Katthälsa & kattvård

Katthälsa & kattvård

Kattens ålder

Som alla vet är det lätt att räkna ut hudens ålder. Ett hundår är lika med sju människoår, men det beror ju också på hundens ras och vikt. Men hur räknar man ut kattens ålder? Och hur gamla kan katter egentligen bli? Från vilken ålder räknas katter som seniora?

4 min

5 tips: så här klarar din katt extremt varma dagar

Många katter njuter av att ligga på balkongen eller biltaket och låta den varma solen värma pälsen. Men särskilt varma sommardagar når också den mest soldyrkande katt sin gräns. Om katten uppehåller sig för länge i solen kan konsekvenserna bli solbränna eller värmeslag. Följande fem tips talar om hur du som kattägare kan skydda din kisse från detta när det är som varmast på sommaren.

.
15 min

Är min katt överviktig? Orsaker och konsekvenser

Nästan varannan katt anses vara överviktig. Övervikt och fetma är inte att leka med. Båda försämrar inte bara livskvaliteten och livslängden för katter utan ökar också risken för sjukdomar som diabetes eller ledproblem. Här kan du läsa mer om hur du finner ut om din katt är överviktig.
8 min

Coronavirus hos katter

Coronavirus förekommer inte bara hos djurägare utan också hos våra pälsiga, fyrbenta familjemedlemmar. I motsats till det nya coronaviruset hos människor är dock feline coronavirus (FCoV) som drabbar katter känt sedan många år. Till detta virus räknas feline enteric coronavirus (FECV) och feline infectious peritonitis virus (FIPV). Det senare är en mutation av FECV och orsakar den dödliga sjukdomen FIP, felin infektiös peritonit, som leder till bukhinneinflammation und ascites (vätska i bukhålan). Människor, speciellt äldre och sjuka med svagare immunsystem, lider däremot av influensaliknande symptom.
3 min

Depression hos katter

Inte bara människor blir deprimerade, katter kan också drabbas av psykisk ohälsa. Vi förklarar hur man känner igen depression hos katter och, ännu viktigare, vad man ska göra åt det.
5 min

Diarré hos kattungar

Det är en spännande tid när man får en kattunge – för båda parter! Det spelar ingen roll om du har haft katt i många år eller är färsk som kattägare. Detta är en förändringens tid och små kattungar behöver speciell uppmärksamhet. Njut av varje minut – de små liven växer snabbt! På samma sätt som att du måste ta med småbarn till läkare behöver kattungarna komma till veterinären då och då. Regelbundna hälsokontroller är ett måste. Alla katter bör undersökas en gång om året, men kattungar bör besöka veterinären oftare än så för att få grundvaccination mot vanliga infektionssjukdomar. Ibland måste katten också gå till veterinär med typiska ”barnsjukdomar”. Ett symptom som ofta underskattas är diarré hos kattungar.
10 min

Kastrering och sterilisering av katter

Det finns väl knappast något gulligare i denna värld än små kattungar. Men tyvärr får inte alla kattungar ett bra hem. När hemlösa katter parar sig med varandra eller med huskatter i frigång, är det nästan förprogrammerat med ett liv i misär för ungarna. Med kastration och sterilisering förhindras onödigt lidande.
4 min

Kattmassage: så fungerar det

En massage är välgörande för kropp och själ. Visste du att du även kan massera din katt? Kissar uppskattar sannerligen också lite friskvård, och här kan du ta reda på hur du utövar en kattmassage.
6 min

Pälsvård hos katter: så hjälper du din katt

Pälsvård hos katter, en tjock, blank päls är ett tecken på att katten är fysisk och mentalt frisk. Katter sköter för det mesta pälsvården själva, men du kan hjälpa din katt med skötseln genom att borsta den regelbundet. En balanserad kost är också viktigt för en frisk päls och hud.