Kattens ålder

kattens ålder

Som alla vet är det lätt att räkna ut hudens ålder. Ett hundår är lika med sju människoår, men det beror ju också på hundens ras och vikt. Men hur räknar man ut kattens ålder? Och hur gamla kan katter egentligen bli? Från vilken ålder räknas katter som seniora?

Hur gamla blir katter?

En katts förväntade livslängd är beror på många faktorer. Till exempel spelar livsmiljö, skötsel och sjukdomar en avgörande roll för kattens ålder. Det rätta fodret och regelbundna besök hos veterinären är basen för ett långt och lyckligt kattliv. Dessutom har en kattsäker omgivning och regelbunden aktivitet (till exempel kattagility) stor påverkan på kattens ålder.

I genomsnitt blir katter idag mellan 10 och 15 år gamla, fast utekatter lever normalt lite kortare. Det beror på att utekatter lättare skadar sig eller kan smittas av sjukdomar.

kattens ålder

Fyrfotingarna räknas som seniora när de är tio år gamla. Det är då de första förändringarna i pälsen börjar märkas. Dessutom blir äldre katter allmänt lugnare och sover mer.

Seniora katter har också särskilda behov. Till exempel behöver de äldre sammetstassarna ett speciellt seniorfoder som är lätt att tugga och som är anpassat till det minskade energibehovet.

Concept for Life All Cats 10+

  • Främjar vitaliteten genom en speciell blandning av näringsämnen
  • Skyddar brosk och leder på din seniora katt
  • Stödjer njurfunktionen
  • Fri från vete och soja
concept for life all cats 10+

I vårt kattmagasin kan du slå upp allt som du behöver veta om det rätta fodret för seniora katter.

Räkna om kattår till människoår

Kattens ålder utvecklas inte linjärt så som den gör hos människan. Under de första två åren utvecklas katten förvånansvärt snabbt. När den når sitt andra levnadsår är den 24 människoår gammal.

Från och med då är katten vuxen och ålderskurvan liknar mer en rak linje. Nu motsvarar varje kattår mellan fyra och fem människoår. När den seniora katten är tio kattår motsvarar därför ungefär 56 människoår.

Naturligtvis är det bara ungefärliga riktvärden för att bättre kunna bedöma en katts ålder. Vissa katter känns fortfarande unga när de blir äldre, medan yngre katter i sin tur kan verka slöa.

Här nedan finns en tabell som knyter kattens ålder till respektive människoålder.

Räkna ut kattens ålder i förhållande till människoåldern

Här nedan finns en tabell som knyter kattens ålder till respektive människoålder.

Kattens ålder Människoålder
1 månad 6 månader
2 till 3 månader 2 till 5 år
4 månader 6 till 8 år
6 månader 10 år
7 månader 12 år
12 månader 15 till 16 år
18 månader 20 till 21 år
2 år 24 år
3 år 28 år
4 år 32 år
5 år 36 år
6 år 40 år
7 år 44 år
8 år 48 år
9 år 52 år
10 år 56 år
11 år 61 år
12 år 64 år
13 år 68 år
14 år 72 år
15 år 76 år
16 år 80 år
17 år 84 år
18 år 88 år
19 år 92 år
20 år 96 år
Våra mest populära inlägg
3 min

Kattens ålder

Som alla vet är det lätt att räkna ut hudens ålder. Ett hundår är lika med sju människoår, men det beror ju också på hundens ras och vikt. Men hur räknar man ut kattens ålder? Och hur gamla kan katter egentligen bli? Från vilken ålder räknas katter som seniora?
10 min

Kastrering och sterilisering av katter

Det finns väl knappast något gulligare i denna värld än små kattungar. Men tyvärr får inte alla kattungar ett bra hem. När hemlösa katter parar sig med varandra eller med huskatter i frigång, är det nästan förprogrammerat med ett liv i misär för ungarna. Med kastration och sterilisering förhindras onödigt lidande.
8 min

Coronavirus hos katter

Coronavirus förekommer inte bara hos djurägare utan också hos våra pälsiga, fyrbenta familjemedlemmar. I motsats till det nya coronaviruset hos människor är dock feline coronavirus (FCoV) som drabbar katter känt sedan många år. Till detta virus räknas feline enteric coronavirus (FECV) och feline infectious peritonitis virus (FIPV). Det senare är en mutation av FECV och orsakar den dödliga sjukdomen FIP, felin infektiös peritonit, som leder till bukhinneinflammation und ascites (vätska i bukhålan). Människor, speciellt äldre och sjuka med svagare immunsystem, lider däremot av influensaliknande symptom.