Kattraser

En kelsjuk brittiskt korthår, elegant bengal eller blåögd siames: den som letar efter en katt idag är i valet och kvalet på grund av det stora urvalet av kattraser som numera finns. Jämfört med hundar är kattavel dock fortfarande mycket nytt. Först sedan mitten av 1900-talet har kattälskare organiserat sig professionellt för att utveckla standarder för vissa kattraser. Läs mer

Hitta din katt

Viktiga personlighetsdrag

Min katt ska vara

Utseende

Storlek
LitenMellanstorStor
Päls
Hårlös / HypoallergenKort pälsLång päls
Färg
SvartChinchillaCrèmeBlå / GråVitLilaBrun / Choklad / Koppar
Mönster
Tabby / RandigTrefärgad / Sköldpadd / CalicoTvåfärgad / TuxedoColorpoint
25 Cat breeds to your search
7 min

American Curl

American curl är en kattras som drar till sig uppmärksamhet: De böjda öron skulle också fungera som ett ovanligt huvudsmycke, designat av en modern designer. Karaktären hos american curl slår arvet från innekatterna igenom. Den är oförstörd, aktiv och fokuserad på människor.

8 min

American Shorthair

American Shorthair (Amerikanskt korthår) är en ättling till de katter som seglade till Amerika tillsammans med de europeiska bosättarna. Precis som den europeiska och brittiska korthårskatten har den ett jämnt temperament, vilket gör den till ett perfekt husdjur hos familjer med barn.

8 min

American Wirehair

American wirehair, som också ofta kallas för “amerikansk strävhårig katt”, finns knappast i Europa. Ändå är den amerikanska strävhåriga katten en intressant katt som, liksom många andra raser, uppkom på grund av en slumpmässig mutation. Läs mer om American Wirehair från delstaten New York här.

9 min

Australian Mist

Australian Mist, även kallad australisk slöjkatt, är den enda kattrasen på den australiska kontinenten. Denna milda och tillgivna kattras är avlad från burma, abessinier och huskatt och lämpar sig som inomhuskatt. Den australiska katten har fått sitt namn tack vare det typiska pälsmönstret, som ser ut som om den är täckt av en lätt slöja.

8 min

Balines Katt

För vänner av siameskatten och birmakatten fångar balinesen omedelbart ögat. Precis som siamesen visar denna katt en slående punktmönstring, men dess päls är halvlång. Dess livliga personlighet gör den till en idealisk familjemedlem.

11 min

Bengal

Bengalen är verkligen en unik kattras. Den är en riktig “hustiger”: för uppfödare är det viktigt att de har en gnutta vildkattblod i sig. För vildkatthybrider som bengal och savannah är den senaste trenden bland uppfödare! Vad är det som utgör en hybridkatt – och vad behöver man tänka på om man vill ha en sådan katt inne? Vårt rasporträtt ger svar på frågorna.

8 min

Birma-katt (Helig Birma)

Helig birma - birmans namn orsakar ofta förvirring. Rasen birma kallas i engelskspråkiga länder till exempel för burma - "Sacred Cat of Burma", men är inte att förväxla med rasen burma. I själva verket härstammar birman från ett franskt avelsprogram från 1920-talet. Här kan du lära dig mer om denna fascinerande ras, som är en perfekt blandning av perser och siames.

8 min

Bombay Katt

Bombay-katten är en fortfarande mycket sällsynt korthårig huskatt. Så sällsynt som den är, är den också fascinerande. För Bombay-katten är som en liten svart panter för hemmet.

10 min

Brittiskt korthår

Letar du efter en katt som har ett lugnt och jämt temperament och som eventuellt passar att hålla som innekatt hela tiden? Då har du goda chanser att man rekommenderar rasen brittiskt korthår. Den yviga pälsen och de stora ögonen som brittiskt korthår har, även kallad british shorthair, kan nästan ingen kattälskare tacka nej till. Dessutom är deras sätt verkligen älskvärt! Vad behöver man veta mer? Vår rasbeskrivning beskriver katten i detalj och ger dig tips om hur man skaffar, håller, föder och kontrollerar kattens hälsa.

11 min

Brittiskt långhår

Letar du efter en kattras som trivs bra med att leva inomhus och som har en lång päls? „brittiskt långhår“, ofta kallad „highlander“ är en variant av brittiskt korthår med halvlång päls och samma vänliga, lugna temperament.

