Sport för katter: så hjälper du katten till en idealvikt

Skriven av Sabrina Quente
sport för katter

Ta reda på vad som väcker kattens jaktinstinkt så kan du aktivera den enklare

Några välmenta godbitar för mycket och för lite lek för att kompensera energiöverskottet och vips har katten lagt på sig. Frågan är: finns det inte också sport för katter? Jodå – med våra fem övningar kan du förbättra kattens kondition och få din katt att gå ner i vikt igen.

Varför är träning viktig för katter?

Agria Djurförsäkringar i Sverige uppskattar att ungefär 20-30% av alla katter väger för mycket. Speciellt innekatter tenderar till att bli överviktiga. En vanlig orsak till detta är ofta brist på motion.

Ta din katts övervikt på allvar. De negativa effekterna på hälsan kan vara farliga. Ta gärna kontakt med en veterinär om du är orolig att katten väger för mycket. Tillsammans kan ni planera en individuell diet som passar din katt.

Du läsa om hur du fastställer om din katt är överviktig i zooplus Magasin.

Återfå idealvikten med motion

Kattens diet består inte bara en förändring av kosten. Om din katt ska gå ner i vikt behöver den aktiveras och viss träning. Det gör det lättare för katten att långsamt återfå sin idealvikt.

Egentligen ligger det i kattens natur att röra sig mycket. Deras förfäder var begåvade jägare och var tvungna att arbeta hårt för att få mat. Den moderna katten däremot tillbringar en stor del av sin tid med att sova och är översköljd av kärlek och godis närhelst det är möjligt.

Med lite tålamod kan dock även den mest bekväma och bortskämda inomhuskatt animeras att röra på sig mer. När du har börjat med träningen kommer ni båda att tycka det blir roligare och roligare.

Sport för katter: 5 idéer för aktiviteter

Naturligtvis kan sport för katter inte jämföras med mänsklig sport. Effekten är dock densamma – mer träning innebär mer kondition och mindre fettavlagringar. Här visar vi fem sätt att integrera mer träning i din katts vardag. Men det finns naturligtvis många andra idéer för att hålla din katt sysselsatt och aktiv.

Som kattägare vet du att kattleksaker uppmuntrar till träning. Men interaktion är alltid viktigt. Lägg inte bara leksaken framför kattens nos utan uppmuntra den att leka.

Kom ihåg hur katter agerar i naturen! Som en riktig mus skulle ha gjort bör leksaksmusen också fly från din katt istället för att ligga orörlig framför den eller till och med konfrontera den. Att leka med katter betyder också att katten behöver en känsla av prestation. Så låt din katt fånga “musen” regelbundet.

Behöver du uppmuntra en lat katt att leka? Eller är din kisse ett av de speciellt mysiga exemplen som inte låter sig imponeras av kattspön eller bollar? Försök med andra föremål för att väcka kattens nyfikenhet: bordtennisbollar, en prasslande plastpåse, skrynkligt papper i en kartong – katter brukar vara hur nyfikna som helst på saker de inte känner till.

Om du vill att din katt ska gå ner i vikt betyder det att du måste anpassa mängden mat. Speciellt de katter som gillar godis brukar också ofta ha svårt att hålla tillbaka när det gäller mat. En perfekt övning för katter med stor aptit är att leka med foderleksaker.

Foderbollar eller papperspåsar som är fyllda med fettsnåla godsaker och som katten bara kan komma åt med mycket rörelse engangemang håller din fyrbenta vän aktiv. För att äta sig mätt måste katten arbeta och samtidigt vara smart.

Du kan gömma maten på en upphöjd plats i lägenheten så att din katt måste röra sig ännu mer. Tips: om du byter gömställen regelbundet blir katten inte uttråkad!

sport för katter Intelligensleksaker
Intelligensleksaker med mat kan hjälpa din katt går ner i vikt.

Om din kisse har en särskilt stark jaktinstinkt kan du animera den med ljuslekar. Lys på väggen, under soffan, på sängen och tillbaka på golvet och låt din katt fånga ljuset.

Du kan använda en ficklampa för att hålla katten på språng. Eller funderar du på en laserpekare? Du hittar ofarliga laserpekare i vår onlineshop.

