Kattyoga: Yoga med katt

kattyoga

Allt fler yogare rullar ut sin matta hemma i bostaden. Fördelarna är uppenbara: Man behöver inte ta sig någonstans, man tränar i sin egen takt, och via Youtube eller online-yogastudios tränar man med världens mest populära yogalärare. Men kattägare undrar hur det funkar att yoga med katt (Kattyoga)? Vi har tips!

”Katten” som yogaövning

Graciösa rörelser, kraftfull spänning i kroppen och avslappnad avkoppling – det som är ett mål för många yogautövare behärskar de flesta katter utan minska bekymmer. Det finns en bra anledning till att en av de mest kända yoga-asanerna – så kallar vi enskilda yogaposer – är uppkallad efter katten. Eftersom asanan “Marjariasana” kallas för “katten” av yogare i Europa.

Kattpuckel för människor och fyrbenta vänner

Katt-asana innebär att den som tränar står på alla fyra. Handlederna ligger under axlarna och knäna under höfterna. När man ska göra “katten” skjuter man upp ryggen vid utandningen och drar in hakan mot bröstet.

Detta påminner om en “kattpuckel” som många katter gör när de sträcker sig ordentligt efter att ha sovit. Yogakatten sägs ha en balanserande effekt och håller ryggraden smidig. Motsatsen till ”katten” är förresten ”kon”. Då sjunker ryggen in i en kontrollerad svankning.

Att träna yoga med katter

Vill du träna yoga hemma och har du en katt? Underbart! Många yogare tror att de drar nytta av kattens vibrationer. Vissa yogastudios erbjuder särskilt ”yoga med katt” (kattyoga). Det betyder inte att alla deltagare tar med sig sin lurviga vän – katternas jamande skulle snabbt störa den avslappnade atmosfären.

Istället strövar en lugn studiokatt genom rummet. Den tittar med intresse på de olika poserna, lägger sig bredvid eller fungerar som förebild: antingen genom att graciöst sträcka sig vara helt avkopplad. Samtidigt bestämmer katten helt efter eget humör, för varje katt-yogare har sin egen vilja.

Yogare rekommenderar: yoga med katt

Extra avslappnade katter kan hjälpa till som extravikt vid vissa lyftposer. Se till att katten inte kan trilla ner och att den känner sig bekväm. Eftersom katten är en självständig och bestämd yogare kan du inte aktivt involvera den i övningarna.

Det är inte heller lönt. Det är visserligen sant att katter kan behärska den “nedåttittande hunden”. Men senast vid ”trädet” eller ”duvan” blir det svårt. Katter behöver inte yoga för att hålla sig rörliga, för deras lilla rörliga kropp är det fullt tillräckligt med att jaga, leka och klättra. Men som förebild för graciösa, smidiga rörelser passar katter perfekt för oss människor.

Visste du detta?
Josef Pilates, grundaren av Pilates-metoden, studerade katter och deras rörelser och fick inspiration av det. Vem vet, kanske var det likadant för de första yogare när de skapade övningen “katten”?

kvinna utövar yoga med katt

Koppla av med katten – ingen chans?

Särskilt unga katter kommer att vara nyfikna om du breder ut dig på golvet i konstiga positioner. Plötsligt är det varken tal om graciösa rörelser eller avkoppling: Katten vill hellre leka med dina utsträckta fötter eller sätta tänderna i yogamattan. Vad gör man då? Vi rekommenderar att du bara andas in, andas ut – och håller dig stark!

Yoga med katt stärker ditt fokus

Ge inte din katt någon uppmärksamhet. Snart blir försöken att distrahera för tråkiga för katten, vilket gör att du kan koncentrera dig på övningarna igen. Självklart ska katten ha en artriktig aktivering och inte vara hungrig när du slappnar av. När katten medvetet springer framför dina fötter vid solhälsningen eller börjar putta ner blomkrukor från fönsterbänken är detta en övning i att bevara sitt lugn för alla yogare.

Undrar du om katten kanske har långtråkigt? Katter som hålls ensamma inomhus har ofta för mycket överskottsenergi. Säker frigång eller en andra katt med passande egenskaper är möjliga alternativ.

Meditera med katten

Gosigt nerbäddad eller långsträckt: katter bara älskar att dåsa. Därför är – åtminstone väluppfostrade katter – perfekt kontorssällskap på hemmakontoret. Den som flitigt knappar på tangentbordet och måste hålla deadlines får ny energi vid en titt på den inrullade katten.

Spinna i zen-läge

Det fungerar också med yoga. Katter som spinner är i harmoni med sina tvåbenta vänner och hjälper dem att slappna av. Detta fungerar särskilt bra om du inte lägger så stor vikt vid katten. På så sätt kan du locka fram blyga eller återhållsamma katter med yoga. När ni mediterar tillsammans stärker du bandet mellan dig och katten.

Visste du att: En del musik som vi människor tycker är avkopplande kan irritera känsliga pälsvänner. Om du tränar yoga med musik, bör du tänka på att välja den ton som passar din katt. Vissa fyrbenta yogare måste också först vänja sig vid ljudet av klangskålar.

Kattyoga: Tips kring yoga med katter

Vill du träna yoga hemma och din katt är med? Här är våra tips för en avkopplande och harmonisk övningsstund:

  • Lek först en runda med katten innan du börjar.
  • Ignorera konsekvent lekuppmaningar under yogan.
  • Lugna katter lägger sig gärna på ett mjukt täcke bredvid dig under många asaner.
  • Kommer katten inte till ro? Valerianakuddar, snuffelmattor eller intelligensleksaker hjälper.
  • Välj avkopplande musik som även katten njuter av.

Med en avslappnad katt i rummet har du en perfekt träningspartner på fyra tassar vid din sida. Med detta i åtanke vill vi önska dig mycket nöje när du tränar yoga med din katt: Namasté!

Naturligtvis är hundar också underbara yogakamrater. Du kan läsa mer om Hundyoga vårat magasin! 

Våra mest populära inlägg
6 min

Aktivera din katt

Som matte eller husse till en innekatt vill du nog gärna att ditt husdjur ska leva så naturligt som möjligt. Därför måste en kattvänlig lägenhet erbjuda mycket omväxling. Ju färre förbjudna platser katten har, desto bättre. Flexibla matningstider passar bättre till kattens naturliga levnadsförhållanden i det vilda än regelbundna måltider. Den sista portionen bör din katt få när du går till sängs. När du ser till att katten får uppleva variation och lite spänning i vardagen blir den mer stresstålig. Därför du bör hålla den sysselsatt och leka med den så ofta som möjligt. Göm gärna lite godis i kattens omgivning, åtminstone någon gång i veckan, det utvecklar kattens doftsinne. Även vardagsljuden i hemmet bör du förändra lite emellanåt.
5 min

Kattyoga: Yoga med katt

Allt fler yogare rullar ut sin matta hemma i bostaden. Fördelarna är uppenbara: Man behöver inte ta sig någonstans, man tränar i sin egen takt, och via Youtube eller online-yogastudios tränar man med världens mest populära yogalärare. Men kattägare undrar hur det funkar att yoga med katt (Kattyoga)? Vi har tips!
7 min

Sport för katter: så hjälper du katten till en idealvikt

Några välmenta godbitar för mycket och för lite lek för att kompensera energiöverskottet och vips har katten lagt på sig. Frågan är: finns det inte också sport för katter? Jodå - med våra fem övningar kan du förbättra kattens kondition och få din katt att gå ner i vikt igen.