Hundyoga: Yoga med hund (DOGA)

Yoga med hund

Yoga med hund? Inga problem!

Fler och fler människor tränar idag hemma. Ännu bättre om din hund också drar nytta av det. Vad sägs om hundyoga (också kallat DOGA)? Här ger vi tips till yogare som är intresserade att starta yoga med hund.

Hundyoga: Avkoppling är allt

Till och med nyblivna yogare vet att djur och yoga hör ihop. Eftersom många asanas, det vill säga yogapositioner, är inspirerade av djur. Bland dem finns även en hund, ”den nedåtgående hunden”. Bland de vanliga asanorna finns även ”katt”, ”duva” och ”krokodil”.

De lugna, koncentrerade rörelserna i yoga är inte bara bra för två-, utan även för fyrbenta varelser. Yoga med hund är känd under namnet ”doga”, en sammansättning av ”dogs” och ”yoga”.

Denna idé kom amerikanskan Suzi Teitelman på. För cirka 20 år sedan började yogaläraren ha med hundar i sina yogaklasser. Sedan dess har hon utbildat många “doga-tränare” eller “hund yoga-tränare”. Det huvudsakliga målet är inte att asanorna ska vara med. För hunden kan naturligtvis inte utföra alla övningar parallellt med dig. Men att titta eller ligga bekvämt bredvid den tvåbenta utövaren kan redan ha en positiv effekt på hundar. Vi ger tips för hundyogan.

Integrera hunden i de egna yogaövningarna

Med lite kreativitet kan din fyrbenta vän vara med när du tränar enskilda asanas. Vissa hundar kommer spontant på idén att imitera sin tvåbenta vän i positioner, som den nedåttittande hunden: sträck fötterna framåt, baken upp.

När du nu belönar din fyrbenta vän bekräftar du beteendet och uppmuntrar till att upprepa ”hundasana”. Men se upp: Många tvåbenta vänner tappar koncentrationen på själva övningarna.

Vissa yogare tycker om att ha hunden som en extra vikt vid hållövningar. Se alltid till att det inte finns någon risk för att hunden skadar sig och att den känner sig trygg. Hundar över tio kilo är inte lämpliga som extravikt.

Självklart bör du inte tvinga hunden till onaturliga positioner när du tränar hundyoga. Gå hellre lätt fram: Vissa hundar slappnar av särskilt bra under meditationsövningar med sin människa. De lägger sig lugnt bredvid sina tvåbenta vänner. Dogalärare tror att energierna överförs från hunden till människan och vice versa.

matte och hund gör yoga © jomkwan7 / adobe.stock.com
Involvera din fyrbenta vän i dina yogaövningar.

Hunden som yogaåskådare

Den som hellre vill träna yoga utan hund behöver inte bara vara stabil när det gäller att inta positionen “krigare”. Detta gäller särskilt för dem som äger unga och nyfikna hundar. För när du för första gången rör dig på golvet i positioner, som ur ett hundperspektiv sett ser konstiga ut, blir din kompis nyfiken.

Kanske vill den till och med hjälpa dig? Ignorera hunden när den närmar sig ditt ansikte med nosen, medan du försöker koncentrera dig på att utöva katten på rätt sätt. Efter några repetitioner blir dina övningar mindre intressanta för din fyrbenta vän.

Det är bäst att planera din yogastund efter en trevlig gemensam promenad. Då är din fyrbenta vän fått utlopp för sin energi och kan i lugn och ro iaktta dig när du gör duvan. Om din kompis är alltför nyfiken, kan en tuggleksak eller en tuggprodukt för hundar vara en hjälpsam distraktion.

Yoga med hunden när du är på språng

Hundägare är ute med sina hundar flera gånger om dagen. Vad sägs om att lägga in några yogaövningar då? För yoga inte något som bara passar bra att utöva inom hemmets fyra väggar, utan passar även fint under gemensamma promenader med din fyrbenta vän.

Medan du går kan du göra speciella andningsövningar. Det är bäst att träna intensivt, om du kan i en lugn miljö. Särskilt i början kan det vara störande med åskådare, vilket är anledningen till att många yogare blir glada över en avskild liten plats ute i naturen. Om du strosar med hunden på avskilda skogsvägar kan du utföra de vanliga övningarna här.

Eller så lär du dig om speciella program, som i Shinrin-yoga, även kallad ”skogsyoga”. Det handlar främst om övningar för att jorda sig ordentligt och om fötterna, våra ”rötter”. Skogsyogare utför sina övningar i harmoni med naturen, utan konstgjorda hjälpmedel. Hunden är då framför allt en åskådare.

Hundyoga: För vilka hundar är yoga lämplig?

Om du vill träna hundyoga med mycket unga och lekfulla hundar bör du kunna se lite mellan fingrarna. De fyrbenta vännerna tar din position på alla fyra som en uppmaning till att leka, eller så kanske de börjar gnaga på yogamattan. Om du inte blir irriterad över att bli avbruten, kan du prova att göra lite avkopplingsövningar med din fyrbenta kompis. Lägg dem i slutet av en lång lekrunda.

För att kunna yoga bör hundar känna till de grundläggande kommandona “sitt”, “plats” och “stanna”. Har du en hund med utpräglad jaktinstinkt kan du inte slappna av under skogsyogan. Yoga bör alltid passa till respektive människo-hundteam. Här är tvång och stress tabu. Tänk på att det även gäller för dina egna asanas. Om du närmar dig yoga med hunden på ett avslappnat sätt och inte ställer din fyrbenta vän inför olösliga uppgifter, ger det följande fördelar:

  • Förbättrar bandet mellan människa och hund
  • Oroliga hundar känner sig säkrare
  • Oroliga hundar lär sig att slappna av

En stretching som vi människor drar nytta av när vi gör yoga ger inte hundar någon jämförbar fördel. Om du vill använda Doga för att hjälpa hundar med ledproblem bör du hellre kontakta en veterinär.

Våra mest populära inlägg
2 min

Agility med hund

Tycker du och hunden att det blir långtråkigt med promenader i längden? Har du lust att uppleva något mer tillsammans med vovven? Då är kanske agility just det du söker! Det är en modern hundsport som bidrar till att förbättra kommunikationen mellan människa och hund och som är speciellt bra att hålla på med ute under sommaren.

7 min

Vandring med hund – äventyr i vardagen

Oavsett om det handlar om mindre vandringar i närområdet, dagsturer under helgen eller en hel vandringssemester med hund, så är vandring med hund en djurvänlig hobby för team som består av människor och djur.

2 min

Lek rätt med hunden

Hundägare bör inte bara leka med hunden ofta, utan också på omväxlande sätt. Undvik att pressa den för mycket, genom att leka för svåra lekar eller för länge, men tråka inte heller ut den med enformiga lekar eller ständiga upprepningar.