Cornish Rex

Cornish Rex

Kort- och långhårskatter är en vanlig syn i kattvärlden. Men katter med vågigt päls eller katter utan päls överhuvudtaget är ganska ovanligt! En av de sällsynta kattraserna med annorlunda pälsstruktur är cornish rex.

Utseende

Pälsen hos cornish rex påminner om pälsen hos en mullvad, och det är rasens allra mest påfallande karaktärsdrag. Denna mycket intressanta pälsstruktur uppstod på grund av en tillfällig mutation på en bondgård i Cornwall i England på 50-talet. Sedan dess har man arbetat med målinriktad vidareutveckling av denna pälsstruktur. Den tillfälliga mutation som gav cornish rex vågigt päls skiljer sig däremot från den mutation som gjorde att devon rex fick sina lockar. Begreppet ”Rex” är en beskrivning den här ovanliga pälsstrukturen, men är ett begrepp som huvudsakligen används i kaninavel.

Cornish rex päls har en vågig struktur eftersom den bara består av underpäls. Därför är den otroligt mjuk, ungefär som pälsen hos en hare eller som sammet. Även håren i snurrmustascherna är vågiga! Cornish rex extremt fina päls gör att den blir väldigt känslig för kalla temperaturer. Den här rasen passar inte speciellt bra att ha som utomhuskatt – och är den väl ute, vill den gärna ha varma liggplatser, även där.

Cornish rex får ha alla pälsfärger, bland annat:

Enfärgad: Enligt rasstandarden kan katterna vara enfärgade. Alla färger får också kombineras med vitt. Svart, choccolate, orange och deras respektive förtunning, blå, lilac och creme, är önskade färger.

Tabby: Cornish rex kan ha ”tabby“ enligt rasstandarden. Den kan ha olika tabby-mönster: “klassisk”, ”mackerel”, ”spotted“ och vara ”tickad“. För katter som har ”tickad“-färg i pälsen har varje hår flera band med färg.

Tvåfärgad: Alla pälsfärger hos cornish rex får också kombineras med vitt.

Trefärgad: Katter med tre färger kallas även för ”sköldpadd”. Dessa katter är alltid honkatter på grund av den genetiska basen.

Cornish rex-katter är medelstora och smala. Honkatterna kan väga upp till 4 kg och hankatterna upp till 5 kg. Rasen har en muskulös, men samtidigt smal kropp. De smala benen är verkligen iögonfallande och påminner om orientaliska kattraser. Svansen och huvudet är långa och speciellt smala. Som kontrast till detta är cornish rex öron något man lägger märke till. De är breda invid kroppen och speciellt stora. Sedan har rasen ovala och medelstora ögon som verkligen lyser av upptäckarglädje och som avslöjar att det finns en temperamentsfull katt som gillar att upptäcka nya saker bakom det plyschiga utseendet.

Karaktär

Cornish Rex har bevarat ursprungskaraktären som huskatt. Den är temperamentsfull och tycker om att röra på sig. Många ägare kan berätta att cornish rex-katter behåller sin barnslighet och naivitet, även i hög ålder. De älskar att hoppa och klättra. Och de apporterar faktiskt också! Inte för inte kallar entusiasterna cornish rex för ”hundar i kattkropp”! De är intelligenta och därför utforskar de allt möjligt med stor nyfikenhet. De leker väldigt gärna med sina människor och så gillar de att mysa och bli kelade med länge! Cornish rex är en väldigt människovänlig ras. Den knyter sig helt och hållet till sin mänskliga familj. De är sociala djur och vill inte gärna vara ensamma.

Samtidigt vet cornish rex vad den vill och trumfar gärna sin vilja genom – det gäller både gentemot andra katter eller människor! Här är det A och O att den får en genomtänkt uppfostran, för att den inte plötsligt ska börja dansa på bordet. Men som tur är kan man ju både uppfostra och samtidigt leka och ha kul med den. Har du hört talas om clicker- och targetträning? Intelligenta djur som cornish rex älskar mentala aktiviteter, och det är viktigt eftersom cornish rex passar att ha som inomhuskatt på grund av sin fina pälsdräkt. För att de inte ska ha långtråkigt och komma på något dumt, bör ägaren ge dem mycket sysselsättning.

