till exempel i kontorsbutiker, hobbybutiker eller på nätet.

Alternativa material för hundens adventskalender

Tygpåsar är ett bra alternativ till papperspåsar. Istället för presentband kan du också använda små klädnypor för att fästa presenterna i snöret. Men du kan naturligtvis även hänga upp adventskalendern på en snygg gren.

Hemgjord hundadventskalender: Så gör du

När du gör adventskalendern är det första steget att märka dekalerna från 1 till 24. Med en guldfärgad filtpenna ser det extra festligt ut. Du kan förstås även köpa färdiga siffror till adventskalendrar att klistra på.

Sätt sedan en dekal på varje papperspåse – helst i mitten. Gör därefter ett hål upptill i papperspåsen med hjälp av hålslaget. Genom hålet drar du senare presentbandet för att hänga upp påsarna.

Nu kommer den förmodligen roligaste delen av pysslandet: Fyll var och en av de 24 papperspåsarna med en överraskning åt din hund. För de tyngre sakerna är det bäst att ta dubbla påsar så att papperet inte går sönder.

Klipp sedan till 24 bitar av presentbandet. Bitarna ska vara ca 20 centimeter långa. Nu kan du trä in banden genom hålen i påsarna.

Sist men inte minst behöver du bara hitta en lämplig plats att hänga upp snöret och fästa de 24 påsarna på. Fäst inte påsarna i tur och ordning, utan blanda ihop dem. På så sätt ser hundens adventskalender bra ut även strax före jul när det saknas många påsar.

gör din egen hundadventskalender med hembakade hundkex
Fyll till exempel DIY-kalendern med hundkex.

Kul med adventskalendern

När du är klar med adventskalendern kan du öppna en ”lucka” varje dag tillsammans med din hund genom att ge den en påse. Men ännu roligare blir det om du kombinerar presenterna med lek. Du kan till exempel gömma påsen och låta hunden leta efter den.

Din hund tycker säkert att det är kul att få öppna presenten själv.

Idéer till 24 överraskningar

Det finns massor av sätt att fylla de 24 papperspåsarna i hundadventskalendern: Som godsak kan man till exempel använda tuggben, torkade köttstrimlor eller torkad korv. Bollar eller tygdjur är lämpliga för lek. Det bästa är att växla mellan ätbara saker och leksaker. Se till att godisbitarna du lägger i har lång hållbarhet.

Här är några förslag:

Till självaste julafton den 24 december kan du också lägga något extra fint i påsen. Varför inte till exempel ge din pälskling ett nytt snyggt halsband?

Dra av godis från den dagliga ransonen

Avslutningsvis ett tips till: Om din hund har lätt att bli överviktig bör du dra av godiset i den hemgjorda adventskalendern från den dagliga foderransonen. En guide för att beräkna fodermängden hittar du i här zooplus magasin.

Du kan också läsa mer om faror som lurar runt julen för våra fyrbenta vänner här

Våra mest populära inlägg
5 min

Giftiga växter för hundar

Dosen gör giftet, men det är ändå viktigt att veta vilket gift din hund har intagit. Följande lista sammanfattar de vanligaste giftiga växterna för hundar så att veterinären kan behandla förgiftningen snabbt och du vet vilka växter du ska undvika i ditt hem.
5 min

10 tecken på att din hund är lycklig

“Hur ser jag att min hund är lycklig?” “Hur vet jag att det jag gör mot hunden är rätt och att den har det bra hos mig?” Det är frågor som många hundägare ställer sig. Sannolikheten att din hund är lycklig är särskild stor när den är upptagen. Det uppnår du bland annat genom att hitta på många olika aktiviteter med din hund. Till exempel genom att ägna en stor del av dagen åt gemensamma lekar. Även högvärdigt foder är avgörande för hundens fysiska och mentala hälsa och därmed för hundens positiva grundstämning. I slutändan är det bara den hormonella bilden som ger slutlig information om tillfredsställelsen av din älskade fyrbenta vän
7 min

Älskar min hund mig? 10 tecken som bevisar det

Älskar min hund mig? När vi älskar någon, vill vi naturligtvis veta om den har samma känslor för oss som vi har för dom. Även på våra hundkompisar vill vi kunna läsa tecknen som de använder för att visa oss att vi också har en plats i deras hjärta. Men hundar har andra vägar för att visa sin kärlek. Och de kan inte säga “jag älskar dig” med ord. Tack vare detta hittar hundar andra älskvärda vägar för att visa oss deras kärlek. Det är mycket enklare än vi trodde att upptäcka dessa tecken. För förmågan att förstå våra älskade hundars språk vilar i oss alla.