Att lära ut katt-tricks: 10 tricks för smarta katter!
© ablokhin / stock.adobe.com
För att hålla din katt upptagen på rätt sätt, är det viktigt att din älskling får omväxlande uppgifter. Här presenterar vi 10 härliga katt-tricks som du och din hustiger kan lära tillsammans.
Innehållsförteckning
Så lär du ut katt-tricks: På era platser, färdiga, gå!
Inlärning av katt-tricks bör förberedas väl. I början är det viktigt med rutin, det betyder: träna alltid på samma plats och i en lugn miljö. Utan musik och andra bakgrundsljud är det lättare för din katt att koncentrera sig på uppgiften.
Ha en välsmakande belöning redo för att positiv förstärka de enskilda inlärningsstegen. Det kan även vara välsmakande torrfoder. Då kan din sammetstass jobba för en del av dagens foderranson.
Visserligen kan katter av alla åldrar lära sig tricks, men mycket unga katter har ibland inte förmågan att koncentrera sig på tricks. Det är lättare vid en ålder på cirka ett år.
Basen för de 10 katt-tricks är den klassiska konditioneringen: katten lär sig då ett visst beteende genom positiv förstärkning. De flesta pälsnosar visar redan i vardagen konditionerade förlopp. Du öppnar skåpet där det smakrika snacks-förrådet förvaras? Den smarta pälsnosen hör skåpsdörren och kommer rusande för att få smakrika godbitar. Den grundprincipen kan du använda under träningen för katt-tricks.
Viktig för katt-tricks: Införa kommandon
Innan vi börjar, några ord om att införa kommandon. Kommandos kan du införa när din sammetstass redan kan respektive katt-trick. När du under träningen är säker, att din katt inom de närmaste sekunderna kommer att visa det önskade beteendet, ger du ett passande kommando.
Det kan vara verbal – men var noga med att ha alltid samma betoning – eller du utför till exempel alltid samma rörelse med handen. Fortsätt att träna tills katten på kommandot alltid visar samma önskade beteende. Men kom ihåg: huvudsaken ska alltid vara att det är roligt!
Viktigt: när din katt har lärt sig kommandot bra, får den bara belönas när den utför katt-tricket på kommando, inte när den gör det på eget bevåg. Du kan läsa mer om klickerträning för katter i vårat magasin.
10 härliga katt-tricks
Trick 1
Väck lusten i din katt!
Detta katt-trick verkar vara det minst spektakulära men det är samtidigt basen för vår träning. För här förknippar du en god belöning med ett ljud, vår positiva förstärkare.
Det kan till exempel vara en klicker eller ett kort “plopp” med läpparna. Men ljudet ska alltid vara samma för att katten ska känna igen det.
Hur ska vi nu konditionera vår pälsiga vän? Sätt dig framför den och kasta en älsklingsgodis framför din katt. Först kommer den nog att släppa allt den har för sig! Din lilla tiger blir glad över godiset – och du ger samtidigt den akustiska signalen. Upprepa det några gånger tills katten har lärt sig: “det ljudet visar att jag har förtjänat en godis!”
Den konditioneringen är utgångspunkten och det är viktig att den förankras i kattens minne. Det bästa är att upprepa övningen under flera dagar. Tills det är klart att katten har förstådd principen.
Om du sedan under träningen bara skapar den akustiska signalen och katten därefter förväntansfull ger dig hela sin uppmärksamhet, vet du har den konditioneringen har lyckats – och vi fortsätter!
Trick 2
Hoppa
När katten står framför dig, håller du en ring nära golvet framför den och lockar katten med en godbit igenom ringen. Var tålmodig när din sammetstass i början på träningen är lite skeptisk. Men när katten med säkerhet går igenom höjer du ringen en liten bit och ökar det i små steg tills katten måste hoppa för att komma igenom ringen. Om den går under ringen får du backa ett steg igen.
Observera: håll ringen bara så hög att din lilla kompis kan hoppa igenom utan synlig ansträngning. Och se till att golvet är halkfritt.
Tips: som variant kan du låta katten hoppa över din utsträckta arm. När katten kan dessa trick kan du använda bara gesten – ringen eller armen som du håller upp – eller införa ett kommando som “Hopp!”.
Trick 3
Slalom
För slalom-gången krävs, utöver en tät relation mellan människan och katten även lite koordination från båda hållen. Målet är at katten löper igenom människans särade ben.
