Hunden lyssnar inte: vad ska man göra?
© Kzenon / stock.adobe.com
Min hund lyssnar inte: det är inte bara jobbigt, utan ibland till och med farligt. Att stoppa en driftstyrd hund, som ignorerar husses order, är en rätt så meningslös händelse. Men varför ignorerar vissa hundar lydnaden? Hur kan du undvika fel vid uppfostran och hur kan du få din hund att lyssna på kommandon?
Innehållsförteckning
- Hundar längtar efter tydliga regler
- Min hund lyssnar inte – vad är orsaken?
- Vad ska du göra när en hund inte lyssnar?
- Olydig hund? Arbeta med din timing
- Den viktigaste regeln: var konsekvent
- Kan lydnad tränas?
- Hur lär jag min hund att lyda?
- Lydnad i koppel: När ska hunden kopplas?
- Slutsats: Framgång beror på dig
Hundar längtar efter tydliga regler
Det hänger inte ihop med dess utpräglad frihetskänsla om din hund inte lyder. Naturligtvis njuter hunden ibland av sin frihet, när den utan koppel rusar runt på ängen, när den får leka med andra hundar, när den på hundstranden får röra sig helt fritt.
Men hundar är även flockdjur, som i sin vardag längtar efter en viss ordning. De vill få orientering av flockledaren och lita på hen.
Olydnad leder till stress
När din hund under promenaden skäller, morrar eller visar tänderna när en annan hund korsar dess väg, gör den det vanligtvis inte för att den njuter av att skrämma sin motpart. Istället känner den sig tvingad att skydda dig, för att den tror att du inte skulle ha läget under kontroll om den inte hjälpte dig. Det utsätter inte bara dig, men även din hund för otrolig stress.
Hunden behöver en suverän flockledare, som kärleksfull med konsekvens visar vägen och på vars bedömningsförmåga de alltid kan lita. Även hundraser som räknas som svåruppfostrade, kommer gärna lyssna på en kompetent ledare, när de känner att det är den enklare vägen.
Alltid redo för en belöning
Hundar är opportunister: beteenden som lönar sig för hunden, som till exempel betyder mindre stress och till och med kan resultera i en belöning, visar de mer oftare än beteenden som inte leder till målet eller till och med har negativa konsekvenser.
Min hund lyssnar inte – vad är orsaken?
När din hund ignorerar alla “Sitt”, “Plats” och “Fot” beror det alltså inte på att din älskling bara är enveten. Det må låta hårt: felet vid hundens olydnad ligger enbart hos ägaren och bristfällig eller felaktig uppfostran.
Men koncentrera dig nu inte på självanklagelser: du vill säkerligen det bästa för din hund och gjorde helt enkelt fel på grund av bristande erfarenheter, okunskaper eller helt enkelt tidsbrist. Nu finns tillfället att rätta till felen och för att arbeta för en bättre relation mellan hund och människa.
De vanligaste orsakerna för hundars olydnad
För att undvika fel under uppfostran är det naturligtvis viktigt att veta var felen fanns tidigare. En vanlig anledning för att hunden inte utför hundförarens order – inte för att den skulle vara dum eller till och med döv, utan för att den helt enkelt inte uppfattar den som en uppmaning.
Vad ska man göra om hunden inte kommer när man kallar den?
Oklara, mumlade eller motstridiga kommandon måste undvikas inom kommunikationen med hundar. Till det hör också att ditt kroppsspråk inte stämmer överens med röstens tonläge. Hundar är experter på att läsa ansiktsuttryck och kan blixtsnabbt läsa på vilket humör flockledaren är. Det hjälper inte att ropa vänlig “Fot” – när hunden märker att du är förbannad för att du till exempel stampar otålig med foten eller snurrar kopplet, kommer den nog att passa sig från att komma till dig. För vem skulle frivilligt komma för en utskällning?
Vad ska du göra när en hund inte lyssnar?
