Valpträning

Valpträning

En kärleksfull och konsekvent uppfostran förbättrar samvaron mellan hund och människa.

Valpträning, ju tidigare desto bättre? För valpens fostran stämmer detta motto garanterad. Små hundar är nyfikna och möter världen helt förutsättningslös. Det kan man använda för att lära hunden på ett lekfullt – men också konsekvent – sätt vad som förväntas av den.

Regler för valpträning

En kärleksfull och konsekvent valpträning är basen för en fredfull och stressfri samvaro mellan hund och människa. Om hundar från början lär sig sin position i familjen och sina gränser, kommer det inte bara påverka den harmoniska stämningen i hemmet, men det kommer också att främja hundens sunda utveckling.

Hundar är flockdjur som behöver för sitt själsliga välmående klara strukturer och regler. En slapp eller osäker ägare förvirrar de unga hundarna och leder till oönskade och till och med farliga beteenden. Och tidigt inlärda beteenden är svåra att träna bort på den vuxna hunden.

Vad är det valpen måste lära sig?

Det råder ingen tvekan om att en busig valp kan vända hela familjelivet uppochned och ställa till med en otrolig röra i hela huset. Tack vare detta är det viktigt att den lilla virvelvinden lär sig genom valpträningen från första början, vad den får och inte får göra.

Men din nya rumskamrat med de stora ögonen och de tafsiga tassarna kommer naturligtvis göra det mycket svår att alltid vara konsekvent. Vem kan motstå en söt valp som vid bordet tigger om en bit korv eller vill gosa ned sig i sängen? Men hur ska hunden förstå att dessa privilegier plötsligt inte längre finns för den vuxna hunden?

Därför ska du från början ha klart för dig hur du vill att samvaron med hunden ska se ut i praktiken i valpträningen. Vilka beteenden tycker du är viktiga och vilka beteenden ska du absolut inte tolerera?

Om du håller den linjen konsekvent från första början, kommer din valp snart lära sig var den har sin plats och du kommer knappt få några problem med den vuxna hunden.

Klara kommandon och entydiga signaler under valpträningen

Tydliga kommandon, en lugn, men bestämd röst och ett entydigt kroppsspråk ger din hund en känsla av trygghet.

Hundar är proffs på att läsa ansiktsuttryck och reagerar ofta snabbare på enkla handrörelser än komplicerade meningar. Tänk igenom noga hur du vill kalla kommandon som till exempel “Sitt”, “Hit”, “Fot” och vilka gester du ska använda med de. Använd dessa enkelt strukturerade kommandon, genom att alltid använda samma nyckelord och gester.

För att undvika missförstånd borde du avstå från långa meningar som till exempel “Åke, nu ska du vara snäll och vänta utanför affären för husse ska handla lite”. För att lära in grunderna i lydnaden krävs korta entydiga kommandon, som alltid är knutna till samma önskade beteende.

Beröm och godis under valpträningen

Hur gör man för att valpen ska tycka att träning är rolig? Beröm och godis spelar en stor roll när unga hundar ska motiveras. På det sättet skiljer de sig inte mycket från oss människor. Hunden kommer att välja den vägen som verkar ge den bästa utdelningen. Tillsägelser och straff bryter motivationen och hindrar därmed en lyckad valpträning.

För att hundar ska lära sig, vilket beteende som är det rätta och resulterar i det eftertraktade berömmet av husse eller matte, bör belöningen komma direkt.

Hundar lever i nutid, och kopplar husses reaktion alltid direkt till den aktuella situationen. Även tillsägelser förstår hundar bara när de kommer direkt. När din ännu inte helt rumsrena valp lättar sig framför soffan och du upptäcker det först när du ska sätta dig på kvällen, fungerar det inte att säga till hunden då.

Du kan belöna din hund med godis (OBS – inte för många), glada ord, mjuka klappningar, berömmande gester eller en efterlängtad leksak.

Även att ge mindre friheter, kort släpp från linan, lite lek med andra hundar eller en gemensam lek med bollen blir ett eftersträvansvärt mål för hunden.

valp får hundgodis under valpträning
Beröm är mycket viktig under valpträningen: ge valpen gärna en godbit, när den har gjort något bra.

Det är den rätta tidpunkten för valpträningen

Rent allmänt har timingen en avgörande betydelse för valpträningen. För att en uppfostringsåtgärd eller ett litet träningspass om lydnad ska bli något positivt, bör valpen “vara redo” för dina övningar.

När den rusar runt i trädgården, intensivt undersöker en ny leksak eller helt enkelt är trött eller hungrig, är det säkerligen inget bra tillfälle.

