Chihuahuans kost

chihuahua kost

Upptäck vårt urval av hundfoder för rasen chihuahua i zooplus shop!

Vilken kost bör jag ge min chihuahua?

Liten – men naggande god! Chihuahuan är enligt rasstandarden livlig, vaksam, rastlös och väldigt modig och anses vara den minsta hunden i världen! Vore den lika stor som den enorma, innerliga lojalitet den bär på skulle den vara den idealiska beskyddaren. Man kan nästa säga att den är en schäferhund i en chihuahuas kropp. Chihuahuan behöver mycket uppmärksamhet men är samtidigt kräsen med vem den delar sin tillgivenhet med. Den söker för det mesta ut en person i familjen som den tyr sig till, utan att därför bete sig mindre älskvärt mot resten av familjemedlemmarna.

När chihuahuan uppfostras kärleksfullt lär den sig det mesta snabbt och växer upp till en godmodig och vänlig hund. Den bör vänjas vid andra hundar, djur och barn så tidigt som möjligt för att undvika att den utvecklas till en frustrerad hund som skäller eller nafsar av rädsla. Även om chihuahuan är den minsta rasen i världen är den inte en leksak utan ska behandlas som en hund. Det är särskilt viktigt i sammanhang med barn som ofta har mindre respekt för små hundar än stora. Chihuahuan behöver en normal nivå av motion och promenader. Rasen är utmärkt att hålla i lägenheter och behöver ingen stor trädgård, däremot älskar den att röra på sig och har absolut inget emot promenader i skog och mark, tvärtom! Det är en robust och uthållig hund som gärna leker.

Det finns många teorier om chihuahuans ursprung. Rasens namn härstammar från den största provinsen i Mexiko, Chihuahua. Förutom China, Egypten och Malta finns spår som också talar för att Mexiko kan vara rasens ursprungsland. Där levde de som vilda hundar som fångades in och domesticerades av de infödda, toltekerna och aztekerna. De prisades av aztekpräster och var de aztekiska prinsessornas favoriter. Chihuahuan användes också som offerdjur i religiösa ritualer och ansågs vara de som kunde leda de döda själarna till livet efter detta. 1904 registrerades den första chihuahuan i USA av Rosina V. Casseli, en varietéartist som dresserade hundar av denna ras för hennes uppträdanden. Hon formulerade också det första försöket till rasbeskrivning i tidskriften ”Our Dogs”. Den tidigaste officiella rasstandarden för chihuahuor fastställdes i USA. Härifrån började också chihuahuan erövra världen. I Sverige registrerades de första hundarna 1951 men slog inte igenom förrän 1958.

Lika viktigt för små som stora raser – en sund kost, redan från valpben

Chihuahuan är den minsta rasen i världen. Den når en vikt på ca 1,5 till 3 kg. Livslängden är mellan 14 och ända upp till 18 år för välskötta hundar. Chihuahuor under 1 kg lever betydligt kortare. Rasen har en kompakt kroppsform, ett äppelformat huvud med stora runda ögon och stående, spetsiga öron. Chihuahuans svans ska ligga som en båge över ryggen, utan att kringla sig. Rasstandarden tillåter alla pälsfärger utom merle (vilket egentligen inte en färg utan ett mönster). Det finns en korthårig och en långhårig variant och båda är lika lättskötta. De behöver endast borstas regelbundet. Däremot får vården av ögonen inte försummas! Som hos alla mindre raser är det viktigt att låta ta bort tandsten regelbundet. Eller, ännu bättre är det att vänja hunden vid tandborstning redan som valp.

Förutom omsorg och vård av din chihuahua är den bästa starten till ett friskt hundliv helt enkelt en nyttig och artanpassad kost. En chihuahuas valpfoder ska bestå av väl avvägda andelar energi, mineraler, spårämnen och vitaminer, för hos små raser är risken för överskott betydligt större än hos stora raser.

Tillverkarens rekommenderade mängder av valpfoder har valpens nuvarande vikt och förväntad vuxenvikt som utgångspunkt. Valpens ungefärliga vuxenvikt kan du se hos föräldern av samma kön. Men även valpens aktivitetsnivå måste tas med i beräkningen.