Lika problematisk som otydliga kommandon, är kommandon som ges gång på gång. Det viktiga är att hunden lyssnar på det första kommandot! Det är tröttsam inte bara för dig, men också för din hund om du ska upprepa dig hela tiden.
Hunden lyssnar inte: Brist på auktoritet
Om du ska säga “Sitt” till din hund sex gånger innan den till sist sätter sig bekvämt och du till och med berömmer det, undergräver det din auktoritet och visar din hund, att den inte behöver lyssna på allt du säger. Eller ett annat exempel: Du vill att din hund väntar på dig utanför affären och talar om för den “Stanna” så många gånger att den till sist tror att den bara ska ligga kvar så länge du säger “Stanna”. När du har försvunnit in i affären och inte kan ropa för tionde gången “Stanna”, kommer din hund att hoppa upp och försöka att springa efter dig.
Olydig hund? Arbeta med din timing
Det är också svårt för din hund att vara lydig när kommandon kommer vid fel tidpunkt. Hundar, som håller på att kissa och samtidigt kallas in med “Fot”, kan inte följa kommandot. Det är lika verkningslös att säga “Plats” till hunden när den inte ska göra det förrän 50 meter senare när ni har kommit fram till affärens dörr. Utförandet ska alltid ske direkt efter det att ett kommando har uttalats. Förvirra inte din hund genom att förklara saker i förväg. Hundar är inga människor: De förstår våra ord endast i sammanhang med gärningar.
Hunden lyssnar inte: Fel belöning kan va orsaken
Lika avgörande för kommandots tidpunkt är den rätta timingen för hundens belöning. Hundar sammankopplar beröm och skäll endast med beteendet direkt innan. När din hund skäller eller morrar när det ringer på dörren och du klappar den på huvudet för att lugna den, lär sig hunden: “ju högre jag skäller när det ringer, desto mer klappas jag!” eller du vill ge din hund en godbit, eftersom den har kommit på “Fot” och söker så länge i fickan efter godispaketet att din hund redan blir orolig och börjar att gny, då lagrar din hund inte längre att den kom till dig på “Fot” utan att den gnyr som det beteendet som den får beröm för.
Den viktigaste regeln: var konsekvent
Det kommer att ta ett tag från det att din hund har lärt sig ett kommando och tills den följer det direkt. Även de bästa övningarna på hundkursen kommer att glömmas med tiden när du hemma är inkonsekvent eller helt enkelt slarvig. Order och kommandos ska tränas gång på gång – och helst på många olika platser. När alla motiveringsåtgärder som godis, leksaker och beröm plötsligt försvinner, kommer din hund att undra, varför den ska lyssna på dig.
Fortsätt att berömma rätt beteende
Ofta förväntar sig hundägare, att hundar som på hundskolan har lärt sig hur de ska reagera på ett visst kommando, att de bibehåller det under hela hundlivet. Det fungerar inte så! Det krävs att du är konsekvent även utanför hundskolan, att du bibehåller det en gång valda kommandot och att du även i fortsättningen berömmer din hund när den beter sig korrekt.
Kan lydnad tränas?
Din hund lyssnar inte och du undrar om du kan träna lydnaden i efterhand? Den goda nyheten är att alla hundar kan lära sig att lyda även i vuxen ålder.
Det bästa fallet är naturligtvis att hunden redan i valpåldern lär sig de viktigaste grundkommandon. Utan tvekan är det lättare att lära det rätta beteendet på en ung hund än med en vuxen hund, som redan har lärt sig några olater.
Det finns även skillnader mellan de olika raserna. Så kräver fostran av en Afghanhund, en Blodhund eller en Irländsk varghund, som är kända för en viss envishet, säkerligen mer kunskap och tålamod än att fostra till exempel en Labrador eller Golden Retriever. Men trots allt kan även hundar som anses vara svåra att uppfostra ledas in på den rätta vägen.
Hur lär jag min hund att lyda?