9 min

Burmilla

Denna lekfulla, ännu unga kattras från Storbritannien är en slumpmässig korsning mellan en chinchilla-perserkatt och en burma. Det finns myter kring uppkomsten, där den ena är gulligare och mer hjärtknipande än den andra. Precis som burmilla-katten själv. Skönheten med den silverglänsande pälsen är i princip också lämplig för en bostad med liten yta. Men burmilla-katten gillar också att få uppleva ett eller annat äventyr utomhus – och den är mycket gärna delaktig i det som familjen gör.

9 min

Chantilly-Tiffany

Chantilly-Tiffany, som även kallas chantilly eller tiffany, anses vara ”supermodellen” bland katter, även om varje katt naturligtvis är vacker på sitt obeskrivliga sätt. Ibland kallas denna kattras felaktigt för tiffanie-katt. Men det kan vara lite vilseledande eftersom den inte alls är identisk med den tiffanie-katt som föds upp i Storbritannien. På grund av sin chokladfärgade päls sägs det ofta att chantillykatten är en katt för chokladälskare. Färgen på deras päls jämförs till och med i kattkunniga kretsar med den speciella färgen på en chokladkaka från en viss amerikansk tillverkare.

12 min

Chartreux

Chartreux-katten är en av de allra mest omtyckta kattraserna i Europa och ändå så råder det så mycket förvirring om dem. På många språk finns det flera olika namn på chartreux-rasen som används huller om buller. Men det är inte bara namnet som ställer till det utan en väldigt brokig historia!

4 min

Cornish Rex

L'été est souvent synonyme de soleil et de fortes chaleurs. Alors qu'il est facile pour nous de sauter dans la piscine, les chats, eux, peuvent avoir du mal à se rafraîchir. De plus, ils peuvent souffrir d'un coup de chaleur qui met leur santé et même leur vie en danger. Voici quelques conseils qui vous permettront de reconnaître et de traiter un coup de chaleur chez le chat.

6 min

Cymric-katt

Cymric-katten kommer ursprungligen från den brittiska ön Isle of Man. Den är nära besläktad med manx-katten, men har längre päls. Det mest påfallande kännetecknet är att svansen saknas. I Tyskland klassificeras cymric-katten därför som tortyruppfödning.

8 min

Egyptisk Mau

Enligt Leonardo Da Vinci är varje katt ett mästerverk. Vi kan bara instämma i denna kärleksfulla syn på den underbara varelsen. Uttrycket gäller naturligtvis även för alla vanliga huskatter. Men det verkar stämma extra bra på in på den egyptiska mau-katten. Denna iögonfallande vackra och mystiska korthåriga katt med förtrollande gröna ögon utvecklades, som namnet redan antyder, i Egypten.

6 min

Europeiskt Korthår (Europé)

Svårt att tro men sant: även Europeiskt korthår (Europé) är en kattras. Men inte varje gårdskatt av okänt ursprung är en Europé. För även denna ras har särskilda ras-standards som avelsdjuren ska uppfylla.

8 min

Exotic Shorthair (Exotisk korthårig katt)

Älskar du Garfield? Då är Exotic Shorthair den perfekta katten för dig. När allt kommer omkring har den mysiga, lata men mycket älskvärda tv-katten hämtat inspiration från Exotic Shorthair med de korta, kraftiga benen och det stora, huvudet med den korta nosen.

7 min

Himalayan

Denna gosiga kattras med ursprung i England har uppkommit genom en parning av siameskatt och perserkatt. Den markanta point-teckningen i ansiktet har också gett den namnet “maskerad perser”. Dessutom brukar man ibland kalla den för “colorpoint perser”. Vissa betraktar himalayan-katten som en självständig ras. Andra ser den snarare som en speciell variant av perserkatten.

9 min

Perser

Den plyschiga persern är den mest omtyckta kattrasen som finns. Det konstiga är att, Gorbe-ye irāni ‚iranisk katt‘, som den heter på persiska – inte ens härstammar från Orienten!

8 min

Siames

De blå ögonen och det markanta pälsmönstret gör siameskatten omisskänlig. I rasporträttet får du veta allt du behöver om den eleganta siamesen och om den verkligen är så talför som det sägs.

