Aggressiv hund: träningstips
© alexei_tm / stock.adobe.com
Det finns hundar som morrar, skäller, visar tänderna och till och med biter. En aggressiv hund kan vara en allvarlig belastning för samlivet mellan hund och människan. Men varför blir vissa hundar aggressiva och andra inte? Vad kan man göra för att förhindra aggressivt beteende?
Innehållsförteckning
Är vissa hundraser mer farliga än andra?
En sak är säker: ingen hund föds aggressiv. Visserligen har vissa hundraser från födseln en högre skyddsdrift och andra har en lägre retningströskel, men ändå biter nästan ingen hund helt utan anledning. Hundexperter är numera eniga att alla hundar – oberoende på rasen – kan lära sig rimliga beteenden för olika situationer.
Pitbull, Rottweiler och Doberman är alltså i sig inte farligare än till exempel en Golden Retriever eller Labrador. Egentligen utmärker sig dessa raser genom en mycket hög retningströskel och en vänlig karaktär. Orsakerna för aggressivt beteende ligger alltså mindre i arvsanlagen, men mer hos de människorna som fostrar dessa hundar.
Du är ansvarig för din hunds beteende
Det är inte hunden som är ansvarig för sitt beteende, det är ägaren. Den ska lära sin hund, med hänsyn till hundens karaktär, vad som förväntas av den och hur den ska bete sig i samvaron med andra djur och människor.
Men det betyder inte att du ska sjunka ned i självförebråelser när din hund reagerar aggressivt. De flesta hundägare agerar inte med onda avsikter utan mer av osäkerhet, okunskap eller missriktad kärlek till djuren.
Ibland har hundens aggressiva beteende inget allts med dig att göra utan beror på tidigare traumatiska upplevelser. Det kan till exempel vara fallet om du har räddat hunden i vuxen ålder från ett djurhem.
Aggressiv hund: Behöver jag hjälp?
Det viktiga är att du ser problemet och försöker att reducera hundens aggressioner. Dock senast när din hund aggressivt hotar andra djur eller människor eller till och med biter, måste du agera!
Det finns många experter som stödjer dig på den vägen: hundtränare, hundpsykologer och problemhundterapeuter. Dra dig inte för att anlita deras hjälp. Att be om hjälp är inget misslyckande eller tecken på svaghet, utan mer ett tecken för din styrka och ditt mod, att acceptera ditt ansvar för din hund.
Första steget: Identifiera orsakerna
Men i insikten, att en aggressiv hunds beteende påverkas av människan, ligger också en tröst: på samma sätt som felaktig uppfostran främjar aggressivt beteende, kan du med rätt uppfostran se till att en aggressiv hund lägger av med sitt oönskade beteende och blir en trivsam partner.
Vad är det som ska ändras i framtiden? För att omvandla slagskämpen till en foglig familjehund, ska orsakerna till hundens aggression undersökas. Ju mer du vet om orsakerna för hundens aggressiva beteende, desto bättre kan du undvika de. Därefter ska du justera hur du hanterar din hund.
Varför blir hundar aggressiva?
Hundar får inte plötsligt för sig att bli aggressiva. Aggressioner framkallas alltid av långvariga eller upprepade negativa känslor, oftast vrede eller rädsla. Men även smärtor på grund av sjukdom kan bryta ned hunden och leda till aggressivt beteende.
Hundar blir alltså inte till bitande bestar för att de är bråkiga eller tycker om att skrämma och skada andra djur och människor. En aggressiv hund är nästan alltid en hund som är osäker och känner obehag i en viss situation.
Aggressionens orsaker och former
Isolerad uppfödning, bristfällig socialisering och uppfostran samt onaturlig djurhållning hör till huvudorsakerna för hundars aggression. Men det kan också vara så att den aggressiva hunden tidigare har råkat ut för dåliga erfarenheter. Även traumatiska upplevelser och kroniska smärtor kan bli utlösaren för vrede och rädsla – och därmed aggressioner.
I verkligheten är det inte alltid så lätt att hitta de exakta orsakerna som det verkar här. Därför kan det löna sig att först titta efter, när hunden reagerar aggressivt: I vilka situationer börjar den att morra och visa tänderna? Reagerar den nervös på en annan hunds närvaro? Tror den att den måste skydda någon? Eller är den rädd att någon skulle ta ifrån den sina ägodelar? Beroende på orsaken skiljer man mellan olika former av hundens aggression. Där finns:
- Självförsvar: hunden känner obehag mot en annan hund eller känner sig begränsad i sin frihet.
- Skyddsaggression: familjemedlemmar ska skyddas mot fiender.
- Konkurrensaggression: Vid stark bindning till ett objekt till exempel en matskål eller leksak, ska hunden försvara den från andra eller så vill den använda den för att skilja sig åt och säkra sin status i flocken.
En avgörande roll spelar till sist de inlärda erfarenheterna som hunden hittills har haft med sitt aggressiva beteende. Kunde den avreagera sin vrede eller fick den beröm av ägaren för sitt beteende?
Naturligtvis skulle knappt någon ägare medvetet berömma sin hund när den morrar eller till och med biter. Trots det försöker nog de flesta ägare att hålla tillbaka sin hund genom att prata lugnande med den (“det är bra, håll dig lugn!”) eller att lugna hunden genom att klappa den.
Hundar kan dock oftast inte tolka orden men husses tonfall. Därför får hunden i många fall insikten att den får husses kärleksfulla uppmärksamhet när den morrar och skäller.
