Europeiskt Korthår (Europé)

Europé Europeiskt korthår

Europé hör till de mest omtyckta kattraserna i sverige och blev den 19 Mars 2022 framröstad som en svensk nationalras.

Svårt att tro men sant: även Europeiskt korthår (Europé) är en kattras. Men inte varje gårdskatt av okänt ursprung är en Europé. För även denna ras har särskilda ras-standards som avelsdjuren ska uppfylla.

Utseende: Vad är typisk en Europeisk korthår?

Den europeiska korthårskattens kropp är muskulös. Den har ett brett bröst och kraftiga, medellånga ben med runda tassar. Sett enbart på anatomin kan kroppsbyggnaden inte skiljas från en europeisk huskatt.

En europeisk korthår är vanligtvis medelstor till stor. Jämfört med kroppen är huvudet rätt stor och ansiktet ger ett runt intryck. Pannan och skallen är lätt välvda, kinderna är väl utvecklade. En av de få skillnaderna mellan en huskatt och en europeisk korthår ligger i deras stamtavlor.

Vikt och pälsfärger

Normalvikten för en europeisk korthår ligger mellan fyra och sex kilogram. Den ideala vikten för hankatter ligger vid fem till sju kilogram.

Rent allmänt tillåts inga färger som härstammar från inkorsningar (t.ex. colourpoint eller chocolate). Alla naturligt förekommande färger är tillåtna. Enfärgade europeisk korthår har färgerna svart, vit, röd och creme.

Ögonen på en europeisk korthår är blåa, bärnstensfärgade eller gröna. Trampdynorna och nosspegeln är rosa. På europeiska korthår i andra färger är nosspegeln, trampdynorna samt ögonen vanligtvis anpassade till pälsfärgen.

På tvåfärgade katter skiljs färgerna med fläckar tydligt från varandra. Dock får maximalt hälften av pälsen vara vit. Sköldpatts-katter har en blandning av svart och olika röda toner i sin päls. Den europeiska korthår påträffas bland annat med pälsteckningen tabby eller smoke.

Svart vit Europeiskt korthår © kathomenden / stock.adobe.com
Europeiska korthår finns i många vackra färger.

Karaktär: Lekfull och snäll

Den europeiska huskattens karaktär anses vara ytterst snäll. Europeiska korthårskatter är intelligenta, lekfulla och mjuka. Som regel tycker de mycket om människor och är tålmodiga med barn.

Europé katterna är dock allt annat än tröga. Tack vare sin härkomst har den europeisk korthår en utpräglad jaktdrift och letar alltid efter äventyr. Men den är ändå mycket inriktad på människan.

Är Europé gosiga?

En europeisk korthår uppskattar alltid mysstunderna med sin ägare mycket, men samtidigt är den alltid beredd på utdragna lekar och rusningar.

Som lägenhetskatt behöver en europeisk korthår mycket sysselsättning och omväxling som beror på dess utpräglade rörelsebehov. Den mår bäst som utomhuskatt. Genom sitt balanserade, oberoende och ändå vänliga sätt blir den en perfekt familjekatt.

Näring

Europeiska korthåriga katter har inga särskilda dietkrav. Men flera faktorer påverkar en katts kost. Dessa inkluderar hälsa, Ålder , aktivitetsnivå och även levnadsvillkoren. Till exempel, när du håller dem inomhus, bör du se till att din katt inte blir för tjock. Kattsnacks är tillåtna, men med måtta. Därför bör kosten skräddarsys efter din katts behov.

Mycket kött, lite kolhydrater

Katter är i grunden köttätare, och skiljer sig till sin natur från möss, smågnagare och fåglar. De behöver en köttbaserad kost som är hög i protein, låg i kolhydrater och måttlig i fett. Vid utfodring med Torrfoder – eller Blötmat ska dom alltid vara av hög kvalitet.

En titt på livsmedelsetiketten kan ge information om detta. Den innehåller det mesta av ingrediensen som anges överst på etiketten. Därför bör kött definitivt komma först. Termen “animaliska biprodukter” finns också ofta på foderetiketten. Detta kan innefatta organ som är svåra för katter att smälta.

En öppen deklaration från tillverkaren är bäst. Detta förklarar exakt vilka komponenter som ligger bakom termen och hur stor andel av det totala fodret är. Spannmål bör endast ingå i små mängder och bör därför listas relativt långt ner.

BARF Mat-trend

En annan matningsmetod är Biologiskt lämplig råfoder (BARF). Här utfodras katterna med mestadels rått kött. För en art-lämplig diet behöver pälsnäsorna inte bara rent muskelkött, utan även slaktbiprodukter och olika tillsatser. Dessa måste skräddarsys exakt efter kattens behov, annars kan farliga underskott uppstå. Om något är oklart ta gärna råd av en pålitlig veterinär .

Djurhållning & Omsorg

Den europeiska korthårskatten är inte särskilt krävande när det kommer till skötsel. Du bör borta eller kamma pälsen då och då för att ta bort det fallna håret. Du bör borsta pälsen oftare, särskilt under fällningsperioden.

Kan du ha europeiska korthårskatter i lägenheten?

