De 10 mest omtyckta hundtricken

hundtrick high five

High five är ett hundtrick du enkelt kan lära din hund

Vacker tass, sitt fint eller fånga godis i luften? Med dessa tio hundtrick blir du och din hund kvarterets stjärnor. Och bästa av allt: de är inte bara roliga för publiken utan utmanar också din hund mentalt och fysiskt.

När en hund snurrar i en cirkel på kommando eller säger adjö genom att vinka med tassen kommer ni säkert  garanterar att få se många glada ansikten. Men mycket viktigare än publikens hyllningar är hur din hund känner sig.

Lyckligtvis är de flesta hundar naturligt nyfikna av naturen. De vill vara sysselsatta och älskar när de får arbeta fysiskt. Och om det dessutom betyder att de får en belöning är allt okej för dem!

Lära sig hundtrick: det viktigaste är att ni tycker det är roligt!

Det medför många fördelar för förhållandet mellan hund och människa när ni övar på hundtrick och det får hundägare att sätta ambitiösa mål.

Men innan ni börjar träna bör du vara medveten om att inte alla hundtrick passar din älskling. Även om de allra flesta hundar har en viss vilja att lära sig, kan deras storlek, kroppsbyggnad eller vikt vara ligga dem i fatet för att utöva vissa hundtrick.

Dessutom, precis som människor, tycker hundar om olika saker. Till exempel, om din hund inte tycker om att ligga på ryggen, ska du nog inte börja med att öva ”rulla runt” med honom direkt. Och om den inte gillar att hoppa kan du kanske undvika “fånga godis i luften”.

Det viktigaste när ni tränar hundtrick är att både du och din hund har skoj medan ni gör det. Dessutom kommer hunden att prestera mycket snabbare om du fokuserar mer på glädjen över ni sysselsätter er tillsammans än över resultatet.

Vägen till det första hundtricket

Att öva hundtrick ska vara en positiv upplevelse för din hund. Att tvinga den kommer inte att leda till mycket. Börja varsamt och öva varje trick steg för steg. Var tålmodig med din hund och respektera hundens inlärningshastighet. Ge inte upp för snabbt om din hund misslyckas eller om ett hundtrick inte fungerar direkt. Ibland tar det ett tag för din favorit att förstå vad du menar.

Titta på din hund

Det är viktigt att du observerar din hund noggrant och lär dig att bedöma beteendet. Om hunden tappar motivationen är det bäst att sluta sluta träna för ögonblicket. Med tiden kommer du att få en bra känsla av om din hund fortfarande är med eller om den hellre vill göra något annat. Att öva hundtrick ökar också din  förståelse för hunden.

Samtidigt får din hund förtroende för dig eftersom du svarar på hans behov. Den verkliga framgången visar sig inte bara genom att hunden kan utföra ett trick perfekt utan redan under den gemensamma träningen. En konsekvent och stegvis träning liksom de små framgångshistorierna däremellan främjar hundens självförtroende och stärker bandet mellan er två.

Hur kan du motivera din hund?

Ömsesidigt förtroende, tillförlitlighet och tydliga kommandon är hörnstenarna i framgångsrik hundträning. Det gäller också när ni övar små trick.

Men för att få hunden att acceptera och gilla våra spelregler och knep behövs lite mer. Även om vissa hundraser har en så kallad “vilja att behaga” (det vill säga önskan att följa sin husse eller matte), är hundar i grunden alltid lite själviska. De vet att när de beter sig på det sätt som önskas betyder det fördelar för dem, medan motsatsen kan göra att de ignoreras eller till och med straffas.

Hos vissa raser, som är kända för att vara envisa, går det bokstavligen att se hur de överväger om de har några fördelar av att utföra ett visst kommando.

Framgångsrika hundtrick genom belöning

Denna “törst efter beröm” kan användas vid träning. Hundar väljer den väg som ger dem den största framgången. Om hunden förväntar sig en belöning i slutet av ett framgångsrikt hundtrick kommer det naturligtvis att vara en stor motivation för att delta.

Positiva förstärkningar, i form av godis, klappar eller en efterlängtad hundleksak, kommer att få dig och din hund att nå målet snabbare och mer tillförlitligt än om du tvingar din hund att göra något mot dennes vilja.

För att hundar ska lära sig vilket beteende som är rätt måste de få belöningen eller berömmet direkt. Hundar lever i nuet och relaterar alltid tränarens direkta reaktion till den aktuella situationen.

Det är också viktigt att du alltid avslutar ett träningspass med att hunden får en känsla av att ha gjort något bra. Om du märker att en övning fortfarande är för komplicerad är det bättre att ta några steg tillbaka. Ge ett kommando som du vet att hunden kan utföra och belöna sedan för det. Först då slutar du träna. På så sätt kommer hunden ihåg glädjen och tycker det är roligt nästa gång.

