Australian Mist

Australian mist

Australian Mist, även kallad australisk slöjkatt, är den enda kattrasen på den australiska kontinenten. Denna milda och tillgivna kattras är avlad från burma, abessinier och huskatt och lämpar sig som inomhuskatt. Den australiska katten har fått sitt namn tack vare det typiska pälsmönstret, som ser ut som om den är täckt av en lätt slöja.

Karaktär

När australian mist får välja mellan att jaga möss utomhus eller att stanna inne i bostaden med sina människor, väljer den alltid det senare. Det är åtminstone vad man säger om denna australiska huskatt. Faktum är att den sociala och människovänliga katten är mycket lämplig att ha inomhus, eftersom det är oerhört viktigt för den att få vara tillsammans med sina ägare eller med andra katter. Det är så viktigt att den till och med skulle ge upp sin frihet för det. Men det betyder inte att australian mist skulle ligga och lata i kattkorgen hela dagen – tvärtom. Den kraftigt muskulösa katten är mycket aktiv och lekfull. Om den bara vistas inomhus är det viktigt att det finns ett klätter- och klösträd samt tillräckligt med utrymme i huset.

Sällskaplig innekatt med ett barnsligt humör

Den vakna och nyfikna katten behöver definitivt plats för att kunna leka och utforska. Även om australian mist naturligtvis blir lite lugnare när den blir äldre, så behåller den sitt barnsliga sinne hela livet. Den älskar att utforska varje hörn och vrå, att busa runt, klättra och leka. Därför är det naturligtvis mycket lämpligt att ha den i ett hushåll med barn. Men den australiska slöjkatten känner sig absolut bekväm även hos äldre personer i ett ensamt hushåll, eller med två. Tack vare sin sociala och okomplicerade natur är den mycket flexibel och anpassar sig väl överallt efter att den har acklimatiserat sig. Men att vara ensam, det gillar den inte – det är australian mist alldeles för sällskaplig för. Om du arbetar mycket utanför hemmet, bör du därför hellre skaffa flera katter. För att leka med andra kompisar är lika viktigt för den här katten som att vara sysselsatt med sina ägare och kommer säkert att avleda den från att bli uttråkad när du är borta.

Utseende

Australian Mist tycker mycket om att röra på sig och har ett livligt temperament. Den tittar uppmärksamt och förväntansfullt med stora, uttrycksfulla ögon på den som är framför. Deras kraftigt muskulösa kropp med breda bröst och något kraftiga ben verkar alltid redo för en liten rörelselek. Deras medellånga ben, som är lite längre bak än fram, är starka och atletiska. Den medelstora huskatten väger tre till sex kg, medan hankatter oftast är större och tyngre än honorna.

Typiskt drag: pälsen täckt av dimma

Australian mist har ett brett, runt huvud med kraftig morrhårskudde och en markant haka som passar ihop med det övergripande utseendet. Med de långt isär sittande, medelstora öronen, som lutar något framåt och har en något avrundad spets, påminner katten med de stora ögonen lite om en ozelot. Det beror inte minst på det vackra pälsmönstret, som också gett australian mist sitt namn. Den korta och silkesskimrande pälsen hos denna australiensare har tre olika färgnivåer: 1. basfärgen, 2. en mjuk, mörkare teckning och 3. den så kallade “misted jacka”, som på grund av det tickade mönstret får mönstret under att se lätt beslöjat ut. Översatt betyder det engelska rasnamnet “australian mist” därför också “australisk dimma”. Och även namnet “australisk slöjkatt” kan hänföras till den karakteristiska pälsfärgen hos denna kattras.

När det gäller färg finns australian mist i sju olika varianter:

  • brun (svart teckning)
  • blå
  • chocolate
  • lilac
  • guld (cinnamon-teckning)
  • persika (fawn-teckning)
  • caramel

Fram till 1998 hette rasen för övrigt “Spotted mist”, alltså “prickig dimma”. I och med godkännandet av randigt och marmorerat pälsmönster ändrades till slut namnet på rasen till “Australian mist”.

Historia

Det vackra utseendet och det balanserade väsen som katten australian mist har, har inte uppstått av en slump. När den australiska uppfödaren Dr. Truda M. Straede började korsa burma, abessinier och huskatt 1976 hade hon ett tydligt mål: Hon ville skapa en ny, korthårig och prickig kattras som har ett mycket lugnt temperament och som är väl lämpad som inomhuskatt. Med hjälp av de tre kattraserna burma, abessinier och prickig huskatt hoppades Straede nå detta mål. Faktum är att det finns egenskaper från alla tre raserna i dagens australian mist: Burma-kattens anknytning till människor och kroppsbyggnaden, abessiniernas temperament och det tickade mönstret och tabby-mönstret (prickar) hops den prickiga huskatten.

Den riktade korsningen av de tre raserna i förhållandet 50 procent burmeser, 25 procent abessinier och 25 procent prickade huskatter visade sig vara mycket framgångsrik. Tio år senare, 1986, erkändes den nya kattrasen “Spotted mist” officiellt i alla australiska delstater.

Uppfödning och utbredning

Uppfödningen av denna jämförelsevis unga kattras har hittills koncentrerats till Australien och Nya Zeeland. Även om australian mist också blir allt mer känd utanför sitt hemland i Europa och USA, har den hittills inte kunnat erkännas av andra kattorganisationer eller byggas upp större uppfödningsanläggningar på den europeiska eller amerikanska kontinenten. Därför är det inte lätt att hitta en renrasig australian mist utanför Australien. Det är troligtvis i Storbritannien intressenter hittar katter, men även här handlar det i de flesta fall om katter som har importerats från Australien till Europa.

