Russian blue

Russian blue

Russian blue

Vid första anblicken verkar den blå-gråa kattrasen Russian blue likna chartreux eller brittiskt korthår. Men den som kollar lite mer noga, ser att det inte är möjligt att ta fel på de här kattraserna!

Utseende

Kroppen hos Russian blue är graciös. Russian blue väger tre till fem kilo och är en medelstor kattras. Den har långa ben och skiljer sig enormt från den mer kompakta brittiskt korthår. Chartreux liknar den däremot lite mera – om det inte vore för ögonen. De är nämligen gula hos chartreux-katter och hos russian blue har de en lysande smaragdfärg…

Huvudet på russian blue är kilformat, och både öron och ögon är placerade långt från varandra. Morrhårskudden hos russian blue syns mycket väl och är ett speciellt karaktärsdrag som ger den ett mycket representativt ansiktsuttryck.

Russian blues mjuka päls sticker ut från mängden och den har gett namn åt rasen! Utifrån rasbeskrivningen ska det inte vara några nyanser, fläckar eller tabbymönster i pälsen. Ja, klassiskt sett måste även nosens undre del och trampdynorna vara blå. I dag föder man visserligen upp russian blue-katter med vit och och svart päls, men de är inte godkända av alla avelsföreningar. Russian blue kattungar har ofta ett spökmönster när de föds, men det bör senast försvinna efter ett år och ersättas av en enfärgad päls utan mönster. Det är inte bara färgen som är enastående hos russian blue, utan även den sammetslena pälsen. Täckhåren och underullen är lika långa, och det gör att pälsen blir kort och mjuk och den känns som plysch. Russian blue är den enda kända kattrasen som har en dubbelpäls av det här slaget!

Karaktär

Vill du ha en speciellt tillgiven och intelligent katt? Då kommer du att gilla russian blue.

Russian blue anses vara smekfulla och måttligt aktiva katter. Russian blue är ofta lekfulla när de är små, men detta ändras när de blir vuxna. Då blir den livsglada och livliga kattungen till en mjuk och suverän atlet. Därför rekommenderas ofta Russian Blue som en ras att ha i lägenhet. Men var försiktig: Russian blue är väldigt intelligent och vill gärna ha utmaningar och lära sig saker! De flesta russian blue har inga problem med att öppna dörrar eller att öppna foderlådan. Den här kattrasen behöver sysselsättas så att den inte får för sig att göra något dumt. Eftersom den gärna söker kontakt med människor, älskar den givetvis lekar med människor. Targettraining och clickerträning som uppfostran är bara två av många möjligheter som kan styra in kattens utforskningsbehov på rätt spår. En russian blue älskar intelligensleksaker lika mycket som hitta-maten-lekar. Många russian blue-katter kan lära sig cirkustrick, även om detta naturligtvis är väldigt beroende av kattens karaktär.

Eftersom russian blue är en familjekatt, bör den absolut inte vara ensam. Det rekommenderas att ha två katter när man har katten i lägenhet eller i familjer som inte är hemma så ofta. Det måste inte nödvändigtvis vara en annan russian blue. Russian blue är nämligen väldigt vänlig, avslappnad och suverän i möte med andra kattraser. Men självklart är det viktigt med en grundlig introduktion för båda katterna så att de kan trivas ihop utan problem. Om du köper din katt hos en kattuppfödare, bör du tänka på att kattens kontakt med föräldrarna är viktig. Ta därför inte bort en katt från sin bekanta hemmiljö innan den är tolv veckor gammal.

Historia

Russian Blue är inte alltid russian blue. Idag finns det tre centrala och kända avelsgrenar, och på grund av deras historik är de bitvis extremt olika.

Den sibiriska/skandinaviska sorten är något mindre, speciellt elegant och har öron som sitter placerade långt från varandra. Den här katten har mörk päls, tar inte gärna kontakt med människor och därför är det inte så mycket avel på den.

Den amerikaniska sorten är den elegantaste av dem allihop. Den är medelstor och har oftast en ljusare färg och öron som sitter långt från varandra. Den tycker om att umgås människor och är även hängiven för främmande.

Den engelska sorten har gärna en mer kraftig kroppsbyggnad. Något som man lägger märke till är den väldigt täta och vertikala positionen på öronen på den engelska avelsgrenen av russian blue. Den engelska varianten är till karaktären ett mellanting mellan den sibiriska och amerikanska grenen av rasen.

