Min katt är överviktig: gå ner i vikt på ett sunt sätt

min katt är överviktig

Övervikt är ganska vanligt, särskilt hos innekatter.

Allt fler katter anses vara överviktiga eller till och med extremt överviktiga. Det har allvarliga konsekvenser för  kattens hälsa och livslängd. Reagera därför snabbt med en speciell diet och ett individuellt träningsprogram som är exakt anpassat till din katt.

Hur vet jag om min katt är överviktig?

Den vanligaste orsaken till överviktiga katter är helt enkelt att de äter för mycket. Dessutom kan brist på motion, kastrering och, mer sällan, sjukdomar spela en roll i utvecklingen av fetma.

Men hur kan du se om din katt är för tjock? Förutom regelbunden vägning finns det några kriterier som du kan använda som vägledning. Lägg händerna på kattens sidor. Om den är överviktig är det svårt att känna känna revbenen utan tryck. Midjan är inte längre synlig när du tittar på katten uppifrån och maglinjen löper parallellt med golvet.

Vill du ta reda på mer om orsaker och konsekvenser? Läs då vår artikel Är min katt överviktig? Orsaker och konsekvenser.

Första steget om katten är överviktig: besöka veterinären

När du har fastställt att din katt är för kraftig måste du definitivt vidta åtgärder, eftersom övervikt belastar hela kroppen och kan leda till följdsjukdomar. Det finns flera saker du kan göra åt det, men det är viktigt att hålla fast vid åtgärderna konsekvent och på lång sikt.

Innan du börjar med ett diet- eller träningsprogram bör du dock först träffa veterinären. En veterinär kan på bäst sätt avgöra om och i vilken utsträckning din katt är överviktig. Men framför allt kan hen utesluta att möjliga hälsoproblem ligger till grund för fetman. Hen kan också rekommendera en hälsosam metod för att hjälpa din katt att gå ner i vikt på ett varsamt sätt.

Först och främst kommer veterinären att bestämma en individuell slutvikt samt en lämplig, daglig foderranson. Den rekommenderade mängden foder baseras på djurets idealvikt. Rationen som bestäms i början av dieten måste justeras under de efterföljande kontrollerna, beroende på framsteg och viktminskning. Målet bör vara att minska kattens vikt med 0,5 procent till maximalt 1 procent av kroppsvikten per vecka.

Katten är för tjock: hur utfodrar jag den rätt?

För att din katt ska gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt måste ett lämpligt näringskoncept kombineras med träning. Det är viktigt att vara försiktig med kattens viktnedgång för de reagerar mycket känsligt på spontant frigjorda fettreserver! En radikal nedbrytning av fett kan leda till leverlipidos (fettlever). Om den lämnas obehandlad leder detta till kattens död. Så det är viktigt att får sänka sin vikt långsamt och i jämn takt.

Väg mängden foder exakt

De främsta anledningarna till att katter blir för tjocka är att de äter för mycket, samtidigt som fodret – eller godbitarna – också kan för vara kaloririka. Det är nödvändigt att följa den föreskrivna mängden mat för att katten ska minska i vikt. Använd inte en mätbägare för att mäta upp torrfoder för då blir mängden oftast inte exakt. Bara tio foderbitar för mycket torrfoder kan innebära att katten inte går ner i vikt, och den kan till och med gå upp i vikt. Det är därför viktigt att väga fodret med en köksvåg.

Begränsa också antalet dagliga godbitar eftersom de brukar vara kaloririka. Om du ger katten godis måste det räknas med i den dagliga foderransonen!

Produkterna i videon hittar du under följande länkarRoyal Canin Light Weight Care TorrfoderConcept for Life Light TorrfoderSmilla Light Torrfoder, Kattbur (grotta)Kattunnel

Våtfoder – ja gärna; livsmedel ur ditt kylskåp – nej tack

På grund av den låga fukthalten har torrfoder en högre energitäthet per hundra gram än våtfoder. Om din katt bara är lite överviktig kan du uppnå mycket genom att ersätta en del av torrfodret med våtfoder.

Vad du aldrig bör göra är att ge din katt livsmedel. De är kaloririka och blir ofta en alltför stor del av kattens dagliga kaloribehov. Trettio gram skinka täcker till exempel nästan hela kaloribehovet per dag hos en katt som väger fyra kilo!

Tips: Det bästa är att vänja sig vid en lämplig utfodringsrutin. Det hjälper din katt att nå en sund vikt och att behålla den lättare. Dessutom kommer en fast rutin att vara till stor hjälp för att avvänja din älskling från att tigga.

Diet för överviktiga katter: vilken kost är lämplig?