Det finns många träningsmetoder för att lära sig de grundläggande kommandona som gör livet mycket lättare mellan människor och hundar. Vilken som är rätt beror på din hund. Liksom oss människor är hundar individuella varelser som reagerar på olika stimuli.
Att gå på en hundskola är alltid tillrådligt. Den erfarna hundtränaren kommer att observera din hund noggrant och kommer snabbt att veta vilken metod som med största sannolikhet kommer att leda till framgång för din fyrbenta vän.
Din hund övar inte bara de önskade kommandona utan du lär dig också hur du måste bete dig så att din hund lyssnar på dig.
Vilka lydnadsövningar finns det?
Huruvida din hund lyssnar på dig eller inte beror i slutändan på dens inre drivkraft. Lydnad måste belönas. För att träna på detta ska lydnadsträningen först och främst vara rolig för din hund.
Med glädje och positiv förstärkning lär sig hundar mycket snabbare och mer tillförlitligt än med överdriven strikthet eller en ”hård hand”. Enkelt uttryckt, om en belöning ges för korrekt utförande av kommandona ”sitt”, ”plats” eller ”fot”, kommer hunden att uppvisa detta beteende igen.
Det finns många belöningar: Man kan ge godis eller en älskad leksak, men också ett kärleksfullt ”slag över huvudet” eller mjuka ord.
Små friheter som belöning
Beroende på situationer passar även små friheter som belöning, att hunden kanske släpps från kopplet när den lagts sig snyggt på “Plats”, eller att hunden får leka med andra hundar, när den har gått “Fot” lydig och har väntat lugnt tills du tillät det.
Det viktiga är att hunden sammankopplar belöningen med det önskade agerandet.
Lydnad i koppel: När ska hunden kopplas?
Förutom att behärska de grundläggande kommandona behöver en lydig hund också vara duktig att gå i koppel. Din hund ska inte bestämma riktningen, det borde du.
Visa din hund att det också kan vara roligt att gå i koppel genom att lära honom några olika övningar i kopplet på en stor gräsmatta. Slalomlöpning, snabb löpning, abrupta stopp, gå baklänges eller snabba riktningsbyten kommer säkert att vara väldigt spännande för din hund och kommer att följa dig uppmärksamt.
Kopplet ska alltid vara löst – det är inte tänkt att ”tvinga” hunden åt ett visst håll.
Motstå alla frestelser
För att lära hunden att även vid yttre retningar stanna lydig vid din sida, finns även möjligheten att placera leksaken eller foder på ett visst avstånd.
När din hund rycker i kopplet och vill rusa dit, går du utan kommentar längre bort med föremålet och ökar därmed avståndet till det begärda objektet. Först när hunden klarar att nå målet med slakt koppel, får den föremålet av dig.
Slutsats: Framgång beror på dig
Testa vilken träningsmetod som passar dig och din hund bäst. En hundtränare kan visa dig många andra tips och knep för att förbättra din hunds lydnad. Det är aldrig för sent att lära en hund att lyda – ett lyckat resultat är beroende på dig – och av ditt tålamod, din konsekvens och till sist den tiden du kan ägna åt din hund och den gemensamma träningen.
Vi vill önska dig och din hund lycka till på er gemensamma resa!
De 10 mest omtyckta hundtricken
Vacker tass, sitt fint eller fånga godis i luften? Med dessa tio hundtrick blir du och din hund kvarterets stjärnor. Och bästa av allt: de är inte bara roliga för publiken utan utmanar också din hund mentalt och fysiskt.
Aggressiv hund: träningstips
Det finns hundar som morrar, skäller, visar tänderna och till och med biter. En aggressiv hund kan vara en allvarlig belastning för samlivet mellan hund och människan. Men varför blir vissa hundar aggressiva och andra inte? Vad kan man göra för att förhindra aggressivt beteende?
Varför slickar min hund mig?
Men att ha en sliskig tunga på huden tycker vissa hundvänner är underbar, andra inte. Men en fråga finns ju kvar: Varför slickar min hund mig? Denna artikel förklarar varför hundar visar den gesten så ofta.