Uppfostran av katter – allt du behöver veta!

uppfostran av katter

Under de första veckorna i livet lär sig de små kattungarna mycket om hur de ska bete sig av sin mor och faktiskt också av sina syskon. Men det är ändå nödvändigt att människorna engagerar sig i uppfostran av kattungen. Kattmamman uppfostrar ju inte kattungen direkt för att anpassa den till mänsklig vett och etikett.

Som en människa i en kattunges omgivning, är det du som måste få den att förstå att inte gardinerna, tapeterna och soffan är till för att vässa klorna. Därför kan det vara nyttigt för dig att förstå varför din katt har vissa beteenden. När katten vässar sina klor på tapeter, gardiner och andra saker i hemmet markerar den sitt revir med doftkörtlar i tassarna. Människor känner inte den finfördelade lukten, men det gör andra katter och även andra djur. Samtidigt vässar och rengör katten klorna till det yttre samt tänjer och sträcker ut kroppen.

Att vässa klorna är med andra ord ett helt naturligt beteende. Det måste din kära lilla katt givetvis gärna få fortsätta göra, men inte på inredningen, utan på ett klösträd eller på en klösbräda. Det kan du i regel få den att förstå om du har lite tålamod, empati och lugn.

Att uppfostra kattungar är barnsligt enkelt – men du ska nog också ha lite tur

Det är även viktigt att veta att katterna är ensamdjur och inte flockdjur. Därför ser de inte på människorna i sin närhet som alfadjur. Och av den anledningen följer de heller inte nödvändigtvis alltid det som människorna önskar ge dem av uppfostran. Dessutom har olika katter olik förmåga att lyda. I princip går det bra att uppfostra kattungar om du har ett par tips i bakhuvudet:

  • Det är viktigt att du reagerar omedelbart på din katts beteende. Om kattungen t.ex. har gått upp på bordet, sätter fram näsan över bordskanten eller vässar klorna på soffan, tapeterna eller gardinerna, så säger du helt enkelt bestämt och ändå mjukt ”nej”. Så lyfter du ner katten från bordet och eventuellt sätter du ned den på klösträdet, om den vässade klorna.
  • Placera klösträdet eller ännu bättre klösträden på en eller flera platser där det är lätt för katten att komma till. Det är även att rekommendera att placera klösträden i närheten av inredningsföremål som den lilla katten gärna vässar sina klor på. Du kan dessutom locka den att använda klösträdet ytterligare om du sprutar lite kattmynta på trädet.

Reagera omedelbart på kattungarnas beteende

Du har bara en till två sekunder på dig att reagera på kattungarnas beteende. Det är viktigt att hålla sig innanför denna tidsperiod så att katten kopplar ihop din negativa eller positiva förstärkande reaktion på sin sista handling. Alla konsekventa och omedelbara handlingar du gör som kopplas ihop med en positiv förstärkning av alla bra saker som din lilla kattunge har gjort, får oftast snabb och ihållande effekt. Sedan kommer kattungen att ta till sig de reglerna som du sätter upp.

Låt kattungarna vara länge hos mamman

Det är speciellt viktigt att låta kattungarna vara så länge som möjligt hos mamman. Närhet till mamman är viktigt för den lilla kattens fysiska och psykiska hälsa. Tar man bort kattungen för tidigt från mamman, så kan det bland annat göra den mycket mera rädd, vilket leder till sämre livskvalitet för katten och sämre möjlighet att uppfostra den. De små kattungarna är helt enkelt mer mottagliga om de känner sig säkra och psykiskt i balans.

Kitten werden von Mama erzogen © Evdoha / stock.adobe.com
Schon die Katzenmutter beginnt mit der Kittenerziehung.

Hjälpmedel för att ge positiv förstärkning

Du kan använda olika hjälpmedel när du uppfostrar kattungar. Några kattexperter tycker att man bör använda clicker. Du kan få mycket goda resultat med clickerträning där du använder så kallade markörljud för att förstärka bra beteende hos katten. Egentligen kan alla katter uppfostras med clickerträning, men även här kan det bli individuella skillnader i hur mycket uppfostran varje katt kan ta till sig.

Clicker fungerar med det markanta ljudet som hjälpmedlet producerar. I kattens normala miljö finns det inget sådant ljud. Clicker ger katten en omedelbar positiv förstärkning på att den nyss gjorde någonting rätt.

