Valpens kost

hund valpar äter

Det är viktigt med en sund kost för att valpen ska utvecklas hälsosamt.

Kosten spelar en central roll i livet, även hos våra hundar! Det är därför viktigt att mata dem med en nyttig och balanserad näring, ända från tidig ålder. På detta sätt lägger du grunden för en god fysisk och mental utveckling. Här får du tips om några viktiga saker att tänka på för en korrekt valpnäring.

Valpar växer mycket snabbt

Valparna växer otroligt snabbt från födseln till vuxen ålder. Redan en vecka efter födseln har de fördubblat födelsevikten och efter tre veckor har de tredubblat eller fyrdubblat den.

Den huvudsakliga tillväxtfasen är under de första sex till åtta månaderna. Under den här tiden kan du nästan se den lilla hunden växa. Vid fem månaders ålder har de unga hundarna vanligtvis nått cirka 50 procent av sin slutliga vikt.

Mindre hundraser växer lite långsammare och är vanligtvis fullvuxna när de är mellan tio till tolv månader. Stora hundar eller gigantiska raser, som grand danois eller irländsk varghund når inte sin fulla vikt och storlek förrän de är cirka 18 månader.

Därför finns det speciella foder för valpar och unga hundar, anpassade till deras snabba tillväxt. Dessa produkter är vanligtvis märkta Junior eller Puppy. Ibland delas de också in i valp- eller babyfoder, för valpar upp till fyra månaders ålder, och juniormat från den fjärde till den tolfte månaden.

Produkterna i filmen hittar du under följande länkarRoyal Canin Puppy TorrfoderConcept for Life ValpfoderPurizon Large Puppy ValpfoderLittle Wolf of Wilderness Våtfoder, Hundgrind, Tuggben, Leksaks-Elefant

Faror med valpens kost: överflödig energi

De två största problemen som kan uppstå med en balanserad och hälsosam valpkost är ett eventuellt energiöverskott och en felaktig tillförsel av mineraler.

Energitillförseln härstammar främst från fetter och kolhydrater i fodret men valparna får även energi från protein. Ofta uppstår ett energiöverskott när hundägare vill vara snälla med sina hundar och ger dem för mycket godis och tuggsnack mellan måltiderna.

Störningar i utvecklingen på grund av för snabb tillväxt

En alltför hög energitillförsel leder dock vanligtvis inte till att valparna blir tjocka, utan de växer istället i höjden. Den snabbare tillväxten orsakar särskilt bland de större raserna problem med skelettet. De uppnår den förväntade slutliga kroppsvikten för tidigt och därigenom belastas skelettet, som ännu inte är tillräckligt stabiliserat och mineraliserat, med för hög vikt.

Energibehovet under tillväxten beror bland annat väldigt mycket på omgivningen där din valp växer upp. Om den växer upp med andra i hundar är energibehovet betydligt högre än för en ensam valp i ett lugnare tvåpersonershushåll.

Tillväxtkurva som hjälpmedel

Ett bra hjälpmedel för att hålla koll på valpens vikt är att visa tillväxtprocessen och viktutvecklingen med hjälp av en tillväxtkurva. Det är särskilt viktigt hos större raser. Tillväxtkurvan visar tydligt hur mycket valpen går upp i vikt och under vilken period.

Rasens typiska vikt och vikten hos föräldrarna anges som förväntad slutvikt. Helst ska kurvan sedan stiga långsamt under en viss period. Det är det enda sättet att reagera snabbt på en alltför stor energitillförsel och för snabb tillväxt.

Men under inga omständigheter bör hundar – särskilt gigantiska raser – få för lite mat för att tillväxten ska gå långsammare, eftersom även ett underskott av energi och protein leder till hälsoproblem.

Tillväxtdiagram för hundraser
Med en sådan tillväxtkurva kan du avgöra om din valp går upp i vikt för snabbt. (Obs! Siffrorna som visas här är endast medelvärden för enskilda raser.)

Felaktig tillförsel av miniraler

Ett annat problem med valpens kost är mineralbrist. Kalcium och fosfor doseras särskilt ofta felaktigt. Men inte bara det absoluta innehållet i rationen är viktigt, utan förhållandet mellan kalcium och fosfor måste också vara korrekt. Det ska ligga på mellan 1,3:1 och 1,5:1.

Så länge din valp växer bör du också säkerställa att intaget av järn och jod är tillräckligt. När det gäller järn behöver valpar sex gånger så mycket som vuxna hundar!

Om du vill beräkna värden för en perfekt valpnäring kan du använda dig av följande formler:

  • Järnbehovet hos en valp: 6,1 mg/kg x kroppsmassa (i kg) ^ 0,75

  • Behovet av jod hos en valp: 61 µg/kg x kroppsmassa (i kg) ^ 0,75

Vuxen hund (15 kg)Valp tre månader (15 kg)Barn (15 kg)
Kalciumbehov1.000 mg4.900 mg600 mg
Jodbehov220 μg460 μg100 μg
Järnbehov8 mg47 mg8 mg

I tabellen visas behovet av kalcium, jod och järn hos valpar, vuxna hundar och växande barn.

Brist på kalcium

Det vanligaste problemet med valpens kost är kalciumbrist. Det leder till störningar i utvecklingen av skelettet. Även en vuxen hund har ett 2,8 gånger högre behov av kalcium än en människa med samma vikt. Men varför behöver hundar betydligt mer? Svaret är att hundens tarm inte kan anpassa sig till ett förändrat kalciumintag.