9 min

Sphynx-Katt

Sphynx-katten hör till nakenkatterna och är en vattendelare. Medan vissa djurälskare ser kritiskt på uppfödningen av den här rasen från Kanada och talar om tortyr, svärmar andra för de ovanliga sammetstassarna. Det är omstritt huruvida en sphynx utan morrhår klassificeras som tortyravel i Tyskland. Bilda dig en egen uppfattning om sphynxen.

13 min

Thai katt

Thai katt har sitt ursprung i en annan existerande kattras, siames. När siamesrasen utvecklade sig till att bli allt smalare, blev den kraftigare och mer ursprungliga siameskatten godkänd som en egen ras. ”Thai”-rasen hade sett dagens ljus.

10 min

Turkisk angora

Den turkiska angora katten kallas “världens äldsta kattras” av många kattälskare. Stämmer det – och varför är den här långhåriga kattrasen så omtyckt?

Så uppstod kattraserna

På 1930-talet började Marguerite Ravel från Frankrike verka för en europeisk paraplyorganisation där de nationella kattuppfödarna skulle gå samman. Detta arbete resulterade år 1950 i att Fédération Internationale Féline d'Europe (FIFE) grundades – idag med namnet Fédération Internationale Féline (FiFé). Sedan dess har intresset för avel av raskatter ökat. Ursprunget till vissa kattraser går dock tillbaka ännu längre: kattälskare har till exempel fött upp perserkatter i över 200 år. Siameskatter kom också från Asien till Europa redan på 1800-talet, där de första avkommorna presenterades 1885 vid en kattutställning i London.

Vad är en raskatt?

Vad krävs för att en katt ska tillhöra en viss ras? Uppfödare sätter upp avelsmål som är baserade på varje kattras unika egenskaper. Men inte bara utseendet utan också hälsan och kattens natur spelar en viktig roll. För europeiska kattuppfödare föreskriver vanligtvis FiFé, som de regionala och nationella föreningarna arbetar tillsammans med, standarderna. De bevisas i en stamtavla som medföljer varje katt som härstammar från seriös avel. Med detta ”släktträd” går det att spåra kattens förfäder över flera generationer. Endast på detta sätt garanteras  en ren och sund avel. En kattras är mycket mer än bara ett typiskt utseende, men du kan ofta se på blandraskatter utan stamtavla om de härstammar från en viss kattras.

Klassificeringen av kattraser baseras ofta på pälslängden. Det finns långhåriga katter katter som perserkatten och katter med halvlång päls som turkisk van eller norsk skogskatt. Men den största gruppen är korthåriga katter, till exempel british shorthair, german rex eller russian blue. På tal om kort hår: många kattägare som har en korthårskatt utan stamtavla svarar ofta på frågan  om vilken ras katten tillhör: "Det här är en EKH, alltså en europeisk korthår!" Det stämmer vanligtvis inte, för european shorthair är en erkänd kattras med strikta standarder och kontrollerad avel.

Utveckling och trender

Tidigare var kontrollerad avel begränsad till några få kattraser som huvudsakligen skilde sig åt i päls och färg. Till exempel angorakatten med en yppig päls eller helig birma med den typiska himalayateckningen. Jämförs katt- och hundavel är det uppenbart att hundaveln producerar raser med mycket mer extrema skillnader - ett exempel är 90 kg grand danois mot 2 kilo chihuahua, en rund mops bredvid en långsträckt tax. Det beror på att hundar är uppfödda för olika ändamål: som robusta viltjägare, tävlingshundar eller vakthundar. Katter skulle först och främst jaga möss. Men de senaste åren finns en tendens till ytterligheter även i kattaveln. Nu kan vi till exempel se katter med korta ben, som rasen munchkin, eller savannah, som är en vildkatthybrid. Till det måste sägas att människans önskan om en ovanlig härkomst eller exceptionell kroppsform tyvärr inte alltid är av fördel för våra fyrbenta vänner.

Vill du hitta den katt som passar dig bäst? I vårt kattmagasin presenterar vi olika raser och informerar om skötsel och kost. Tips: om du letar efter en äldre katt kan du med lite tur hitta din nya bästa vän hos ett djurskydd - eller kanske det blir så att en charmig blandraskatt lindar dig runt lillfingret!

Upptäck vårt urval av kattfoder för raskatter!