Egyptisk Mau

egyptisk mau kattras

Enligt Leonardo Da Vinci är varje katt ett mästerverk. Vi kan bara instämma i denna kärleksfulla syn på den underbara varelsen. Uttrycket gäller naturligtvis även för alla vanliga huskatter. Men det verkar stämma extra bra på in på den egyptiska mau-katten. Denna iögonfallande vackra och mystiska korthåriga katt med förtrollande gröna ögon utvecklades, som namnet redan antyder, i Egypten.

Historia

Den egyptiska mau-katten utvecklades ordentligt på 1950-talet, men aveln började redan för 3 000 år sedan. Så den egyptiska maun fanns redan med på gamla väggmålningar i Egypten. I det gamla Egypten var katten mycket populär i att ha hemma, främst för att den höll spannmålsförrådet fritt från möss.

Det finns många myter om den egyptiska mauens exakta ursprung. Den sägs härstamma från de egyptiska faraonernas katter som balsamerades och bars med till graven tillsammans med sina ägare. Det finns rykten om att genetiska tester bekräftar denna myt. Så sammanfattningsvis, så är det exakta ursprunget för den egyptiska maun dock ännu inte klargjort. Lika mystiskt som deras utseende är alltså även också deras ursprung.

Den idag existerande egyptiska mau upptäcktes 1952 av en rysk prinsessa, som hette Nathalie Troubetzkoy och som levde i exil, när hon stötte på en katt i Italien som tillhörde den syriska ambassadören. Troubetzkoy blev fascinerad av denna egyptiska skönhet och tog med sig några katter av denna ras till USA och började föda upp dem där.

År 1968 fick den egyptiska mau-katten mycket uppskattning på olika utställningar. År 1977 tilldelades den slutligen första plats av “Cat Fanciers Association” (CFA). I Europa började rasen för övrigt först födas upp från1988.

Utseende

Den egyptiska mau hör till de korthåriga katterna. Vissa beskriver deras ansiktsuttryck som “bekymrat”, men framför allt som uppmärksamt. När allt kommer omkring betraktar den alltid sin omgivning och sina människor med en mycket vaksam och intresserad blick som ingenting undgår. Huvudet på denna särpräglade skönhet är kilformat och lite avrundat, öronen är medelstora till stora och ögonen mandelformade. Om människan hade lika stora ögon som en katt, skulle de förresten vara lika stora som tennisbollar.

Den egyptiska mau-katten är medelstor och graciös, nästan mjuk, men samtidigt muskulös och atletisk. Jämfört med den orientaliska korthårskatten är den något kraftigare. Kroppsbyggnaden skiljer sig därför kanske lite från den på egyptiska målningar, där den egyptiska mauen oftast avbildades som något mindre. Honkatter av denna ras är i regel mindre och lättare än hankatterna.

Det yttre som kännetecknar den egyptiska maun är det påfallande prickiga pälsmönstret.

Enligt rasstandarden finns tre färgvarianter: “black silver spotted tabby” (silver med svarta prickar), “brown (black) spotted tabby” (även kallat “brons”: brun baston med mörkbruna till idealiskt svarta prickar) samt “black smoke” (svartgrå basfärg, genom vilken det skimrar igenom vit-silver, så att de svarta prickarna blir vackert framträdande). Dessutom finns det en sällsynt färgvariant med kallas “black” (beroende på hur solljuset faller kan man här bara ana prickarna – jämfört med färgvarianten “black smoke” saknas i detta fall den silverfärgade hårbotten). Den egyptiska mau-katten är den enda naturligt prickiga raskatten i världen.

Även om den egyptiska maun är domesticerad har den ändå bevarat vissa egenskaper från sina förfäder. Bland annat har de en gepardliknande gångväg och en lös hudflik som sträcker sig från flank till bakbenet. Detta ger den egyptiska exoten en anmärkningsvärd rörelsefrihet samt en ovanlig rörlighet och smidighet vid hopp.

