American Shorthair

American Shorthair

Den okomplicerade katten American Shorthair har många fans bland kattälskare.

American Shorthair (Amerikanskt korthår) är en ättling till de katter som seglade till Amerika tillsammans med de europeiska bosättarna. Precis som den europeiska och brittiska korthårskatten har den ett jämnt temperament, vilket gör den till ett perfekt husdjur hos familjer med barn.

Utseende: smidig katt i många färger

American Shorthair är en frisk, aktiv och atletisk katt. Den är medelstor, stark och muskulös, men ändå smidig. Den breda bröstkorgen sitter på medellånga ben som bärs av runda tassar. Även den medellånga svansen har en bred svansansats.

Lysande ögon, konkav profil

Den amerikanska korthårskatten sticker ut med sina ofta lysande, uppmärksamma och något lutande ögon. Dessa sitter ovanför en massiv, kantig nos som passar perfekt till deras konkava profil med lätt nosstop.

Öronen är medelstora och upprätta och sitter tätt ihop.

Vilka pälsfärger är tillåtna hos American Shorthair?

Pälsen hos American Shorthair är kort. Längden och konsistensen kan jämföras med europeiskt korthår. Vilka färger som är tillåtna vid uppfödningen beror på respektive organisation, men de flesta avelsföreningar accepterar alla färger.

Cat Fanciers Association tillåter till exempel följande färgvariationer: vit, svart, blå, cream, röd, tvåfärgad, chinchilla, shaded, tabby, calico och smoke.

american shorthair kan ha många olika färger
Amerikanskt korthår finns också som trefärgad lyckokatt.

Karaktär hos American Shorthair: avslappnad och människovänlig

Precis som utseendet är karaktären hos katten American Shorthair okomplicerad. Katterna har bevarat egenskaperna från sina förfäder, som kom till Amerika tillsammans med de första bosättarna.

De är bra musjägare, men de är inte särskilt aggressiva. Djuren anses vara avslappnade och tycker om människor. American Shorthair älskar att leka med sina människor. Men de älskar också att gosa mycket.

Perfekt för familjer

Den icke-dominanta typen gör dem till perfekta familjekatter. Som toleranta kamrater går de ofta också bra ihop med andra djur, till exempel med hundar.

American Shorthair är dessutom mycket anpassningsbar. Katterna är därför lika lämpliga att ha som inomhuskatter som för kontrollerad eller obegränsad frigång.

springsale_campaign_032024_article

Skötsel: skötseln tar väldigt lite tid

Eftersom American Shorthair har kort hår har den inga särskilda krav på skötseln. Särskilt under pälsbytesperioden är det lämpligt att borsta djuren ungefär en gång i veckan.

Annars klarar de av den mesta av pälsvården på egen hand och behöver sällan hjälp. Kattgräs och maltpasta kan underlätta att på ett naturliga sätt få ut svalt hår.

En American shorthair sitter på sängen
American Shorthair är mycket lättskött. Det räcker oftast med att borsta av den då och då.

Hälsa: Kontroller hos veterinären är obligatoriska

Dessutom anses American Shorthair vara särskilt robust och frisk. I regel räcker den årliga undersökningen hos veterinären för att säkerställa att din katt är pigg och frisk.

Hälsorisk med HCM

Många som älskare av American Shorthair rapporterar dock att rasen är känslig för hypertrofisk kardiomyopati (HCM). Denna sjukdom leder till en förstoring av hjärtmuskeln.

Tyvärr går det inte att bota denna sjukdom. Din veterinär kan dock ge dig råd om hur du kan göra livet för en HCM-katt värt att leva, med rätt diet och utvalda mediciner.

Vid veterinärbesöket lyssnar man rutinmässigt på kattens hjärta. Om veterinären då hör ovanliga hjärtljud görs i regel ett ekokardiogram för att bekräfta misstanken eller kunna ge besked att allt ser bra ut.

HCM anses dessutom vara ärftligt. Därför är det viktigt att konsekvent ta bort American Shorthair’s med denna sjukdom från aveln.

Hur gammal blir amerikanskt korthår?

På grund av sin robusta hälsa har amerikanskt korthår en relativt hög livslängd. Katter av denna ras kan bli 15, och i vissa fall till och med 20 år gamla.