Innan du börjar träna hundtrick

Grunden för att träna följande hundtrick framgångsrikt är att din hund behärskar de grundläggande kommandona som “sitt”, “ligg” eller “sluta”. Börja inte träna andra trick innan din hund utför dem säkert. Se också till att det är rätt tidpunkt för hunden att börja träna. Om din hund är trött eller hungrig kommer den nog inte vara särskilt intresserad att börja öva trick. Träna inte heller direkt efter en måltid. Hunden behöver ca en timme för att smälta maten. Men därefter, mätt och nöjd, kommer du säkert att kunna intressera den för övningarna.

Vi förklarar de 10 mest omtyckta hundtricken

Vacker tass

Ett klassiskt trick, som också utgör grunden för många andra, är vacker tass. Men även om det är relativt lätt att lära sig behöver du lite tålamod (och några godbitar) tills din hund kan svara på kommandot med båda tassarna på ett tillförlitligt sätt.

Så fungerar det: Ge din hund kommandot “sitt” och knäa bredvid den. Lyft en tass nerifrån med handflatan och säg tydligt ”vacker tass”. Upprepa det tills din hund lyfter tassen på egen hand så snart du säger kommandot.

Belöna hunden omedelbart. Alternativt kan du dölja en godis i handen redan från början och hålla den nära din hunds huvud. Din hund kommer att försöka få tag på godbiten och använder då troligen tassen.

Om hunden sedan lägger tassen på din hand med godbiten själv ger du honom den önskade belöningen. När du gör detta, säg tydligt igen “vacker tass.” Med tiden kommer din hund ha inlemmat detta trick i en sådan utsträckning att den lyfter både vänster och höger tass.

High five eller vinka

Att mötas med händerna, även känt som “high five” eller “give me five”, är en cool handgest. Inte konstigt att detta trick blir alltmer populärt bland hundar. Om din hund redan kan ge vacker tass kommer du att kunna lära den detta hundtrick relativt snabbt.

Så fungerar det: Håll handen lodrätt (inte horisontellt som vid vacker tass) och säg det välbekanta kommandot ”vacker tass”. Så snart din hund lyfter tassen och rör vid din handen, ge honom en godbit. Hunden kommer antagligen att vara lite förvirrad i början och inte förstå varför du redan belönar, även om den ännu inte har lagt sin tass på din hand.

Men med tiden kommer hunden att vänja sig vid den nya övningen. Så snart den har utvecklat en rutin kan du också införa ett nytt kommando som “give me five” mig fem” eller “high five”.

Senare kan du prova det hela på avstånd. Flytta dig längre och längre bort från din hund så att den inte längre kan röra vid din hand när den lyfter tassen. Ge en belöna ändå så fort den lyfter tassen. På detta sätt kommer hunden att lära sig att det räcker att han bara lyfter sin tass uppåt. Till slut kommer du att kunna stå lite längre bort och lyfta handen till en hälsning och hunden kommer att “vinka” med tassen tillbaka.

hundträning

Sitt vackert

Hundtricket “sitta vackert”, där hunden lyfter båda frambenen, är extremt populärt. Det kan ta ett tag att hitta balansen i denna position för hunden måste lära sig att hålla jämvikten.

Det är viktigt att din hund alltid sitter ner under träningen. Om den står upp på alla fyra skulle tricket inte längre vara sitta vackert.

Så fungerar det: Som med de två föregående övningarna startar också ”sitt vackert” när hunden sitter. Placera din hund nära en vägg och ge honom kommandot “sitt”. Helst ska den sitta med ryggen mot väggen i början av träningen. Det underlättar att hitta balansen i början och förhindrar att hunden kliver upp för snabbt.

Visa en godbit och för den inuti handen över hundens huvud. Men inte för högt, annars skulle hunden ställa sig upp för att försöka nå den. Så snart din hund riktar sig upp lite och lyfter tassarna något för att komma åt godiset i handen, säger du kommandot ”sitt vackert”. Belöna genom att ge godiset. Om den ställer sig upp, säg kommandot “sitt” igen och behåll godbiten tills hunden lyckas med med att lyfta bara framtassarna.

Steppa

Denna övning kommer från hunddans. Personen står mittemot den sittande hunden och lyfter växelvis vänster och höger ben. Samtidigt lyfter hunden sin högra och vänstra tass så att det ser ut som om hund och människa marscherar tillsammans på plats.

Så fungerar det: Förutsättningen för denna övning är återigen kommandot “vacker tass”. Låt hund en sitta och ställ dig mitt emot honom. När du nu säger ”vacker tass”, höjer du ditt högra ben istället för din hand.

