Bestäm rätt mängd mat för din katt

mat för din katt

Är det tillräckligt mycket, månntro?

Vissa katter verkar alltid vara hungriga. Men hur mycket mat behöver en katt per dag? Denna artikel hjälper dig att hitta rätt mängd mat för din katt.

Vandrar din katt fram och tillbaka mellan den tomma skålen och dig? Tittar hon på dig med stora runda kattögon och jamar ynkligt för att ge dig dåligt samvete? Det kan bara betyda en sak: “Jag är hungrig!”.

Många katter äter idag mer än vad som är bra för dem. Fetma och sekundära sjukdomar som diabetes är inte heller ovanliga för katter. Men hur mycket mat behöver en katt egentligen så att den varken lider av hunger eller blir för fet?

Hur mycket mat behöver en katt?

En vuxen katt behöver cirka 300 gram våtfoder per dag. Detta är dock bara en grov vägledning. Mängden mat en katt verkligen behöver beror på många olika faktorer. Kaloribehovet, och därmed mängden foder, beror bland annat på kattens storlek, ålder och vikt.

Aktivitetsnivån spelar också en roll. Livliga kattungar behöver mer mat i skålen än lugna huskatter. Utomhuskatter som rör sig mycket och har ett stort område att kontrollera har vanligtvis ett högre kaloribehov än inomhuskatter.

Dessutom; ju högre kvalitet fodret har, desto mindre mängd behöver din kisse av den. Ett högkvalitativt foder har vanligtvis en hög andel kött och mättar därigenom bra. Följden blir att de som köper kattmat av hög kvalitet förmodligen inte betalar mer än de som köper billigare produkter.

springsale_campaign_032024_article

Tabell över mängden mat för katter

Notera: Den här tabellen visar genomsnittliga värden som kan fungera som vägledning. Din katt kan behöva mer eller mindre mat!

Kattens vikt i kg Daglig mängd våtfoder i gram
Upp till 2 120 till 160
2 till 3 160 till 210
3 till 4 210 till 260
4 till 5 240 till 320
5 till 6 250 till 360

En katts kaloribehov

Kattens kaloribehov beror bland annat på hur mycket den rör på sig – våra fyrbenta familjemedlemmar  skiljer sig inte inte från oss människor i detta avseende.

En mycket aktiv katt bränner cirka 80 kilokalorier per kilo kroppsvikt per dag. En genomsnittligt aktiv kattunge förbrukar 70 kilokalorier och en lat soffpotatis bara 60 kilokalorier per kilo vikt.

Denna information är dock för det mesta inte till nytta i vardagen, eftersom kaloriinnehållet vanligtvis inte anges på förpackningarna.

Foderrekommendationer från tillverkaren

En annan referenspunkt för rätt mängd mat är tillverkarens utfodringsrekommendationer som finns på förpackningen.

Även de avser det genomsnittliga kaloribehovet och är inte exakta. De brukar ändå vara till stor hjälp som referens för att hitta rätt mängd.

I zooplus onlineshop specificeras inte bara matens sammansättning utan även utfodringsrekommendationerna för alla kattmatsorter.

Exemple på våtfoder

Här är ett exempel på våtfodret Animonda vom Feinsten Adult: tillverkaren rekommenderar för katter mellan 2 och 3 kilo 165 till 215 gram per dag. Katter som väger 4 till 5 kilo bör få mellan 265 och 310 gram per dag.

Exempel på torrfoder

Torrfoder ger mer energi än våtfoder, så din katt behöver betydligt mindre av den. Enligt utfodringsrekommendationen för torrfoder för Purizon Adult Fish är mängden mat för en 2 kilo tung katt endast 20 till 35 gram, medan en 5 kilo stor katt behöver 40 till 70 gram per dag.

Mängd foder: hur ofta ska du mata din katt?

I genomsnitt fångar en vild bondkatt 15 möss om dagen men katten brukar inte äta allt på en gång. Beroende på hur lyckad jakten blir sprider katten ut måltiderna över dagen.

Även våra katter ,som inte behöver fånga möss för att överleva, har behållit denna vana. De tömmer inte hela skålen på en gång, utan delar upp mängden mat i flera små portioner.

En sådan portion motsvarar ungefär ”en mängd mus”. När katten har ätit kommer den först att dra sig tillbaka för att smälta måltiden. Om du lägger en stor skål full till randen med mat framför din katt, motsvarar detta ungefär två till fem möss. Det orkar katten inte äta på en gång.

Minst tre gånger om dagen

Därför bör du erbjuda din katt fräscha måltider minst tre gånger om dagen. Våtfoder blir så småningom dåligt om det ligger kvar i skålen hela dagen, särskilt varma sommardagar.

Om du är på jobbet och inte är hemma under dagen kan du investera i en automatisk matare. De finns också med kylelement för våtmat.

Du hittar olika modeller av foderautomater i zooplus online-butik.

Vissa katter äter allt på en gång

Men som alltid bekräftar undantaget regeln, också när det gäller katters ätbeteende. Inte alla katter är så “disciplinerade” och delar upp sina måltider. Vissa katter äter också hela skålen på en gång och måste då ofta kräkas en kort tid därefter.

I synnerhet katter som får torrfoder slukar gärna hela portionen på en gång.

Tips: Fyll kattens torrfoder i en intelligensleksak. De har små håligheter och fördjupningar och din katt  måste först arbeta sig till maten genom att fiska upp bitarna med tassarna. På så sätt äter den automatiskt långsammare.

Du hittar intelligensleksaker för katter i zooplus online-butik.

utfodring av kattungar
Kattungar växer fortfarande och behöver mycket näring.

Mängd mat för kattungar, dräktiga och divande katter

Kattungar har helt egna regler angående mängden foder de behöver.

Upp till fyra veckors ålder lever kattungar uteslutande av modersmjölk. Efter det kan de långsamt börja vänja sig vid fast mat.

Det går inte att ge kattungar för mycket mat. De växer och måste öka sin vikt ordentligt varje vecka Kattungar har mycket små magar. Mata dem därför flera gånger om dagen. Upp till fem till sex månaders ålder kan kattungen gärna få fem måltider om dagen.

Dräktiga och digivande katter behöver också mycket energi. Var noga med att katten alltid har tillgång till tillräckligt med foder av hög kvalitet.

Du kan läsa mer om korrekt utfodring och mat för kattungar i vår artikel om Kattungars näring.

Våra mest populära inlägg
3 min

Baka kattkex: snabbt, enkelt och gott

Att baka kattkex själv är inte så svårt. Fördelarna med hemlagade kattkex är: att baka är roligt, du vet exakt vad de innehåller och din katt gillar dem. Här får du tre läckra recept på DIY kattkex.