Golden Retriever
Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.
© otsphoto / stock.adobe.com
Som intelligenta och livliga sällskapshundar har de snövita små malteserna vunnit mången djurväns hjärta. De är fantastiskt bra följeslagare för alla som alltid gillar att ha sin fyrbenta vän omkring sig och som gillar att ta hand om deras silkeslena päls.
Med de mörka ögonen och den svarta nosen omgivna av den bländvita pälsen får malteserna många hundvänners hjärtan att smälta bara med sitt utseende. Att den väcker uppmärksamhet är ett som är säkert: trots den ringa mankhöjden på 21–25 cm drar den maximalt 4 kg tunga lättviktaren genast uppmärksamheten till sig med sin glada utstrålning. Den silkeslena pälsen har ingen underull och når ända ner till marken. Maltesernas vårdade yttre kräver dock omfattande pälsvård från deras ägare. Till utseendet liknar denna ras sina nära släktingar, de andra ”bichonerna”, som ofta brukar kallas för ”knähundar”. Många lekmän förväxlar ofta rasen med coton de tuléar, som också är vit. Malteser är dock mindre än denna och har en skinande blank päls.
Rasens rötter går tillbaka till antiken: en teori säger att maltesernas förfäder härstammar från Egypten, varifrån de spreds vidare med köpmän. I den berömda faraon Ramses II:s grav (han dog år 1225 f.Kr.) hittade arkeologerna små hundstatyer som redan då såg ut som dagens malteser. På bilder på vaser cirka 700 år senare syns en liten hund intill vilken ordet ”Melitae” står skrivet. Historien går dock inte att reda ut med någon säkerhet, vilket även gäller för namnets härkomst. Länge utgick man ifrån att namnet syftar på ön Malta utanför Siciliens kust eller på den dalmatiska ön Mjlet, men i dag antar man att namnet kommer av det semitiska ordet ”màlat” som betyder ”hamn” och som förekommer i många ortnamn. Men man vet åtminstone med säkerhet att förfäderna till denna lilla hund var kända och populära som sällskapshund redan under antiken. Under århundradena har de vackra minihundarna varit eftertraktade följeslagare till högborna damer och adelsmän och till och med till kejsare och kungar. Till exempel hör den brittiska drottningen Victoria samt de franska drottningarna Marie Antoinette och Joséphine Bonaparte till malteser-ägarnas illustra skara. Än i dag är maltesern en populär hund som stortrivs även i staden.
En malteser väger upp sin ringa storlek med sin positiva och sprudlande utstrålning. De är intelligenta, tillgivna, lekfulla och lär sig gärna nya konster. De är visserligen vaksamma, men de brukar ändå inte skälla. Det går långsamt för en malteser att vänja sig vid främlingar – de ägnar i stället all sin tillgivenhet åt sin husse eller matte, som de helst alltid vill ha i närheten. Att vara ensam är svårt för den här rasen, som har avlats i årtusenden för att glädja människor med sitt sällskap. Därför bör du aldrig lämna denna tillgivna fyrbening ensam under någon längre tid. Den är en okomplicerad följeslagare: man kan leka, gå på utflykter eller slöa tillsammans – en malteser är alltid på gott humör, bara den får vara tillsammans med sina favoritmänniskor.
Att uppfostra denna lättlärda lilla hund är inte svårt ens för nybörjare. En malteser tycker om att lära sig saker, men den är sensibel också – undvik därför att vara barsk eller sträng i umgänget med denna finkänsliga hund, som inget annat vill än att uppfylla dina önskningar. Men när det gäller att utforska nya saker gäller även följande: dalta inte med din malteser – den lilla hunden är vanligtvis modig och öppen och mycket mer än bara en knähund. Naturligtvis behöver även en malteser en konsekvent uppfostran, för att lära sig vad som är önskvärt eller inte – låt dig inte övertalas av tiggande blickar och gör inga undantag, till exempel vad gäller att sova i din säng – även om det är svårt att motstå de bedårande blickarna. Om du ger efter en gång så är du tillbaka på ruta ett och måste börja om från början igen.
Precis som många andra små hundar tenderar denna ras till patellaluxationer, vilket är smärtsamt och innebär att knäskålen hoppar ur led. Den bästa förebyggande åtgärden är att undvika övervikt och se till att hunden får regelbunden motion, eftersom det stärker de stabiliserande musklerna runt knäna. Dessutom finns det en predisposition för diabetes och problem med tårkanalerna. Håll din maltesers ögon fria från hår för att förhindra det senare, eftersom ögat blir irriterat om hårtopparna hamnar i ögat ofta. Tvätta helst hundens ögon dagligen med ett speciellt ögonrengöringsmedel för hundar. För att hålla hunden frisk är det viktigt att borsta den praktfulla pälsen varje dag, eftersom tovor snabbt leder till inflammationer eller hudsvamp på den underliggande huden. En frisk och sund malteser kan bli mellan 14 och 16 år gammal.
