Hundutfodring

Hundutfodring

Gör din egen hundadventskalender

Adventskalendrar är något av det bästa med julen: Öppna en lucka varje dag och bli glad över en ny överraskning. Att göra en adventskalender åt hunden är inte alls svårt. På så sätt förgyller du också väntan på festligheterna för din fyrbenta familjemedlem.

4 min

Baka till hunden: tre läckra recept

Fyller din hund år? Då kanske hen får en ny leksak i present! Vill du fira dagen ordentligt kan du också baka en smaskig hundkaka, det är inte så svårt att baka till hunden. Här hittar du tre recept som din hund säkert kommer att tycka om.
6 min

Beräkna fodermängd för hundar: så enkelt är det

Det finns numera många olika sorters hundfoder och utfodringssätt och det är inte så enkelt att hålla reda på alla. Om du väljer helfoder kan du enkelt få fram rätt fodermängd för hundar genom tillverkarens rekommendationer på förpackningen. Men hur beräknar man mängden mat hos hundar om man vill barfa eller kombinera olika foderråvaror? Lyckligtvis kan du enkelt bestämma din hunds energibehov med hjälp av några formler.

4 min

Byte av hundens foder

Många av oss känner till problemet: byter du från snabbmat till en fiberrik kost kan det orsaka en högljudd mage och diarré. Våra fyrbenta följeslagare har samma problem. Här får du veta hur du bäst kan planera och genomföra byte av hundens foder.

7 min

Ekologiskt hundfoder

Ekologiskt är trendigt och fler och fler förbrukare väljer ekologisk kvalitet - inte bara det som hamnar på den egna tallriken utan även husdjurens kost. Men vad gömmer sig bakom ett ekologiskt hundfoder och är ekologiskt verkligen bättre för din hund än vanligt hundfoder?
8 min

Hundens näringsbehov

Torrfoder, våtmat, ekologisk mat, BARF eller hemlagat vad är viktigt att tänka på när det kommer till hundens näringsbehov? Oavsett vad du väljer är det viktigt att din hund får alla näringsämnen den behöver. Men vad behöver hunden för att förbli frisk, glad och vital? Via vilka näringsbeståndsdelar absorberar hunden näringsämnen och vad händer vid underskott eller överskott?
11 min

Kostråd för australian shepherd

Även om namnet antyder något annat härstammar den livliga australian shepherd inte från kontinenten ”down under” utan från USA. Rasens föregångare var en vallhund från Baskien. Baskerna var på den tiden professionella herdar som flyttade med sina djur från kontinent till kontinent. På 1800-talet växte efterfrågan på australisk ull från amerikanska fårbönder och baskiska herdar invandrade till USA från Australien med deras hjordar samt hundar. Baskerna kom runt i många länder och därför är många olika hundraser inblandade i utvecklingen av australian shepherd: långhårig collie, korthårig collie, schäfer, berger des pyrénées, australian cattle dog och australian kelpie. Rasen australian shepherd, som den är nu, nådde Europa på 1970-talet men erkändes inte av FCI (Fédération Cynologique Internationale) förrän 1996.
9 min

Valpens kost

Kosten spelar en central roll i livet, även hos våra hundar! Det är därför viktigt att mata dem med en nyttig och balanserad näring, ända från tidig ålder. På detta sätt lägger du grunden för en god fysisk och mental utveckling. Här får du tips om några viktiga saker att tänka på för en korrekt valpnäring.

5 min

Vilken mänsklig föda får hundar inte äta?

Hundar bör egentligen bara få foder som är anpassat för dem, även om hundar förr, och delvis också idag, har haft status som restätare. Men det är självklart tillåtet med en liten läckerbit som mellanmål då och då – under förutsättning av att hunden mår hälsomässigt bra av det. Dock är vissa livsmedel för människor riktigt skadliga för hundar – ja, faktiskt också giftiga. Därför finns det en hel del som hunden inte får äta. Människorna i familjer med hund bör därför ha ordentliga kunskaper om vilka livsmedel som kan skada vovven. Om olyckan är framme och hunden äter något som den inte borde ha ätit rekommenderar vi att du omedelbart uppsöker en veterinär du litar på. Hon eller han kommer att fråga dig om hur mycket hunden fick i sig av livsmedlet och hur lång tid som gått. Veterinären kommer sedan att börja behandlingen med utgångspunkt i den här informationen. Tyvärr kommer hjälpen ofta för sent för hunden. Därför bör du undvika att den får i sig de livsmedel som den inte tål. Men skulle den å andra sidan få i sig något opassande bör du handla snabbt för att kunna rädda hunden.