Egyptiska Mau – karaktär

Till sin natur är den egyptiska maun vänlig, människoorienterad, gosig, lekfull, intelligent, känslig och aktiv ända upp till hög ålder. Dess tillgivenhet och gosighet ökar ännu mer när ägaren till denna vackra kattras utmanar och uppmuntrar sin inneboende katt ordentligt med intelligensleksaker, rörelseleksaker och klösleksaker. För det behöver den, och om de grundläggande behoven är tillfredsställda kommer den att tacka sin människovän med massor av kel och bli ännu mer människoorienterad.

I detta sammanhang är det också viktigt att du tar dig tid att ägna dig åt din älskade kattvän och leka tillsammans. Det stärker bandet mellan er båda, motsvarar en artanpassad djurhållning – och kommer också att vara roligt för er båda. Att leva tillsammans med andra katter ger också den egyptiska maun den inspiration den behöver för att må bra. Särskilt om du inte har så mycket tid att ägna dig åt katten, är en andra katt väldigt viktigt för kattens välbefinnande.

Mot främlingar tenderar den egyptiska mau-katten att vara försiktig. Minitigern med egyptiskt ursprung är mer än bara fokuserad på människor – den behöver verkligen kärleken från sina mänskliga rumskamrater och skulle inte kunna leva utan den. Det gör att den ibland kräver kärlek från sin ägare på ett mjukt men bestämt sätt.

Den egyptiska maun är den snabbaste av alla katter. Den kan nå toppfart på upp till 50 kilometer i timmen. För att den egyptiska mau-katten ska kunna busa runt ordentligt och springa längre sträckor är det därför mycket viktigt att den har gott plats där den kan röra sig. En stor kattsäker trädgård är därför perfekt. Om möjligt bör den hållas som utomhuskatt på grund av sitt uttalade rörelsebehov. Den älskar nämligen att hoppa och klättra. Den är dock mycket anpassningsbar och kan i princip också vara lycklig i en bostad. Då bör bostaden ge katten så mycket utrymme som möjligt.

Även i bostaden behöver den här mycket aktiva katten klättringsmöjligheter och annan stimulans som motsvarar ett artanpassat liv. Till dessa hör bland annat vackra utsiktsplatser, eftersom den gillar att sitta högt. För detta ändamål är det till exempel lämpligt med ett klösträd med flera våningar. Som redan nämnts tillbringar den egyptiska mau-katten också helst tid med att mysa med människorna den bor med. Men en klassisk knäkatt är denna ibland mycket aktiva minitiger ändå inte.

Denna kattras uppskattar inte bullriga omgivningar. Den kan ibland bli skrämd av buller. Den föredrar en tyst miljö och söker alltid efter lugn och ro. Därför bör du sörja för möjligheter att dra sig tillbaka, till exempel lekhus. Man kan säga att den egyptiska mau-katten har karaktärsdrag av hundar: Den är mycket skyddande, lojal och känd för att hälsa sina ägare välkomna vid dörren när de kommer hem.

Egyptisk Mau – kost

Den egyptiska mau-katten är så domesticerad att även näringsrekommendationerna i hög grad motsvarar dem som gäller för katter i allmänhet. Men tänk alltid på kattens ursprung och härstamning – tigrar, lejon och leoparder. Därför är den en köttätare och behöver kattfoder som motsvarar dess naturliga kostvanor, dvs. i möjligaste mån motsvarar den typ av kött som den skulle hitta i det vilda. Betraktat på det här sättet är den egyptiska mau-katten ganska oflexibel när det gäller sina matvanor. Du kan välja mellan torr– och våtfoder, men även hemlagad mat och BARF (biologiskt artanpassat råfoder är metoder för att utfodra katter.

En mänsklig kost kan inte överföras till katten, även om vissa ägare ibland försöker utfodra sina kattvänner på ett växtbaserat sätt. Men det är inte förenligt med den typ av kost som katten har varit van vid i sin naturliga miljö i generationer.

