Chihuahua

Chihuahua

Two Longhair Chihuahua dog in green summer grass

Den minsta hunden i världen har de kändaste ägarna och den längsta livslängden – ja ni ser, chihuahuan är verkligen en hund av superlativ! Den känner sig hemma på de stora scenerna, i handväskor som bärs av topstars som Madonna, Britney Spears eller Paris Hilton. Ändå är den mexikanska hunden chihuahua så mycket mer än bara en lyxhund.

Egenskaper

Det finns ingen relation mellan den lilla mexikanarens kroppsstorlek och dess enorma ego –  chihuahuans självförtroende är enormt. Chihuahuan står mer än gärna i centrum och är nästan skrupelfri när det handlar om att fånga mattes eller husses uppmärksamhet. Alla tricks är tillåtna – i nödfall skäller den eller låtsas till och med vara skadad. Självsäker och modig möter den liten som stor hund och inte sällan överskattar den sina krafter. Men även om chihuahuor inte tackar nej till att ”klemas bort” och gärna reser med i handväskan är de fullvärdiga hundar som inte får förringas! De springer långa sträckor utan problem och gör till och med bra ifrån sig inom hundsport och agility. Hundens intelligens, empati och inte minst lilla storlek gör den – framför allt i USA – till en uppskattad terapihund. Eftersom de är permanent uppmärksamma är de till och med lämpliga som vakthundar! Chihuahuan måste inte alls ständigt bäras utan är självständiga och vill gärna upptäcka sin omgivning på egen hand. Även om de anses vara knähundar är de robusta och motståndskraftiga mot sjukdomar (förutsett att de avlas korrekt). Chihuahuan blir inte sällan 16 år och äldre. De stannar gärna inne när vädret är dåligt (som många andra raser, för övrigt) men när de leker och busar ute i kallare temperaturer eller i snö behöver de inte genast en jacka. Chihuahuor är lekfulla och älskar nära kontakt med deras tvåbenta familjemedlemmar. De lämnar ogärna  sin favoritpersons sida och vid behov skulle den lilla hunden utan att tveka försvara matte eller husse, även om den utsätter sig själv för fara. Chihuahuor är utåtriktade och öppna när de träffar främmande människor och hundar. Små barn, som kräver lika mycket uppmärksamhet som de själva, hör dock inte till favoriterna. Chihuahuan trivs bäst med barn över ungefär sex år.

För att få ett harmoniskt liv tillsammans med dessa små energiknippen krävs att hunden socialiseras och uppfostras konsekvent redan från början. Rasens typiska envishet måste dämpas. Endast så går det att förhindra irriterande egenskaper som konstant skällande.

Utseende

Den temperamentsfulla chihuahuan kännetecknas inte bara av dess lilla storlek utan också av de stora fladdermusöronen och de oproportionerligt stora ögonen. Lika typiska egenskaper är det äppelformade huvudet och den korta och spetsiga nosen.

Färgerna är lika varierande som rasens karaktär. Enligt FCI rasstandard, där chihuahua finns under nummer 218, grupp 9 (sällskapshundar utan arbetsprov), är alla färger och nyanser samt kombinationer av dessa tillåtna.

Det finns två olika typer av chihuahua som kännetecknas av olika pälslängder:

  1. Långhårig chihuahua: den långa, mjuka pälsen kan vara både slät och lätt vågig. Typiskt är också de fransiga öronen, en utpräglad halskrage och den håriga svansen.
  2. Korthårig chihuahua: kort, tjock päls som ligger smidig och glänsande runt huvud och kropp

Intressant är att det inte finns någon exakt mankhöjd fastlagd i rasstandarden. I stället bestäms bestäms storleken på den minsta hunden i världen genom vikten. Idealvikten för en chihuahua är mellan 1,5 och 3 kg men hundar mellan 500 g och 1,5 kg accepteras också. Dock föredrar de flesta klubbar mindre chihuahuor. Hundar över 3 kg utesluts för det mesta. Detta har lett till att extremt lätta hundar som inte väger mer än 500 g har avlats fram. Djurrättsaktivister kritiserar skarpt målet att avla fram allt mindre chihuahuor, för de extremt små och sköra hundarna drabbas i större utsträckning av hälsoproblem.

chihuahua hund nahaufnahme © Phanuwat Y. / stock.adobe.com
Fledermausohren und große Augen: Chihuahuas bedienen das Kindchenschema.

Historia

Det finns olika teorier om chihuahuans ursprung men det anses vara relativt säkert att den härstammar från Mexico. I provinsen med samma namn, Chihuahua i norra Mexiko, finns fortfarande många små vildlevande hundar som är mycket lika denna rashund. Enligt en teori härstammar chihuahuan från offerhundarna, techichi,  i det gamla Mexiko. Chihuahuan hade den religiösa rollen att ledsaga de döda själarna till dödsriket. Tyvärr ledde detta uppdrag till att många chihuahuor också miste livet på många begravningar.