Hälsa och rastypiska sjukdomar

Till skillnad från vissa överavlade raser lider Australian Mist, vars uppfödning hittills koncentrerat sig till Australien, inte av några rasspecifika sjukdomar. Rasen anses vara mycket frisk och robust. Det är inte ovanligt att den blir 15 år och äldre. Självklart är australian mist inte immun mot typiska ”kattsjukdomar”. Sjukdomar i de övre luftvägarna eller en bakterieinfektion i mage och tarmar kan inte uteslutas. För utomhuskatter finns det dessutom en ökad risk för parasiter. Vaccinationer mot kattinfluensa, kattpest, rabies och leukos rekommenderas därför särskilt för katter som får springa fritt. Tala med din veterinär om vilka vaccinationer som är viktiga för din katt och när de behöver göras.

Vård och kost

Det är inte bara vaccinationer utan även artanpassad vård och kost som i hög grad bidrar till kattens hälsa. Den som är insatt vet att det inte behöver innebära en massa jobb. Pälsvården hos den korthåriga australiensaren klarar sig nämligen nästan av sig självt. Men du bör då och då ta bort de döda håren med en trasa eller en mjuk borste.

En stor del av din katts välbefinnande är en hälsosam kost. Ett högkvalitativt kattfoder med ett högt köttinnehåll är det rätta valet för din australian mist. För mycket spannmål och kolhydrater bör undvikas, eftersom katter inte kan ta dem till sig på bästa sätt. Ge aldrig din katt något av din mat. Den är i regel för fet och för kraftigt kryddad för de fyrbenta sammetstassarnas känsliga mag- och tarmkanal.

Se också till att gå på de årliga hälsoförebyggande besöken hos din veterinär. Katter visar ofta först mycket sent att de mår dåligt och lider först i det tysta. För att vara säker på att din australian mist är helt frisk bör den därför kontrolleras regelbundet av en specialist.

Upptäck vårt utbud av våtfoder och torrfoder för katter!

Hållning av en Australian Mist

Australian Mist är lättskött i många avseenden – inte bara när det gäller pälsen eller fodret, utan även när det gäller djurhållningskraven. Den behöver inte en stor trädgård eller flera timmar utomhus, utan klarar sig också mycket bra genom att bara vara inne. Förutsättningen för detta är dock att den får tillbringa mycket tid med sina ägare eller till och med får andra katter som lekkamrater. Australian Mist-katter är mycket sociala djur som behöver kontakten med andra levande varelser mer än ett stort hus eller överdimensionerade klätterträd. Om du är på språng mycket och letar efter en oberoende katt som strövar runt hemma i sin ensamhet under dagen, ja då är denna kattras ett dåligt val.

För vem är en Australian Mist lämplig?

Den australiska katten är utan tvekan ett okomplicerat och mycket socialt husdjur som kan anpassa sig väl efter ägarnas liv. Men bäst mår den hos kattälskare som har tid och tycker det är kul att umgås med den och som värdesätter timmarna tillsammans lika mycket som katten gör. Katten blir också glad om det finns en eller flera andra katter i hemmet som den kan leka, busa och gå på upptäcktsfärder tillsammans med. För även om den fullkomligt älskar mänsklig närhet, så är Australian Mist långt ifrån ett myskatt som bara vill ligga på soffan. Den nyfikna katten älskar att upptäcka nya saker och att “jobba” på ett klösträd. Se därför till att det finns tillräckligt med omväxling i form av kattleksaker och rörelselekar. Detta är särskilt viktigt för katter som hålls mycket eller uteslutande inomhus. Självklart kan du också få din Australian Mist att vänja sig vid att gå utomhus varje dag. Men den här människovänliga katten kommer förmodligen alltid att tillbringa den största delen av sin tid i hemmets fyra väggar, nära sina ägare.

Var kan jag köpa en Australian Mist?

En katt som är mild, pålitlig och människovänlig, som ser snygg ut och som dessutom är lämplig att ha inomhus har förstås många fans. Få av dem kommer dock att kunna uppfylla önskan om en renrasig Australian Mist – om de inte bor i Australien eller Nya Zeeland. Kattrasens ökande popularitet talar för att det inom en snar framtid kommer att finnas uppfödare av denna speciella ras även i Europa, men den som vill ha en katt snart, bör kanske börja med att se sig om efter en annan ras. Kanske har du tur och hittar en katt som åtminstone till viss del är en Australian Mist. Prata med kattuppfödare och ta en titt på djurhemmet för att se om du hittar en katt som ligger närmast det du föreställt dig.

Våra mest populära inlägg
10 min

Ragdoll

En katt som liknar en trasdocka? Det stämmer inte alls! Ragdoll är en kattras som passar perfekt till människor som gillar siamerser, colorpoint och andra pointkatter. Det är inte bara den fina pälsen som imponerar, utan även dess unika färger, för att inte tala om de blå ögonen...
11 min

Brittiskt korthår

Letar du efter en katt som har ett lugnt och jämt temperament och som eventuellt passar att hålla som innekatt hela tiden? Då har du goda chanser att man rekommenderar rasen brittiskt korthår. Den yviga pälsen och de stora ögonen som brittiskt korthår har, även kallad british shorthair, kan nästan ingen kattälskare tacka nej till. Dessutom är deras sätt verkligen älskvärt! Vad behöver man veta mer? Vår rasbeskrivning beskriver katten i detalj och ger dig tips om hur man skaffar, håller, föder och kontrollerar kattens hälsa.
13 min

Sibirisk katt

Den sibiriska katten är en typisk naturras. Den ska ha uppstått i sitt hemland Ryssland med sitt ursprungsutseende och helt utan mänskligt inflytande. Sibirisk katt är medelstor i storlek, den har en kraftig kroppsbyggnad och halvlång päls. Målinriktat uppfödning började först på 80-talet.