Ragdoll
En katt som liknar en trasdocka? Det stämmer inte alls! Ragdoll är en kattras som passar perfekt till människor som gillar siamerser, colorpoint och andra pointkatter. Det är inte bara den fina pälsen som imponerar, utan även dess unika färger, för att inte tala om de blå ögonen…
Utseende
Den stora kraftiga ragdollen är bred över bröstet och kroppen är muskulös och utmärker sig av den mjuka pälsen: Pälsen är mellanlång, sidenliknande och har nästan inget underull vilket gör att den ligger tätt mot kroppen. Det gör att katten ser ut som en nallebjörn – pälskragen runt halsen gör liknelsen ännu mer realistisk. Ragdollens huvud är mellanstort och sträcker sig lite kilformat upp mot öronen som är små och runda och sitter rätt långt från varandra. Bakbenen är lite längre vilket gör att ryggraden sluttar. Det här är en medelstor kattras – honorna väger upp till 6,5 kilogram, hanarna upp till 9,5 kilogram. Mankhöjden är upp till 40 centimeter och de kan bli upp till 1,20 meter från nos- till svansspetsen.
De stora runda ögonen lyser blått, det är rasens riktiga kännetecken, liksom den speciella färgen: ragdoll är “maskad“ precis som siamesen. Den naturliga pälsfärgen visar sig endast vid kroppsändarna som nosen, benen, svansen och öronen. Enligt kattens genetiska förutsättningar visar sig grundfärgen endast på de kalla kroppsdelarna, dessa är så kallade “points“. En teckning täcker färgen på mitten av kroppen. Alla pälsfärger kan förekomma som point-färg, hos ragdolkatten är alla möjliga färgningar tillåtna: seal-, blue-, chocolate-, lilac- och nu nyligen har även red- och cream-point tillkommit till rasens typiska färgningar.
Seal-point: seal-point färgade ragdolls har en svart grundfärg – precis som på alla pointfärgade katter visar sig denna endast vid de “kalla „ kroppsändarna.
Blue-point: blå är en utspädning av den svarta grundfärgen.
Chocolate-point: ragdoll chocolate-point har en fin brun grundfärg, som vanligt synd denna bara i point-spets ändarna.
Lilac-point: utspädd brun kallas “lilac“.
Red-point: röd point-tecknad ragdoll.
Cream-point: utspädd röd färg kallas “cream“. En ragdoll “cream-point“ ser nästan enfärgade ut tack vare sina cremefärgade points.
Tabby: pointspetsarna är randiga – liknande tabbykattens. Dessa ränder är ofta synliga även på benen och svansen. Ögonen har svarta streck runt omkring som ser ut som kajalstreck. Tabby-teckningen på ragdoll kallas ofta “lynx“.
Tortie: tortie ragdoll är sköldpaddefärgade i pointspetsarna. Färgmönstret varierar ofta – färgfläckarna kan vara olika stora, uppfödare föredrar dock små täta fläckar.
Torbie: torbie kallas kominationen av tabby och tortie. Sköldpaddefärgen verkar randig – en mycket intressant färg!
De officiella färgvariationerna kallas colourpoint, mitted, bicolor, tabby, tortie och torbie.
Colourpoint: colourpoint har en hel mask precis som andra point kattraser.
Mitted: mitted ragdolls har förutom point-teckning en vit haka och ofta vita ränder på nosen. Tramdynorna är rosa, dessutom bär de vita handskar och stövlar på bakbenen.
Bicolour: bicolour färgade ragdoll har också en tydlig pointteckning, grundfärgen är ljusare, de har en mask med ett upp och ner vänt ”V”, som börjar i pannan och slutar vid svansen. Benen är vita.
Förresten: som pointkatter föds de vita, färgningen är inte färdgutvecklad förrän efter 3 till 4 år!
Den sidenmjuka pälsen är mjuk och lättskött eftersom den inte har så mycket underull. Alla katter är olika, alla kattägare har olika önskemål när det gäller hår på kläder och möbler – normalt sett räcker det att borsta ragdollkatten en gång i veckan, under pälsbytet kan det behövas oftare.
Karaktär
Ragdollälskare är inte bara förtjusta i den mjuka pälsen och de stora blåa ögonen.
Ragdolls är även väldigt sociala katter. De är ofta lugna och vänliga, fredliga och tycker om att lära sig saker – framförallt är de kelsjuka och lekfulla och följer gärna husse och matte vart de än går. Många uppfödare kallar dem därför “hund i kattkropp“. Ragdolls lever sig in i familjen – ändå får det inte saknas en kattvän i hushållet! Katter räknades länge som engångare, men särskilt sociala katter som ragdoll njuter av att leva ihop med artfränder.
De här lugna djuren passar bra att hålla inomhus, gärna även med en inhängnad balkong eller fönster med nät. Håller man katten mestadels inomhus är det viktigt att den stimuleras kroppsligt och intellektuellt. Spara inte på den gemensamma lektiden med din ragdoll. En kattvänlig inredning har stort utrymme att gömma sig på, vila, leka och upptäcka. För en ragdoll behöver den dock inte vara alltför stor! Intelligenta klättermöjligheter som till exempel ett högt klösträd eller fönsterbäddar blir som en “tredje dimension“ för katten, som den kan använda som sovplats, utkiksplats eller plats att klättra och leka på.