Valpar lär sig gärna, men kan oftast inte koncentrera sig en längre tid. Övningar som kräver en längre tids koncentration av din hund är nog olämpliga i början.

Du borde istället integrera valpträningen i vardagen och så snart som möjligt vänja din hund vid vissa regler och ritualer. Försök att uppfostra din hund “vid sidan om”: se till att den väntar snäll medan du förbereder dess mat. Foga dig aldrig när den tigger och beröm den när den håller sig lugnt när det ringer vid dörren. Ge den en godbit när den har lyckats att vänta ensam utanför badrumsdörren utan att gny.

Valpträningens viktigaste grunder

Bland de viktigaste övningarna under valpträningen hör inte bara att träna in kommandon. Unga valpar ska först vänja sig vid den ovana omgivningen. De ska bygga upp förtroendet med sina nya människor, ska förstå husets regler samt lära sig att umgås med främmande människor och djur.

Därför kan det vara bra om du kan vara ledig under de första dagarna med valpen. Kalla hunden ofta vid sitt namn, gosa eller lek med den och låt den ta godis ur din hand. Så bygger du förtroendet och ser till att valpen trivs med dig – den viktigaste basen för valpträningens alla senare mål.

Corgi valp i träning
Övningarna med valpen borde helst integreras i vardagen.

Rumsrenhet

Under de första dagarna i hemmet kan du redan träna valpens rumsrenhet. Säkerligen en av de viktigaste förutsättningarna för en avslappnad samvaro med din fyrbenta rumskamrat. Gå ut med valpen varannan eller var tredje timme och beröm den när den har lyckats med det.

Skapa så tidigt som möjligt fasta tider för promenaderna, till exempel när man har vaknat, före eller efter lunchen och innan man lägger sig. Det viktiga är att du observerar valpen noga. När den nosar nervöst i lägenheten, kan det vara ett tecken på att den behöver gå på “hundtoan”.

Skäll inte på din valp om något går fel i början. Beröm den istället varje gång den har lyckats att lätta sig utomhus! Fostran för rumsrenheten fungerar inte från en dag till nästa och kräver mycket tålamod.

Valpträning betyder också att visa gränser

Valpar älskar att undersöka sin värld med hjälp av munnen. De har ännu ingen aning att möbler är värdefulla. Och de förstår inte heller att människor är mer känsliga för bett än till exempel deras kullsyskon.

Därför ska du under valpträningen redan tidigt och konsekvent visa din hund sina gränser. Genom att skälla på oönskade beteenden (när det händer) och generöst beröm av önskade beteenden lär sig din valp hur långt den får gå.

För att få valpen att lägga av med överdrivet morrande, skällande eller tiggande vid bordet, är det bäst att bara ignorera den. För när hunden visar sådant beteende är huvudmålet din uppmärksamhet. När den inte får uppmärksamheten kommer den snart att lära sig att sådant beteende inte leder till målet.

valpträning för en malteser valp
Oavsett om valpen använder sin sötaste blick: var alltid konsekvent i din träning.

Linförighet

Även valpens linförighet hör till träningens grunder. Vuxna hundar som rycker i kopplet kan bli ett rejält problem. De är ju inte lika lättstoppade som en liten lättviktig valp. Att gå i löst hängande koppel borde därför från första början höra till pliktövningarna.

Visa för valpen från första början att det är du som håller i kopplet och inte hunden. Det är inte hunden som bestämmer riktningen, det är du.

För att din hund under promenaden riktar sin uppmärksamhet mot dig och anpassar sin hastighet, ska du från början se till att kopplat alltid är slak. Direkt när den ivriga valpen rycker i kopplet stannar du. Först när kopplet mellan er är lösare igen fortsätter du promenaden.

Nästa steget: impulskontroll

Som avancerad övning för linförigheten kan en godbit eller en älskad hundleksak läggas på en stor äng en bit bort. Valpen kommer förmodligen försöka att rysa direkt mot leksaken.

Men du håller valpen tillbaka och går till och med längre ifrån den efterlängtade saken. Först när den klarar att gå i ditt tempo med slak koppel går ni närmare. Belöningen får den bara, när den klarar att tygla sig.

Inkallning och stanna

En viktig hörnsten i valpträningen är inkallningen. Du sparar mycket stress och nerver, när du lär valpen redan tidigt att komma till dig när du ropar.

När du märker att valpen ändå är på väg mot dig ger du inkallningssignalen (t.ex. “Kom“, “Hit“ eller en vissling med en visselpipa). När hunden är framme hos dig får den en belöning. Då lär den sig att det lönar sig att komma snabbt till dig.