Vilket foder kan jag ge min  chihuahua-valp?

Torrfodret Royal Canin Chihuahua Junior och våtfodret Royal Canin Mini Puppy är anpassade måltider för valpar av rasen chihuahua.

Fördelar med Royal Canin Chihuahua Junior

 • Accepteras mycket bra
 • Foderbitarna är anpassade till chihuahua-valpens små käkar
 • Natriumtrifosfat skyddar mot tandsten
 • Med lättsmält protein, FOS och omega-3 fettsyror för en god matsmältning och minskade avföringsmängder

Fördelar med Royal Canin Mini Puppy

 • Anpassat innehåll med alla nödvändiga näringsämnen små hundar behöver
 • Gott – väcker aptiten hos kräsna hundar
 • Konstant näringsprofil
 • Kött från enhetliga källor
 • Med oljor som är rika på omega-3 och omega-6 fettsyror

Mängd foder för en normalt aktiv chihuahua-valp

Den totala mängden mat ska alltid delas upp i flera  måltider under dagen. Tänk också på att valpen alltid behöver tillgång till färskt vatten!

Aktuell vikt Slutvikt som vuxen hund Foder Ca mängd mat/dag
0,8 kg 2,5kg Royal Canin Chihuahua Junior 55g
0,8 kg 2,5kg Royal Canin Mini Junior 235g
1,5 kg 2,5kg Royal Canin Chihuahua Junior 60g
1,5 kg 2,5kg Royal Canin Mini Junior 260g

Din lilla hund växer upp – foder till din vuxna chihuahua

När chihuahuan har nått åtta månaders ålder behöver den ett adult-foder som är anpassat till vuxna chihuahuor. Även om chihuahuor inte är kända för att bli överviktiga bör du ändå hålla ett öga på hundens vikt. Chihuahuan räknas till toy-raserna med kort nos. Varma temperaturer är ogynnsamma för dessa hundar och bör undvikas. Om hunden dessutom väger för mycket kan problemet förstärkas. Du kan ge din chihuahua våtfoder eller torrfoder eller blanda båda fodersorterna. För det mesta bestämmer hunden ändå själv vad den villl ha. Tränar du din hund kan du använda foderbitarna eller ett lämpligt godis som belöning. Dra gärna av mängden foderbitar den får på träningen från den dagliga fodermängden. Vi rekommenderar att välja ett torrfoder med små foderbitar som passar små hundars mindre käkar. Våtfoder brukar vara omtyckt, eftersom de flesta hundar tycker det är godare än torrfoder. Våtfoder innehåller dessutom runt 70 % vätska, så hundens vätskeintag blir automatiskt högre.

Rekommenderade våtfoder för hundar av rasen chihuahua

Happy Dog Pure

 • Omväxlingsrikt – finns i många sorter
 • Utan soja, socker, konstgjorda färgämnen och konserveringsmedel
 • Lämpligt även för känsliga hundar

Som tillskott till Happy Dog Pure kan du ge Happy Dog Cereal Flaskes.

 • Idealisk flingmix som tillskott till rena köttmåltider
 • Med mediterrana örter och grönsaker
 • Utan konserveringsmedel och färgämnen
 • Lättsmält

Bästa torrfodret för  vuxna chihuahuor

Energiinnehållet är vanligen högre i torrfoder än våtfoder, vilket kan vara en fördel för mycket aktiva hundar. För det mesta är torrfoder billigare än våtfoder. Torrfoder är praktiskt att ta med och man kan använda det som belöning  på träningen. Det är också enkelt att lagra och är miljövänligare genom att det inte producerar lika mycket förpackningsavfall som våtfoder.

 

Ett utmärkt torrfoder för chihuahuan är till exempel Concept for Life Mini Adult:

 • Anpassat till mindre hundraser
 • Avvägt kaloriinnehåll för att bevara hundens idealvikt
 • Växtfibrer och vitamin C i höglöslig form kan reducera bakteriell plack
 • Foderbitarna är anpassade till mindre hundars behov
 • Innehåller ej vete eller soja
 • Vitamin B-komplex, koppar, zink och omega-3 och -6 fettsyror för en glänsande päls

Bosch Mini Adult Lamm & ris

Bosch Mini Adult Lamm & ris är också ett passande foder.