För en hund som väger högst 4 kg enligt standarden är det särskilt viktigt att undvika övervikt. Och glöm inte: 2 kg för mycket kring midjan på hunden motsvarar en människa som väger långt över 100 kg i stället för en idealvikt på 70 kg! För en överviktig malteser ökar risken för led- och hjärtproblem samt diabetes. Fodertillverkarens uppgifter om den dagliga fodermängden är bara riktvärden som du måste anpassa till din fyrbenta vän. Väg din vuxna malteser regelbundet, så att du kan vidta åtgärder om det behövs. När hunden flyttar hem till dig är det bäst att den får samma mat som den är van vid, så det går lättare för den att vänja sig vid sitt nya hem. Foderbyten bör alltid göras försiktigt, till exempel genom att blanda lite mer av det nya fodret i det redan kända fodret varje dag. På så vis undviker du överkänslighetsreaktioner som diarré eller kräkningar. Fodret bör innehålla en hög andel kött, oavsett om du väljer våt– eller torrfoder – så att hunden kan tillgodogöra sig näringsämnena i fodret optimalt. Om kosthållningen omfattar ett högkvalitativt foder utan billiga fyllmedel och om den anpassas till din fyrbenta väns näringsbehov, så märks det på den glänsande pälsen, den friska huden och den problemfria matsmältningen också. Se också till att hundgodiset är av god kvalitet: förutom tandvårdssnacks med ytterligare fördelar är till exempel frystorkade snacks utan spannmål perfekta som små belöningar mellan måltiderna. Sen måste din malteser givetvis alltid ha tillgång till friskt vatten att dricka också.
Även på en mycket liten hund får det plats en väldig massa päls – det är maltesern ett levande bevis på! Pälsvården är krävande och bör inte underskattas av nybörjare på detta område! Hundvänner som betraktar hårvård som ett nödvändigt ont gör bäst i att inte välja en malteser. Pälsvården bör i stället vara något som båda gläder sig åt, särskilt som den tar upp så mycket tid i hundvardagen! Efter varje promenad bör du känna efter i pälsen med händerna för att se om det fastnat några blad eller kvistar som måste tas bort. Det långa, silkeslena håret måste borstas dagligen, eftersom det annars gärna bildas tovor. Dessutom ingår ett bad minst två gånger i månaden i vårdplanen: Vänj hunden vid denna ritual redan som valp och använd ett milt hundschampo för lång päls eller för vit päls. Borsta igenom pälsen noga innan du badar hunden. Använd ljummet vatten, massera in schampot kärleksfullt och skölj ur pälsen noga. En andra tvätt med ett balsam vårdar pälsen ännu bättre. Till sist trycker du mjukt och försiktigt ut vattnet ur pälsen och fönar sedan pälsen torr, för en våt malteser kan snabbt bli förkyld. Sköt öronen vid behov med ett öronrengöringsmedel och håll ögonen, som du bör rengöra regelbundet med ögonrengöringsmedel, fria från hår. Kontrollera även din maltesers klor regelbundet – särskilt när hunden blir äldre blir klorna ofta för långa och bör därför klippas av med en klotång.
Visserligen vill en malteser gärna vara en knähund, men trots det bor det även i denna hund en liten äventyrare som vill ut på dagliga upptäcktsfärder och nosa runt av hjärtans lust. Den älskar dessutom att leka. Försök hitta en bra balans mellan fysisk och mental aktivitet – för mycket hundsport kan göra den lilla fyrbenta vännen obalanserad, eftersom den då ständigt väntar på nästa kick. Lägg därför in lugna perioder också för att kela och ta det lugnt tillsammans. Din malteser kommer att älska många leksaker – till exempel dragleksaker, bollar och frisbees eller intelligensleksaker. Klickerträning är också ett roligt tidsfördriv för den intelligenta maltesern som gärna lär sig nya tricks, samtidigt som det stärker bandet mellan dig och hunden. Freestyle är ett annat bra sätt att träna både kroppen och intellektet samtidigt. Tror du att din lilla virvelvind gillar agility? Inga problem: numera finns det agility-utrustning för små hundar också som du kan träna med. Ta en liten paus lite då och då, så att din fyrbenta vän inte tar ut sig för mycket med sina små ben. För att inte skada rörelseapparaten bör du alltid vänta med utmanande moment i hundsporten tills din malteser är fullvuxen.