Historia

Cornish Rex-katter ser annorlunda ut än många andra kända kattraser. Men de kommer från enkla förhållanden, och deras ursprung var heller inte mycket för världen. Den första katten med vågigt hår föddes på en bondgård i Cornwall på 50-talet. ”Kallibunker“ hette en cremefärgad hankatt med vågig päls. Han var inte bara olik sina syskon på grund av pälsen. Han hade också smala leder, var liten och nätt med smalt huvud och hade stora öron och lång svans. ”Kallibunker” väckte uppseende hos uppfödarna i England. Antagligen fick den sina egenskaper genom en spontan mutation. Sedan korsades han med sin mor för att kunna behålla generna och etablera en ny kattras. De kattungar man fick från denna parning hade lockar och blev korsade med burma, siames och brittiskt korthår. Genen som gav katten den formidabelt mjuka pälsdräkten ärvs recessivt och går dolt i arv. Bärare av den här genmutationen har inte nödvändigtvis cornish rex berömda och mjuka päls. Men de kan ge detta vidare i arv till sina ungar. Om båda föräldrarna är bärare av genen, och om kattungarna får en recessiv gen från varje förälder, så fortsätter mutationen i kattungarnas utseende, i den så kallade fenotypen.

Kattrasen devon rex har ett liknande utseende som cornish rex, men devon rex lockiga päls beror på en annan mutation. Devon rex har underull och kortare mellanpäls, vilket ger den en vågig och mjuk päls. Det är en mutation i genen „LPAR6” som leder till denna speciella förändring som ger en störning i hårets proteinuppbyggnad och en förändrad pälsstruktur.

Vård och djurhållning

Det finns rykten som säger att cornish rex är en hyperallergisk katt, men den korta och mjuka pälsen gör att cornish rex faktiskt inte passar för kattallergiker. En så kallad ”katthårsallergi” har inget att göra med hur mycket hår en katt har, eller hur mycket den fäller. Det har snarare med salivsammansättningen hos katten att göra. Cornish rex-katter fäller på samma sätt som andra katter och i likhet med de flesta andra raser innehåller saliven det allergiutlösande proteinet glykoprotein Fel d 1. Kattallergiker tål alltså inte cornish rex bättre än andra raser bara för att den inte har mellanpäls.

Hur man vårdar en cornish rex är inte annorlunda än hur man vårdar andra katter. Den mjuka pälsen är inte speciellt vårdkrävande, men det gör att djuren blir känsliga för drag och köld. Cornish rex är inte så lämpad för att gå fritt utomhus. Men den är intelligent och temperamentsfull och vill ha sysselsättningar. Detta gäller speciellt om du har den som en ren inomhuskatt. Då borde du ge den många olika klätter-, göm- och lekaktiviteter. Cornish rex är smart och gillar utmaningar. Alltså bör du ge den många olika möjligheter att leka så att den inte hittar på något dumt!

Cornish Rex foder

Cornish rex-katter tjänar på, precis som andra raser, att få en fullvärdig kost som är anpassad för katter. Katter är köttätare och ska äta mycket sunt protein. Deras matsmältning är inte så lämpad för att smälta kolhydrater. Ett optimalt foder för cornish rex är ungefär som näringsämnena hos mus. Forskningsrön visar att katters känsliga smaknerver faktiskt föredrar en kost som innehåller 26 g proteiner, 9 g fett och 8 g kolhydrater och det motsvarar katters naturliga bytesdjur. Denna sammansättning är perfekt för att ge katter artsanpassad föda. Kattfoder bör därför bestå av så mycket kött som möjligt. Katter är ökendjur och går sällan till vattenskålen, men de intar gärna nödvändig vätska genom maten. Ett optimalt kattfoder bör alltså innehålla så mycket fuktighet som möjligt, och ett våtfoder stämmer bättre överens med kattens naturliga kost än torrfoder.