I anslutning till clicker, har du återigen kort tid på dig, en till två sekunder, för att t.ex. belöna kattungen med lite torrfoder.

Clicker-träning används också i situationer där man vill lära katter göra trick. T.ex. används detta också under filminspelning där katter är med. Om du har lärt din kisse det grundläggande för ett gemensamt harmoniskt liv med hjälp av clicker, så kan du oftast använda detta på större uppgifter och få framgång med det. Många kattägare lär till och med katterna små konststycken med clicker.

Belöning med snacks och klapp

Alla kattexperter tycker däremot inte att det är bra med ett hjälpmedel som har ett ljud som låter som påsksmällar. En del tycker att det lite för opersonligt att använda clicker som uppfostringsmetod. Det gäller ju att kunna bygga upp en djup relation och ett förtroendeförhållande till din kära lilla familjemedlem.

Clickerkritikerna tycker att man bara ska använda foder, uttalat beröm och klapp för att kattungen ska få veta att den gjort något rätt. På det sättet visar du katten äkta glädje för bra beteende.

Med positiv förstärkning uppnår du snabba och bestående positiva ändringar i beteendet hos missen. Däremot är det absolut inte att rekommendera att använda straff som t.ex. vattenspruta därför att det kan förstöra det förtroendeförhållande som du vill bygga upp. Att bygga upp ett förtroendefullt förhållande är A och O i en lyckad kattuppfostran.

Belohnung ist wichtig © denisval / stock.adobe.com
Leckerchen als Belohnung sind ein einfaches Hilfsmittel.

Om din katt gör något som du inte tycker är bra, så är det bäst att omedelbart säga ett klart och tydligt ”nej”. Samtidigt bör du ta bort katten och sätta den mjukt ner på golvet, i korgen, på klösträdet eller liknande om den är på köksbordet, arbetsbänken eller andra ställen där den inte får vara. Oftast begriper din katt detta ganska fort.

Kattungar blir snabbt rumsrena

De små kattungarna brukar också oftast lära sig gå på kattoaletten på kort tid. Men ändå är det viktigt att påpeka att en katt självklart kan råka ut för en liten olycka när den lär sig. Om det händer, bör du inte bli irriterad, men reagera mjukt och med tålamod och sedan helt enkelt sätta katten på katttoaletten. Prata snällt med den och klappa den kanske lite extra på huvudet. Därefter kan du dra dig diskret tillbaka så den kan göra ifrån sig utan att någon står och ser på.

Stueren kat © Oksana Kuzmina / stock.adobe.com

Om en av de små kattungarna är på toaletten, brukar detta oftast vara en inbjudan för de andra syskonen. Strax en har sett en av de andra på katttoan, går den också dit. Ganska ofta går två kattungar på katttoan samtidigt. Senare bör katterna däremot få sina egna toaletter.

Klappa inte katten för länge på ett ställe

Även om kattungar och katter gillar att bli klappade, så kan deras känselreceptorer överstimuleras av att du kelar med den för mycket på ett ställe. Det kan leda till att kattungen efter en viss tid visar att det blir för mycket. Detta bör du ta hänsyn till och låta bli att klappa den för länge på samma plats.

Vi önskar dig en trevlig och harmonisk tid ihop med katten – både som kattunge och senare som vuxen katt.

Våra mest populära inlägg
7 min

Uppfostran av katter – allt du behöver veta!

Under de första veckorna i livet lär sig de små kattungarna mycket om hur de ska bete sig av sin mor och faktiskt också av sina syskon. Men det är ändå nödvändigt att människorna engagerar sig i uppfostran av kattungen. Kattmamman uppfostrar ju inte kattungen direkt för att anpassa den till mänsklig vett och etikett.

5 min

Diarré hos kattungar

Det är en spännande tid när man får en kattunge – för båda parter! Det spelar ingen roll om du har haft katt i många år eller är färsk som kattägare. Detta är en förändringens tid och små kattungar behöver speciell uppmärksamhet. Njut av varje minut – de små liven växer snabbt!

6 min

Vikt kontroll hos kattungar

Har din katt fått kattungar? Grattis! För att vara säker på att kattungarna växer som de ska bör du kontrollera vikten regelbundet. Den här artikeln kan bidra med information om kattungars vikt och ge dig tips om vad du bör hålla koll på när du väger dina små kissar.