Afrikansk Pygmeigelkott (Vitmagad Igelkott)

Afrikansk Pygmeigelkott (Vitmagad Igelkott)

Nu blir det taggigt: Afrikanska Pygmeigelkottar är visserligen ovanliga som husdjur, men de blir allt mer omtyckta. De söta igelkottsfilmerna som cirkulerar på videoplattformarna bidrar säkert också till att de små insektsätarna blir allt vanligare i våra hem. Att ha igelkottar, något som är mycket krävande, är dock omstritt bland naturvårdarna.

Får man ha igelkottar som husdjur?

Igelkottar är fridlysta och därför får man inte ha dem som husdjur. Undantagen är dock den afrikanska pygmeigelkotten (Atelerix Albiventris aka. Vitmagad igelkott)“. Denna igelkottsart importerades till USA för första gången på 90-talet, men detta förbjöds några år senare. Trots det fortsatte man föda upp vitmagade igelkottar, och idag har man dem som husdjur främst i USA.

Utseende

Den vitmagade igelkotten har taggar över hela ryggen. Dessa taggar blir mellan 15 och 20 mm långa och är olikfärgade. Men som namnet redan avslöjar är magen på dessa små insektsätare fluffig och vit. De har runda små öron och små tassar. På de bakre tassarna har den afrikanska pygmeigelkotten – till skillnad från andra igelkottsarter – endast fyra istället för fem tår. Igelkotten är 14 till 21 centimeter lång och vikten varierar mellan 300 och 500 g.

Afrikanska Pygmeigelkottens beteende

Den afrikanska pygmeigelkottens naturliga livsmiljö är de centralafrikanska savannerna och torra gräslandskap. De afrikanska pygméigelkottarna är skymnings- och nattaktiva, under dagen gömmer de sig. När skymningen faller ger de sig ut för att leta efter föda. Igelkottar är inga gnagare utan insektsätare. I fångenskap kan de bli mellan fem och åtta år gamla. I motsats till den europeiska igelkotten går den afrikanska pygméigelkotten inte i vinterdvala. Men det kan mycket väl hända att den lägger in en “viloperiod” under sommaren. Då är de taggiga kompisarna mindre aktiva än vanligt. Men denna viloperiod är mycket ovanligt i fångenskap. Personer som har igelkottar beskriver sina djur som mycket vänliga och orädda och att man kan få dem att bli handtama.

Vid fara rullar igelkotten ihop sig till en boll och använder sin taggiga sköld för att hålla fiender borta. Under sina första månaderna i livet byter den afrikanska pygmeigelkotten dessutom sina taggar (quilling). Även hos vuxna djur kan det förekomma taggbyte, men då i lite mindre skala. Det är inget direkt att oroa sig över. Undersök taggarna för att se om taggarna trillar av på grund av någon sjukdom. Sjuka taggar ser oftast brutna ut. Prata med en veterinär för att utesluta eventuella sjukdomar.

Afrikansk Pygmeigelkott (Vitmagad Igelkott)

Djurhållning

Det är ett stort ansvar att ha en afrikansk pygmeigelkott. Därför bör du redan innan komma underfund med om du har tillräcklig med tid, pengar och utrymme för att kunna uppfylla det här taggiga djurets artspecifika behov.

Terrariet

Igelkottens inhägnad bör följa Jordbruksverkets rekommendationer då en Afrikans Pygméigelkott klasifiseras som “ovanliga sällskapsdjur” och ska behandlas som ett “djurparksdjur”. Dock så behöver igelkotten en platts att sova på och detta kan va dens terrarium. Det bästa är om det har flera våningar eftersom igelkottar tycker om att röra på sig. Burar med trådnät eller galler är inte lämpliga för igelkottar, eftersom risken är för stor då att fyrfotingarna skadar sig och inte är skyddade mot drag. När man väljer terrarium är det viktigt att det inte består helt av glas eftersom igelkottarna gärna drar sig tillbaka dagtid och inte vill bli iakttagna från alla håll. Terrariet måste också ha luftspalter så att syretillförseln blir god. Om det finns flera våningar, är det viktigt att trapporna är anpassade till den afrikanska pygmeigelkottens behov. Dessa taggiga små vänner är inte bra på att klättra, så därför får trapporna inte vara för branta, men inte heller för flacka.