Många hundar som redan har förstått kommandot att ge vacker tass kommer instinktivt att höja sina tassar och följa din benrörelse ben. Om benet skulle förvirra din hund först och den inte följer kommandot kan du  börja med att först lägga din utsträckta hand på ditt ben. Beröm hunden så fort den lyfter tassen nästan samtidigt som ditt ben och belöna med en liten godis.

Gör nu samma övning igen, bara med det andra (vänstra) benet. Din hund måste nu också höja den andra tassen. Upprepa övningen flera gånger och utöka med fler steg för en belöning – hunden får bara en belöning efter att den omväxlande har lyft tassen samtidigt som ditt ben två, fyra, sex eller flera gånger i rad.

Rör!

Målet med detta hundtrick är att hunden ska röra vid ett föremål med tassen och putta omkull den. När hunden väl bemästrar detta kan du sedan lära honom att till och med stänga dörrarna med tassen.

Så fungerar det: Placera ett intressant föremål (till exempel en plastflaska eller en mjukleksak) i rummet och uppmärksamma hunden på det. Vänta nu och se vad som händer.

Om din hund närmar sig och rör vid objektet, ge mycket beröm och en belöning. Upprepa processen genom att peka på objektet om och om igen och berömma din hund så snart den rör vid den med tassen.

Nästa dag kan du lägga till kommandot “rör!” till övningen. Nu, när din hund har rört objektet, säg “rör”. Efter några dagar kommer denna signal att sitta som gjutet, och din hund kommer att reagera om du pekar på andra saker i huset och säger “rör”.

För att lära hunden stänga dörrar, peka på rumsdörren och säga “rör”. Om din hund sedan rör vid dörren med sin tass kommer du att belöna honom. För att säkerställa att den verkligen stänger dörren, lägg till ”rör, stäng dörren! ”Och belöna bara din hund när den har rört dörren så hårt att den stängs.

Du kan gradvis öka avståndet till dörren tills det räcker att peka på dörren från soffan eller bordet och säga ”rör, stäng dörren!”.

Rulla

Med detta hundtrick ska din hund rulla över ryggen tills den är tillbaka i “ligg”-läget. Eftersom vissa hundar inte gillar att ligga på ryggen på egen hand, behövs en viss lyhördhet för att träna detta trick. Men naturligtvis är godis också effektivt till som belöning.

Så fungerar det: Låt din hund ligga framför dig. Bakdelen och båda armbågarna rör vid marken. Håll godiset direkt framför nosen och låt den beröra godiset lätt. Styr långsamt din hand i den riktning du vill att din hund ska rulla genom att flytta handen bakom hundens huvud och över ryggen.

Din hund kommer att försöka följa godbiten med nosen och i bästa fall vända sig automatiskt. Om hunden är tveksam kan du använda andra handen för att ge lite stöd och försiktigt rulla hunden till önskat sidoläge.

Krypa

Ett roligt trick är att titta på när din hund kryper över golvet. Den ligger ner med magen mot marken och kryper långsamt framåt. Det kan ta några träningsenheter för att bemästra detta hundtrick för det är inte en naturlig kroppsrörelse för hundar.

Så fungerar det: Ge din hund kommandot “ligg” och knäa ned bredvid. Lägg en hand lätt på ryggen och håll en godis framför nosen med den andra handen. Dra flytta godbiten långsamt bort från hunden genom att hålla handen nere vid golvet. Om hunden vill resa sig upp kan du försiktigt trycka tillbaka den mot golvet. Säg kommandot “kryp” eller ett annat liknande ord.

Så fort den lyckas krypa lite framåt – även om det bara är en kort bit till en början – beröm hunden och ge den godis. Upprepa denna övning tills din hund kryper framåt på ditt kommando.

När hunden har bemästrat den här rörelsen efter några dagar kan du ta bort handen från ryggen och sätta dig mittemot din hund med lite avstånd. Håll godiset nära golvet och säg kommandot (”kryp”). Så snart hunden kryper, berömmer du. Om den vill kliva upp, säg “ligg” igen. Ge hunden godbiten så snart den har krupit fram till dig.

Rotera

Målet med detta hundtrick är att få din hund att rotera en gång runt sin egen axel i stående position. Även denna rörelse är ovanlig för vissa hundar, men när en belöning väntar kommer nog de flesta hundar att göra övningen.

Så fungerar det: Stå framför din hund och håll en godbit nära nosen, liknande vid övningen ”rulla”. För din hand i en cirkelrörelse förbi huvudet över ryggen så att din hund också måste flytta sig i en cirkel för att följa handen. Säg ett lämpligt kommando, till exempel “vrid” eller “vänd”. När din hund har vänt sig runt sin egen axel får den belöningen.

