Mantrailing med hundar

Mantrailing med hundar

Mantrailing går ut på att hunden söker efter försvunna människor utifrån ett doftprov.

Mantrailing med hundar: Hundar har betydligt bättre doftorgan än sina tvåbenta familjemedlemmar. Vi förklarar hur du känner igen om din hund också är lämplig för denna nossport och vad du som nykomling behöver för att utöva sport arten mantrailing.

Vad är mantrailing?

Varje levande varelse lämnar ett individuellt lukt-fingeravtryck. Med andra ord, även du efterlämnar en mycket personlig doft i miljön. Din hund uppfattar denna mänskliga individuella lukt upp till tio gånger bättre än du gör på grund av dess utpräglade luktsinne.

Hundar kan till och med kan följa två spår samtidigt, och anledningen till detta är deras cirka 300 miljoner luktceller. Hundsporten mantrailing, som är extremt populär bland hundägare, utnyttjar denna kapacitet.

Principen för mantrailing med hundar

Under mantrailing har hundföraren hunden i koppel men det är mantrailerhunden som leder vägen. Teamets mål är att använda ett doftprov (t.ex. en använd skjorta) för att hitta en specifik person på en område eller i byggnader.

Det handlar alltså om sök av en person, där din hund uppfattar och följer flytande luktpartiklar. Eftersom dessa partiklar kan vara på olika nivåer talar experter också om “högt, halvhögt eller djupt nosarbete”.

Mantrailing ska inte förväxlas med arbetshundar och spårhundar. Polisen använder till exempel spårhundar som bara följer doftspår på marken. Där talar specialister om “djupt nosarbete”

Mantrailing med hundar
Små raser är också lämpliga som spårhundar.

Krav: är min hund lämplig för mantrailing?

Först och främst: den viktigaste förutsättningen är att ha kul. Bara om din hund tycker det är roligt att använda sin nos för att leta med dig passar den för mantrailing. Följande punkter förklarar vilka andra faktorer du måste tänka på:

  1. Storleken

För mantrailing spelar det ingen roll hur stor din hund är, eftersom små hundar inte automatiskt har ett sämre luktsinne än stora hundraser. Om din hund brukar lukta intensivt på allt på promenaderna eller om den älskar att leka kurragömma med dig kan den vara mycket lämplig för mantrailing.

  1. Hälsa

Mantrailing för hundar är inte bara en utmaning för luktorganet, utan hela kroppen måste arbeta. Ett spårsök kan vara i flera kilometer, och ett enda spår kan kräva flera timmars fysiskt arbete och koncentration från dig och din hund (mantrailern).

Du och din älskling som team går inte bara raka vägar, utan ni måste också söka på otillgängliga områden, som i skogen, eller på bebyggda platser. Så det är viktigt att du och din hund är friska och klarar av ansträngningen. Om din hund lider av ortopediska sjukdomar (t.ex. höftdysplasi) är den mindre lämplig för mantrailing.

  1. Ålder

I allmänhet finns det ingen bestämd åldersgräns för mantrailing med hundar. Men om du vill utöva sporten med din unghund bör den redan kunna följa dig och lyssna på kommandon. Unga hundar är tidigast från åtta månaders ålder mentalt och fysiskt redo att följa ett spår över långa sträckor.

För gamla hundar finns det däremot ingen gräns. Det viktigaste är att din senior är i form och trivs med att arbeta med nosen. Du behöver bara några få tillbehör för att kunna mantraila med din hund.

Rätt utrustning: vad behöver jag för mantrailing med hundar?

För att du ska kunna mantraila med din hund behöver du bara några få saker. När du väl har köpt vad du behöver står ingenting i vägen för dig.

Följande utrustning är användbar för mantrailing med hundar:

  • En bröstsele (den ska passa bra och vara i en varningsfärg)
  • Ett fem till femton meter långt koppel (spårlina)
  • Godbitar som belöning
  • En foderväska för godbitarna för att kunna portionera dem enkelt
  • En bärbar och alltid full vattenflaska
  • En tätt tillslutningsbar påse för att transportera spårföremålet i (t.ex. en fryspåse)
I slutet av varje spår förtjänar mantrailern en välsmakande belöning!

Mantrailing för nybörjare: hur börjar jag med mantrailing?

Om du vill mantraila tillsammans med din hund och erbjuda den mycket skoj utöver de vanliga promenaderna kan du lära dig mantrailing som fritidsaktivitet i en hundskola.

Mantrailing i grupper innebär också att du ibland får vara den gömda personen. Så tänk på att du också måste vänta ibland i flera timmar bakom ett träd eller på en lekplats även i kallare temperaturer.

Om du vill utbilda din hund professionellt till att bli en mantrailer som räddningshund kan du fråga om seminarier eller utbildning från ditt lokala räddningshundteam.

Öka träningen långsamt

För nybörjare börjar träningen i allmänhet långsamt. Det mesta som är nytt är svårt till en början och din hund måste först lära sig vad du vill från honom. Därför utformar din lagledare väldigt korta första spår, bara några meter långa. När din hund börjar förstå det hela förlängs avstånden.

Använd aldrig halsband vid mantrailing utan en speciell sele. Sätt också bara på hundselen när ni ska träna. På så sätt förbinder hunden snabbt selen med mantrailing.

Se också till att du inte tröttar ut din hund. Motivera den under söket och belöna omedelbart så snart hunden är klar med uppgiften. Endast så kan du träna din hund att söka med nosen, tillsammans med dig som team.

Våra mest populära inlägg
3 min

Agility med hund

Tycker du och hunden att det blir långtråkigt med promenader i längden? Har du lust att uppleva något mer tillsammans med vovven? Då är kanske agility just det du söker! Det är en modern hundsport som bidrar till att förbättra kommunikationen mellan människa och hund och som är speciellt bra att hålla på med ute under sommaren.
7 min

Vandring med hund – äventyr i vardagen

Oavsett om det handlar om mindre vandringar i närområdet, dagsturer under helgen eller en hel vandringssemester med hund, så är vandring med hund en djurvänlig hobby för team som består av människor och djur.
2 min

Lek rätt med hunden

Hundägare bör inte bara leka med hunden ofta, utan också på omväxlande sätt. Undvik att pressa den för mycket, genom att leka för svåra lekar eller för länge, men tråka inte heller ut den med enformiga lekar eller ständiga upprepningar. Lekarna ska vara anpassade till respektive hunds förmåga och behov. En hund kanske gillar den klassiska leken att jaga efter pinnar, en annan föredrar att kämpa om en tuggleksak som den försöker dra ur husses eller mattes hand. Det är viktigt för varje hundägare att känna igen när hunden ber om att få leka. Det kan den göra på ett antal sätt.