Om kattens leder fortfarande är friska kanske den kan inspireras till klätterövningar. Det är inte bara en rolig sysselsättning som piggar upp i vardagen utan främjar också kattens balans. Försök till exempel att placera den älskade kattbädden så att katten måste klättra lite för att kunna ta sig en tupplur.

Om du har trappor kan du motivera din katt att gå uppför trappor. Ett klösträd kan också vara effektivt för att minska fetma hos katter.

katt motionerar i trappan
Om kattens leder är friska kan trappsteg hjälpa till att tappa fett.

Katter älskar rutin i vardagen. Om din katt är en sådan varelse kan du använda den här egenskapen för mer motion: du kan till exempel flytta kattens mat till en annan plats.

En liten hinderbana på vägen till den älskade matskålen kräver extra energi från din katt. Se upp bara så att inte katten stressas om matskålen ständigt flyttas.

Byt också leksaker oftare så att din älskling inte blir uttråkad utan alltid är motiverad under träningen.

Du kan hitta ännu fler idéer i vårt avsnitt om kattsport och lekar. Har du till exempel tänkt på att testa clickerträning eller agility för katter?

Andra tips om sport för katter:

  • Överraska inte din katt med ett träningsmaraton. Planera istället korta träningsenheter flera gånger om dagen. Till att börja med räcker det med tio till 15 minuter, senare kan du förlänga träningen. Viktigt: Planera alltid in tillräckligt med pauser.

  • Innan du tränar med katten är det viktigt att kolla med veterinären hur mycket du kan belasta kattens leder och vilka övningar du hellre bör undvika.

  • Att gå ner i vikt fungerar bäst när katten är motiverad och gillar att delta. Prova vilka övningar och lekar som din katt tycker är roligast. Men erbjud också katten tillräckligt med variation.

Efter träningen: glöm inte att belöna katten

När din katt verkligen har ansträngt sig ser den fram emot lite mys efter träningen. Skäm bort din kisse, till exempel med att borsta den eller med en behaglig massage som slappnar av musklerna. Med denna typ av belöning sparar du samtidigt godis och kan undvika extra kalorier.

Mycket viktigt när du tränar katter: ha tålamod och tappa inte lusten. Tvinga inte katten att träna, utan uppmuntra den steg för steg.

Regelbundna aktiviteter och lekar kompletterar en foderdiet, ger djuret ny energi och stärker bandet mellan dig och din katt. Framför allt bör sport kännas kul för katten. Belöningen för uthållighet är en god hälsa och ett långt och lyckligt kattliv.


Sabrina Quente
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Sabrina Quente

Animals have accompanied me for as long as I can remember - there is hardly a child's photo without a budgie on my head or a cat on my lap. For more than ten years, I have been writing as an editor about various topics ranging from health insurance to cat ownership. Always with me: my cat Mimi, who is the best source of inspiration for many texts and knows when it's time for a break from writing.


Våra mest populära inlägg
6 min

Aktivera din katt

Som matte eller husse till en innekatt vill du nog gärna att ditt husdjur ska leva så naturligt som möjligt. Därför måste en kattvänlig lägenhet erbjuda mycket omväxling. Ju färre förbjudna platser katten har, desto bättre. Flexibla matningstider passar bättre till kattens naturliga levnadsförhållanden i det vilda än regelbundna måltider. Den sista portionen bör din katt få när du går till sängs. När du ser till att katten får uppleva variation och lite spänning i vardagen blir den mer stresstålig. Därför du bör hålla den sysselsatt och leka med den så ofta som möjligt. Göm gärna lite godis i kattens omgivning, åtminstone någon gång i veckan, det utvecklar kattens doftsinne. Även vardagsljuden i hemmet bör du förändra lite emellanåt.
5 min

Kattyoga: Yoga med katt

Allt fler yogare rullar ut sin matta hemma i bostaden. Fördelarna är uppenbara: Man behöver inte ta sig någonstans, man tränar i sin egen takt, och via Youtube eller online-yogastudios tränar man med världens mest populära yogalärare. Men kattägare undrar hur det funkar att yoga med katt (Kattyoga)? Vi har tips!
7 min

Sport för katter: så hjälper du katten till en idealvikt

Några välmenta godbitar för mycket och för lite lek för att kompensera energiöverskottet och vips har katten lagt på sig. Frågan är: finns det inte också sport för katter? Jodå - med våra fem övningar kan du förbättra kattens kondition och få din katt att gå ner i vikt igen.