Förutsättningen är dock att sjukdomar som HCM utesluts. Övervikt bör också undvikas.

Motverka övervikt med sport och lek

Den bästa medicinen mot viktökning är dessutom regelbunden lek med människan. Erbjud din hustiger kattleksaker som lekspön, bollar och lekmöss och försök att uppmuntra den att röra på sig.

Om du har plats för ett stort klösträd kan din katt motionera här. Även intelligensleksaker är mycket populära bland dessa nyfikna fyrbenta vänner.

Kost: Vad äter en American Shorthair?

Katten American Shorthair tenderar att gå upp i vikt, särskilt om den har en lugnare livsstil eller efter kastrering. Det bästa motgiftet är en hälsosam, artanpassad kost.

Högkvalitativt kattfoder

Som köttätare är katter beroende av högkvalitativt kattfoder med mycket hälsosamt protein och få kolhydrater. På så sätt får de allt de behöver för att hålla sig friska – utan biavfall som belastar de avledande organen och ofta leder till viktökning.

Se till att fodret du väljer till din American Shorthair innehåller mycket kött. Det ser du genom att kött står på första plats i ingredienslistan, sorterad efter mängd. Vegetabiliska produkter bör endast finnas i små mängder, socker helst inte alls.

Barf som ett alternativ?

Råfoder (barf-foder) och egen matlagning är bra alternativ, om än mer tidskrävande. Här vet du exakt vad som ingår i fodret och vad som inte ingår.

Men du behöver mycket kunskap om rätt kattkost, så att din katt inte lider av under- eller övertillförsel av näringsämnen. Därför måste man sätta sig in ordentligt i ämnet. Dessutom bör du i förväg diskutera en kostbyte med din veterinär.

Historien om American Shorthair: katter på öppet hav

När de första europeiska bosättarna reste till Amerika fanns det även fyrbenta passagerare ombord på deras fartyg. På den tiden var de medresande kattungar främst uppskattade på grund av deras jaktförmåga. De höll nämligen råttor och möss i schack under långa sjöresor.

Och även på land var de populära. Där såg de till att bosättarnas spannmålslager var fria från ohyra. Enligt dagens kunskap är de fyrbenta vännerna till de första nordamerikanska bosättarna förfäderna till den idag kända och populära rasen “American Shorthair”, som ofta kallas för “Amerikanskt korthår” på svenska.

Uppfödningsstart i början av 1900-talet

Katter ska också ha varit ombord på Mayflower – det berömda segelfartyget med vilket de så kallade pilgrimsfäderna reste från Plymouth till Amerika 1620. Det är alltså inte konstigt att katten American Shorthair är en jordnära, okomplicerad ras! Men en systematisk uppfödning började först i början av 1900-talet.

I början av 1800-talet hade American Shorthair-kattens blodlinjer blivit extremt utspädda med kattraser som importerades till USA. 1906 startade därför en grupp uppfödare ett riktat avelsprogram.

Okomplicerad ras

Rasen som ursprungligen kallades för “Domestic shorthair” döptes därefter om till “American shorthair”. På så sätt ville man betona det amerikanska ursprunget. Dessutom skulle denna katt på detta sätt särskiljas från andra huskattraser, som ibland inte tillhör någon ras.

Trots detta ansåg många uppfödare att American Shorthair fortfarande behandlades styvmoderligt på avelsutställningar fram till 1960-talet. Förmodligen också på grund av deras likhet med ”normala” huskatter och deras okomplicerade karaktär.

Fastställda enhetliga rasstandarder

Men precis som hos många andra kattraser ingår en noggrant definierad rasstandard i uppfödningen av American Shorthair. Detta gäller både kroppsbyggnad, hårlängd och färg, men också karaktären hos dessa okomplicerade djur.

Även om de flesta avelsförbunden godkänner alla pälsfärger är “silver tabby” särskilt populär. Precis som för British shorthair-katter av samma färg, liknar färgen hos amerikanskt korthår nästan på pricken den färg som den välkända katten från Whiskas-reklamen har, nämligen silver tabby!

Köp: American Shorthair från seriös uppfödning har sitt pris

American Shorthair är idag omöjligt att tänka bort från den nordamerikanska uppfödningen. Men européer som älskar denna kattras måste ofta leta lite längre efter en uppfödare.