På liknande sätt som vid hopp igenom ringen kan du med en välsmakande godbit locka katten i den önskade riktningen genom dina särade ben.
Katten bör alltid starta på sidan av det bakre benet. Slalom ser särskild elegant ut om båda parter rör sig flytande. Träna in rörelsen långsam och väpna dig med mycket tålamod. Naturligtvis är det viktigt att du inte trampa din katt på tassarna – gå därför mycket försiktigt framåt.
Trick 4
Sitt
Inte bara hundar kan lära sig sitt och plats! För sitt, håller du en godbit över huvudet på din stående katt och när sammetstassen uppmärksammar godiset, rör du det långsamt bakåt.
De flesta katter kommer att sätta sig automatiskt för att hålla ögonen på bytet. Belöna det direkt med något gott och den akustiska förstärkningen. En annan möjlighet är att belöna katten, när den råkar sätta sig, med en godbit och den akustiska signalen.
Men kom ihåg att det bara fungerar när du belönar pälsnosen direkt när den har satt sig, inte om du ska springa till köket och leta efter en godbit.
Antingen har du alltid en godbit redo eller så kan du nyttja en viss situation, där du vet att katten snart ska sätta sig. Den metoden kallas för “capturing”. Man ger en positiv förstärkning för önskade vardags-beteenden. Sitt är en bra utgångsposition för ytterligare tricks!
Trick 5
Plats
Det finns olika möjligheter för att lära din katt att ligga plats. Du kan till exempel lägga en godbit i handen, och sedan långsamt lägga handen ner på golvet medans du håller fast godiset. Katten kommer att lägga sig framför handen så småningom. Ge katten godbiten i början redan när den visar tecken på att lägga sig och locka katten närmare och närmare den liggande positionen.
Bekräfta det önskade beteendet med den vanliga akustiska signalen. När din katt har förstådd vad som förväntas av den, kan du införa ett kommando – här passar gesten med den nedåt förda handen särskild bra. Även för plats kan du alternativt använda capturing (se trick 4). Till exempel om du vet att din pälskling kommer att möta dig för en avslappnad kväll på soffan.
Trick 6
Rulla runt
Utgångspunkten för detta trick är utrymme!. Så, med din katt framför dig, flytta långsamt en hand över katten på ett sådant sätt att för att följa handen med blicken måste din älskling rotera i sidled på ryggen. Den verkställande handen håller inte en godbit, men du belönar varje rörelse i rätt riktning med en liten godbit och ett pip – tills katten rullar ett helt varv.
Öva alltid att rulla från samma sida! Om du vill göra katt-tricket bilateralt måste du träna var och en separat, men det kan förvirra din katt. När din pälsnäsa har internaliserat tricket kan du antingen införa ett akustiskt kommando eller ge din katt godbiten du har i handen.
Trick 7
Ge vacker tass
En av de mest älskade katt-tricks är säkerligen “vacker tass”. Men hur förklarar vi detta för katten? Det bästa är om katten din redan kan Sitt!. För då är den i den optimala positionen. När den lilla busen sitter framför dig, lägger du en hand platt på golvet och belönar allt intresse i handen med en akustisk signal och en godbit.
I nästa deltapp förstärker vi kattens varje nosning på den platt liggande handen. När den tillförlitlig nosar under flera träningspass, fortsätter vi till nästa steg.
Nu ska katten “skaka tass” med dig innan den får en godbit: Lägg då handen som vanligt platt framför katten. När den efter nosningen inte som vanligt får en godbit, kommer den att experimentera och tidigare eller senare vidröra handen med tassen. Då är tidpunkten för den positiva förstärkningen! Öka med tiden längden, genom att belöna efter 2 till 3 sekunder av att skaka tass och till sist långsamt lyfter handen något. När din smarta kompis kan det kan du införa ett kommando.
Trick 8
High Five
För det välkända “High-Five” borde katten redan kunna Sitt! och Skaka tass!. Då är det bara några steg till det efterlängtade High Five: lyft helt enkelt handen mer och mer under vacker tass och samtidigt vänd din hand till en High-Five-position.