Förutom att ge cornish rex artsanpassat foder, bör du ta den med dig en gång per år till en veterinär som du själv väljer. Förutom att ge katten nödvändiga vaccinationer kan veterinären kontrollera kattens hälsotillstånd noga, lyssna på hjärta och lungor och svara på frågor.

Avel

Cornish rex är en av de mindre kända kattraserna. Anledningen är bland annat att den karakteristiska pälsen ärvs recessivt och dolt. Detta hindrar dock inte att det finns uppfödare i Europa som bedriver avel på karaktärsfasta cornish rex med sin speciella och lockiga päls.

Avel är hårt arbete: De professionella uppfödarna är medlemmar i en av de otaliga kattavelsföreningarna. Djuren hos dessa uppfödare har dokumentation, men det är inte den enda skillnaden mellan seriösa uppfödare och sådana som säljer ”raskatter utan dokumentation billigt” med rubrikannonser i tidningen. En ansvarig uppfödare ser till att katterna håller rasens avelsstandard, men djuren kommer alltid i första hand. Och det betyder artsanpassat foder, hälsokontroller hos veterinären och förnuftig parning med bakgrund i eventuella genetiska egenheter och risker. En ansvarig uppfödare tänker noga genom hur hon eller han parar sina djur. Naturligtvis är djuren avmaskade och vaccinerade och har varit på regelbundna hälsokontroller. Uppfödaren hjälper kattmodern under dräktigheten och födseln, och ger kattungarna optimalt foder och nödvändig förebyggande hälsovård. Det hör till att kattungarna får en basvaccination mot vanliga infektionssjukdomar och om nödvändigt en avmaskning. Kattungarna vidareförmedlas som tidigast när de är 12 veckor gamla. En seriös uppfödare vet nämligen att kattungarna lär sig allt de behöver veta för kattlivet av sina föräldrar och syskon under de 3 första månaderna. Kattungar som fått tillbringa sin viktiga präglingstid tillsammans med sin kattfamilj blir socialiserade och växer upp till att bli mentalt och fysiskt friska djur.

Detta är inget som de oprofessionella uppfödarna jobbar med alls. De vill bara erbjuda sina katter till lägsta möjliga pris. Och det som händer är att den fina rabatten man trodde att man kunde få, går på djurens bekostnad.

Därför bör du bara köpa en cornish rex hos en professionell och ansvarig uppfödare. Raskatter kostar en del: En cornish rex kostar ofta från 7000 kronor och uppåt. Den som inte har råd med detta, borde åka till ett lokalt djurhem. Dokumentation ger inget skydd mot fel och misstag som man gör i livet – och därför hamnar många raskatter hos djurskyddet. Kanske hittar du din drömkatt där?

Vi hoppas att du och din cornish rex får en underbar tid tillsammans där ni kan lära känna varandra på riktigt!

Våra mest populära inlägg
10 min

Ragdoll

En katt som liknar en trasdocka? Det stämmer inte alls! Ragdoll är en kattras som passar perfekt till människor som gillar siamerser, colorpoint och andra pointkatter. Det är inte bara den fina pälsen som imponerar, utan även dess unika färger, för att inte tala om de blå ögonen...
11 min

Brittiskt korthår

Letar du efter en katt som har ett lugnt och jämt temperament och som eventuellt passar att hålla som innekatt hela tiden? Då har du goda chanser att man rekommenderar rasen brittiskt korthår. Den yviga pälsen och de stora ögonen som brittiskt korthår har, även kallad british shorthair, kan nästan ingen kattälskare tacka nej till. Dessutom är deras sätt verkligen älskvärt! Vad behöver man veta mer? Vår rasbeskrivning beskriver katten i detalj och ger dig tips om hur man skaffar, håller, föder och kontrollerar kattens hälsa.
13 min

Sibirisk katt

Den sibiriska katten är en typisk naturras. Den ska ha uppstått i sitt hemland Ryssland med sitt ursprungsutseende och helt utan mänskligt inflytande. Sibirisk katt är medelstor i storlek, den har en kraftig kroppsbyggnad och halvlång päls. Målinriktat uppfödning började först på 80-talet.