American Wirehair

American wirehair

American wirehair är en sällsynt skönhet från USA.

American wirehair, som också ofta kallas för “amerikansk strävhårig katt”, finns knappast i Europa. Ändå är den amerikanska strävhåriga katten en intressant katt som, liksom många andra raser, uppkom på grund av en slumpmässig mutation. Läs mer om American Wirehair från delstaten New York här.

Beskrivning av american wirehair

I korthet:Den ovanliga, sträva pälsen hos american wirehair uppstod genom en genmutation. Rasen anses vara okomplicerad och tålig.
Mankhöjd:30-35 cm
Vikt:2-5 kg
Genomsnittlig livslängd:14-16 år
Pris:från 8 000 SEK
Karaktär:tillgiven, människovänlig, social, intelligent, barnvänlig, lugn, lekfull, nyfiken
Päls:kort och sträv
Pälsfärg:alla vanliga färger och mönster
Uppfostringsinsats:medelhög
Skötselinsats:låg
Behov av rörelse:medelhög
Härkomst:USA

Utseende: katter med lätt krullig päls

Utmärkande för american wirehair är pälsstrukturen som den namngetts efter. Djuren har en slumpmässig mutation som är dominant nedärvd. Den ger en särskilt tät, sträv päls.

Anledningen är den unika pälsstrukturen: Det enskilda hårstrået är böjt och krullat i ändarna. Även morrhåren hos american wirehair ser till viss del “böjda” ut. Den speciella pälsstrukturen gör att den verkar lite sömndrucken och vild ut, samtidigt som den bidrar till rasens mysiga utseende.

Orsaken är en slumpmässig mutation

Men även bland american wirehair-katterna finns det skillnader i pälsen. Genen är dominant nedärvd. Ju starkare anlaget är, desto starkare blir den namngivna egenskapen.

Wirehair-genen kan spåras tillbaka till en slumpmässig mutation som uppstod i delstaten New York i USA på 1960-talet. Mutationer är inget ovanligt i kattvärlden.

Trots detta är det absolut atypiskt att mutationen för sträv päls verkar ha förekommit endast en gång i avelshistorien och endast i Amerika. Den dominant ärvda genen ser till att anlagen förs över till alla avkommor och etablerar sig där i form av en sträv päls.

Liknar American Shorthair

American wirehair har en liknande kroppsbyggnad som American Shorthair. Den är kraftfull och muskulös, har ett kraftigt bröst och medellånga, muskulösa ben. Kindbenen sitter högt, nosen är markant.

De uppmärksamma, breda och ofta lysande ögonen påminner också om sina släktingar. Precis som den korthåriga katten finns den strävhåriga katten i många färger. Intressant är att genen med sträva hår utvecklas direkt efter födseln hos vissa djur, hos andra först från ungefär fjärde levnadsmånaden – fram till dess ser kattungarna ut som korthåriga katter.

Karaktär: American Wirehairs vänliga personlighet

American wirehair är en okomplicerad katt. Den är tolerant och passar bra i en familj – den kommer i regel bra överens med barn och blir ofta vän med andra djur.

Den tåliga rasen leker oerhört gärna. Det finns visserligen lugnare american wirehair-katter, men utöver lek med människor älskar dessa katter att jaga utomhus. American Wirehair lämpar sig utmärkt för att springa fritt.

Om det finns tillräckligt med möjligheter att leka och klättra, blir den vanligtvis lycklig även om den hålls inomhus.

Helst två tillsammans

Om du ofta är borta, bör du ge din american wirehair interaktiva leksaker. Men inte heller intelligensleksaker är något som ersätter en kattkamrat. För den här rasen är mycket social. Speciellt om katten är ensam större delen av dagen, bör du fundera på att skaffa en andra katt – helst redan innan din american wirehair flyttar in hos dig.

American Wirehair i olika färger © slowmotiongli / stock.adobe.com
American Wirehair finns i många färger.

Hälsa och skötsel: Okomplicerad päls

Trots sin ovanliga päls är american wirehair lättskött. Den sträva pälsen behöver ingen särskild behandling. Oftast räcker det med att borsta en gång per vecka för att minimera mängden svalda hår.