En annan tes påstår att chihuahuan redan hos aztekerna var offerhundar under olika ritualer.  Många går ännu längre tillbaka och tror att rasens förfäder fanns så tidigt som under toltekernas tid. Stämmer detta är chihuahuan alltså mer än 1000 år gammal. Enligt en annan teori ska spanjorerna ha fört med sig djuren till Mexiko under erövringen på 1500-talet. Ingen av dessa antaganden har fram till idag vare sig kunnat styrkas eller motbevisas.

Chihuahuans historia kan därför inte bekräftas säkert förrän först från mitten av 1800-talet. På den tiden började bönder i den mexikanska provinsen Chihuahua sälja de små hundarna till resande från USA, och med detta började chihuahuans segertåg runt om hela världen ta fart. Turisterna var så exalterade över de minsta hundarna i världen med de stora ögonen och öronen att de snabbt spred sig över hela Amerika och därifrån till Europa.

Avel och hälsa

Chihuahuans lilla kroppsstorlek och speciella utseende med en intressant huvudform har gjort den berömd över hela världen. Samtidigt har aveln medfört hälsoproblem. Genom en okontrollerad avel som prioriterade utseendet framför hälsan förde idealet med stora ögon och kort nos till alltför känsliga ögon och andnings- och tandproblem. Strävan att avla fram mindre och mindre hundar ledde till andra negativa effekter. De hundar som väger knappt 500 gram klarar inte av att motverka infektioner och andra sjukdomar. Medan de normalstora   chihuahuorna är robusta av naturen och har en lång livslängd – vilket inte minst bevisas av att de lyckats överleva på Mexikos gator – blir de överdrivet små hundarna ofta sjuka och dör i förtid. Även till synes ofarliga virussjukdomar som leder till diarré och kräkningar kan snabbt bli livshotande för de små hundarna. Blir din lilla chihuahua sjuk är det bäst att låta undersöka den av veterinär omedelbart. Eftersom chihuahuan fortfarande ses som en modehund av många och inte sällan är följeslagare till kändisar finns det tyvärr många oseriösa som vill tjäna snabba pengar med hundarna. De missaktar avelsrekommendationerna och är inte intresserade av att låta undersöka hundarnas hälsotillstånd ordentligt för att fastställa om de överhuvudtaget är lämpliga som avelsdjur. Det leder till att ärftliga sjukdomar ökar även i denna ras. Några av de genetiska hälsoproblemen är bettfel eller tidig tandförlust, käk- och tungproblem, gomspalt, bakåtnysning, och bakåtandning, besvär med hjärtklaffarna (mitralisinsufficiens), vattenskalle och patellaluxation.

För att hålla risken för  dessa och andra sjukdomar så låg som möjligt bör köpare som intresserar sig för en rashund hålla sig till seriösa uppfödare. De levererar alltid valparna med alla erforderliga dokument, köpeavtal och vaccinationsintyg. Hundarna har genomgått alla nödvändiga hälsoundersökningar och har fått den första vaccinationen. De flesta uppfödare som följer dessa dessa riktlinjer är också medlemmar i en registrerad chihuahua-klubb som avlar enligt FCI standard. Unga fans som gärna vill ha samma söta accessoar i handväskan som deras idoler Paris Hilton eller Britney Spears kommer nog att bli negativt överraskade av det höga priset. En chihuahua-valp kostar runt ca 10 000 kr och uppåt. Trots allt lägger uppfödare stora summor på ett seriöst avelsurval, och då spelar det ingen roll om det är stora eller små hundraser. För det mesta lönar det sig dock att investera i en frisk hund från en professionell uppfödare. Du kan förmodligen spara in höga veterinärkostnader och har nog glädje av din hund längre. Dessutom: professionella och seriösa uppfödare fortsätter måna om sina hundar när de har lämnat uppfödarhemmet. De är erfarna chihuahuaägare och står gärna till tjänst om du har frågor och funderingar, även efter köpet.

chihuahua © suwatwongkham / stock.adobe.com
Chihuahuas sind vollwertige Hunde und wollen als solche behandelt werden.

Chihuahuans kost

Det kan vara till stor hjälp att få råd av uppfödaren om passande kost till de små hundarna. Det extremt stora urvalet av hundfoder kan vara mycket förvirrande för nyblivna hundägare. Förutom att behöva besluta sig för en sort bland oändligt många olika fodertillverkare finns också torrfoder och våtfoder att välja mellan, valp- adult- och seniorsorter, biofoder och vanligt foder. Att hitta rätt kost i denna foderdjungel är inte enkelt! Dessutom – varje ras har olika näringsbehov. Ett foder som är perfekt för en viss ras är inte lämpligt för chihuahuor, så det bästa och enklaste är att ta hjälp av en expert på rasen! Valet av rätt näring beror på många olika faktorer. Bland annat måste hundens ålder, vikt, rörelsebehov och hälsa beaktas.