Även om det är möjligt att betrakta dessa aktiva djur som rena, är de dock generellt mer bekväma som utekatt. På så sätt kan en äventyrlig katt leva ut sin jaktinstinkt och får ofta hem den ena eller andra presenten i form av en mus. En kompromiss skulle vara att upprätta en kattsäker trädgård eller balkong. Så din pälsnäsa kan fortfarande njuta av lite frihet.

Lek- och klättringsmöjligheter

I vilket fall som helst behöver en Europeiskt korthår tillräcklig med sysselsättning. För detta är leksaker lämpliga. Förutom vanliga leksaker finna också intelligensleksaker. Dessutom ska katten ha klätteranläggningar som t.ex klösträd tillhandahålls. En europeisk korthår behöver också tillräckligt med retreater. Du kan göra detta i form av lekstuga eller erbjuda tunnlar.

Europeiskt korthår kommer i allmänhet bra överens med andra husdjur. Särskilt proffs bör överväg att ha en andra katt för att förhindra tristess.

Hälsa

Europé är ett tåligt djur som inte är särskilt mottagligt för sjukdomar. Typiska rassjukdomar är inte kända. Regelbundna besök hos veterinären, som kommer att ge nödvändig information är viktigt, glöm inte också att fråga om råd gällande vaccinationsskydd. Du bör också alltid ta hand om utekatter i synnerhet sök efter parasiter.

Med en hälsosam kost och art-lämplig uppfödning kan europeiska korthår bli 15 till 20 år gamla.

Historia

Europeiskt korthår är också känt som Europé, Celtic Shorthair eller EUR för kort. Den tros ha härstammat från vildkatten, en underart av vildkatt som är infödd i Nordafrika. Detta beror på de anatomiska likheterna som båda katterna har.

Pälsnosarna kom till Europa med fartyg, där de snart fanns överallt. Katterna ansågs pålitliga på gårdar då dom hjälpte mot möss. Det europeiska korthåret var särskilt populärt i Skandinavien, där de flesta av uppfödare finns idag.

Redan 1926 var kattrasen omnämnd i Finland, första gången i Sverige 1947. Den första registrerade europeiska honan hette “Ujan” och var registrerad i Svenska rasklubben “SVERAK”.

Innan rasstandarden infördes räknades EKH-katten fortfarande som en Brittiskt korthår. 1981 erkände Fédération Internationale Féline (FIFe) äntligen Europé som en oberoende ras. Europeiskt korthår är också registrerat hos World Cat Federation (WCF) under namnet “Celtic Shorthair”.

Rasen Europé utnämnd till svensk nationalras

I samband med kattförbundet SVERAKs årsmöte i Örebro den 19 mars 2022 där 31

kattklubbar från hela Sverige var representerade, valde man att utnämna rasen Europé (EUR) till en svensk nationalras.

Vad är skillnaden mellan en huskatt och en europeisk korthår?

Än idag likställs det europeiska korthåret med huskatten. Detta är dock fel. Europé katten är en självständig kattras. Hon har sin egen rasstandard och stamtavla. Huskatten är däremot en systematisk klassificering. Många raser av katter är grupperade under denna term.

Köp: Vad kostar en europeisk korthår?

En renrasig ung katt kostar hor en seriös uppfödare cirka 4 000 kronor. Den fick växa upp med sina syskon och hos sin mamma. Där har kattungen lärt sig allt som den behöver för sitt senare liv. När katten överlämnas till sin nya ägare är den naturligtvis vaccinerad, chip-märkt och avmaskad.

Vid påstådda Internet-erbjudanden borde alla larm gå igång för djurvänner. När raskatter erbjuda betydligt under marknadsvärdet betyder det som regel inget bra för djuren. Sammetstassarna tas oftast alldeles för tidigt från modern, de är sjuka och/eller visar konstiga beteenden. Den som inte bryr sig om stamtavlan borde hellre titta in på ett djurhem – eller “adoptera” en ung gårdskatt från grannskapet.

Våra mest populära inlägg
10 min

Ragdoll

En katt som liknar en trasdocka? Det stämmer inte alls! Ragdoll är en kattras som passar perfekt till människor som gillar siamerser, colorpoint och andra pointkatter. Det är inte bara den fina pälsen som imponerar, utan även dess unika färger, för att inte tala om de blå ögonen...

10 min

Brittiskt korthår

Letar du efter en katt som har ett lugnt och jämt temperament och som eventuellt passar att hålla som innekatt hela tiden? Då har du goda chanser att man rekommenderar rasen brittiskt korthår. Den yviga pälsen och de stora ögonen som brittiskt korthår har, även kallad british shorthair, kan nästan ingen kattälskare tacka nej till. Dessutom är deras sätt verkligen älskvärt! Vad behöver man veta mer? Vår rasbeskrivning beskriver katten i detalj och ger dig tips om hur man skaffar, håller, föder och kontrollerar kattens hälsa.

13 min

Sibirisk katt

Den sibiriska katten är en typisk naturras. Den ska ha uppstått i sitt hemland Ryssland med sitt ursprungsutseende och helt utan mänskligt inflytande. Sibirisk katt är medelstor i storlek, den har en kraftig kroppsbyggnad och halvlång päls. Målinriktat uppfödning började först på 80-talet.