Under pälsbytesperioden kan du även erbjuda din american wirehair kattgräs eller maltpasta. På så sätt kommer håret som sväljs under pälsvården ut på ett naturligt sätt.

Årlig kontroll hos veterinären

Den årliga hälsokontrollen hos veterinären är naturligtvis ett måste även för american wirehair. Din veterinär kommer att titta noggrant på din katt, lyssna på dess lungor och hjärta och ta en titt i munnen. Här kan du också ta reda på om du behöver vaccineringar eller förebyggande åtgärder mot skadegörare.

I grund och botten betraktas american wirehair som en robust och motståndskraftig katt som har lätt för att anpassa sig. Den har bara en liten tendens till övervikt. Ibland observeras hos denna ras hypertrofisk kardiomyopati, d.v.s. en förtjockning av hjärtmuskeln.

Kost: Högproteinmat för American Wirehair

Precis som alla katter mår american wirehair bäst av en kost som är rik på högkvalitativt protein. Katter är av naturen köttätare och kan därför endast i begränsad utsträckning ta upp kolhydrater.

Därför gäller följande när du köper foder: Håll koll – om du är osäker kan du ta en titt på etiketten! Enligt den europeiska foderförordningen är ingredienserna i kattfodret sorterade efter mängd. Därför bör kött stå högst upp på ingredienslistan.

Tips: I zooplus webbutik hittar du ett stort urval av högkvalitativt kattfoder.

Ingredienser från högkvalitativt kattfoder

Men katter behöver inte bara muskelkött, utan även inälvor av hög kvalitet. Dessa kan, men behöver inte, sammanfattas som ”animaliska biprodukter”. Allt fler fodertillverkare väljer öppen redovisning, som listar exakt vilka inälvor som ingår.

På så sätt kan du vara säker på att fodret till din american wirehair innehåller många hälsosamma ingredienser.

Barf – en utfodringstrend

Fler och fler kattägare blir dessutom entusiastiska över att utfodra sina katter med rått foder eller att laga mat själva. För att din katt ska få i sig tillräckligt med näringsämnen och protein, är det absolut nödvändigt att sätta sig in i denna utfodringsmetod ordentligt. Lyckligtvis finns det numera många rådgivare inom ämnet ”barf-utfodring”.

Fodertillverkare och butiker har också tagit tag i trenden och erbjuder rått kött, kosttillskott och ofta till och med färdigportionerade råportioner.

Uppfödning och avel: Var kan jag hitta ett amerikanskt wirehair?

Den amerikanska strävhåriga katten föds huvudsakligen upp i USA. I Europa finns det bara några få uppfödare av den sällsynta american wirehair.

Den som är intresserad av denna ras bör därför kontakta uppfödarorganisationerna direkt. American wirehair är till exempel erkänd av Cat Fanciers Association. Här kan man hjälpa dig att hitta ansvarsfulla uppfödare.

Köp endast från seriösa uppfödare

För även hos gäller american wirehair gäller det att uppfödarna är professionella och är medlemmar i en avelsförening. På så sätt säkerställs att de uppfödda djuren uppfyller respektive uppfödningsstandard. Uppfödare som tar ansvar för sina djur och deras avkomma lägger också stor vikt vid en artanpassad miljö, kattanpassad kost och regelbunden förebyggande vård för föräldrar och kattungar.

De senare får växa upp med sin familj i minst tolv veckor. Under denna fas lär de sig allt som är viktigt för att växa upp till friska, harmoniska katter.

Hur mycket kostar en american wirehair?

Att föda upp katter är en dyr hobby, så det här har naturligtvis ett pris. Beroende på stamtavla kan en american wirehair kosta flera tusen kronor. Vanligtvis ligger priserna på mellan 8 000 och 12 000 SEK.

om du vill spara pengar bör du ändå inte gå till så kallade uppfödare som erbjuder ”raskatter till ett lågt pris”. För trots det låga priset tänker de bara på lönsamheten. Ett artanpassat kattfoder, förebyggande hälsovård eller till och med en viloperiod för kattmammorna finns oftast inte här. Den påstådda ”uppfödaren” tillhör inte heller någon avelsförening.