En första antydan om kvaliteten på maten är ingrediensförteckningen. Ett bra foder innehåller stora mängder animaliskt protein. Även en liten hund som chihuahuan är karnivor och den viktigaste proteinkällan är fortfarande kött. Hundens matsmältningssystem är utformat för att smälta och utnyttja kött och ben.

BARF, utfodring med rått kött, fungerar utmärkt för chihuahuor eftersom de har en stark magsyra. De kan smälta kött, ben och brosk utan problem. Spannmål behöver hunden däremot inte. Vete utlöser också ofta utlösa allergier. Socker hör inte heller hemma i hundfoder. Däremot kan en större mängd grönsaker i kosten säkerställa att hunden tillgodoses med tillräckliga mängder av olika vitaminer. Kontrollera de exakta mängderna av vitaminer och näringsämnen i fodret. Många fodertillverkare tillför extra vitaminer, ofta i för höga doser. Tänk på att ett för stort intag av näringsämnen kan vara lika skadligt som för låga mängder.

Torrfoder och våtfoder har olika fördelar. Torrfoder är ofta billigare och fettsnålare än våtfoder, men brukar innehålla mer konserveringsmedel. Våtfoder består av mer vätska, så om hunden bara äter torrfoder är det viktigt att se till att den dricker tillräckligt mycket vatten. Du kan gärna ge din chihuahua en kombination av våt- och torrfoder och utnyttja fördelarna med båda men det är inte tillrådligt att ge blandade måltider. Hunden smälter nämligen torrfoder och våtfoder olika snabbt, så det är bästa att ge dem separat, i olika måltider, för att undvika  matsmältningsproblem. BARF är också ett utmärkt alternativ. Det är biologiskt artanpassad utfodring med råa livsmedel, alltså rått kött och råa grönsaker. Fördelen med BARF är att råvarorna fortfarande innehåller alla naturliga vitaminer och näringsämnen. Tillagade foder förlorar ofta dessa under tillverkningen.

Välj den utfodring – BARF , färdigt våt- eller torrfoder – som passar vardagen i er familj bäst. I allmänhet kan hunden utfodras på ett artanpassat sätt med alla tre varianterna, förutsatt att fodret är anpassat till chihuahuans näringsbehov. Fråga din veterinär eller uppfödare om du är osäker!

Läs gärna vår artikel om chihuahuans kost och upptäck vårt urval av foder för chihuahuor i zooplus shop

Chihuahuans vardag och skötsel

Som hos alla hundar bidrar rätt näring, en hälsosam kost, kärlek och tillgivenhet, vård och lagom mycket motion till ett friskt och långt liv – där är chihuahuan inte ett undantag!

Chihuahuorna måste borstas regelbundet, speciellt de långhåriga hundarna. Öronen och ögonen bör kontrolleras för att eventuella sjukdomar ska upptäckas och kunna behandlas i tid. Annars är denna hund mycket lättskött. Den behöver inte mycket plats och är ett perfekt val för dig som bor i lägenhet.

Även om den är liten har den dock behov av sysselsättning och leker gärna med husse eller matte. Det är viktigt att inte underskatta hundens behov av att vara nära sin ägare och den behöver mycket kärlek och uppmärksamhet. Chihuahuan älskar långa promenader i fint väder, men stannar lika gärna hemma om det regnar. Den kan då kissa på en gammal tidning om den har tränats för detta som valp.

Vill du förenkla familjens liv med den nya familjemedlemmen behöver den – som alla hundar – socialiseras och få en konsekvent uppfostran . De egensinniga små dvärghundarna skäller nämligen gärna och det kan vara nödvändigt att styra hunden i rätt riktning med uppfostran och övningar. Då står inget i vägen för ett harmoniskt liv med chihuahuan!

Våra mest populära inlägg
11 min

Golden Retriever

Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.

11 min

Labrador Retriever

Lydig, människokär och allsidig. Den mellanstora Labrador Retrievern är extremt populär som familjehund, men som ursprunlig arbetshund måste den också utmanas fysiskt och mentalt.

12 min

Chihuahua

Den minsta hunden i världen har de kändaste ägarna och den längsta livslängden – ja ni ser, chihuahuan är verkligen en hund av superlativ! Den känner sig hemma på de stora scenerna, i handväskor som bärs av topstars som Madonna, Britney Spears eller Paris Hilton. Ändå är den mexikanska hunden chihuahua så mycket mer än bara en lyxhund.