 • Lämpligt för näringskänsliga hundar
 • Små, mycket goda foderbitar, passar kräsna hundar
 • Ett immunkomplex med mannaner och betaglukan stärker immunsystemet
 • Innehåller kondroitin och glukosamin som stödjer ledernas hälsa
 • Zink, linfrön och fettsyror stödjer huden och pälsen
 • Avvägda mänger kostfibrer som stimulerar tarmfloran

Mängd foder för vuxna, normalt aktiva chihuahuor

Fodersort Mängd foder för en 2,5 kg tung hund
Happy Dog Pure ca. 200g
Concept for Life Mini Adult ca. 50g
Bosch Mini Adult Lamm & ris ca. 50g

För äldre chihuahuor

En chihuahua senior behöver en näring som är anpassad till de behov små, åldrande hundraser har, eftersom hunden förändras fysiskt genom åldringsprocessen. Metabolismen blir långsammare och hunden är inte längre så aktiv den brukade vara. En lämpligt anpassad diet med god smak och hög acceptans kan stödja den äldre hundens allmänna välbefinnande. För att främja hälsan optimalt och hålla hunden i form så länge som möjligt bör du välja en kost som är utformad för din hunds specifika ålderstecken.

Rekommenderad mat för grånande chihuahuor

Rocco Senior

 • Lättsmält protein och minskat fettinnehåll
 • Särskilt gott
 • Med färskt kött, inget presskött
 • Innehåller viktiga omega-3 och omega-6 fettsyror
 • Särskilt anpassat till äldre hundars behov

Royal Canin x-small ageing 12+

 • Med ett viktigt antioxidantkomplex som främjar hundens vitalitet
 • Anpassad fosforhalt för njurarnas hälsa
 • Hög acceptans genom noggrant utvalda näringsämnen
 • Enkelt att äta, lämplig storlek och form på foderbitarna

Mängd foder för äldre, normalt aktiva chihuahuor

Fodersort Mängd foder för en 2,5 kg tung hund
Rooco Senior Geflügel & Haferflocken ca. 200g
Royal Canin x-small ageing 12+ ca. 50g

När du vill belöna din chihuahua passar de olika sorterna av Rinti Extra Chicko Mini utmärkt för chihuahuor i åldrar. De smaskiga godbitarna har en lämplig storlek försmå hundar. De är mycket goda och krispiga för de är lufttorkade. Tänk bara på att dra av mängden godis från den dagliga portionen foder!

Våra mest populära inlägg
5 min

Vilken mänsklig föda får hundar inte äta?

Hundar bör egentligen bara få foder som är anpassat för dem, även om hundar förr, och delvis också idag, har haft status som restätare. Men det är självklart tillåtet med en liten läckerbit som mellanmål då och då – under förutsättning av att hunden mår hälsomässigt bra av det. Dock är vissa livsmedel för människor riktigt skadliga för hundar – ja, faktiskt också giftiga. Därför finns det en hel del som hunden inte får äta. Människorna i familjer med hund bör därför ha ordentliga kunskaper om vilka livsmedel som kan skada vovven. Om olyckan är framme och hunden äter något som den inte borde ha ätit rekommenderar vi att du omedelbart uppsöker en veterinär du litar på. Hon eller han kommer att fråga dig om hur mycket hunden fick i sig av livsmedlet och hur lång tid som gått. Veterinären kommer sedan att börja behandlingen med utgångspunkt i den här informationen. Tyvärr kommer hjälpen ofta för sent för hunden. Därför bör du undvika att den får i sig de livsmedel som den inte tål. Men skulle den å andra sidan få i sig något opassande bör du handla snabbt för att kunna rädda hunden.
6 min

Beräkna fodermängd för hundar: så enkelt är det

Det finns numera många olika sorters hundfoder och utfodringssätt och det är inte så enkelt att hålla reda på alla. Om du väljer helfoder kan du enkelt få fram rätt fodermängd för hundar genom tillverkarens rekommendationer på förpackningen. Men hur beräknar man mängden mat hos hundar om man vill barfa eller kombinera olika foderråvaror? Lyckligtvis kan du enkelt bestämma din hunds energibehov med hjälp av några formler.