Beräkna fodermängd för hundar: så enkelt är det This article is verified by a vet

beräkna fodermängd för hundar

En korrekt kost betyder även att mängden är exakt anpassad till hunden.

Det finns numera många olika sorters hundfoder och utfodringssätt och det är inte så enkelt att hålla reda på alla. Om du väljer helfoder kan du enkelt få fram rätt fodermängd för hundar genom tillverkarens rekommendationer på förpackningen. Men hur beräknar man mängden mat hos hundar om man vill barfa eller kombinera olika foderråvaror? Lyckligtvis kan du enkelt bestämma din hunds energibehov med hjälp av några formler.

Hur mycket mat behöver en Hund?

Det finns inget allmänt svar på denna fråga, eftersom din hunds näringsbehov beror på olika faktorer. Om du vill beräkna den exakta mängden mat till din hund måste du därför ta hänsyn till följande parametrar:

  • Hundens ålder
  • Hundras
  • Hundens vikt i kg
  • Är det en mycket sportig hund eller är det en dräktig/digivande tik?

Innehållet av vitaminer och miniraler är viktigt för en hälsosam hundnäring men också balansen mellan energi och protein. När du köper kompletteringsfoder och helfoder står alla ingredienser och innehållsämnen på förpackningarna. Vilka mängder hunden behöver står också på förpackningen, indelat efter hundens vikt.

Om du istället vill ge foderråvaror måste du beräkna rätt mängd själv. Det är väldigt enkelt med hjälp av följande formler.

Beräkna rätt mängd foder till vuxna hundar

Vuxna hundar växer inte längre, men de har en högre energiförbrukning än äldre hundar. Du kan beräkna rätt mängd mat individuellt för hundar med bara några formler.

Vilket energibehov har vuxna hundar?

Den energi som krävs ges i megajoules (MJ) eller kilokalorier (kcal). Med hjälp av formlerna Meyer och Zentek kan du beräkna den genomsnittliga mängd energi din vuxna hund behöver på en dag:

Energi-underhållsbehov för vuxna hundar = 0,52 MJ x kg0,75 kroppsvikt

Exempel: Om din hund väger 20 kg beräknas energibehovet enligt följande: 0,52 MJ x 20 kg0,75 = 4,91 MJ per dag.

Du kan också använda följande tabell som vägledning:

Kroppsvikt
(kilo)
Energimängd
(megajoule)
Energimängd
(kilokalorier)
5 1,74 415,87
10 2,92 697,90
20 4,92 1175.91
30 6,67 1595,17
40 8,23 1967,02
50 9,78 2337,48

Proteinbehovet hos vuxna hundar

Protein är viktigt för hundar. Det finns i alla vävnader och utgör samtidigt grunden för viktiga enzymer och hormoner. Det genomsnittliga proteinbehovet för vuxna hundar kan beräknas med hjälp av följande formel:

Protein-underhållsbehovet för vuxna hundar motsvarar cirka 5 g råprotein x kg0,75 kroppsvikt.

 Det resulterar i följande proteintabell:

Kroppsvikt
(kilo)
Proteinmängd
(gram)
5 16
10 28
20 47
30 64
40 79
50 94

Hur räknar du ut mängden foder till aktiva hundar?

Om din hund är väldigt atletisk och rörs sig mycket och långa sträckor under dagen använder den mer energi än en vanlig familjehund. Förutom underhållsbehovet måste du därför också beräkna prestationsbehovet.

Aktiva hundar behöver extra energi och detta prestationsbehov beräknas enligt följande: 0,56 MJ x kg0,75 kroppsvikt.

Till exempel: om din hund väger 10 kg behöver den cirka 3,15 megajoules per dag. Det motsvarar cirka 752,87 kilokalorier.

Proteinbehovet ökar dock bara något.

Hur mycket mat behöver dräktiga hundar?

En tik som är dräktig under andra halvan av dräktighetsperioden behöver 1,5 gånger energi-underhållsbehovet. En tik som väger 20 kg behöver då cirka 7,38 megajoules per dag.

Behovet av protein ökar också enormt. Därför måste du lägga till 0,5 gånger protein-underhållsbehovet i genomsnitt.

Hur du beräknar mängden mat för divande tikar?

Tiken måste producera mycket mjölk under digivningsperioden. Den exakta mängden foder i denna situation beror på antalet valpar och storleken på valparna. I genomsnitt ökar energibehovet per valp enligt följande:

Antal valpar Prestationsbehov
1 1,5 gånger underhållsbehovet
4 2 gånger underhållsbehovet
8 3 gånger underhållsbehovet

Exempel: Din tik har fött åtta valpar och väger 20 kg. Tikens  energibehov består därför av följande: 4,92 MJ underhållskrav x 3 = 14,76 MJ per dag.