Andra steget: Undvik situationer
När du har tagit fram vilka retningar det är som utlöser din hunds aggressiva beteende, måste dessa i början undvikas helt. Du får inte tar din hunds aggressiva beteende med en klackspark för, beroende på din hunds kraft och storlek, kan det bli till en fara för dig och din omgivning.
När hunden till exempel bli otroligt upphetsat i en annan hunds närvaro eller en viss omgivning, ska du försöka att undvika dessa situationer. Först ska du lära din hund de grundläggande lydnadsreglerna och kunna lita på att den följer dina kommandon och tecken. Först därefter ska du börja med att under riktad träning desensibilisera hunden för dessa aggressionsutlösande retningarna.
När ska en munkorg sättas på?
När din hund redan har ett mycket utpräglad aggressionsbeteende och du är rädd eller osäker om hunden ska lyda dig, bör du sätta en munkorg på den. Var inte orolig, det görs främst för säkerhetens skull och behöver inte vara för alltid. När omskolningen av din bråkiga slagskämpe har lyckats, kan du naturligtvis skippa den.
För att påsättningen av munkorgen inte ska bli en plåga, bör hunden i hemmets lugna vrå försiktigt vänjas vid den. Lägg till exempel godis i munkorgen så att hunden bara kan nå de genom att sticka nosen in i korgen. Ta av munkorgen efter några minuter igen och beröm hunden för det med ord och mer godis.
Upprepa den processen gång på gång och låt munkorgen varje gång sitta på lite längre. Efter ett tag kan du hoppa över godiset i munkorgen och ta en första promenad ute med munkorgen på. Bry dig inte om andra personers tittande, hantera situationen med lugn och självförtroende. Du garanterar ju att din hund inte kan skada någon.
Aggressiv hund: kroppsspråket
Lugnet och självförtroende är egenskaper som du rent allmänt ska lägga till dig i umgänget med din hund och din omgivning. Hundar är otrolig känsliga för sina människors stämningslägen.
När din hund märker att du är osäker och nervös, kommer den känslan gå över på hunden. Den kommer att vara osäker och försetts i respektive situation i “allmän beredskap”. Följden av denna osäkerhet är i många fall att hunden tror att den ska försvara dig. För det känslostyrda djuret är ett angrepp oftast det bästa försvaret.
Var därför självmedveten när du umgås med din hund. Du måste försöka att få bort nervositeten i situationer där hunden skulle kunna bli aggressiv, eller att dölja den. Med tiden kommer hunden mer och mer lita på din kompetens igen och lära sig att lita på din bedömningsförmåga.
Tredje steget: Uppfostring på hundskola
Med steg ett och två har du genomfört “första-hjälpen-åtgärder” i relationen med din aggressiva hund. Du har identifierad orsakerna för hundens beteende. Och du har sett till att hunden inte är en fara längre.
I nästa och sista steget kommer vi nu till kärnan. För det är ju inte möjligt att i framtiden alltid undvika kritiska situationer. Din osäkra och aggressiva hund ska omskolas. Senast från den tidpunkten är det vettigt att anlita professionell hjälp. Ta med din hund till hundskolan eller en riktad coaching vid en anti-aggressionstränare.
Lydnadsövningar och beteendestyrning
Under träningen övar du med din hund först de viktigaste beteenden. Under lydnadsövningar lär den sig de grundläggande kommandon och tecknen. Till dessa hör inkallning, “sitt”, “plats”, “fot”, “lägg av” (“släpp”/”nej”).
Först när hunden tillförlitligt följer dessa kommandon, kan du börja med att desensibilisera din hund för retningssituationer. Din hundtränare kommer att skapa konstgjorda situationer, där din hund reagerar aggressiv och träna alternativa beteenden med dig och din hund.
Ett medel för att behandla aggressionsproblematiken är den positiva förstärkningen. Med återkommande belöningar kan du medvetet påverka din hunds beteende och styra det i en önskad riktning.
Ta kommandot!
Ett besök på en hundskola eller en anti-aggressionsträning kommer inte bara vara positiv för hundens beteende men även för er relation till varandra.
Du kommer att lära känna din hund bättre och få lära dig hur du ska bete dig mot den i kritiska situationer. Det kommer till sist även att göra dig mer självsäker. Det kommer att ge dig möjligheten att suverän hantera din bråkiga hund.
Visa tydligt för din hund vem som bestämmer från och med nu – utan överdriven hårdhet eller till och med våld, utan med självsäkerhet, konsekvens och positiv utstrålning. Då lär sig din hund att följa dina regler, som inte bara kommer att göra er gemensamma vardag mycket enklare, det kommer även göra din hund mycket mer belåten. För alla hundar längtar efter kontroll och orientering av sin “flockledare”.
Därmed vill vi önska dig och din hund lycka till på er gemensamma resa!
De 10 mest omtyckta hundtricken
Vacker tass, sitt fint eller fånga godis i luften? Med dessa tio hundtrick blir du och din hund kvarterets stjärnor. Och bästa av allt: de är inte bara roliga för publiken utan utmanar också din hund mentalt och fysiskt.
Aggressiv hund: träningstips
Det finns hundar som morrar, skäller, visar tänderna och till och med biter. En aggressiv hund kan vara en allvarlig belastning för samlivet mellan hund och människan. Men varför blir vissa hundar aggressiva och andra inte? Vad kan man göra för att förhindra aggressivt beteende?
Varför slickar min hund mig?
Men att ha en sliskig tunga på huden tycker vissa hundvänner är underbar, andra inte. Men en fråga finns ju kvar: Varför slickar min hund mig? Denna artikel förklarar varför hundar visar den gesten så ofta.