Katt

5 min

Katten som förebild: Det här kan du lära dig av din lurviga vän

Elegans, kroppskontroll, gracilitet– många kattägare beundrar sitt husdjur för dessa egenskaper. Andra i sin tur har klumpiga katter hemma som är väldigt gosiga och som framför allt utmärker sig genom att spinna högt och ljudligt. Men hur olika katter är må vara, så är många beteendeegenskaper helt enkelt typiska för katter. Här finns både ett och annat för oss människor att lära av. Läs nedan om när vi bör se katten som förebild och vad vi människor kan lära oss av pälsklingarna.
5 min

Gör kattglass själv: 5 utsökta receptidéer

På sommaren är det högsäsong för glass och det ger svalka. Också katter blir glada över att få lite svalka när det är varmt. Skulle du inte vilja överraska din pälskling med en glass som omväxling? Vi reder ut om glass är farligt för katter och visar hur du själv gör kattglass hemma!
3 min

Baka kakor för katter: Två Läckra Recept

Är det din huskatts födelsedag och du vill skämma bort den lite extra? Då är kakor till katter alltid en bra idé. För riktiga kattkakor är inte så svåra att baka. Du kan komma igång direkt med våra två läckra receptidéer.
3 min

Baka kattkex: snabbt, enkelt och gott

Att baka kattkex själv är inte så svårt. Fördelarna med hemlagade kattkex är: att baka är roligt, du vet exakt vad de innehåller och din katt gillar dem. Här får du tre läckra recept på DIY kattkex.
11 min

Katten markerar: varför och vad ska man göra?

Att markera med urin är ett naturligt sätt att kommunicera mellan katter. Men när en katt markerar i hemmet eller i lägenheten och lämnar sitt luktmärke på väggar, möbler eller fönster, är det mycket obehaglig för ägaren. Varför markerar katter i det egna hemmet och hur kan man förhindra det?
4 min

Min katt slickar mig: vad betyder det?

Om du känner två sammetstassar som gillar varandra, så kan du med lite tur observera hur de tar hand om varandras päls. Då slickar katterna varandra med hängivelse. Men många kattägare undrar, vad betyder det om min katt slickar mig?
6 min

Cymric-katt

Cymric-katten kommer ursprungligen från den brittiska ön Isle of Man. Den är nära besläktad med manx-katten, men har längre päls. Det mest påfallande kännetecknet är att svansen saknas. I Tyskland klassificeras cymric-katten därför som tortyruppfödning.
9 min

Chausie

Chausie är en korsning mellan huskatt och djungelkatt och hör därmed till hybridraserna. Den är tänkt att förena vildkattens stolta utseende med huskattens trogna och människotillvända natur. Men än idag har den sällsynta Chausien med sina markanta kindben bevarat sin längtan efter rörelse och frihet från sina vilda förfäder.
9 min

Chantilly-Tiffany

Chantilly-Tiffany, som även kallas chantilly eller tiffany, anses vara ”supermodellen” bland katter, även om varje katt naturligtvis är vacker på sitt obeskrivliga sätt. Ibland kallas denna kattras felaktigt för tiffanie-katt. Men det kan vara lite vilseledande eftersom den inte alls är identisk med den tiffanie-katt som föds upp i Storbritannien. På grund av sin chokladfärgade päls sägs det ofta att chantillykatten är en katt för chokladälskare. Färgen på deras päls jämförs till och med i kattkunniga kretsar med den speciella färgen på en chokladkaka från en viss amerikansk tillverkare.
4 min

Att könsbestämma kattungar

Skillnaderna mellan han- och hon-kattungar är mindre tydliga än vad de är på vuxna katter. Till och med veterinärer tar fel ibland när de ska könsbestämma kattungar. I det följande avslöjar vi för dig hur du kan avgöra om din kattunge är en pojke eller en flicka.
4 min

6 faser till en hustigern: katternas utveckling

Hur länge växer katter och hur stora blir de? Det beror först på arvsmassan, men sedan även på yttre faktorer som fodret. Katternas utveckling genomgår sex tillväxtfaser. Om vi vet om dessa kan vi ger vår lilla katt den perfekta starten in ett hälsosamt liv och på bästa sätt stödja dess uppväxt.
6 min

Vikt kontroll hos kattungar

Har din katt fått kattungar? Grattis! För att vara säker på att kattungarna växer som de ska bör du kontrollera vikten regelbundet. Den här artikeln kan bidra med information om kattungars vikt och ge dig tips om vad du bör hålla koll på när du väger dina små kissar.
5 min

Flyga med katt

Katter tycker vanligtvis sämre om att flyga än att åka bil. Okända lukter, höga ljud och tryckutjämning gör att en flygresa blir obehaglig, även för lugna katter. Men ibland kan det vara svårt att undvika att ta med katten på flyget. Med lite förberedelse gör du flygresan så bekväm som möjlig för katten, oavsett om du har tänkt flytta till utlandet eller ha ett längre vistelse utomlands.
Våra mest populära inlägg
Katt Katthälsa & kattvård

Kattens ålder

Som alla vet är det lätt att räkna ut hudens ålder. Ett hundår är lika med sju människoår, men det beror ju också på hundens ras och vikt. Men hur räknar man ut kattens ålder? Och hur gamla kan katter egentligen bli? Från vilken ålder räknas katter som seniora?
Katt Kattraser

Ragdoll

En katt som liknar en trasdocka? Det stämmer inte alls! Ragdoll är en kattras som passar perfekt till människor som gillar siamerser, colorpoint och andra pointkatter. Det är inte bara den fina pälsen som imponerar, utan även dess unika färger, för att inte tala om de blå ögonen...
Katt Kattraser

Brittiskt korthår

Letar du efter en katt som har ett lugnt och jämt temperament och som eventuellt passar att hålla som innekatt hela tiden? Då har du goda chanser att man rekommenderar rasen brittiskt korthår. Den yviga pälsen och de stora ögonen som brittiskt korthår har, även kallad british shorthair, kan nästan ingen kattälskare tacka nej till. Dessutom är deras sätt verkligen älskvärt! Vad behöver man veta mer? Vår rasbeskrivning beskriver katten i detalj och ger dig tips om hur man skaffar, håller, föder och kontrollerar kattens hälsa.
Senaste artiklar
Katt Adoptera katt

Katten som förebild: Det här kan du lära dig av din lurviga vän

Elegans, kroppskontroll, gracilitet– många kattägare beundrar sitt husdjur för dessa egenskaper. Andra i sin tur har klumpiga katter hemma som är väldigt gosiga och som framför allt utmärker sig genom att spinna högt och ljudligt. Men hur olika katter är må vara, så är många beteendeegenskaper helt enkelt typiska för katter. Här finns både ett och annat för oss människor att lära av. Läs nedan om när vi bör se katten som förebild och vad vi människor kan lära oss av pälsklingarna.