Precis som för alla raskatter gäller att endast professionell uppfödning är en bra uppfödning. Det arbete och den själ som uppfödaren lägger ner på sina djur och deras avkommor är avgörande för uppfödningens framgång. Detta visar sig i djurens fysiska och mentala hälsa.

Ärftliga sjukdomar bör uteslutas

En ansvarsfull uppfödare lägger stor vikt vid att modern kan återhämta sig efter varje förlossning. Detta minskar antalet kullar per år och vinsten från uppfödningen. Men friska, balanserade moderdjur är värda det.

Parningen sker med kunskap om eventuella ärftliga sjukdomar och om föräldradjuren är kompatibla. Uppfödaren låter också veterinären övervaka sina katter under dräktigheten.

När kattungarna är födda undersöks de av en veterinär och får allt de behöver för att växa upp tills de flyttar in i sina nya hem: Bra foder, vaccinationer, avmaskning och social kontakt med syskon, andra katter och den mänskliga familjen bör vara en självklarhet.

Bra socialisering är viktigt

En seriös uppfödare lämnar inte ifrån sig sina unga katter före den tolfte veckan. Präglingsfasen under de första tre månaderna är nämligen särskilt viktig för att utveckla ett balanserat, frisk psyke. Bara så blir American Shorthair till den okomplicerade katt du vill ha.

American shorthair kattunge
En kattunge av rasen American Shorthair kostar mellan 6 000 och 11 000 SEK.

Är det verkligen nödvändigt med papper?

Uppfödaren du väljer på bör också vara medlem i en kattuppfödningsförening. Endast paraplyorganisationerna kan utfärda dokument som gör din katt till en riktig American Shorthair.

Speciellt om du bara vill ge en älsklingskatt ett hem kan den här pappersbiten tyckas onödig. Men avelsföreningar fyller ett syfte.

De kontrollerar uppfödningsvillkoren hos kattungar, föräldrarnas rastillhörighet och ser till att ditt djur verkligen är en American Shorthair-katt.

Hur mycket kostar en American Shorthair?

En renrasig American Shorthair från seriös uppfödning kostar i regel mellan 6 000 och 11 000 SEK.

Priset kan till en början tyckas högt. Men professionell uppfödning innebär mycket arbete. I gengäld en frisk och väl socialiserad katt.

Alternativ till uppfödaren: ta en titt på ett djurhem

Däremot bör du undvika ”förökare” som erbjuder raskatter utan papper till ett specialpris. Fyndet har ofta ett högt pris.

Inavel, korta uppfödningstider och brist på hälso- och sjukvård gör att din katt kanske inte är så frisk och okomplicerad som du vill att den ska vara. Lita därför bara på en professionell uppfödare.

Alternativt finns det många raskatter på djurhem, och de är glada över att kunna flytta in i ett bra, nytt hem!

Våra mest populära inlägg
10 min

Ragdoll

En katt som liknar en trasdocka? Det stämmer inte alls! Ragdoll är en kattras som passar perfekt till människor som gillar siamerser, colorpoint och andra pointkatter. Det är inte bara den fina pälsen som imponerar, utan även dess unika färger, för att inte tala om de blå ögonen...
11 min

Brittiskt korthår

Letar du efter en katt som har ett lugnt och jämt temperament och som eventuellt passar att hålla som innekatt hela tiden? Då har du goda chanser att man rekommenderar rasen brittiskt korthår. Den yviga pälsen och de stora ögonen som brittiskt korthår har, även kallad british shorthair, kan nästan ingen kattälskare tacka nej till. Dessutom är deras sätt verkligen älskvärt! Vad behöver man veta mer? Vår rasbeskrivning beskriver katten i detalj och ger dig tips om hur man skaffar, håller, föder och kontrollerar kattens hälsa.
13 min

Sibirisk katt

Den sibiriska katten är en typisk naturras. Den ska ha uppstått i sitt hemland Ryssland med sitt ursprungsutseende och helt utan mänskligt inflytande. Sibirisk katt är medelstor i storlek, den har en kraftig kroppsbyggnad och halvlång päls. Målinriktat uppfödning började först på 80-talet.