Smådjursarter

7 min

Afrikansk Pygmeigelkott (Vitmagad Igelkott)

Nu blir det taggigt: Afrikanska Pygmeigelkottar är visserligen ovanliga som husdjur, men de blir allt mer omtyckta. De söta igelkottsfilmerna som cirkulerar på videoplattformarna bidrar säkert också till att de små insektsätarna blir allt vanligare i våra hem. Att ha igelkottar, något som är mycket krävande, är dock omstritt bland naturvårdarna.

7 min

Degu

Degus är gnagare som ursprungligen kom från Chile innan de hittade sin väg till oss. Där lever de i öppna landskap och bygger system av små gångar i underjordiska hålor. Utseendet liknar en blandning mellan en råtta och en chinchilla. De använder även framtassarna som en chinchilla (och även möss) och använder de skickligt som ett par händer. Tack vare klorna de har på fötterna kan de även klättra på stenar och kvistar.

9 min

Hamster

Guldhamster, teddyhamster, dvärghamster & Co. – Hamstrar finns i olika storlekar och färger. Deras söta utseende och den behändiga storleken gör de till uppskattade husdjur, speciellt i familjer med barn. Hamstrar är dock inte alltid så mysiga som de ser ut. De små gnagare är rätt känsliga och har krävande behov som ska uppfyllas.

8 min

Marsvin

De är utan tvekan de mest populära husdjur bland gnagare – marsvinen. Varför är dessa gosiga ullknyten så populära och vilka krav har de på sin skötsel och sitt foder?

5 min

Skillnaden mellan harar och kaniner

Vid första anblicken ser harar och kaniner ganska lika ut: långa öron, stora runda ögon och en mjuk päls. Men trots vissa likheter är de två olika arter. Den här artikeln förklarar de viktigaste skillnaderna mellan harar och kaniner.