Men varför skiljer sig de olika avelsgrenarna så mycket åt? Grunden till detta hittar vi i russian blues avelshistoria. Russian blue kommer, precis som namnet antyder, från Ryssland. Man tror att den att den var en naturlig ras i den nordryska hamnstaden Archangelsk, och att den infördes i England med brittiska matroser. Den första russian blue omtalas för första gång i en bok 1865 – den ställdes ut i Crystal Palace och kallades ”Archangelsk-katt”. Under 1800-talet var rasen mycket omtyckt i både England och i det ryska tsarriket. Efter 1937 har russian blue godkänts som en egen ras. När andra världskriget bröt ut, reducerades antalet russian blue väldigt mycket. Men rasen kunde räddas genom att korsa in siames-katter, birttiskt korthår och Europé. Därmed blev russian blues päls kortare och tätare och ögonen djupt smaragdgröna.

Men avelshistorian slutar inte där! Nu som då försöker man att få vita och svarta russian blue godkända. Under 60-talet grundade man ”The Russian White and Black Program“: Frances McLeod of Arctic började ta avel på ”Russian White“ och ”Russian Black“. Under 70-talet parade australiensaren Mavis Jones ihop en vit huskatt med en russian blue. Hon hade som mål att skapa en ny färgvariant av rasen, den så kallade ”Russian White”. De här ”Russian Blue”-hybriderna godkändes av Royal Agricultural Society (RAS) Cat Club of New South Wales som en färgvariant av russian blues under slutet av 70-talet. Sedan dess har svarta och vita varianter av Russian Blue blivit godkända i avelsförbund i Australien, Nya Zeeland och i Sydafrika. Även American Cat Fanciers Association har gett ”Russian Black“ och ”Russian White“ championshipstatus, och där kallas de för ryskt korthår. Deras rasbeskrivning motsvarar russian blue, men rasen får även vara enfärgad svart eller enfärgad vit. Sedan måste rasen ha samma ögonfärg som russian blue och ögonen ska vara lysande gröna.

Men de flesta avelsföreningarna har, precis som förut, endast godkänt den blågråa varianten av russian blue.

Vård

Russian blue tappar nästan inget hår tack vare sin unika och dubbla päls. På grund av detta, och i och med att den också producerar mindre glykoproteinet fel d 1 som är speciellt bra för katthårsallergiker. Glykoprotein anses vara en utlösande orsak till katthårsallergi. Allergiker tolererar för det mesta russian blue bättre på grund av att den producerar mindre glykoprotein, men det är även viktigt att veta att den inte räknas som en lågallergen katt.

Den dubbla pälsen hos russian blue är speciell på sitt sätt, men den är inte i behov av speciell vård. I regel räcker det att katten borstas en gång i veckan för att ta bort överflödig päls.

Den årliga kontrollen hos veterinären är ett måste på samma sätt som för alla katter. Och då handlar det inte bara om att följa upp ett eventuellt vaccinationsintervall. En hälsokontroll omfattar också att veterinären lyssnar på hjärta och lungor och kikar i munnen på katten för att hitta tidiga tecken på karies.

Det sägs att russian blue har en väldig lugn och tyst röst. Både det och rasens vänliga karaktär och att den gärna knyter an till människor, gör att de är ideala djur att ha i lägenhet. Men det gäller att inte glömma att russian blue är väldigt intelligent och att rasen gärna vill utmanas fysiskt och psykiskt! Det är med andra ord ett måste att de får omgivningar med tillräckligt med möjlighet att kunna klättra, leka lite vilt, gömma sig och samtidigt ha en plats för vila och lugn. Russian blue älskar att göra saker ihop med människor – låt kattspöet kretsa kring katten, göm en liten godisbit i en leksak eller varför inte läsa på om clickerträning!

Sjukdomar

Russian blue betraktas som en ovanligt robust kattras. Det verkar som om alla de kända ärftliga kattsjukdomarna har tagit en omväg om den här rasen.

Ändå så är det som sagt verkligen ett måste med den årliga undersökningen hos veterinären. Även en russian blue kan skada sig och få typiska kattsjukdomar. Katter som går ute fritt bör vaccineras redan när de är kattungar för att få en tidig immunitet mot kända infektionssjukdomar som kattpest, kattsnuva och rabies.

Foder

Katten håller sig också frisk genom att den får rätt sorts näring som är anpassat för katter. Eftersom katter är köttätande djur, kan de bara smälta en liten mängd kolhydrater. Kosten bör därför bestå av högkvalitativa djurproteiner. Färdigfoder med en stor andel kött och lite vegetabiliskt innehåll är en idealisk och sund kost för din katt. Många kattägare ger gärna katten så kallat BARF, dvs. “biologiskt anpassad rå föda”.

