{"url":"https://www.zooplus.se/magasin/katt/kattvard/kattfodseln","title":"Kattfödseln: när hustigern får avkommor","mag_id":264264,"is_single":true,"cat_name":"Katt","sub_cat_id":1584,"sub_cat_name":"Katthälsa & kattvård","cat_id":206}
En liten kattunge behöver efter födseln mycket ro och gosande med sin mamma.
När din huskatt är dräktig, kan du redan se fram emot en spännande tid. Men den förestående födseln skapar också frågor, speciellt nom din sammetstass blir mamma för första gången. För att du ska vara så bra förberedd på den glada händelsen som möjligt, har vi samlat de viktigaste informationerna kring ämnet kattfödsel.
När katten är dräktig, tar det nio veckor tills kattungarna föds. Den exakta dräktigheten kan dock variera mellan 61 och 72 dagar. Om kattungarna inte har kommit fram efter den 72:e dagen rekommenderas ett brådskande besök hor veterinären.
Under den tiden begränsar katten ofta alla andra aktiviteter – förutom de vid matskålen. För de ska ju äta även för sina avkommor. Samtidigt förändras den blivande mammans vikt och den blir allt rundare.
Vad behövs för en kattfödsel?
Oftast klarar katter födseln av sina avkommor helt på egen hand. Lyckligtvis är komplikationer ytterst sällsynta. Se helt enkelt på vad som sker, håll dig lugn och se bara till att din sammetstass mår bra. All stress måste undvikas för din katt mot slutet av dräktigheten och efter födseln.
Om kattfödseln är nära förestående, ska du erbjuda din katt en kull-box i form av en skön inredd låda eller kartong. Men inte alla katter uppskattar det. Vissa mammors drar sig istället tillbaka in i klädskåpet eller en tvättkorg för att föda sina ungar.
Andra viktiga förberedelser:
Lägg fram veterinärens telefonnummer. Bara för at vara på den säkra sidan.
Ställ fram vågen för att bestämma kattungarnas vikt.
Notera kattfödselns förlopp med klockslag och ungarnas vikt. Det hjälper veterinären om komplikationer skulle uppstå senare.
Lägg fram en liten, ren handduk, för att i nödfall torka rent kattungarna. Men normalt gör mamman det själv.
Även värmemattor, en infraröd lampa eller kornkudde rekommenderas för at skaffa en varm bädd för kattungarna.
Hur ser jag att kattfödseln är nära förestående?
Det finns flera tecken som tyder på en nära förestående kattfödsel. De viktigaste är:
Oro: under dagarna före födseln blir katten alltmer orolig. De går runt mer och mer, jamar oftare och putsar sig hela tiden.
Ingen matlust: katten är mindre eller vägrar maten helt; istället dricker den mer.
Sökande efter en plats att dra sig tillbaka till: för att föda sina ungar söker den blivande modern efter en lugn och skyddad plats.
Modersmjölk, som kommer ut ur spenarna
Katten ligger på sidan och andas snabbare.
När du upptäcker dessa tecken bör du helst stanna hemma, för att lugna din sammetstass och kunna hjälpa den vid eventuella komplikationer.
Hur går kattungarnas födsel till?
Som hos människan startar värkar före kattfödseln. Katten andas snabbt och högljudd, den snurrar och kan även vara mycket kontaktsökande. Många huskatter vill inte alls bli lämnade ensam i denna fas. Prata i så fall lugnande med din katt och klappa den.
Oftast tar det två timmar mellan början på värkarna och födseln av den första ungen. Omedelbar innan det börjar startar magpressningar. Katten pressar helt tydligt gång på gång samman sin mage. Därefter kommer kattungarna mycket snabbt ut. Mellan de olika ungarnas födslar kan det ta upptill en timme; mamman kommer under den tiden vila sig lite.
Rengöring av kattungarna
Direkt efter födseln tar katten bort frukthinnan, biter av navelsträngen och rengör kattungen. Det något rå utseende slickandet behövs för att stimulera kattungens andning.
Om din katt skulle vara för utmattad eller inte börja med det själv, kan du försiktig hjälpa till. Placera kattungen med ansiktet nedåt och torka av det mjukt mot stråket. Målet är att rensa andningsvägarna och stimulera andningen.
Bli inte förvånad: Många katter äter sin ungars placenta. Det är ett helt naturligt beteende och därmed förhindrar katten bland annat att matsökande fiender lockas dit.
Hur vet jag om det finns komplikationer under kattfödseln?
Normalt föder katter sina ungar helt själv och behöver som regel ingen mänsklig hjälp. Se bara till din sammetstass regelbundet. Men lägg dig inte utan anledning i processen; det skulle bara ge din katt extra stress.
Men det finns varningstecken under födseln, där du borde kalla på en veterinär:
Katten har pressat under två timmar och ännu har ingen kattunge kommit ut.
Ungen syns redan men den kommer trots långvarigt pressande inte ut.
Det tar för lång tid innan den nästa kattungen kommer. Det borde inte ta mer än en och en halv timme mellan födslarna.
Fruktvattnet som kommer ut luktar illa.
Katten fortsätter att pressa trots att alla ungar har kommit ut.
Moderdjuret verkar apatisk och blöder mycket.
Efter födseln verkar katten mycket orolig, darrar och vill inte äta längre.
Du upptäcker på mammans spenar blodiga eller brunaktiga, illaluktande avsöndringar.
Kattungarna verkar mycket svaga, är livlösa, dricker ingen mjölk eller ökar knappast i vikt.
Efter kattfödseln: vad ska göras?
Redan kort efter födseln söker kattungarna efter mammans spenar och börjar att dricka den första modersmjölken. Det är extrem viktig eftersom ungdjuret på detta sätt får i sig essentiella antikroppar för sitt immunsystem och ytterligare näringsämnen. Dessa kan kattungen bara få i sig under de första timmarna efter födseln.
Det kan även hända att kattmamman efter födseln för sina ungar till en annan plats för att skydda de mot eventuella fiender. Det är ett helt normalt, instinktivt beteende. Låt katten helt välja den rätta platsen.
Som alla vet är det lätt att räkna ut hudens ålder. Ett hundår är lika med sju människoår, men det beror ju också på hundens ras och vikt. Men hur räknar man ut kattens ålder? Och hur gamla kan katter egentligen bli? Från vilken ålder räknas katter som seniora?
Det finns väl knappast något gulligare i denna värld än små kattungar. Men tyvärr får inte alla kattungar ett bra hem. När hemlösa katter parar sig med varandra eller med huskatter i frigång, är det nästan förprogrammerat med ett liv i misär för ungarna. Med kastration och sterilisering förhindras onödigt lidande.
Coronavirus förekommer inte bara hos djurägare utan också hos våra pälsiga, fyrbenta familjemedlemmar. I motsats till det nya coronaviruset hos människor är dock feline coronavirus (FCoV) som drabbar katter känt sedan många år. Till detta virus räknas feline enteric coronavirus (FECV) och feline infectious peritonitis virus (FIPV). Det senare är en mutation av FECV och orsakar den dödliga sjukdomen FIP, felin infektiös peritonit, som leder till bukhinneinflammation und ascites (vätska i bukhålan). Människor, speciellt äldre och sjuka med svagare immunsystem, lider däremot av influensaliknande symptom.