Historia
Den människoälskande ragdollkatten är en mycket ung kattras, som härstammar från 1960-talet. Grundare och först uppfödare av ragdoll var kattälskaren Ann Baker från Kalifornien. Med hjälp av en “angoraliknande hankatt“ och okända honkatter byggde hon upp den här upp den här rasen. Ann Bakers avelshanne ska ha liknat dagens ragdolls: stor, med halvlång päls och jättefina stora blå ögon. Ann Baker döpte rasen till “ragdoll“, det engelska namnet för trasdocka. Hon valde det här namnet eftersom de bara hängde avslappnat när hon tog upp dem – precis som en tygdocka. Ett namn som verkligen passar utmärkt till den här lugna katten!
Liksom så ofta ledde det till bråk mellan uppfödarna: när Ann Baker ansökte om patent för rasen „ragdoll“ och räknade upp raserna som ingick, avvek manga uppfödare från den ursprungliga linjen och gjorde rasen till vad den är idag.
Ragdoll är alltså inte bara en väldigt ung ras utan även den första kattrasen med patent.
Uppfödning
Ragdolls räknas som problemfria och okomplicerade katter. Alla levande varelser har en benägenhet att få vissa arvsjukdomar, rasuppfödning kan även förstärka den läggningen. Här är ragdollen inget undantag.
Även om ragdoll räknas som robusta och friska, har de lätt för att få njursten eller hjärtsjukdomar kända under namnet hypertrofisk kardiomyopati. HCM är den vanligaste hjärtsjukdomen, den uppstår genom en förtjockning av hjärtmuskeln och kan diagnostiseras med hjälp av ultraljud. Nu för tiden finns det även ett gentest för HCM, ansvarsfulla uppfödare utesluter insjuknade djur från uppfödningen! Det finns ändå inga garantier för att aveln är helt fri från hypertrofisk kardiomyopati. Alla uppfödare bör därför undersöka djuren tidigt, för att utesluta att sjukdomar eventuellt förts över till avkommorna.
Kost
Som raskatt går ragdoll kattungar genom flera kraftiga tillväxtperioder. Ett artriktigt foder, av bra kvalitet är jätteviktigt under uppväxten! Under uppväxten bör katten få äta så mycket som den vill – tänk på att ragdolls inte växt färdigt förrän vid fyraårsåldern. Därefter kan man begränsa fodermängden så att katten inte blir för tjock.
Det spelar ingen roll om du matar med råa varor, lagar själv eller satsar på högvärdigt köpt foder: bra kattnäring är proteinrikt. Våtfoder är det bästa för katter som har en benägenhet till njur- och urinsten eftersom det innehåller mycket vätska.
Vård
Ragdollkattens medellånga päls är lättskött eftersom den nästan inte har någon underull. Det blir betydligt mycket enklare att sköta kattens päls om du vänjer den vid kamm och borste redan när den är liten. I början räcker det med att ge den en godbit före och efter pälsvården. Ragdolls tycker om människor och gillar att kela och har därför oftast inget problem med det! Det är oftast tvärtom: de flesta njuter.
Även om man borstar katten regelbundet får den i sig mycket päls. Under pälsbytet kan du hjälpa katten att utsöndra pälsen som den svalt genom att ge den kattgrös eller speciella godbitar eller maltpasta. Dessa små belöningar är extra bra om katten har problem med matsmältningen!
Ragdolls är underbara, människoälskande djur, som övertygar med sitt gosiga utseende och okomplicerade sätt. Hoppas du har mycket nöje med din ragdoll!
Hitta rätt uppfödare
Ständigt uppträdande arvssjukdomar på raskatter visar hur viktigt det är att man väljer rätt uppfödare. En professionell uppfödare behandlar katterna som familjemedlemmar – han tar ansvar för sina djur och deras avkommor. Han ser till att djuren paras vettigt, kontrollerar djurens hälsa och ger dem en artriktig omgivning och foder. En bra uppfödare lämnar inte ifrån sig djuren innan de är tolv veckor gamla. Kattungar behöver minst tre månader för att lära sig allt viktigt av mamman och syskonen. En tidsperiod som är mycket ansträngande för både kattmamman och uppfödaren! För att kattmamman ska kunna uppfostra kattungarna socialt bör hon därför ha tillräckligt med tid att återhämta sig mellan kullarna. En ansvarsfull uppfödare säljer därför inte flera kullar och olika raser samtidigt. Det som är bra ur ekonomisk synpunkt är inte alltid det bästa för katten!
Allt det här kostar naturligtvis. En raskatt kan därför kosta från 15 000 kronor och mer – katter som uteslutits från avel finns det ofta att få tag i billigare. Runt 10 000 kronor får man oftast räkna med.
Om du leker med tanken att köpa en „raskatt utan papper“ på Blocket eller via privata annonser, bör du vara försiktig: varje ragdoll är värd pengarna. Börja med att räkna ut vad uppfödaren har för utgifter under de första månaderna. Från eventuella kostnader för täckning via foder och besök hos veterinären för kattmamman och kattungen bara det blir en rejäl summa, som sällan täcks helt av priset som katten kostar. Medlemsskap i uppfödarorganisationer och papper från utställningar gör också sitt till.
Uppfödning är en dyr hobby och den som säljer „raskatter utan papper“ billigt måste spara på något. Utan övervakning av en uppfödarorganisation parar han kanske inte ansvarsfullt och ger inte katterna de hälsokontrollerna som de behöver för att utesluta arvssjukdomar. Eventuellt föder han upp flera raser samtidigt och låter honan föda flera kullar om året? Ta dig hellre en ordentlig titt och låt dig inte lockas av billiga priser.
Kattvänner som är fascinerade av ragdoll, men som inte har råd att betala så mycket, kan ta en tur till ett djurhem. Här finns det många katter som väntar på ett nytt hem – även många raskatter! Många uppfödare lämnar även ifrån sig gamla djur och djur som är uteslutna från avel för en liten summa.