Den perfekta kosten för en katt av rasen egyptisk mau är en proteinrik blandning av kolhydrater, aminosyror, vitaminer och mineraler. Vid behov kan du också ge kosttillskott till din katt. En katt som får en optimal kost har de bästa chanserna att njuta av god hälsa hela livet – både psykiskt och fysiskt.

Om den egyptiska maun är för tung är det tydligt att den har fått för mycket kolhydrater. Om man utfodrar katten på detta sätt under för lång tid finns det en ökad risk för diabetes. Därför bör denna typ av utfodring absolut undvikas.

Om du är osäker kan din veterinär ge dig råd om den perfekta kosten för din hustiger.

en grå egyptisk mau

Skötsel

Pälsvården är enkel på den här korthåriga katten. Men den älskar att få pälsen borstad och det stärker bandet mellan er. Därför rekommenderar vi att du regelbundet vårdar pälsen med en borste. Det skyddar också dina möbler bättre mot lösa katthår.

För klovården behöver den egyptiska mau-katten dessutom ett klösträd eller andra klösträdsmöbler. På den kan din huskatt också markera sitt revir.

Hälsa

Den egyptiska mau-katten har i stort sett en stabil hälsa. Det förekommer heller inga rasspecifika sjukdomar. Endast en neurologisk sjukdom kan drabba denna vackra kattras: leukodystrofi (även kallad Krabbes sjukdom). Det kan bland annat leda till beteendestörningar.

Självklart bör du vaccinera din älskade huskatt – nämligen mot de vanligaste infektionssjukdomarna som kattinfluensa, infektiös enterit hos katter, kattleukemi och rabies. Ta din katt regelbundet till veterinären så att alla viktiga hälsoförebyggande undersökningar kan göras.

Uppfödare

Egyptisk mau är så sällsynt i vissa länder att uppfödare ibland har väntelistor. Innan du kontaktar en uppfödare kan du fråga om ett djurhem eller en räddningsstation möjligen har en av dessa vackra katter som de vill bli av med. Det finns till och med enstaka räddningsstationer som är specialiserade på denna egyptiska exotiska kattras.

När du besöker en uppfödare bör du fästa stor vikt vid att den är seriös. Du kan känna igen en pålitlig uppfödare på flera sätt. Bland annat genom att han eller hon inte ger bort kattungarna för tidigt, det vill säga inte innan de är 12 veckor gamla. Lita också på din intuition som kommer att berätta för dig om uppfödaren är en riktig djurälskare som verkligen bryr sig om katternas välbefinnande, eller bara drivs av pengar.

Har du bestämt dig för en egyptisk mau kommer ditt liv säkert berikas med denna temperamentsfulla atlet och känsliga människovän vid din sida.

Läs också vår artikel om uppfostran av kattungar

Våra mest populära inlägg
10 min

Ragdoll

En katt som liknar en trasdocka? Det stämmer inte alls! Ragdoll är en kattras som passar perfekt till människor som gillar siamerser, colorpoint och andra pointkatter. Det är inte bara den fina pälsen som imponerar, utan även dess unika färger, för att inte tala om de blå ögonen...
11 min

Brittiskt korthår

Letar du efter en katt som har ett lugnt och jämt temperament och som eventuellt passar att hålla som innekatt hela tiden? Då har du goda chanser att man rekommenderar rasen brittiskt korthår. Den yviga pälsen och de stora ögonen som brittiskt korthår har, även kallad british shorthair, kan nästan ingen kattälskare tacka nej till. Dessutom är deras sätt verkligen älskvärt! Vad behöver man veta mer? Vår rasbeskrivning beskriver katten i detalj och ger dig tips om hur man skaffar, håller, föder och kontrollerar kattens hälsa.
13 min

Sibirisk katt

Den sibiriska katten är en typisk naturras. Den ska ha uppstått i sitt hemland Ryssland med sitt ursprungsutseende och helt utan mänskligt inflytande. Sibirisk katt är medelstor i storlek, den har en kraftig kroppsbyggnad och halvlång päls. Målinriktat uppfödning började först på 80-talet.