Likadan är det med träningen av Stanna. Hunden ska lära sig att den inte bara får hoppa ur bilen när dörren öppnas. Eller att den springer ut direkt när du öppnar ytterdörren. Det beteendet får inte belönas genom att ge efter för hundens iver.

Stäng bildörren eller ytterdörren direkt när du märker att valpen försöker att komma ut. Först när den klarar att vänta tålmodig får den en belöning och du öppnar dörren igen.

Upprepa det gång på gång, tills hunden sitter eller står kvar även när dörren är öppen på vid gavel. Belöna hunden då genom att låta den komma ut.

Vara ensam

Från den 12. till 18. veckan kan du börja träna valpen långsam på att vara ensam. Naturligtvis ska även vuxna hundar aldrig lämnas ensamma för länge. Men under vardagen finns alltid situationer där din hund skulle störa. Därför ska valpen lära sig tidigt att den inte kan följa med överallt.

Det fungerar bäst när du integrerar övningarna obemärkt i vardagen. Lämna i början då och då rummet utan att säga något. Kom tillbaka in och agera som om inget hade hänt.

Allteftersom kan du öka den tiden tills hunden har lärt sig att vara ensam under en längre tid. Först när du är säker att hunden håller sig lugn kan du lämna huset.

Om din hund är mycket kontaktsökande och börjar direkt att skälla eller gny, kan du variera övningen. Du kan komma tillbaka in i rummet först när hunden håller sig stilla. Om du inte vill lämna en upprörd hund ensam, ska du i alla fall ignorera den när du kommer tillbaka in i rummet. Först när den har lugnat sig får den sig en godbit.

Skötselritualer

Artanpassad djurhållning betyder också att du sköter hunden tillräcklig. Pälsar ska borstas regelbundet. Tassar, öron och tänder ska kontrolleras och göras rent regelbundet. Även klippning av klor hör till standard-skötselprogrammet. Din djuriska rumskamrat ska vänja sig från början att hålla sig stilla under dessa skötselritualer.

När du på kvällen myser med din valp på soffan, kliar du den på magen och tar i dennes öron. Håll bara en tass under några minuter och öppna munnen med handen. Du kommer att märka att hunden med tiden slappnar av allt mer och börjar att njuta av “omvårdnaden”.

Sömnen

Bland alla övningar som du gör med din valp glömmer man ofta det viktigaste: sömnen. Se till att din lilla hund får tillräcklig med ro. Det tar tid att bearbeta alla de nya intrycken som varje dag rasslar in på den. Låt den sova, när den efter en promenad drar sig tillbaka till sin korg.

Överbelasta den aldrig med för många eller för långa träningspass. Den lilla hunden behöver inte aktiveras dygnet runt – för det kan du ju inte heller göra med en vuxen hund under vardagen.

Socialiseringen: göra valpen redo för omgivningen

Ju fler saker en valp lär känna under sina första månader, desto färre saker finns det senare som den inte klarar av. Därför är den rätta socialiseringen av valpen av avgörande betydelse.

Under vardagen finns många ovana ljud för en ung hund: en högljudd dammsugare, tvättmaskinen eller TV-apparaten, livliga barn, snabba cyklar, dånande motorcyklar, människor med solglasögon, människor i rullstolar eller skrikande småbarn, livlig gatutrafik och konstiga rulltrappor. För valpen är de flesta av dessa intryck nya och det finns så mycket mer att upptäcka.

Låt den varje dag möta något nytt: du kan använda de dagliga promenaderna för att gång på gång visa valpen främmande platser, ljud, människor eller djur. Men var noga med att inte överbelasta hunden. I början räcker det för valpen med några minuter i den ovana miljön.

Allt du behöver för valpens grundutrustning finns i vår valp-shop. Vi önskar dig och din nya vän mycket skoj och kärlek!        

 

Våra mest populära inlägg
19 min

De 10 mest omtyckta hundtricken

Vacker tass, sitt fint eller fånga godis i luften? Med dessa tio hundtrick blir du och din hund kvarterets stjärnor. Och bästa av allt: de är inte bara roliga för publiken utan utmanar också din hund mentalt och fysiskt.

9 min

Aggressiv hund: träningstips

Det finns hundar som morrar, skäller, visar tänderna och till och med biter. En aggressiv hund kan vara en allvarlig belastning för samlivet mellan hund och människan. Men varför blir vissa hundar aggressiva och andra inte? Vad kan man göra för att förhindra aggressivt beteende?
5 min

Varför slickar min hund mig?

Men att ha en sliskig tunga på huden tycker vissa hundvänner är underbar, andra inte. Men en fråga finns ju kvar: Varför slickar min hund mig? Denna artikel förklarar varför hundar visar den gesten så ofta.