Upprepa övningen tills din hund kan vända på avstånd. Flytta dig längre och längre bort från hunden och öva tills du får den att snurra genom att bara göra en liten cirkulär handrörelse och säga kommandot.

Slalom genom benen

I likhet med övningarna steppa och vrida är slalom, där hunden går runt benen, ett populärt element i hunddans. Men även mindre vana ballerinor kommer att ha kul med detta hundtrick. Din hund bör dock inte nå högre än till ditt knä. Annars kan du tappa balansen när den springer runt dina ben.

hundtrick slalom
Ett kul hundtrick - din hund springer slalom runt dina ben

Så fungerar det: Stå i stegposition bredvid din hund. Om hunden står till höger ska du ha vänster ben framför. Håll godis i din vänstra hand nere vid golvet, mellan benen och dra tillbaka handen till vänster sida. Din hund kommer att följa efter handen (eller egentligen godiset i den) genom benen och står därefter också på vänster sida.

Ta nu ett steg framåt med ditt högra ben och gör samma övning på andra sidan. Säg till exempel kommandot “genom”, “slalom” eller “sicksack”.

Belöna hunden så snabbt som möjligt i början så att den inte tappar lusten. Med tiden kan du ta fler och fler steg framåt innan du belönar. När hunden väl har förstått principen kommer den till slut att kunna göra övningen utan hjälp av godis.

Balansera och fånga godisar

Detta fartfyllda hundtrick brukar roa publiken. Men det är inte heller så lätt att genomföra och kräver lite skicklighet hos din hund. Och förstås mycket tålamod från din sida tills tricket görs perfekt.

Så fungerar det: I det första steget måste ni öva på att fånga. Kasta en godbit i riktning mot hundens nos och säg kommandot “fånga” eller något annat som passar er bättre. Hundens reflex blir att försöka fånga godbiten, och om den lyckas har den redan fått sin belöning.

Om godbiten däremot hamnar på golvet måste du blixtsnabbt plocka upp den innan hunden får tag i den. Med tiden kan du ställa dig bort och också kasta godis lite mer till höger eller vänster så att din hund måste hoppa för att fånga biten.

Om du vill gå ett steg längre med detta hundtrick blir nästa steg att öva på att balansera godiset.

Håll hundens nos med en hand och placera en godbit på nosen med den andra handen. Välj ett passande kommando, till exempel “håll” eller “vänta”, och ta långsamt bort handen utan att godbiten faller av nosen.

Om din hund lyckas hålla huvudet stilla ett tag och balansera godiset på nosen kan du belöna den. När din hund behärskar både fånga och balansera kan du kombinera båda hundtricken i det sista steget.

Lägg en godbit på hundens nos och kommandot för att balansera. Säg sedan “fånga” och hunden kommer att försöka få tag i godiset genom att kasta upp den med nosen. Detta trick kräver mycket övning innan det fungerar, så ha tålamod och uppmuntra din hund att försöka om igen. Om det inte fungerar, ta ett steg tillbaka och öva på att fånga eller balansera igen.

Behöver du fler hundtrick?

Har du märkt något? Alla tio hundtrickar fungerar på en liknande princip. Det finns ett tydligt kommando, en tydlig handrörelse och i slutet en belöning. Detta kan vara en godisbit som används, men en intressant hundleksak kan också fungera som ett hjälpmedel.

När du förstår detta schema kommer du att kunna träna många fler hundtrick. Till exempel din hund hoppar genom armarna eller låtsas att falla död vid kommandot “bang”. Du kan också lära dina fyrbenta kompisar praktiska knep som “ta med dina tofflor” eller “ta med dig koppel” med lite övning.

Vi önskar dig och din hund mycket skojj tillsammans!

Våra mest populära inlägg
19 min

De 10 mest omtyckta hundtricken

Vacker tass, sitt fint eller fånga godis i luften? Med dessa tio hundtrick blir du och din hund kvarterets stjärnor. Och bästa av allt: de är inte bara roliga för publiken utan utmanar också din hund mentalt och fysiskt.

9 min

Aggressiv hund: träningstips

Det finns hundar som morrar, skäller, visar tänderna och till och med biter. En aggressiv hund kan vara en allvarlig belastning för samlivet mellan hund och människan. Men varför blir vissa hundar aggressiva och andra inte? Vad kan man göra för att förhindra aggressivt beteende?
5 min

Varför slickar min hund mig?

Men att ha en sliskig tunga på huden tycker vissa hundvänner är underbar, andra inte. Men en fråga finns ju kvar: Varför slickar min hund mig? Denna artikel förklarar varför hundar visar den gesten så ofta.