Proteinbehovet ökar bara något.

utfodring av hundvalpar
Valpar behöver jämförelsevis större mängder mat, särskilt under de första veckorna och månaderna.

Hur mycket mat behöver en valp?

Valpar växer snabbt de första månaderna. Under denna tid behöver deras organ en stor mängd näringsämnen. Till en början förser tikens mjölk dem med det de behöver, men från tre månaders ålder ska den fasta maten täcka behovet.

Formeln för valpar med små raser är: 0,66 MJ x kg0,75 kroppsvikt.

Valpar av större hundraser kräver dock: 0,75 MJ x kg0,75 kroppsvikt.

Även om unga hundar behöver en relativt stor mängd mat får de inte övergödas. Om fodret är för rikt på kolhydrater kan det leda till fetma, tillväxtstörningar i skelettet och organskador.

Valpar behöver också mycket protein när de växer. Mängden är dock olika för olika hundraser och måste beaktas individuellt. Protein ur essentiella aminosyror av hög kvalitet är bäst. De har ett högre värde och tas upp bättre av kroppen än icke-essentiella aminosyror.

För att tillgodose valparna med allt de behöver för sin tillväxt är det lämpligt att mata dem med en speciell valpkost. Du kan också ta reda på mer om valpnäring i zooplus Magasin.

Hur beräknar jag mängden foder till äldre hundar?

Från ungefär sex års ålder anses hundar vara äldre. Från och med den här tiden behöver de mindre energi för att förse sina livsuppehållande organ. Faktorn 0,5 för vuxna hundar reduceras till en faktor 0,45 för äldre hundar.

För att beräkna rätt mängd mat till äldre hundar är energiformeln: 0,45 MJ x kg0,75 kroppsvikt.

Hur ofta behöver jag utfodra min hund varje dag?

Valparnas matsmältningssystem måste fortfarande anpassa till fast mat under de första månaderna. Därför bör du mata unga hundar oftare än äldre hundar. Vanligtvis räcker det att ge valparna mat tre till fyra gånger om dagen. Glöm inte att dela den totala dagliga mängden med antalet portioner.

När hunden är fullvuxen räcker det med en eller två måltider om dagen, och gärna vid samma tidpunkter varje dag. Glöm inte att räkna med eventuella godbitar när du beräknar hundens mängd mat!


Franziska G., Veterinär
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Jag utbildade mig till veterinär vid Justus-Liebig-Universitet i Giessen. Där kunde jag samla medicinsk erfarenhet inom olika områden, som smådjur, stora djur och exotiska djur samt farmakologi, patologi och livsmedelshygien. Sedan dess arbetar jag inte bara som veterinärförfattare utan också med min vetenskapligt baserade avhandling. Mitt mål är att i framtiden skydda djur bättre mot patogena bakterier. Förutom mina kunskaper som veterinär drar jag också nytta av mina egna erfarenheter som lycklig hundägare och kan därför förstå rädslor och problem samt andra viktiga frågor om djurhälsa och utreda dessa.


Våra mest populära inlägg
5 min

Vilken mänsklig föda får hundar inte äta?

Hundar bör egentligen bara få foder som är anpassat för dem, även om hundar förr, och delvis också idag, har haft status som restätare. Men det är självklart tillåtet med en liten läckerbit som mellanmål då och då – under förutsättning av att hunden mår hälsomässigt bra av det. Dock är vissa livsmedel för människor riktigt skadliga för hundar – ja, faktiskt också giftiga. Därför finns det en hel del som hunden inte får äta. Människorna i familjer med hund bör därför ha ordentliga kunskaper om vilka livsmedel som kan skada vovven. Om olyckan är framme och hunden äter något som den inte borde ha ätit rekommenderar vi att du omedelbart uppsöker en veterinär du litar på. Hon eller han kommer att fråga dig om hur mycket hunden fick i sig av livsmedlet och hur lång tid som gått. Veterinären kommer sedan att börja behandlingen med utgångspunkt i den här informationen. Tyvärr kommer hjälpen ofta för sent för hunden. Därför bör du undvika att den får i sig de livsmedel som den inte tål. Men skulle den å andra sidan få i sig något opassande bör du handla snabbt för att kunna rädda hunden.
6 min

Beräkna fodermängd för hundar: så enkelt är det

Det finns numera många olika sorters hundfoder och utfodringssätt och det är inte så enkelt att hålla reda på alla. Om du väljer helfoder kan du enkelt få fram rätt fodermängd för hundar genom tillverkarens rekommendationer på förpackningen. Men hur beräknar man mängden mat hos hundar om man vill barfa eller kombinera olika foderråvaror? Lyckligtvis kan du enkelt bestämma din hunds energibehov med hjälp av några formler.