Medan du väntar på att din fyrbenta vän ska flytta in kan du fördriva tiden med att välja ut en vettig grundutrustning. En malteser behöver en bekväm sovplats dit den kan dra sig tillbaka – här kan du välja mellan många snygga hundkorgar och hundfiltar. Halsbandet eller selen och kopplet hör till hundhushållet precis som skålarna för vatten och foder. Tänk också på hur du vill transportera hunden i bilen – här har du flera alternativ att välja mellan med allt från transportboxar av olika material till hundbilbälten. Även ett bilskyddstäcke kan vara mycket praktiskt om hunden åker bil ofta. Din fyrbenta skönhet behöver ett antal hundvårdsprodukter: förutom en mjuk borste passar en grov kam bra till förarbetet. Du bör också ha en speciell sax för hundar till hands för att kunna klippa pälsen på vissa ställen. Skaffa ett milt hundschampo och ett balsam – om en ung hund flyttar in ska det vara ett schampo för valpar, senare kan du byta till hundschampo för långt eller vitt hår. Ett öronrengöringsmedel bör alltid finnas till hands. Dessutom är det klokt att använda en speciell ögonrengöring för denna ras, eftersom malteser har en tendens att få problem med tårkanalerna. En klotång och fästingpincett avrundar vårdsortimentet.
Under alla omständigheter bör alla intressenter gilla att klappa, borsta och gå på promenad. De tillgivna fyrfotingarna vill inte vara ensamma länge och behöver därför människor som umgås ofta och länge med dem. Rasen är väl lämpad för äldre personer som är ute i naturen mycket, men även för folk som arbetar och som kan ta med sig hunden till jobbet. De skapar ett mycket nära band till en person och är på grund av sin storlek också utmärkta reskamrater. En malteser trivs också i en lägenhet i stan om den får gå ut och röra på sig tillräckligt mycket. Den gillar visserligen att leka av sig sin energi, men den behöver inte syssla med någon intensiv sport. Rasen är också lämplig för nybörjare som är villiga att lära sig.
Den som har förälskat sig i rasen bör endast köpa en valp av en ansvarsfull uppfödare, som föder upp hundarna med stor kunskap om rasens karaktär, typ och hälsa. Om du ger dig in på ”oplanerade kullar” eller oseriösa massuppfödare, som ”avlar” främst för pengarnas skull och utan stamtavla eller föreningsmedlemskap, så har du inga som helst garantier på att det rör sig om en tvättäkta malteser. Dessutom kan hälsan och karaktären bli lidande: sådana hundar är ofta sjuka och dåligt socialiserade. Kort sagt: att investera tid och pengar i att hitta en bra uppfödare är definitivt värt det – du letar ju trots allt inte efter ett fynd, utan efter en vän på vägen för många år framöver!
När du besöker uppfödarens hus får du i bästa fall träffa föräldrarna också och se hur valparna växer upp. Alla måste ge ett hälsosamt och balanserat intryck. Uppfödaren ger dig gärna information om alla hälsokontroller och hjälper dig med att ta reda på vilken valp som passar bäst för dig. Du kan också ställa frågor om kost och pälsvård till uppfödaren, som säkert har några bra tips åt dig också. Din lilla malteser ska inte heller flytta hem till dig innan den har fyllt minst åtta veckor. I bagaget ska den förutom stamtavlan även ha sitt vaccinationsintyg. Förnya alltid vaccinationerna i tid, så att vaccinationsskyddet upprätthålls.
Om du letar efter en redan fullvuxen hund kan du mycket väl ha tur och hitta en på ett lokalt djurhem, eftersom djurhem då och då förmedlar malteser eller andra bichoner. Men senast när du söker på internet kommer du hitta något, för där finns det allt som oftast en malteser som behöver ett nytt hem – kanske för att de tidigare ägarna underskattade pälsvården eller på grund av skilsmässor eller dödsfall. De kelsjuka malteserna lider mycket utan mänsklig kontakt och blir alltid glada över ett nytt hem!
Vi önskar dig en underbar tid med din keliga solstråle!
Golden retriever är en medelstor, barnvänlig hund och en idealisk familjehund. Den anknyter väldigt lätt till människor och är lätt att uppfostra, men pälsen kräver skötsel och hunden behöver mycket träning.
Som intelligenta och livliga sällskapshundar har de snövita små malteserna vunnit mången djurväns hjärta. De är fantastiskt bra följeslagare för alla som alltid gillar att ha sin fyrbenta vän omkring sig och som gillar att ta hand om deras silkeslena päls.
Lydig, människokär och allsidig. Den mellanstora Labrador Retrievern är extremt populär som familjehund, men som ursprunlig arbetshund måste den också utmanas fysiskt och mentalt.