Katthälsa & kattvård

Katthälsa & kattvård

Att könsbestämma kattungar

Skillnaderna mellan han- och hon-kattungar är mindre tydliga än vad de är på vuxna katter. Till och med veterinärer tar fel ibland när de ska könsbestämma kattungar. I det följande avslöjar vi för dig hur du kan avgöra om din kattunge är en pojke eller en flicka.

4 min

5 tips: så här klarar din katt extremt varma dagar

Många katter njuter av att ligga på balkongen eller biltaket och låta den varma solen värma pälsen. Men särskilt varma sommardagar når också den mest soldyrkande katt sin gräns. Om katten uppehåller sig för länge i solen kan konsekvenserna bli solbränna eller värmeslag. Följande fem tips talar om hur du som kattägare kan skydda din kisse från detta när det är som varmast på sommaren.

.
4 min

6 faser till en hustigern: katternas utveckling

Hur länge växer katter och hur stora blir de? Det beror först på arvsmassan, men sedan även på yttre faktorer som fodret. Katternas utveckling genomgår sex tillväxtfaser. Om vi vet om dessa kan vi ger vår lilla katt den perfekta starten in ett hälsosamt liv och på bästa sätt stödja dess uppväxt.
15 min

Är min katt överviktig? Orsaker och konsekvenser

Nästan varannan katt anses vara överviktig. Övervikt och fetma är inte att leka med. Båda försämrar inte bara livskvaliteten och livslängden för katter utan ökar också risken för sjukdomar som diabetes eller ledproblem. Här kan du läsa mer om hur du finner ut om din katt är överviktig.
8 min

Coronavirus hos katter

Coronavirus förekommer inte bara hos djurägare utan också hos våra pälsiga, fyrbenta familjemedlemmar. I motsats till det nya coronaviruset hos människor är dock feline coronavirus (FCoV) som drabbar katter känt sedan många år. Till detta virus räknas feline enteric coronavirus (FECV) och feline infectious peritonitis virus (FIPV). Det senare är en mutation av FECV och orsakar den dödliga sjukdomen FIP, felin infektiös peritonit, som leder till bukhinneinflammation und ascites (vätska i bukhålan). Människor, speciellt äldre och sjuka med svagare immunsystem, lider däremot av influensaliknande symptom.
3 min

Depression hos katter

Inte bara människor blir deprimerade, katter kan också drabbas av psykisk ohälsa. Vi förklarar hur man känner igen depression hos katter och, ännu viktigare, vad man ska göra åt det.
5 min

Diarré hos kattungar

Det är en spännande tid när man får en kattunge – för båda parter! Det spelar ingen roll om du har haft katt i många år eller är färsk som kattägare. Detta är en förändringens tid och små kattungar behöver speciell uppmärksamhet. Njut av varje minut – de små liven växer snabbt! På samma sätt som att du måste ta med småbarn till läkare behöver kattungarna komma till veterinären då och då. Regelbundna hälsokontroller är ett måste. Alla katter bör undersökas en gång om året, men kattungar bör besöka veterinären oftare än så för att få grundvaccination mot vanliga infektionssjukdomar. Ibland måste katten också gå till veterinär med typiska ”barnsjukdomar”. Ett symptom som ofta underskattas är diarré hos kattungar.
4 min

Hög ålder hos katter: Hur man känner igen symtomen

Du blir orolig för att din gamla sammetstass inte längre lyssnar på sitt namn? Elle du undrar varför din hustiger inte längre hittar sin matskål? Här förklarar vi hur du i god tid kan känna igen ålderstecknen hos din hustiger och kan öka kattens chanser på ett långt, friskt liv.
10 min

Kastrering och sterilisering av katter

Det finns väl knappast något gulligare i denna värld än små kattungar. Men tyvärr får inte alla kattungar ett bra hem. När hemlösa katter parar sig med varandra eller med huskatter i frigång, är det nästan förprogrammerat med ett liv i misär för ungarna. Med kastration och sterilisering förhindras onödigt lidande.
3 min

Kattens ålder

Som alla vet är det lätt att räkna ut hudens ålder. Ett hundår är lika med sju människoår, men det beror ju också på hundens ras och vikt. Men hur räknar man ut kattens ålder? Och hur gamla kan katter egentligen bli? Från vilken ålder räknas katter som seniora?
5 min

Kattfödseln: när hustigern får avkommor

När din huskatt är dräktig, kan du redan se fram emot en spännande tid. Men den förestående födseln skapar också frågor, speciellt nom din sammetstass blir mamma för första gången. För att du ska vara så bra förberedd på den glada händelsen som möjligt, har vi samlat de viktigaste informationerna kring ämnet kattfödsel.
4 min

Kattmassage: så fungerar det

En massage är välgörande för kropp och själ. Visste du att du även kan massera din katt? Kissar uppskattar sannerligen också lite friskvård, och här kan du ta reda på hur du utövar en kattmassage.
5 min

Matsmältningsproblem hos katter

Våra tamkatter har sällan samma kosthållning som sina vilda släktingar. Eftersom katternas kost har förändrats sedan de började leva tillsammans med människan drabbas de allt som oftast av matsmältningsproblem. Men även sjukdomar, förgiftningar och andra problem kan leda till diarré, kräkningar och förstoppning!
6 min

Pälsvård hos katter: så hjälper du din katt

Pälsvård hos katter, en tjock, blank päls är ett tecken på att katten är fysisk och mentalt frisk. Katter sköter för det mesta pälsvården själva, men du kan hjälpa din katt med skötseln genom att borsta den regelbundet. En balanserad kost är också viktigt för en frisk päls och hud.

4 min

Smärta hos katter: Orsaker & Behandling

Katter kan lida lika mycket av smärta som vi människor. Problemet är bara att våra små kissemissar ofta döljer det för oss. Men utan behandling kan det snabbt leda till kronisk smärta. Därför är det viktigt att du lägger märke till förändringar i kattens beteende så att du i god tid kan börja med rätt smärtstillande behandling.
5 min

Uppblåsthet hos katter

Många kattägare kanske undrar om katter kan fisa. Precis som hos människor, hundar och andra däggdjur kan gaser uppstå hos katter. Du kan ta reda på hur dessa uppstår och när du bör ingripa här.