Det sparar naturligtvis pengar i form av utställnings- och medlemsavgifter. Samtidigt kringgår man också föreningens kontroll av rasstandarden och djurhållningsvillkoren. Det påstådda köpet kan bli dyrt för dig eftersom det hos dessa katter inte är ovanligt med ärftliga sjukdomar och undernäring.

Adoptera istället för att köpa

Om du inte vill lägga ut alltför mycket pengar redan när du köper din drömkatt, bör du överväga ett besök på det lokala djurhemmet. Här söker massor med katter i olika åldrar, karaktärer och utseende ett nytt hem.

Vissa har lämnats in av sina tidigare ägare till ett djurhem, andra har hittats runtströvandes eller lämnats in till djurhemmet när deras ägare dog. Här hittar du garanterat den perfekta katten till din familj.

Historia: Var kom American Wirehair ifrån?

Rasen kan hänföras till en spontan mutation som upptäcktes i delstaten New York på 1960-talet. Kattungarna i en kull med korthåriga katter väckte uppseende då de hade en särskild päls.

Den enda överlevande från kullen, en röd-vit tigerrandig hankatt, fångade uppmärksamheten hos uppfödaren Joan O’Shea med sin ovanliga päls. Han köpte katten och gav den namnet “Council Rock Adam of Hi-Fi”.

Genom korsningar med American Shorthair katter skapades på så vis snart en egen ras.

Knappt känd kattras

Det gick några år innan katten erkändes av Cat Fanciers Association. 1978 infördes rasen som typ till American korthår. Hittills finns det bara några få uppfödare av american wirehair i USA, i Europa är rasen nästan okänd.

För att bevara den genetiska mångfalden och för att undvika uppkomsten av ärftliga sjukdomar korsas american wirehair därför fortfarande med katten amerikanskt korthår.

Kattungar med sträva morrhår

Eftersom genen för den strävhåriga pälsen är dominant nedärvd, förekommer den hos ungefär hälften av kattungarna. Beroende på predispositionen blir kattens päls lockig direkt efter födseln eller först efter fyra till sex månader. Detta beror bland annat på den individuella pälsen.

Korsningen av två american wirehair ger i regel kattungar vars speciella pälskaraktär sticker extra. Dessa kattungar har ofta strävhåriga morrhår direkt efter födseln!

Slutsats: fascinerande strävhårig katt

På grund av sin ovanliga pälsstruktur är american wirehair särskilt fascinerande för kattälskare.

Då och då rekommenderas denna ras för allergiker, eftersom de knappast utvecklar allergenet som kan utlösa sjukdomar hos de drabbade, som tårande ögon och rinnande näsa. Men om American wirehair verkligen ska flytta till ett allergihushåll kan bara ett test på varje katt visa. Eftersom varje människa (och varje katt) är annorlunda.

Våra mest populära inlägg
10 min

Ragdoll

En katt som liknar en trasdocka? Det stämmer inte alls! Ragdoll är en kattras som passar perfekt till människor som gillar siamerser, colorpoint och andra pointkatter. Det är inte bara den fina pälsen som imponerar, utan även dess unika färger, för att inte tala om de blå ögonen...

10 min

Brittiskt korthår

Letar du efter en katt som har ett lugnt och jämt temperament och som eventuellt passar att hålla som innekatt hela tiden? Då har du goda chanser att man rekommenderar rasen brittiskt korthår. Den yviga pälsen och de stora ögonen som brittiskt korthår har, även kallad british shorthair, kan nästan ingen kattälskare tacka nej till. Dessutom är deras sätt verkligen älskvärt! Vad behöver man veta mer? Vår rasbeskrivning beskriver katten i detalj och ger dig tips om hur man skaffar, håller, föder och kontrollerar kattens hälsa.

13 min

Sibirisk katt

Den sibiriska katten är en typisk naturras. Den ska ha uppstått i sitt hemland Ryssland med sitt ursprungsutseende och helt utan mänskligt inflytande. Sibirisk katt är medelstor i storlek, den har en kraftig kroppsbyggnad och halvlång päls. Målinriktat uppfödning började först på 80-talet.