Belöna din fyrbenta träningskompis för varje steg på vägen med den akustiska signalen och godbitar. Om din fyrfoting blir irriterad får du gå tillbaka till klassiska Skaka Tass! innan du långsammare arbetar dig framåt igen. När din katt kan tricket, kan du införa ett kommando – eller helt enkelt använda den uppsträckta handen som sådan.
Trick 9
Sitta vackert
För katt-tricket ‘sitt vackert’ håller du en godbit lite ovan kattens huvud. Många fyrfotingar sätter sig automatiskt på baktassarna för att komma åt det lilla bytet. Bekräfta med klickern eller den kända förstärkningssignalen, när den rör sig i rätt riktning – uppåt.
Viktigt: belöna inte användningen av klorna, utan bara försök där katten visar sammetstassarna. Annars kommer du att få rispor under detta katt-trick i framtiden. När målet är nådd kan du arbeta med finslipningen: din hustiger ska till exempel stanna kort i Sitt Vackert!-positionen.
Belöna den alltid när den stannar lite längre med en extra godbit. Till sist kan du koppla ett kommando till det önskade beteendet, till exempel “Sitt vackert!” eller “Upp!”.
Trick 10
Kom hit
Som kattägare känner du nog till det: våra älskade sammetstassar kommer alltid när man ropar på de. Men bara när de känner för det eller om de känner lukten av de saftiga bitarna i en full matskål med en underbar välsmakande måltid. Men med lite träning kan du öka chansen att lyckas betydligt. Åtminstone när din katt är på träningshumör.
När den ligger mätt och sovande på elementet är chanserna sämre. Så här tränar du din katt på “Kom hit!”: sätt dig framför den på golvet och visa godbiten i handen.
När katten kommer till dig säger du till exempel “Kom hit!”. Det är viktigt att katten alltid får samma kommando – och när den är framme hos dig en av de välsmakande godbitarna. Flytta på dig och upprepa det upptill tio gånger. Slut av det första träningspasset.
Tips: när din lilla tiger följer dig för att snabbare komma åt de lockande bitarna, kastar du en bit två meter bort för att skapa lite avstånd igen.
Under nästa träningspass kan du sedan bara säga “Kom hit!” och gömma godbiten. Om katten kommer får den en efterlängtad belöning, om inget händer får du backa träningen med ett steg.
Tips: för detta trick är det inte så viktigt med en akustisk signal eller en klicker. Men du kan använda en ändå: Belöna din katt för varje steg i den rätta riktningen med den förstärkande signalen.
Slutsats om katt-tricks
Under all träning med katter ska glädjen vara i fokus. Det bästa är att träna din fyrbenta kompis dagligen eller varannan dag under några minuter. Du kan även bestämma ett fast antal godbitar per träningspass. Kom alltid ihåg: timing är avgörande. Önskade beteenden ska belönas omedelbart!
Avsluta alltid träningen med ett lyckande för katten, även om det betyder att du måste backa ett steg. Även om din träningspartner slickar sin päls under träningen får du backa ett steg. Sådant och liknande beteenden är tecken på att din fyrbenta kompis inte vet vad som förväntas av den. Upprepa inlärda katt-tricks regelbundet så att din katt inte glömmer de.
Fast inlärda tricks kan även användas under vardagen: Din katt väntar hungrig på sin goda middag? Låt den utföra ett trick innan du ställer fram den välfyllda matskålen.
Vi önskar dig och din katt mycket kul tillsammans!
Uppfostran av katter – allt du behöver veta!
Under de första veckorna i livet lär sig de små kattungarna mycket om hur de ska bete sig av sin mor och faktiskt också av sina syskon. Men det är ändå nödvändigt att människorna engagerar sig i uppfostran av kattungen. Kattmamman uppfostrar ju inte kattungen direkt för att anpassa den till mänsklig vett och etikett.
Min katt slickar mig: vad betyder det?
Om du känner två sammetstassar som gillar varandra, så kan du med lite tur observera hur de tar hand om varandras päls. Då slickar katterna varandra med hängivelse. Men många kattägare undrar, vad betyder det om min katt slickar mig?
Katten jamar på natten – varför, och vad kan jag göra?
Har du sömnlösa nätter på grund av att katten är högljudd? Det har förmodligen varje kattägare varit med om någon gång. Men vad kan vi göra när katten håller oss vakna vareviga natt med sitt jamande? Varför jamar många katter speciellt på natten, och vad hjälper mot detta problem?