Kattraser

Hitta din katt

Utseende

Storlek
LitenMellanstorStor
Päls
Hårlös / HypoallergenKort pälsLång päls
Färg
SvartChinchillaCrèmeBlå / GråVitLilaBrun / Choklad / Koppar
Mönster
Tabby / RandigTrefärgad / Sköldpadd / CalicoTvåfärgad / TuxedoColorpoint

Viktiga personlighetsdrag

Min katt ska vara

Bengal

Bengalen är verkligen en unik kattras. Den är en riktig “hustiger”: för uppfödare är det viktigt att de har en gnutta vildkattblod i sig. För vildkatthybrider som bengal och savannah är den senaste trenden bland uppfödare! Vad är det som utgör en hybridkatt – och vad behöver man tänka på om man vill ha en sådan katt inne? Vårt rasporträtt ger svar på frågorna.

Brittiskt korthår

Letar du efter en katt som har ett lugnt och jämt temperament och som eventuellt passar att hålla som innekatt hela tiden? Då har du goda chanser att man rekommenderar rasen brittiskt korthår. Den yviga pälsen och de stora ögonen som brittiskt korthår har, även kallad british shorthair, kan nästan ingen kattälskare tacka nej till. Dessutom är deras sätt verkligen älskvärt! Vad behöver man veta mer? Vår rasbeskrivning beskriver katten i detalj och ger dig tips om hur man skaffar, håller, föder och kontrollerar kattens hälsa.

Brittiskt långhår

Letar du efter en kattras som trivs bra med att leva inomhus och som har en lång päls? „brittiskt långhår“, ofta kallad „highlander“ är en variant av brittiskt korthår med halvlång päls och samma vänliga, lugna temperament. Brittiskt långhår kattens historia är nära förknippad med den brittiskt korthår kattens. Båda raserna är av samma standard och det enda som skiljer dem åt är egentligen bara pälsen, som infördes genom att para in perser.

Chartreux

Chartreux-katten är en av de allra mest omtyckta kattraserna i Europa och ändå så råder det så mycket förvirring om dem. På många språk finns det flera olika namn på chartreux-rasen som används huller om buller. Men det är inte bara namnet som ställer till det utan en väldigt brokig historia!

Helig birma

Helig birma - birmans namn orsakar ofta förvirring. Rasen birma kallas i engelskspråkiga länder till exempel för burma - "Sacred Cat of Burma", men är inte att förväxla med rasen burma. I själva verket härstammar birman från ett franskt avelsprogram från 1920-talet. Här kan du lära dig mer om denna fascinerande ras, som är en perfekt blandning av perser och siames.

Norsk skogkatt

Norsk skogkatt har uppstått i sitt hemland Norge helt utan mänsklig påverkan. Den är populär för att den ser ut som en vildkatt med tvättäkta karaktär. Men det är faktiskt inte bara utseendet på norsk skogkatt som är sitt ursprung troget!

Perser

Den plyschiga persern är den mest omtyckta kattrasen som finns. Det konstiga är att, Gorbe-ye irāni ‚iranisk katt‘, som den heter på persiska – inte ens härstammar från Orienten!

Ragdoll

En katt som liknar en trasdocka? Det stämmer inte alls! Ragdoll är en kattras som passar perfekt till människor som gillar siamerser, colorpoint och andra pointkatter. Det är inte bara den fina pälsen som imponerar, utan även dess unika färger, för att inte tala om de blå ögonen...

Russian blue

Vid första anblicken verkar den blå-gråa kattrasen Russian blue likna chartreux eller brittiskt korthår. Men den som kollar lite mer noga, ser att det inte är möjligt att ta fel på de här kattraserna!

Somali

Gillar du abessinierkatter, men tycker ändå allra mest om katter med halvlång eller lång päls? Då kommer du att gilla somali!

Thai katt

Thai har sitt ursprung i en annan existerande kattras, siames. När siamesrasen utvecklade sig till att bli allt smalare, blev den kraftigare och mer ursprungliga siameskatten godkänd som en egen ras. ”Thai”-rasen hade sett dagens ljus.

Turkisk angora

Den turkiska angorkatten kallas “världens äldsta kattras” av många kattälskare. Stämmer det – och varför är den här långhåriga kattrasen så omtyckt?