Min hund biter – Vad gör jag?

Arg hund som biter

Vad gör jag när min hund biter?

En hund som visar aggressivt beteende gentemot andra hundar eller till och med människor är en hög risk – speciellt om den redan biter eller redan har bitit andra hundar eller till och med en människa. Vi visar vad du kan göra om din hund biter. Men rent allmänt: varje hund är olika beträffande sin karaktär och förhistoria, därför finns ingen patentlösning för alla fall.

Kom ihåg: en hund biter inte bara för att den känner för det. Det finns oftast antydningar om det långt i förväg och beror i de flesta fall på befästa missförstånd i kommunikationen mellan människan och djuret. För att upptäcka dessa är det bra att ta med en professionell hundtränare i processen. Tillsammans kan ni gå till botten med orsakerna och undvika framtida aggressioner. Och glöm inte: i många fall utvecklar sig små och mycket godmodiga hundar till bitare, eftersom ägaren tog uppfostran av dessa jättesnälla hundar inte på allvar. Här krävs en långsiktig ändring av tankesättet i den andra änden av kopplet!

Säkerhet kommer först: munkorgen

Vid aggressivt beteende ligger vikten på att undvika faror. En potentiell bitande hund ska till exempel bara med munkorg röra sig bland allmänheten, och vid behov ska försiktighetsåtgärder även genomföras i den privata omgivningen. Se till att hunden får en positiv tillvänjning vid munkorgen.

När hundar reagerar aggressiva på andra hundar

Aggressivt beteende mot andra hundar kan upplösas innan eskaleringen genom att hundägarna vid de första tecknen på ett obehagligt möte (cirkulera, morra) beslutsamma och avslappnade går åt olika håll. När du vet att din hund bara är aggressiv mot vissa handgrupper (hanar, Schäferhundar, osv.) kan du genom planerade promenader och överenskommelser med andra hundägare undvika sådana möten – naturligtvis lönar sig då även parallellt träning.

Vad gör jag när det kommer till en kamp?

Om det ändå kommer till en kamp, handlar det vid väl socialiserade djur som regel om en rangstrid, som inte är upplagd för at skada. Men även dessa kan leda till allvarliga följder, främst vid stora storleksskillnader. Mer allvarliga är dock oftast oannonserade attacker av hundar som inte visa ett normalt socialbeteende. Och den hunden som drabbas av det, kan bli präglad av en nyckelupplevelse och i framtiden också reagera aggressivt på hundmöten.

När din hund biter eller blir biten ska du aldrig gå emellan – att skrika eller slå med kopplet skulle bara göra den stridande ännu mer aggressiva och även utsätta dig för fara. Dra aldrig isär hundar som har bitit sig fast i varandra, för att inte förvärra såren ännu mer. Det kan vara meningsfull att störa hundarna med ett högt ljud (sprängd plastpåse) eller vatten ur en medhavd flaska, så att de kan skiljas åt utan fara och kopplas.

Om du inte kan garantera att din hund inte biter under promenaden, finns ingen annan option än att den ska bära munkorg. Se dock till att din hund kan flåsa utan problem. Efter en tid när den vänjer sig, kommer munkorgen inte att störa din kompis och du utstrålar större säkerhet, som påverkar den gemensamma träningen positiv också.

Aggressioner gentemot människor

Vi vet redan: det finns många olika orsaker för aggressiva hundar. I många fall beror dock problemet på en dålig socialisering och till det hörande osäkerhet och rädsla. Vid vissa raser kan även skyddsinstinkten snabbt ta över, och gör hundarna till en fara. Och naturligtvis kan fel i uppfostran främja dessa beteenden respektive befästa de, när till exempel en hund har lärt sig att den får resultat genom att hota eller att nafsa – för då får den sitta kvar på soffan och slipper att lämna ifrån sig leksaken. I det fallet rekommenderas det att du, helst med stöd av ett proffs, jobbar på rangordningen.

Eventuella farosituationer ska redan från valpåldern avledas till något positivt: när din unga hund till exempel är aggressiv mot gäster, blir det en bra övning, att kommendera hunden till “sitt” – om det går bra får besökaren ge hunden en godbit. Redan de första tendenserna ska bekämpas. Arbeta med din hund på grundlydnaden och använd avbrottssignalen “Släpp” redan vid de första tecknen på oönskad aggressivt beteende. Om det arbetet inte visar de önskade resultaten, kan du avleda hunden med ett högt ljud, till exempel genom att kasta en kedja, och lösa situationen.

Du ska alltid utstråla lugn och ro – hundar registrerar direkt om du blir nervös när en joggare är på väg, eller till och med blir rädd för din hund, och det å sin sida kan förstärka det aggressiva beteendet ännu mer. Om ni har rangordningsproblem inom familjen, så att hunden beter sig aggressiv gentemot vissa familjemedlemmar, kan det vara bra att bestämma ett gemensamt agerande. För om olika regler gäller blir hunden osäker. Aggressiva och dominanta hundar bör ha sin sovplats lite vid sidan av, för strategiskt viktiga ställen som vid dörrar förstärker den inbillade chefsposition en ytterligare. Det kan hjälpa att utesluta hunden helt från vissa rum, för att lättare kunna kontrollera dominanta djurs rangordning.

Se även till att hunden under träningen inte får vara en fara för andra och att det efter bitincidenter starkt rekommenderas att anlita professionell hjälp av en hundtränare.

Våra mest populära inlägg
19 min

De 10 mest omtyckta hundtricken

Vacker tass, sitt fint eller fånga godis i luften? Med dessa tio hundtrick blir du och din hund kvarterets stjärnor. Och bästa av allt: de är inte bara roliga för publiken utan utmanar också din hund mentalt och fysiskt.

9 min

Aggressiv hund: träningstips

Det finns hundar som morrar, skäller, visar tänderna och till och med biter. En aggressiv hund kan vara en allvarlig belastning för samlivet mellan hund och människan. Men varför blir vissa hundar aggressiva och andra inte? Vad kan man göra för att förhindra aggressivt beteende?
5 min

Varför slickar min hund mig?

Men att ha en sliskig tunga på huden tycker vissa hundvänner är underbar, andra inte. Men en fråga finns ju kvar: Varför slickar min hund mig? Denna artikel förklarar varför hundar visar den gesten så ofta.