Baka kattkex: snabbt, enkelt och gott

Baka kattkex

Att baka kattkex tillsammans är ett gemensamt nöje för dig och din katt

Att baka kattkex själv är inte så svårt. Fördelarna med hemlagade kattkex är: att baka är roligt, du vet exakt vad de innehåller och din katt gillar dem. Här får du tre läckra recept på DIY kattkex.

Många tycker om att baka kakor eller småkakor själva, för vad kan vara trevligare än att skämma bort vänner och familjemedlemmar med gott fikabröd! Så varför inte baka läckra kattkex till din kisse också? Men hur gör man egentligen kattkex?

Hur bakar jag kattkex?

Att baka för katter är i princip inte så stor skillnad som att baka för människor. Du rör ihop ingredienserna  med mixern eller elvispen, formar kakor och bakar dem sedan i ugnen.

De hemlagade godisarna för katter är dock inte söta, utan mättande. Istället för socker eller nötter innehåller de det katter gillar och får äta – till exempel ost, fisk eller kött.

baka kattkex
Är de till mig?

Fördelar med hemlagade kattkex

När du bakar kattkex själv vet du alltid exakt vad som finns i dem. Det är särskilt viktigt om din katt ibland reagerar intolerant eller har allergier. Eftersom de inte innehåller några kemiska tillsatser är hembakade kex relativt hälsosamma.

För hembakade kex behöver du inga exotiska ingredienser eller speciella kryddor som din katt eventuellt ändå inte tål. Ingredienserna för kattkex – till exempel ägg, tonfisk eller ost – finns att köpa i varje butik.

Obs: Du bör använda laktosfria produkter för recept som innehåller mejeriprodukter som smör, ost eller yoghurt. Katter tål inte mjölksocker (laktos).

Tips: Kattkex är också en uppskattad gåva eller julklapp till andra kattägare!

Om du vill komma igång direkt och skämma bort din kisse med hemlagade godsaker hittar du tre enkla recept här:

Recept på kattkex med ost

Ingredienser

 • 140 gram riven parmesan
 • 1 ägg
 • 4 teskedar smör eller ister
 • 8 riktigt fulla matskedar potatismjöl

Förberedelse

Värm ugnen till 180 °C.

Blanda parmesan, ägg och smör eller ister med mixern tills ingredienserna bildar en jämn massa. Tillsätt sedan långsamt potatismjölet och rör om tills degen har en fin, jämn konsistens.

Forma den färdiga degen till långa, tunna rullar, ungefär lika tjocka som ett lillfinger. Skär rullarna i lika stora bitar med en kniv.

Lägg ut kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Se till att det finns tillräckligt med utrymme mellan de enskilda kexen, eftersom ägget får dem att bli dubbelt så stora.

Grädda kexen i ugn i cirka tio till 15 minuter.

Recept på hemlagade kattkex med tonfisk

Ingredienser

 • 140 gram konserverad tonfisk, avrunnen
 • 1 äg
 • 120 gram havremjöl
 • 1 matsked solrosolja
 • 1 till 2 matskedar vatten

Förberedelse

Värm ugnen till 180 °C.

Blanda tonfisk, ägg och olja med mixern. Tillsätt sedan mjölet och vattnet och rör tills smeten är jämn.

Forma degen till små bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Baka tonfiskkexen cirka 12 till 15 minuter i ugn.

Recept för kattkex med kyckling

Ingredienser

 • 250 gram kyckling utan ben
 • 1 matsked yoghurt
 • 1 tesked solrosolja
 • 200 gram rismjöl
 • 1 ägg

Förberedelse

Värm ugnen till 175 °C.

Skär kycklingen i små bitar och koka den i vatten. När köttet är genomkokt, låt det svalna lite och mosa sedan med en stavmixer eller mixer. Blanda i ägget, yoghurten och oljan och rör om allt med en gaffel. Tillsätt därefter rismjölet sked för sked tills en smet bildats.

Som alternativ till hemkokt kyckling kan du också använda våtmat med naturlig kyckling, till exempel från Miamor.

Bilda små kammar med hjälp av två teskedar och lägg kexen dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut kakorna lite med en gaffel.

Grädda kexen i ugn i cirka 20 minuter.

baka kattkex © Lennart Worthmann / stock.adobe.com
Gott: hembakade kex.

Hur lagrar du hembakade kattkex?

Låt kexen svalna helt. Lägg dem i en lufttät behållare och förvara dem i kylskåpet. Hållbarheten är då ungefär en vecka.

Viktigt: bara som mellanmål

Även om din kisse helst skulle vilja kunna äta hur mycket som helst av dina hemlagade kattkex är de inte avsedda som huvudmåltid. Du vill säkert inte att din katt ska bli lägga på sig onödiga kilon!

Ge hemgjorda kattkex som mellanmål mellan måltiderna, som belöning eller lägg dem i en intelligensleksak. Du kan också hitta olika intelligensleksaker i zooplus onlinebutik.

Våra mest populära inlägg
3 min

Baka kattkex: snabbt, enkelt och gott

Att baka kattkex själv är inte så svårt. Fördelarna med hemlagade kattkex är: att baka är roligt, du vet exakt vad de innehåller och din katt gillar dem. Här får du tre läckra recept på DIY kattkex.

5 min

Gör kattglass själv: 5 utsökta receptidéer

På sommaren är det högsäsong för glass och det ger svalka. Också katter blir glada över att få lite svalka när det är varmt. Skulle du inte vilja överraska din pälskling med en glass som omväxling? Vi reder ut om glass är farligt för katter och visar hur du själv gör kattglass hemma!