Har katten väl lagt på sig extra kilon behåller den ofta denna vikt eller fortsätter till och med att gå upp. Stöd därför din katt med rätt näring för att motverka detta.

Tyvärr är det inte möjligt att ge katten det normala fodret och samtidigt få den att minska vikt på ett hållbart sätt. Om den får samma foder, men bara i mindre mängd, kan det hända att den inte får alla nödvändiga näringsämnen den behöver och det kan leda till bristsymtom. Light-produkter eller speciella dieter för viktminskning är bättre.

Skillnaden mellan olika foder

Light-foder kontra dietfoder

Tillverkare brukar vanligen kalla de foder som har lägst kaloriinnehåll i deras foderserie för ”Light”. Dessa foder är mycket bra för att kontrollera vikten, men ibland inte tillräckliga för viktminskning.

Reduktionsdieter, som också måste kännetecknas som sådana, har ett betydligt lägre kaloriinnehåll. Dessa dieter är skräddarsydda till överviktiga katters behov och innehåller alla viktiga näringsämnen, vitaminer och spårämnen.

Protein

Hög proteinhalt

När man ställer samman ett lämpligt foder för överviktiga katter är det särskilt viktigt med ett högt proteininnehåll. Proteinhalten i torrsubstansen bör vara 30 till 40 procent i torrfoder och 9 till 12 procent i våtfoder. Det gör inte bara maten god utan främjar också fettförlust samtidigt som musklerna bibehålls och mättnadskänslan ökar.

Fett

Låg fetthalt

Fett är den största kalorikällan och ska bara finnas till liten del i fodret. Ändå får fettinnehållet inte vara för lågt, eftersom det förändrar smaken och katten då kanske inte accepterar det. Samtidigt kan en alltför låg fetthalt äventyra tillförseln av essentiella fettsyror och fettlösliga vitaminer. Ett foder med åtta till tio procent fettinnehåll för torrfoder och en procent för våtfoder är lämpligt.

Kostfiber

Ökat fiberinnehåll

Ett foder som ska underlätta för överviktiga katter att gå ner i vikt behöver en ökad andel kostfiber, för fiber mättar särskilt bra och snabbt. Andelen bör vara 5 till 10 procent i torrfoder och cirka 1,5 procent i våtfoder.

Tillsatser

Vilken nytta har tillsatserna?

Tillsatser som aminosyran L-karnitin kan också ha en positiv effekt på vikten, eftersom L-karnitin stimulerar fettförbränningen i kroppen. Antiinflammatoriska omega-3 fettsyror i dietfoder ser också till att blodsockernivån förblir stabil.

Träning för katter som är överviktiga

Med rätt kost har du redan tagit ett stort steg för att hjälpa din överviktiga katt att återfå sin idealvikt. Ett dietprogram bör dock alltid kompletteras med lämplig motion. Det får din att katt förbruka mer kalorier än den intar, samtidigt som den bygger muskler och förbättrar sin kondition.

Andra möjligheter är nya kattleksaker, jaktlekar med ett kattspö eller andra sporter för katter.

.

min katt är tjock © ROMAN DZIUBALO / stock.adobe.com
Om din katt behöver gå ner i vikt är det mycket viktig att ni går långsamt och varsamt tillväga.

Hjälpmedel för viktminskning: vad mer kan du göra?

Ger du din katt våtfoder kan du börja mata den med en speciell skål med ”noppor” i botten som får den att äta långsammare. Katten blir mätt fortare och mättnadskänslan varar längre. Samtidigt är den sysselsatt, vilket får den att känna sig allmänt tillfreds på längre sikt.

Om du har flera katter i hushållet där inte alla katter måste hålla diet kan automatiska matare med chip vara ett praktiskt tillbehör. Mataren programmeras med motsvarande chipnummer hos de katter som ska få tillgång till maten i den. Alla andra katter kommer inte åt innehållet.

Du kan också öka din katts tillfredsställelse med intelligensleksaker och foderleksaker som kan fyllas med en del av den dagliga ransonen. Katten får en sysselsättning och samtidigt mer motion, vilket gör att den direkt förbrukar några av de kalorier den intar.

Våra mest populära inlägg
3 min

Baka kattkex: snabbt, enkelt och gott

Att baka kattkex själv är inte så svårt. Fördelarna med hemlagade kattkex är: att baka är roligt, du vet exakt vad de innehåller och din katt gillar dem. Här får du tre läckra recept på DIY kattkex.

5 min

Gör kattglass själv: 5 utsökta receptidéer

På sommaren är det högsäsong för glass och det ger svalka. Också katter blir glada över att få lite svalka när det är varmt. Skulle du inte vilja överraska din pälskling med en glass som omväxling? Vi reder ut om glass är farligt för katter och visar hur du själv gör kattglass hemma!