Vilken mänsklig föda får hundar inte äta?
© Monika Wisniewska / stock.adobe.com
Hundar bör egentligen bara få foder som är anpassat för dem, även om hundar förr, och delvis också idag, har haft status som restätare. Men det är självklart tillåtet med en liten läckerbit som mellanmål då och då – under förutsättning av att hunden mår hälsomässigt bra av det.
Dock är vissa livsmedel för människor riktigt skadliga för hundar – ja, faktiskt också giftiga. Därför finns det en hel del som hunden inte får äta. Människorna i familjer med hund bör därför ha ordentliga kunskaper om vilka livsmedel som kan skada vovven.
Om olyckan är framme och hunden äter något som den inte borde ha ätit rekommenderar vi att du omedelbart uppsöker en veterinär du litar på. Hon eller han kommer att fråga dig om hur mycket hunden fick i sig av livsmedlet och hur lång tid som gått. Veterinären kommer sedan att börja behandlingen med utgångspunkt i den här informationen.
Tyvärr kommer hjälpen ofta för sent för hunden. Därför bör du undvika att den får i sig de livsmedel som den inte tål. Men skulle den å andra sidan få i sig något opassande bör du handla snabbt för att kunna rädda hunden.
Lär dig att stå emot bedjande hundögon
Var stark när din hund ser ut som den ber om ett mellanmål. Lär dig att stå emot hans ögon när de ser ut som om de kunde få ett hjärta att smälta. Lita inte på tankar som t.ex. ”vovven kommer säkert att tycka att det är lika gott som jag” och kommentarer som ”se hur han stirrar” kombinerat med en uppmaning om att ge hunden något ändå. Det som människor gillar att äta är ingen måttstock på vad som gäller för hundar. Och det som hunden tycker om att äta är tyvärr heller ingen måttstock – för det som hunden gillar att äta kan vara skadligt och i värsta fall livsfarligt för den.
Här nedan har vi listat upp livsmedel för människor som hunden inte borde få – under några som helst omständigheter. Listan är dock inte fullständig. Det kan eventuellt också finnas andra livsmedel som kan skada vovven.
Vad får hunden inte äta? Livsmedel som du inte bör ge hunden överhuvudtaget
Alltför fet, starkt kryddad och salthaltig mat kan inte hundar smälta eftersom de har en annan sorts ämnesomsättning än människor. Hundar kan kräkas eller få diarréer av mat av den här sorten.
Grönsaker som ger gaser som t.ex. kål och lökväxter, bl.a. lök, vitlök och gräslök samt purjolök är verkligen giftiga för hunden. Samtidigt finns det en stadigt ökande trend bland många kostmedvetna hundägare att ge hundar en liten(!) mängd grön smoothie att dricka.
Det sägs att de får en finare päls och mer energi.
Även vindruvor, russin och sultanrussin anses skadliga för hundar även om det inte verkar gälla alla. Men i grund och botten kan hundar få tecken på förgiftningar redan när de fått i sig 10g vindruvor per kg kroppsvikt eller mindre än 2,8g russin per kg kroppsvikt. Å andra sidan förekommer det t.ex. på vingårdar att hundar äter vindruvor och inte får några synliga symptom. En vindruveförgiftning kan ge symptom som kräkningar och/eller diarré, generella problem i mag-tarm-regionen, apati, dålig aptit, förändrade blodvärden, uttorkning, oliguri (otillräcklig urinproduktion), anuri (ingen urinproduktion) samt njursvikt och död.
Det finns för närvarande en hype kring avokado som mänsklig föda på grund av dess hälsofrämjande egenskaper. Avokado är tyvärr mycket skadligt för hundar. Viss avokado innehåller nämligen fettsyraderivatet persin som räknas som oskadligt för människor, men giftigt för nästan alla sällskapsdjur.
Symptom på en persinförgiftning är andnöd, ascites (vätskeansamlingar i bukhålan), diarré, kräkningar och hosta.
För hundar är det heller inte bra med nötter, dvs. jordnötter, macadamianötter, omogna valnötter och svarta valnötter. Om hunden äter dessa, kan den få epilepsiartade eller epileptiska anfall, kräkningar, skakningar, muskelkramper och nervkramper.
Chips är givetvis inte heller hundföda. Hunden behöver bara få i sig en liten mängd på 1 till 2 chips för att få magproblem.
Du bör också vara väldigt försiktig med växter i potatisväxtfamiljen som t.ex. tomater, aubergine och paprika. De innehåller nämligen solanin. Potatis som börjat gro och gröna tomater innehåller speciellt mycket av detta naturliga giftämne.
Därför bör hunden bara få kokta potatisar utan skal eftersom det också finns en speciellt hög andel solanin i potatisskal. Förgiftningssymptom är slemhinneinflammation, diarré och kräkningar.
Om du ger hunden fisk, bör du se till att fisken inte har några ben. Proteinerna i fisken är också en riskfaktor. Men en liten läckerbit som mellanmål för en gångs skull är okej, om fisken exempelvis har blivit pocherad innan.
Sedan bör inte hunden äta citrusfrukter överhuvudtaget därför att det kan leda till allergier. Om den får i sig för mycket syra kan den få problem i mage och tarmar.
Tänk även på att frukt kan innehålla en hög andel socker. Ett litet mellanmål med äpple eller banan då och då är okej – det vill säga om hunden gillar det överhuvudtaget.
Rädisor och rättikor bidrar till att ge hunden gaser och kan leda till att den får halsbränna i magregionen.
Choklad är väldigt giftigt för hundar eftersom det innehåller teobromin. Olika sorters choklad innehåller olika mängder av detta ämne. I vit choklad finns det 0,009 mg/g, i mörk choklad så mycket som 26 mg/g. En chokladkaka innehåller därför ungefär 1600 mg (dvs. 1,6g) teobromin. Möjliga tecken på förgiftning är t.ex: andningsbesvär, medvetenhetsstörningar, diarré, kräkningar, feber, krampor och hjärtrytmrubbningar.
Lök är strängt förbjudet för hundar. Om hunden äter lök, blir de röda blodkropparna förstörda. En väldigt liten mängd kan vara giftig, dvs. 5g lök per kg kroppsvikt. Det spelar ingen roll om löken är färsk, stekt, kokad eller torkad.
Vi önskar dig och din hund god hälsa! Kom ihåg att en av flera avgörande faktorer är högkvalitativt hundfoder.
Vilken mänsklig föda får hundar inte äta?
Hundar bör egentligen bara få foder som är anpassat för dem, även om hundar förr, och delvis också idag, har haft status som restätare. Men det är självklart tillåtet med en liten läckerbit som mellanmål då och då – under förutsättning av att hunden mår hälsomässigt bra av det.
Valpens kost
Kosten spelar en central roll i livet, även hos våra hundar! Det är därför viktigt att mata dem med en nyttig och balanserad näring, ända från tidig ålder. På detta sätt lägger du grunden för en god fysisk och mental utveckling. Här får du tips om några viktiga saker att tänka på för en korrekt valpnäring.
Baka hundkex själv
Visst går det snabbare att köpa färdiga godbitar i zooplus hundbutik, men det är inte alls lika kul. Och det finns flera bra skäl att baka hundkex själv. Här kan du ta reda på vilka de är, hur hundkex bakas och lagras, och du får flera läckra receptidéer som din hund säkert kommer att gilla.