Så hittar du den rätta uppfödaren

Har du blivit kär i den här lilla blåa och mjuka atletiska ryssen? Russian blue föds numera upp över hela Europa, och det finns många professionella uppfödare som gör allt de kan för sina katter.

Den som tänker skaffa sig en russian blue måste lägga mellan 5000 och 7000 kronor på bordet. Det är alltså inga ”ockerpriser”. Kattavel är en verkligen en dyr hobby! Ansvarsfulla uppfödare tycker att det är viktigt med regelbundna hälsokontroller och riktig kattnäring för kattföräldrarna. Man avlar på ett genomtänkt sätt för att undvika ärftliga sjukdomar och för att få kattungar som stämmer med rasbeskrivningen av russian blue. När kattungarna väl har kommit till världen fortsätter arbetet: Man måste till veterinären flera gånger för vaccinationer, eventuell kastrering och inte minst för att se till att kattungarna får bra kattfoder och en omväxlande miljö. Allt detta kostar givetvis pengar. Förutom allt emotionellt arbete som man lägger ned. En uppfödare finns tillgänglig för sina katter dygnet runt – även under helgen och under natten! Det är viktigt för uppfödaren att kattungarna har tillräckligt med tid för att kunna växa upp. Därför får ingen ta över någon kattunge innan den har blivit tolv veckor gammal. I den här viktiga ”präglingsfasen” lär kattungen sig allt som en katt måste veta från sin mor. Den provar sig fram med lekar och har små fighter med sina syskon. På samma sätt vänjer den sig vid mänsklig kontakt genom kontakten med uppfödarfamiljen, vilket i sin tur förbereder den för ett långt och friskt kattliv!

Den som inte tycker att papper och stamtavla har någon betydelse är inte alltid lika intresserad av att köpa katt hos en uppfödare. Vi rekommenderar verkligen att inte ta kontakt med så kallade ”buskavlare” som säljer billiga ”raskatter utan papper” på internet eller i småannonser i lokaltidningen! För det mesta är sådana typer bara oprofessionella “uppfödare” som arbetar efter mottot ”mesta möjliga framför bästa möjliga”. De här typerna tycker sällan att det är viktigt att bedriva riktig avel och se till så att djuren håller sig friska. Det är nämligen en dyr hobby att bedriva ansvarsfull uppfödning. Om man vill sina katter väl, så ska man veta att det finns vissa kostnader med uppfödning, och de här kostnaderna finns med i priset för en raskatt. Ett alternativ till att köpa från en uppfödare, kan vara att uppsöka ett lokalt djurhem. Där finns det många katter i olika åldrar som söker ett nytt hem! Där kommer du garanterat att hitta en katt som också söker kontakt med människor och som har en karaktär som liknar på Russian blue. Raskatter hamnar också ofta på djurhem så det kan faktiskt vara värt försöket!

Vi hoppas att du får mycket glädje av och kul med din ”mjuka atlet“!

Våra mest populära inlägg
10 min

Ragdoll

En katt som liknar en trasdocka? Det stämmer inte alls! Ragdoll är en kattras som passar perfekt till människor som gillar siamerser, colorpoint och andra pointkatter. Det är inte bara den fina pälsen som imponerar, utan även dess unika färger, för att inte tala om de blå ögonen...
11 min

Brittiskt korthår

Letar du efter en katt som har ett lugnt och jämt temperament och som eventuellt passar att hålla som innekatt hela tiden? Då har du goda chanser att man rekommenderar rasen brittiskt korthår. Den yviga pälsen och de stora ögonen som brittiskt korthår har, även kallad british shorthair, kan nästan ingen kattälskare tacka nej till. Dessutom är deras sätt verkligen älskvärt! Vad behöver man veta mer? Vår rasbeskrivning beskriver katten i detalj och ger dig tips om hur man skaffar, håller, föder och kontrollerar kattens hälsa.
13 min

Sibirisk katt

Den sibiriska katten är en typisk naturras. Den ska ha uppstått i sitt hemland Ryssland med sitt ursprungsutseende och helt utan mänskligt inflytande. Sibirisk katt är medelstor i storlek, den har en kraftig kroppsbyggnad och halvlång päls. Målinriktat uppfödning började först på 80-talet.