En tre månader gammal valp behöver fyra gånger (upp till sju gånger hos stora raser) mer kalcium än en vuxen hund. Som jämförelse: en tre månader gammal valp som väger 15 kg behöver cirka 4900 milligram (medelvärde); en vuxen hund som väger 15 kg endast 730 milligram kalcium. Ett barn, ett till fyra år gammalt med cirka 15 kg kroppsvikt, behöver däremot bara 600 milligram kalcium per dag.

I motsats till vad många tror är kalciumhalten i mejeriprodukter inte ens i närheten för att kunna tillgodose behoven hos en växande hund. Som exempel: 100 gram kvark med låg fetthalt innehåller endast 85 mg kalcium.

I de flesta fall beror underskottet av kalcium på att hundens fullvärdiga kost späds ut. Genom att blanda ett balanserat helfoder med ris, potatis, kött, flingor eller våtfoder utan tillsats av kalcium, men också genom att ge hunden mer energirika godbitar och tuggsnack, minskar det totala intaget av kalcium.

Kalciumöverkott

Du bör också undvika överdriven tillförsel av kalcium i valpens näring. Även det leder till tillväxtstörningar genom att de benbildande cellerna (osteoklaster) påverkas. Riktvärdet är: kalcium i näringen bör vara högst 1,5 gånger behovet.

Den vanligaste orsaken till kalciumöverskott är att hundägaren lägger till valpkalk eller ben till ett redan välbalanserad valpfoder. Ett bra helfoder för valpar eller unga hundar innehåller redan en tillräcklig mängd kalcium.

En annan dold källa till ökat kalciumintag är tillsatsen av musselextrakt för en sund ledtillväxt. Dessa beredningar innehåller ofta inte bara musselkött utan också musselkalk, som är en dold källa till kalcium.

Glöm inte: vitamin D i valpens kost

Kalciumtillförsel ger dock ingenting om rationen inte innehåller tillräckligt mycket vitamin D. Vitamin D, eller kalciferol, främjar absorptionen av kalcium i tarmen och fungerar därmed som en transportör i kroppen.

Även här påverkar dosen effekten. Ett överskott av vitamin D, till exempel genom tillsats av torskleverolja i en egen utformad ranson, leder framför allt till alltför höga kalciumnivåer i blodet. Det kan bland annat orsaka vaskulär förkalkning.

Hundvalp med tuggpinnen © manushot / stock.adobe.com
Hundar älskar tuggpinnar och godis. Men var försiktig: godbitarna innehåller mycket energi och bör inte ges för ofta.

Rätt proteintillförsel i valpens kost

En valps proteinbehov är som högst omedelbart efter avvänjningen från tikens mjölk (cirka åtta veckor). Det sjunker sedan under de första sex månaderna till en vuxen hunds behov.

Det är viktigt att förse valpen med högkvalitativt protein – till exempel från muskelkött, mejeriprodukter eller ägg. I synnerhet bör du se till att den får mycket animaliskt protein och bara en liten mängd vegetabiliskt protein.

Protein är nödvändigt för att bibehålla kroppssubstansen och för att bilda ny vävnad. De essentiella aminosyrorna från animaliskt protein är särskilt viktiga för hundar, eftersom de bara kan producera dem i mycket begränsad utsträckning.

Underskott av protein leder till otillräcklig muskelutveckling och ökad fettlagring. På lång sikt går hunden till och med ner i vikt och får problem med brosket. I dagens kommersiella foder och självutformade ransoner är ett underskott av protein ett ganska sällsynt problem.

Ställ inte om för snabbt till ett foder för vuxna

Byt helst inte juniorfodret till vuxenfoder innan valpen är tolv månader gammal om du vill vara säker på att undvika risk för underskott av protein, mineraler, spårämnen och vitaminer.

Egentillverkade ransoner är naturligtvis också ett alternativ till färdigt foder. Du bör dock skapa dessa i samarbete med en specialist och granska och anpassa dem kontinuerligt allt eftersom valpen växer. På så sätt kan du undvika fel innehållsämnen och förhindra hälsoproblem.

 Du visste väl att du också kan hitta speciella torrfoder och våtfoder för en sund valptillväxt i zooplus online-butik?

Källa:

Jürgen Zentek: Ernährung des Hundes. Grundlagen, Fütterung, Diätetik. Begründet von Helmut Meyer, 8. Aufl., 2016

Josef Kamphues (Hg.): Supplemente zur Tierernährung. Für Studium und Praxis, 12. Aufl., 2014

Natalie Dillitzer: Tierärztliche Ernährungsberatung. Diätetik und Fütterung von Hunden, Katzen, Reptilien, Meerschweinchen und Kaninchen, 2. Aufl., 2012

Våra mest populära inlägg
5 min

Vilken mänsklig föda får hundar inte äta?

Hundar bör egentligen bara få foder som är anpassat för dem, även om hundar förr, och delvis också idag, har haft status som restätare. Men det är självklart tillåtet med en liten läckerbit som mellanmål då och då – under förutsättning av att hunden mår hälsomässigt bra av det.

5 min

Beräkna fodermängd för hundar: så enkelt är det

Det finns numera många olika sorters hundfoder och utfodringssätt och det är inte så enkelt att hålla reda på alla. Om du väljer helfoder kan du enkelt få fram rätt fodermängd för hundar genom tillverkarens rekommendationer på förpackningen. Men hur beräknar man mängden mat hos hundar om man vill barfa eller kombinera olika foderråvaror? Lyckligtvis kan du enkelt bestämma din hunds energibehov med hjälp av några formler.