Inredningen

Som strö kan man använda antingen smådjursströ eller fin sand. När du väljer sand är det viktigt att kontrollera att den vitmagade igelkotten inte kan skada sig när den går på den. Ströet ska naturligtvis bytas ut regelbundet. Hö hör inte hemma i ett igelkottsterrarium eftersom stråna kan linda sig runt de små benen och då leda till allvarliga skador. Terrariets måste vara inrett så att det finns möjligheter att gömma sig. De vitmagade igelkottarna är nämligen nattaktiva och drar sig tillbaka under dagen. Som inredning kan man till exempel använda gnagarhus och rör. Tänk på att det ska finnas ett hus per igelkott. Sedan måste det naturligtvis finnas foder- och vattenskålar i igelkottens terrarium. Vitmagade igelkottar håller sig rena genom att ta sandbad. Du kan du fylla ett badkar eller ett litet badhus med chinchillasand. Det bör också finnas en toaletthörna. Det går bra att använda smådjurstoaletter med kattsand. Kom ihåg att rengöra toaletthörnan och badhuset dagligen!

Afrikanska pygméigelkottar är mycket nyfikna av sig och älskar omväxling. Därför rekommenderar vi att du ibland byter ut föremål som rör, träbitar och stenar, eller att du möblerar om i terrariet. Se också till att ta bort matrester samt avföring och urin ur terrariet varje dag.

Frigång

Den afrikanska pygmeigelkotten bör få springa fritt varje dag eftersom den är mycket aktiv och vill röra på sig mycket. Man kan till exempel koppla en utehage till terrariet (utan gallerstavar). När du släpper ut din vitmagade igelkott i lägenheten ska du först kontrollera att det inte finns några farliga föremål eller giftiga växter som igelkotten kan komma åt. Växter som är giftiga för igelkotten är till exempel aloe, murgröna och cyklamen.

Näring för Afrikansk Pygmeigelkott

Som redan nämnts är igelkottar insektsätare. I sin naturliga livsmiljö lever de på maskar, sniglar, larver, fågelägg och mycket sällan på frukt. Även i fångenskapen ska de vitmagade igelkottarnas basföda bestå av insekter. Du kan till exempel ge din igelkott mjölmaskar, daggmaskar, skalbaggar, sniglar eller hussyrsor. Dessa insekter bör du helst köpa i din zooaffär eftersom insekter som kommer ute från naturen ofta för över sjukdomar. Utöver insekter kan pygméigelkotten även ges högvärdigt torrfoder för katter. Köttandelen bör då ligga på minst 60 %. Men det ska inte användas som helfoder. Det samma gäller om du utfodrar med blötfoder för katter: Det ska ges som omväxling och det ska vara av hög kvalitet. Ibland kan den afrikanska pygmeigelkotten också få frukt, men inte för mycket eftersom det kan ge diarré. Vissa igelkottar tycker också om äggröra (okryddad och stekt utan olja). Det viktigaste är att fodret som din vitmagade igelkott får är omväxlingsrikt, eftersom det annars kan leda till bristsymptom.

Den afrikanska pygmeigelkotten ska alltid ha tillgång till färskt vatten. Igelkottar är naturligt laktosintoleranta och bör därför inte få mjölk att dricka. De kan inte smälta mjölksockret och det leder ofta till matsmältningsproblem.

Afrikansk Pygmeigelkott (Vitmagad Igelkott)

Sjukdomar

Afrikanska pygmeigelkottar drabbas ibland av parasiter som exempelvis loppor, fästingar eller kvalster. När du ser att ditt djur kliar sig hela tiden bör du uppsöka en veterinär.

“Wobbly Hedgehog Syndrom“ (WHS) är en typisk sjukdom för den afrikanska pygméigelkotten. Sjukdomen yttrar sig genom att djuret gradvist blir förlamad och får ett typiskt rörelsemönster med vinglig gång. Detta är en sjukdom som sätter sig på det centrala nervsystemet och är dödlig för igelkotten.

Vitmagade igelkottar har även ofta sår på tassarna. Men det beror i de flesta fall på fel i skötsel. Till exempel kan ströet eller föremålen i terrariet vara för vassa. Byt ut ströet, ta bort de vassa föremålen och ta djuret till en veterinär om tassarna är mycket såriga.

Uppfödning av Afrikansk Pygmeigelkott

Uppfödning av vitmagade igelkottar ställer stora krav. Innan du beslutar dig för att föda upp vitmagade igelkottar bör du informera dig ordentligt och ta reda på riskerna. Du ska också vara medveten om att igelkottsuppfödning är mycket dyrt. Det är inte alltid man hittar köpare till igelkottsungarna. Tänk alltså på att du då plötsligt måste hand om flera igelkottar. Den afrikanska pygmeigelkotten är dräktig i 30 till 40 dagar och föder vanligtvis mellan två och fyra ungar. När dessa föds är de fortfarande blinda och nakna. Igelkottsungarna klarar sig sedan på egen hand efter 40 dagar. För uppfödningen av den afrikanska pygmeigelkotten behöver man flera terrarier – modern, fadern och ungarna ska ha var sitt terrarium. Ofta avvisas en kull, eller så blir den uppäten direkt efter födseln.

Var kan man köpa afrikanska pygmeigelkottar?

En Afrikansk Pygmeigelkott kostar allt från 1 000 kronor och uppåt. Det är viktigt att hitta en bra uppfödare för vitmagade igelkottar. Du hittar information på respektive uppfödares hemsida. Boka in ett besök för att titta på igelkottarna och för att kontrollera att det handlar om en seriös uppfödare. Skaffa dig även ett bild av djurens levnadsvillkor och hälsa. Ibland lämnas vitmagade igelkottar in på djurhem eftersom ägaren inte klarar av att ta hand om dem. Även privatpersoner säljer ibland vitmagade igelkottar via annonser.

Vi rekommenderar försiktighet vid köp av vitmagade igelkottar från internetbutiker, eftersom transporten kan vara mycket stressande för djuren och information om deras hållning kan saknas. Det finns en bred diskussion om den Afrikanska Pygmeigelkottens lämplighet som husdjur. Å ena sidan har den Afrikanska Pygmeigelkotten under lång tid ansetts vara ett domesticerat djur. Denna art har genom selektiv avel anpassats till livet i fångenskap, vilket innebär att de är helt beroende av människor för sin överlevnad. Genom människans påverkan har vissa linjer av denna ras utvecklat egenskaper som gör dem mer lämpade för ett liv i hemmet.

Å andra sidan finns det också fall där Afrikanska Pygmeigelkottar inte visar samma grad av domesticering, vilket kan bero på mindre selektiv avel eller olikheter i individers temperament och anpassningsförmåga. Dessa igelkottar kan därför uppvisa beteenden eller behov som gör dem mindre lämpade för livet i fångenskap.

Med tanke på denna variation uppmuntrar vi till ett ansvarsfullt ägande som följer Jordbruksverkets rekommendationer för ovanliga sällskapsdjur, och att potentiella ägare noggrant överväger sina förutsättningar att möta dessa djurs specifika behov. Att förstå både de utmaningar och den berikning som kan komma med att ha en Afrikansk Pygmeigelkott som husdjur är avgörande för att säkerställa deras välbefinnande och hälsa.

Vi önskar dig lycka till med din taggiga vän!

Våra mest populära inlägg
7 min

Afrikansk Pygmeigelkott (Vitmagad Igelkott)

Nu blir det taggigt: Afrikanska Pygmeigelkottar är visserligen ovanliga som husdjur, men de blir allt mer omtyckta. De söta igelkottsfilmerna som cirkulerar på videoplattformarna bidrar säkert också till att de små insektsätarna blir allt vanligare i våra hem. Att ha igelkottar, något som är mycket krävande, är dock omstritt bland naturvårdarna.
8 min

Marsvin

De är utan tvekan de mest populära husdjur bland gnagare – marsvinen. Varför är dessa gosiga ullknyten så populära och vilka krav har de på sin skötsel och sitt foder?
5 min

Skillnaden mellan harar och kaniner

Vid första anblicken ser harar och kaniner ganska lika ut: långa öron, stora runda ögon och en mjuk päls. Men trots vissa likheter är de två olika arter. Den här artikeln förklarar de viktigaste skillnaderna mellan harar och kaniner.